Pomoc s výberom prvej veľkej hry

Prosím poraďte prvu "veľkú" hru do našej rodiny, snáď čoskoro deskovo nadšenej. Veľké skúsenosti s hraním zatiaľ nemáme, ale výziev sa nebojíme :) Najradšej by sme preskočili hry typu Carcassone, Doba Kamenná a pod.
A tu je pár kritérií, ktoré by mala spĺňať:

- jednoduché až stredne zložité pravidlá, hra môže byť zložitejšia, strategickejšia, ale na začiatok nie žiadny hard-core :)
- dobre hrateľná v 2 hráčoch, ale môže byť aj pre viac
- stredne dlhá hracia doba, max do 2 hodín
- mala by byť vizuálne lákavá, pekná hracia doska a proste nič obyč
- ideálne z prostredia fantasy, alebo stredovek, starovek
- nie príliš bojovo zameraná, takže žiadne "wars" a pod.
- dobre znovuhrateľná
- AJ v rozumnej miere nie je problém

Hry, ktoré ma zaujali, ale nie je to 100% ono:
- Die Burgen von Burgund - požiadavky asi spĺňa, len by mohla byť krajšia(?)
- Cyclades - takisto spĺňa, ale nie je to už príliš o boji? a nie je už príliš zložitá?
- Lords of Waterdeep - zatiaľ asi najvážnejší kandidát
- Andor - ideálna, akurát je to koop, chce to skôr niečo kompetitívne
- Takenoko - nie je to moc detské? inak časom určite kúpime, už len kvôli deťom, ktoré pomaly dorastajú
- Proroctví - vyhovuje téma, ale nie je to už niečím dávno prekonané?
- Tzolk'in - úžasne vyzerá, ale bude už zrejme príliš zložitá, tak aby nás to moc neodradilo

Budem veľmi vdačná za vaše názory k týmto hrám a určite uvítam aj nejaké ďalšie tipy. Kľudne aj na menej známe hry :)
16.3.2017 13:17:55

tipy
To je také super, keď si niekto začne budovať zbierku :).
---
Z toho čo hráme doma vo dvojici a spĺňa Tvoje požiadavky by som radil pozrieť:
Lewis & Clark: Cesta na severozápad - výpravné preteky na indiánskom území
Viticulture Essential Edition - nenáročné vinárske eurko, angličtina ľahká
Tikal - objaviteľské area control euro s interakciou, objavovanie chrámov
---
Ak by ste vzali na milosť aj kooperatívky, tak odporúčam pozrieť:
Robinson Crusoe CZ
Ghost Stories
Temné znamení

16.3.2017 14:10:34 | Upraveno autorem (porovnej)

ešte jedno kritérium
ahoj,

predtým než zainvestuješ do nejakej väčšej hry, asi by bolo dobre si určiť aké hracie mechanizmy tá hra má (či je to euro, worker placement, ameritrhash, dungeon crawl, a pod.). Lebo kúpiť veľkú drahú hru s mechanizmom, ktorý ťa nebaví to nie je úplne dobrý nápad.

Preto ti dávam typ na jednotlivé druhy hier, čo sú asi top:

Euro a worker placement - Scythe, graficky pekná hra aj figurky a je to také z každého rožku trošku, ale ako celkom pobaví
Dungeon Crawl - Descent 2nd edice, je to super fantasy, graficky pekná hra a so super príbehom
Ameritrash - tak to sa skús pozrieť na Arcadia Quest napríklad

No a potom su tu ešte hry, ktoré ti majú navodiť super atmosféru aby si si užila skvelý zážitok z hry a tu by som doporučil sa pozrieť na Zimu mrtvy, Eldritch Horror, Andor, Zaklínač, Mansions of Madness a podobne hry

16.3.2017 14:31:28

@loix1
Moc by som nemiešal pojmy euro a amerithrash s mechanizmami hier workerpalcement, area control a ešte aj témou hry (dungeon crawl). Ak človek začína budovať zbierku, moc sa v tom aj tak nevyzná :).

Aby to nevyznelo ako mudrovanie, tak pravdu máš v tom, že ak človek napíše, aké hry sa mu páčia a čo má na nich rád, oveľa ľahšie a presnejšie sa dá poradiť. Wendi ale popísala požiadavky dosť presne a hry čo si radil, sú síce dobré, ale väčšina z nich je nad 2 hodiny.

16.3.2017 14:38:57 | Upraveno autorem (porovnej)

acedrac
No, tak nejako som to myslel. Já len aby sa nespálili tak ako ja, že som kúpil drahú hru a potom som zistil, že tento mechanizmus hry nie je moja šálka kávy.

16.3.2017 14:52:02

Cyclades
Asi před měsícem jsme koupili Cyclades a nic jiného skoro nehrajeme. Dokonce jsme si už koupili i rozšíření Hades. Hrajeme jak ve dvou, tak ve třech i ve čtyřech. Pravidla nejsou složitá. Dá se vyhrát i bez boje.

16.3.2017 15:07:58

wendi
Určitě bych se z toho výběru klonil k Lords of Waterdeep. Základ je jednoduchý, je to rozumně znovuhatelné a až to na vás bude moc jednoduché, pořídíte si rozšíření, se kterým je to zas trochu složitější a zábavnější. Burgundy graficky nejsou nic moc, ale herně je to super a výborné i ve dvou.
Dál bych ještě zkusil mrknout na Údolí králů (i když to už se teď špatně shání) a Five Tribes. A přidám tip na jednu pěknou karetku pro 2-4 hráče na cca 45-60 minut: Guildhall.

Potom i Lewis a Clark a Tikal, které radil Acedrac, jsou v pohodě.

16.3.2017 15:09:51

wendi
Settlers: Zrod impéria

16.3.2017 15:17:29

Doporučení
postřehy k těm co zvažuješ:
Burgundy: Skvělá věc, ve které se dá hodně kombinovat, má to elegantně jednoduchou hratelnost a pravidla a přesto je to strategicky hluboké. Určitě doporučuji
Cyclades: Moc konfliktní není, je to spíše o odhadu protihráčů v dražbě. Pokaždé je jiná a i přes jednoduchá pravidla je docela dost hluboká a dá se hodně poznávat. Moje oblíbená a určitě doporučuji :)
Lords of Waterdeep: nehrál jsem a moc neznám, ale podle mě je to obtížností srovnatelné s dobou kamennou (které bych se mimochodem hned nestranil, je také fajn)
Andor: Skvělá věc, trochu méně znovuhratelná, ale na webu tu jsou scénáře od fanoušků, takže vydrží na dlouho. Pokud bys přeci chtěl koop, tak možná spíše doporučím Pandemic: Legacy
Takenoko: Téma je sice dětské, ale hratelnost je dostatečně bohatá i pro zkušenější hráče. Můžu doporučit, hlavně křehčí polovičky jí mají rádi :)
Proroctví: Nedoporučoval bych, není tam moc rozhodování a hra se vleče
Tzolkin: Docela složitá hra, která moc věcí neodpouští, na začátek spíše nedoporučuji

Za mě ještě dodám následující tipy:
Puerto rico: jednoduchá pravidla ale obrovská hloubka. Nezažil jsem nikoho, že by ho nebavila. Jedná se o hodně strategickou hru, ale nevystraší, páč se necítíš ztracen v komplexnosti jako například v Tzolkinovi. Albi chystá co nevidět novou, hezkou edici. Ve dvou to jde, ale není to úplný ideál.
Zámky šíleného krále ludvíka: Výborná věc, jednoduchá pravidla, chytlavá hratelnost a všichni si postaví hezký zámek. Má i svá negativa, ale na začátek je imho fajn.
Smallworld:
Hezká věc, dobře hratelná v každém počtu hráčů, jen je trochu dražší.
a přidám ještě poslední abych ti zkazil náladu, páč se k tomu asi jen tak v dohledné době nedostaneš, ale je to přesně téma které hledáš:
Gloomhaven
Pardon za tu poslední věc, ale silně doufám, že to v budoucnu vyjde v čj a pak je to musthave

Hodně štěstí s první větší deskovkou :)


16.3.2017 16:23:10 | Upraveno autorem (porovnej)

:)
Určitě bych se nejdříve rozhodl jestli vyloženě hru pro 2 nebo pro více. Obojí velmi málokdy funguje v jedné hře na 100%. V níže uvedených doporučeních vidím spíše hry, které vyniknou při vyšším počtu hráčů než 2, podobně ve Tvém výběru.

16.3.2017 16:59:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Ve dvou i více...
"Starověk": Concordia (rondel, s různými herními plány), Trajan (od stejného autora jako Burgen), Eufrat a Tigris (klasika s pokládáním destiček; ne Carcassonne).
"Středověk": Burgen von Burgund, Signorie (akce a komba); a ještě bych doplnil Troyes (kostky).
Nezařazené: Puerto Rico.

16.3.2017 17:18:48 | Upraveno autorem (porovnej)

čo tak...
...Shakespeare? Znovuhrateľnosť sa dá vylepšiť malým rozšírením.
Shakespeara sme hrali doma naposledy (preto mi napadol, veľa sa o tejto hre nehovorí) a spĺňa to asi všetky podmienky. Téma sa zdá možno na prvý pohľad suchá (pripraviť divadelné predstavenie za 6 dní), ale ako hra funguje veľmi dobre. Jazykovo nezávislá.
Vo dvojici za hodinku.

K tomu, čo bolo napísané: áno, máš pravdu, Burgundy vyzerajú otrasne, ale hra je to vynikajúca, povedal by som, že vo dvojici najlepšia :)

16.3.2017 19:05:19 | Upraveno autorem (porovnej)

to matewr84
Jen si dovolím zmínit, že Gloomhaven by měl mít od 6. dubna kickstarter na reprint. Takže to zas tak nesehnatelné brzo nebude :)

16.3.2017 19:31:16

z tvého seznamu...
ber Tzolkina, je boží. Vůbec není tak složitý a je na něm super, že hru od hry objevuješ/zkoušíš něco jinýho.
V těsném závěsu Burgundy (tam bych to ale nehrál ve více, než ve dvou) na grafiku si zvykneš a bude se ti líbit
a Cyclades (tam zase nevím, jek se to hraje ve dvou), ale jsou super.

Zbytek pro mě nesplňuje kritéria "velké hry"

Z toho co tu zaznělo jsou super hry:
Lewis a Clark
Trajan
Troyes

16.3.2017 20:27:33

.
Asi bych volil Burgundy. Sice grafika oko příliš nepotěší, komponenty působí lacině a funkce speciálních dílků hráči na začátku stále hledají v pravidlech, ale po herní stránce je to opravdu výjimečné euro.

Ještě tu nebyly zmíněny dvě hry, které by mi do tvého seznamu docela seděly

Keyflower - pěkná kombinace využívání dělníků a aukce. Herní doba je nižší, jen tak se neohraje a funguje dobře ve dvou. K dispozici jsou dvě rozšíření, která původní hru výrazně prohlubují.

Le Havre - elegantní a pravidlově jednoduché euro, které na stole i velmi pěkně vypadá. Rozhodně patří mezi "velké" hry a vlastně i docela dlouhé. Obsahuje ale i kratší variantu hry. Možná trošku sušší, ale u mě má místo ve sbírce jisté.

Před koupí doporučuji si udělat hezký večer a podívat se na videorecenze každé hry z tvého užšího výběru, ať máš lepší představu, jak jednotlivé hry fungují.

16.3.2017 20:51:48

.
Za mě určitě souhlasím s Burgundami, pravidla jsou jednoduchá, ale hra pokaždé jiná. Jinak doporučím určitě i Marca Pola, vizuálně hezčí hra, která se jen tak neohraje a pokaždé je hra jiná, pravidlově nijak složitá a herní doba splňuje zadání.
Příjemnou hrou je i Caverna, oproti LeHavru nebo Agricole je přívětivější k hráčům, lehčí na hraní, ale má už trochu těžší pravidla.
Co se týče tématu středověku, doporučím zvážit například Orleáns, nemá nijak složitá pravidla, ve dvou je odehraný za cca hodinu a jsou k němu už dvě rozšíření, které sám zvažuju, protože základní hra mě baví.
Případně Bruggy, ve dvou 45 minut, ve třech něco přes hodinu, jednoduché na hraní, jen to není v češtině, ale překlad karet je zde na Zatrolenkách k dispozici.
A jak padlo v předchozích příspěvcích, super hra, která není složitá, jsou i Settlers:zrod impéria.

16.3.2017 22:16:26

Z mojí zkušenosti...
Burgundy se mi sice moc líbily, ale bohužel nikomu, s kým jsem je hrál. Asi to bude tím, že je to takové lehce počítací euro bez příběhu a nějakého uceleného dojmu. Zkrátka takový kombinační resource management bez něčeho navíc. Za mě pěkný, ale třem jiným lidem to nesedlo - hráno vždy ve dvou a v jinou dobu, takže každý si udělal názor nezávisle.

Já bych zkusil sehnat Pilíře země. Sice už je to asi pasé, ale ta hra je pořád pěkná a funguje. Pro začátky ideální. Naopak vyvarovat se jakýmkoliv Agricolám a Carcassonům. Tfuj :D

Obecně je těžké sehnat hru, která by byla stejně dobrá ve dvou jako ve více. Hry pro více hráčů jsou primárně stavěné pro více hráčů a možnost hry ve dvou je jen takové prodejní lákadlo. Často je v takové hře spousta omezení, nebo přidaných mechanismů, které nahrazují absenci ostatních hráčů. A to je podle mě špatně. Existuje spousta hezkých her jen pro dva (např. 7 wonders duel). Proto doporučuji mít pro různý počet hráčů různé hry a nedělat kompromisy. Jde o vaši zábavu, ne o rodinný rozpočet :)

16.3.2017 23:03:25 | Upraveno autorem (porovnej)

ruy

Puerto Rico
..albiacky reprint s novou grafikou a expanziami je tu kazdu chvilu, alebo Terraforming Mars ci Great Western Trail

16.3.2017 23:11:46

souhlas s Greyhound
Jen dodám, že na Marca pola jsem zapomněl, moje nejoblíbenější hra vůbec, podle mě se nikdy neohraje (no, možná po nějakách stovkách partií) a každou partií je hlubší a hlubší. Je to od tvůrců Tzolkina, ale je to mnohem přístupnější, i když drobné riziko odrazení tam asi bude. Ale je to výborně hratelné jak ve dvou tak ve více. Cyclades jenom doplním že ve dvou super, ve třech už méně.
Orleans je dobrý tip.

16.3.2017 23:33:11

alchymiste
Ty bych urcite taky zaradil. Byla to jedna z mych prvnich her a jsem z ni nadseny jeste ted. Tematicke, da se hrat v jakemkoli poctu, od 2 do 4 a okamzite te vtahne. Jinak settlery, ty maji rozhodne jednodussi pravidla. Je mi jasne, ze s alchymisty nebude moc lidi souhlasit, ale za me jedna z nejlepsich her.

17.3.2017 06:31:08

fifipirko
Alchymiste jsou bozi. Mam tu hru hrozne moc rad, ale! Bohuzel to neni hra typu Tak sup, neco bych si zahral, at to odsejpa. Je ponekud slozitejsi na premysleni a dokaze i trochu psychicky vycerpat. Nejsem si uplne jisty castou znovuhratelnosti. Presto je to jedna z mych nejoblibenejsich her kvuli originalite a provazanosti mechanismu s pravidly. Plus navic ten Pratchettovsky nadech. Hru urcite doporucuji, ale ne jako prvni Velkou hru do sbirky.

17.3.2017 16:25:24

...
to samé co Havelock... je spousta her které jsou super, ale nejsou to hry určené jako první do sbírky. Takže Tzolkin a Alchymisté za mě ne.

17.3.2017 19:18:14

Bez debat
Bez debat a jednoznačně Burgen von Burgund. Mám odehráno hodně her v různých počtech a tohle je asi nejlepší hra, když vezmu v potaz hru ve dvou, třech a čtyřech a zábavu a možnosti co hra nabízí. Jediné - je ne zrovna echt atraktivní design, ale na to se.e pes. Hlavní je zábava.

17.3.2017 20:39:45

:-)
Určite nie je jedna najlepšia možnosť. Je veľa dobrých hier a ťažko určiť, ktorá by vám sadla najviac. Mne sa aj po odohraní množstva partií páčia aj tieto. Mal som ich ako jedny z prvých a stále si ich rád zahrám.
Agricola, Údolí králú, Kronika panství, Puerto Rico,

S novších určite: Marco polo

17.3.2017 21:11:01

hra
A proč na začátek velkou hru. Taky jsem nováček a hledal jsem hru ,kterou by hrála i manželka.
7 divů duel,ta hra nemá chybu.
Hrajeme s rozšířením.
Jen je hodně konfliktní. :+)

18.3.2017 17:01:50

.............
Když už se zde doporučuje Burgen von Burgund, tak nás doma baví hra Discoveries, kde se také hraje s kostkama.

19.3.2017 10:34:20

Vybíráme z Bazaru

Teraformace Mars Ares CZ
Teraformace Mars Ares CZ
Akt. cena: 330 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas