Obaly na karty.... Ano či Ne?

Ahoj všem,

už dlouho svádím vnitřní boj s tím jestli to sem napsat, ale nakonec to teda řeknu....

Chci otevřít diskuzi na téma "Obaly na karty". Mě osobně přijde mánie obalování karet ujetá.

Přirovnal bych to k situaci kde si koupíte nový gauč. Ze strachu aby jste ho nezaneřádili buřtama na pivě nebo nedejbože oranžovou limoškou (která fakt nejde vyprat) ho nevybalíte z igelitu a při každém sledování televize si budete koledovat o vlka nebo rovnou celou vlčí smečku.

Proboha proč je obalovat??? Špatně se pak s kartou manipuluje je divná na omak a různě v obalu klouže. Úplně to degraduje pocit z nových karet či nové hry. Někteří budou argumentovat, že karty déle vydrží. Ale opravdu vám to zato stojí?

Bojuji proto za karty, které mají právo být hrány tak jak je tiskařský stroj stvořil!!!! Proto zahoďte obaly!!!!! Ať žije revoluce........


......jasně trochu jsem si zapřeháněl. :) Každopádně by mě zajímalo, jestli má někdo podobný názor nebo jen já sem divnej.
7.3.2017 15:49:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Obaly...
...nepoužívám. Přijde mi to zbytečné...:-)Ale proti gustu žádný dišputát. Btw, k obalům mě nedohnaly ani všechny ty polité karty (kterých, upřímně, nebylo zas tolik). Při frekvenci, s jakou se jednotlivé hry dostanou na stůl (člověk to chce tak nějak odehrávat průběžně), stejně nemám strach, že by se karty nějak výrazně "ojely".

7.3.2017 16:02:42

Obaly
Já karty, které vyšli v češtině neobaluji! Jiná situace je, když česky nevyšly a já si vytisknu české přelepky v grafice. Pak obaluji a přelepku vkládám, neb mi nalepený papír na kartě přijde divný (nehledě na to, že tím kartu nenávratně zničím). Zatím jsem na jiný způsob nepřišel.
Ale souhlasím, že je to nepříjemné a blbě se to míchá!

7.3.2017 16:18:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Obaly
U her, které se dostanou na stůl jednou za měsíc nebo ještě méně mi to přijde také zbytečné, ale u her, které hraji hodně často, obaluji. Konkrétně například hráčské karty u Pána prstenů, protože si po pěti letech co to hraji, nedokážu představit, jak by ty nejfrekventovanější karty jako Steward of Gondor, Unexpected courage apod. vypadaly.
Ale když vím, že Mage Knight vytáhnu jednou za měsíc, dva, tak mi přijde zbytečné řešit obaly.

7.3.2017 16:44:43

To he zas tema
Ale neda mi to ...

Jsem hracem karetek a karty si obaluju. Nejradeji obrazkove, chcrani kartu a je to i zpusob jak se odlisit od ostatnich.

Kupuju kvalitni obaly a nemam problem. Karty sedi, michaji se dobre a hlavne se nenici opocenyma rukama atd.

Neni nic horsiho nez koupit hru a je jak od prasat.

7.3.2017 17:16:50

...
Neobaluji, ale asi jsem některé hry měl. U her které jsem měl ze začátku, tak jsou karty špinavé, skoro jako ty z hospody na prší. Stydím se je před ostatníma vybalovat, trochu pomohlo je utřít vlhkým kapesníkem, ale ty zažloutlé okraje už moc nejdou... teď už se mi to nestává, jelikož každou hru vždy odehraji max pár krát do roka, tak aby se na stůl dostali tak nějak všechny hry ze sbírky co nejrovnoměrněji.
Takže za mě asi ano v případě fakt hodně hrané hry (Takenoko mám nahráno něco okolo stovky partií), ale jinak mi ta přehnaná sterilita také přijde divná, hra pro mě s obalama ztrácí své osobité kouzlo, je to jen sterilizovaná verze původní hry, která nežije... ale zase za mě radši sterilitu než špinavou hru.

7.3.2017 17:34:03

Muffo neobaluje
Já taky ne. Teda většinou. A už vůbec ne do obalů s neprůhlednou zadní stranou. Mám rád i rub karet. Výjimečně obaluji u her, které nejsou karetní, ale nějaké karty tam jsou. Mám karty, co se kroutí a obal to vyřešil. Někdy je potřeba vytisknout opravu karty/et a pak zabalím všechny. Už se mi i stalo, že se mi nelíbily karty na omak, tak dostaly kabát.
Ale obecně mám radši v ruce karty, jak je pánbůh tiskař stvořil.

7.3.2017 18:04:21

Jasne ze obalovat, ale s rozumem
Hry, kdy hraci drzi karty celou hru v rukach urcite obaluji, protoze hraci karty nevedomky vselijak ohybaji a skudli v rukach atd. a karty se ryhle opotrebi. U hry ktera je oop je to celkem skoda. Navic se karty lepe michaji.
U her kdy karty vicemene celou dobu na stole to nema vyznam.

7.3.2017 18:07:50

kouzlo hraných her
Souhlasím, že pokud je potřeba dát přelepky je to nezbytné zlo. Taky jak říka morpheus nemám rád hry špinavé, ale pokud jsou hráči trochu při smyslech, nemyslím si že si dovolují situace typu.

"Tááák těd jsem doobral poslední žebírko medem marinované a ihned se vrhám na tvoření balíčku pána prstenů"

Pokud tu někdo takový je napište mi do zpráv adresu ať vám můžu přijít dát pohlavek :)

Jinak je i zajímavý názor od matewr84 s osobitým kouzlem hry. Pro mě ho hra dostává i právě tím "opotřebením" kdy je vidět, že hra je hraná a tím pádem i oblíbená. Pak se na ní promítnou desítky, stovky možná tisíce odehraných partií a ty šrámy mají pro mě kouzlo a dávají punc originality.

7.3.2017 18:32:30

Neobaluji.
Naposledy jsem měl obalené magicky a to už je 10 let zpět.. občas mě napadne něco ve stylu: jé to si asi radši obalím, ať se to moc neohraje a pak jsem naštěstí líný, zapomnětlivý či něco takového a karty neobalím. Pak už se nehrají tolik (takové to nadšení 3x za den opadne, hraje se něco jiného a tyto "radši si obalím" karty se na stůl dostanou 3x za týden..) a ve výsledku lidi s kterými hraji mají určitý respekt a tak si po žebírkách v medu ruce utřou..
Souhlasím s názorem nechat tak, jak tiskař udělal i s tím, že ta hra není tak sterilní - člověk má prostě v ruce kus té hry doslova kůži na papír - některé karty jsou tenčí některé mají hrubší povrch a většina máme v prstech cit.. nu a když dojde k úrazu tekutinou či dortíčkem je to pech, ale svět se nezboří..
A když už kážu vodu, dám si loka vína: momentálně mám veškeré karetky bez obalů (a pár tisíc obalů bez karet) s jednou jedinou výjimkou a tou je Citadela - u té mám zalaminované postavy.

7.3.2017 19:06:12

...
Karty obaluji i proto kdybych nahodou hru prodal , u me se to stava casto, tak at je v co nejlepsim stavu a neposkozena.

7.3.2017 19:19:46

Obaluji
Jedna z prvních her co jsem měl byli Osadníci. Nahrály se spousty her a kartičky se surovinami pak byly velmi odřené, s černými tečkami (špína), lepily se k sobě a strašně SMRDĚLY (a nikdo žebírka nejedl). Potom se koupilo rozšíření s "ultra" surovinama a najednou jste už nemohli tahat od soupeře, ale muselo se říkat číslo.
Někdy potom jsem hrával Magic a tam se holt obalovalo i (hlavně) z důvodu zpětného odkupu.
Takže pokud se jedná hru s kartami, tak hráči mají tendence mimoděk otlapkávat karty, žmoulat si je v ruce, či je nevědomky přehazovat. A vzhledem k tomu, že vím, jak vypadají Magicové karty (a ty jsou velmi kvalitní) po jednom draftu bez obalů (draft+3 kola hry), tak raději už obaluji. A nejraději jsem, když mají karty formát Magicu, to používám průhledné Dragon shieldy a s těmi se suprově manipuluje.
Navíc když bych časem hru prodával, tak příznivci obalování budou spokojeni a ti druzí si můžou pak karty zhuntovat dle gusta :-)

7.3.2017 19:29:45

Nemám rád obaly!
Možná jsem se setkal se špatnými obaly, ale obalené karty mi nejsou vůbec příjemné na omak a hlavně mne rozčilují ty do rukou bodající rohy obalů...

Neobaluji.

Když jsem koupil "tím vaším způsobem" počeštěnou hru, kdy do obalu byla vložena originální karta a před ni vytištěná do češtiny přeložená karta, říkal jsem si "proč je tam ta původní karta?", musel jsem si počeštění předělat "po svém", tedy pomocí přelepků.

7.3.2017 19:29:53

ano
Např. deckbuildingy, kde se prostě pořád míchá tak automaticky obaluluji. Stejně tak primárně karetní hry, při které hráči karty pořád drží v ruce. S kvalitními obaly se karty i skvěle míchají.

7.3.2017 20:02:49

když už obaly
tak spíš proto, aby se hra lépe míchala - typicky deckbuildingy, případně zmiňované CCG (Magic) a nověji LCG.
Ale je pravda, že své první hry mám v obalech a z nostalgie je tak nechávám (navíc co bych pak s těmi obaly dělal :) )

7.3.2017 21:19:46

obaly ano
Zkusím další pohled, kromě ochrany a přelepů. Některé hry můžou obaly zpříjemnit a zlepšit herní komfort, vylepšit nedořešenou technickou stránku hry. Konkrétně jsem nedávno obalil 7 Divů světa: Duel a to z jediného důvodu - s tenkými kartičkami se mi vážně špatně manipulovalo. V pyramidě někdy klouzaly a hlavně špatně se braly ze stolu protože jsou moc tenké. Po obalení hra vypadá o dost lépe, kartičky nevypadají tak shitově a lacině, a hlavně samotná manipulace s kartičkami (vykládání pyramidy, braní karet) je mnohem lepší.

8.3.2017 09:32:16

herní komfort
Zajímavý postřeh od mefiho.

Bohužel nemůžu zhodnotit materiály ve hře 7 Divů světa: Duel, protože jsem ji ještě nehrál. Každopádně pokud tomu tak je a karty jsou z fórového materiálu, je to ostuda vydavatele. Tohle by u hry za kterou si říká cca 600,- Kč a kde jsou karty stěžejním prvkem hratelnosti, zanedbat neměl.

8.3.2017 11:27:56

Ano
Karty obaluju v podstatě všechny. "Ojeté" karty nemám rád. Při hraní delších her se na stole obvykle objeví nějaké to občerstvení, ruce se potí, karty se muchlají v ruce, šoupou po stole, míchají... Po čase je to na nich znát. Horší je, když má některá z karet "poškození", díky kterému lze rozeznat od ostatních, což může značně ovlivnit hru.

Přijde mi rozumnější hru obalit hned ze startu a prodloužit tak kartám, potažmo celé hře životnost. Když se poškodí obal, s klidným srdcem ho zahodíte, poškození karty už je horší.

A potom, jak už bylo zmíněno níže, nezřídka se stává, že karty jsou měkké a za moc nestojí. Tam kvalitní obal dokáže zázraky. Navíc se karty v kvalitních obalech opravdu dobře míchají.

Nevýhody jsou snad jen cena, zvětšení objemu karet a pak insert, kam se často obalené karty nevlezou...

8.3.2017 11:37:35

muj pohled
podle me je lepsi deckbuildingove hry obalovat. typicky zacinate se stejnymi 10 kartami a tedy ty se pouzivaji nejvic. bez obalu je jejich opotrebeni oproti ostatnim kartam videt.
jiny priklad: mate zakladni hru nejake karetni hry a hrajete ji casto. karty se opotrebuji a pak vyjde rozsireni. opet je viditelne, jestli si z balicku budete tahat kartu ze zakladni sady nebo z rozsireni.

8.3.2017 12:11:45

hm
Z môjho pohľadu je úplne zbytočné baliť karty hier, ktoré si raz zahrám a pol roka ležia v skrini. Kedysi som obaloval všetko, kým som nezistil, že s tým iba zbytočne zabíjam čas. Akonáhle vidím, že dáku hru hrávame častejšie a tie karty sa môžu opotrebovať napr. miešaním a žmolením, tak ich obalím. Takto som si to obalil napr. Starcraft či v Runewars fate karty a akčné karty. Paradoxne sme rozliali (našťastie čistú) vodu na karty hrdinov :). Avšak ostatné hry s kartami som nehral tak často aby som si povedal, že ich treba obaliť.
Radšej si kúpim hru, ako obaly na karty :)

8.3.2017 12:58:18

obalky
nezabal si karty do deckbuilding hry a po 10 hrach uz viem, ake karty mas na ruke.
My ked hrame, nemame problem pri tom pojedat nejake drobnosti, popijat, cloveku sa ruky zaspinia aj ked si dava pozor.

A btw. ked si kupis dobre obaly, s kartami sa manipuluje snad este lepsie, ako bez.

8.3.2017 14:32:21

...
jen pro zajímavost: Trzewiczek ve svém blogu jednou psal, že nechápe ty co si karty obalují. Podle něj mají raději opotřebenou hru někomu darovat a koupit si novou, třeba stejnou a tím udělají někomu radost a navíc podpoří vydavatele té dané hry. Nebo hru prodat a koupit si novou. Takže opět udělá radost a navíc podpoří vydavatele, zatímco koupí obalů podpoří vlastně jen výrobce plastu, kde není schovaná žádná idea a nějaká hlubší hodnota.
Rozhodně zajímavý názor, sice tím prodáním hry se ti určitě náklady nevrátí a obalení by stálo tak o 1/3 levněji, ale stejně s ním tak trochu souhlasím, jelikož ty fanatické "obalovače" také nechápu, když ty hry stejně nehrají tak často.

8.3.2017 16:11:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Cenový poměr
V jakém rozmezí se zhruba pohybuje poměr ceny potřebných obalů k ceně hry?

8.3.2017 20:43:35

Návrat do reality
Znal jsem jednoho co taky vždycky říkal, že bez obalu je to lepší, no nevím. Já si myslím, že dávat si pozor se může vyplatit.

9.3.2017 06:07:32

Výnimočne
Obaľujem len výnimočne, spravidla u kariet, ktoré sa
- dlho držia na ruke / sú v párty hrách (Love Letter, Lewis & Clark, Bezva finta, kockový Bang),
- často miešajú (Star Realms, Shuffle Heroes),
- začali skoro ničiť a bolo by poznať, že tá ošúchaná na kraji je nejaké konkrétna karta (takto som Dobyvatelé vesmíru v začiatkoch dokonca zalaminoval) ,
- LCG – LOTR, ale aj tu mám cca 150 kvalitných obalov pre karty hráča (lepšie miešanie, často hrané karty v rôznych balíkoch sú stále zachovalé), na encounter deck a momentálne nepoužívané karty používam lacné obaly,
- Řím a Arena - dve samostatne hrateľné hry spojené do jednej, aby nebolo poznať, čo máme na ruke, keďže majú odlišné ruby kariet (jedine tu mám nepriehľadnú zadnú stranu).
---
Z asi 50 hier mám zalaminované karty u cca 7, tzn. tak 15%. Inak používam skoro výhradne priehľadné obaly, keď už musím nepriehľadné zozadu tak čierne, ostatné farby sú mi proti srsti.
--
Tá Ignacyho teória o kúpení novej hry má jednu slabinu. Mám už zopár hier, ktoré sa už netlačia a je obtiažne ich zohnať, takže tam neobstojí to, že ohratú hru posuň ďalej a kúp si novú. A ešte niekedy stačí obaliť pár kariet inak drahej hry, kde cena obalov je možno 10% z ceny novej hry.

9.3.2017 08:32:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak určitě
Obaluju. Ono vždycky se u hraní něco pojídá, popíjí apod. Znám taky nejednoho, který je schopný vykýchnout takový chrchel, že by hru prakticky znehodnotil jak ke hraní, tak k prodeji...

9.3.2017 09:09:27

Vybíráme z Bazaru

Hrací podložka Archa Nova
Hrací podložka Archa Nova
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas