Mars vs. Scythe

Nerad bych tu rozněcoval nějaké vášně, ale co si tu udělat malou anketu? Jsou tu dvě nařachaný hry, Mars Teraformace a Scythe. Protože řada z nás ještě tyto hry nehrála, nezdá se mi fér ptát se, která z nich je lepší.
Anketní otázka tedy zní: Kdyby sis musel vybrat jen jednu z nich, která by to byla?
17.5.2017 18:29:48

Mars vs. Scythe
Mars Teraformace

17.5.2017 18:30:46

scythe
o parník

17.5.2017 20:48:38

scythe
jednoznačně

Edit: Kdyby to bylo Scythe vs Great western trail, tak bych váhal.

17.5.2017 21:01:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Obojí
Každá z těchto her je úplně jiná. U mě to bylo jasné. Pořídil jsem obojí a nelituji.
Update: Jen se připrav, že v Scythe budeš mít narvanou krabici komponenty a Mars se dá částečně použít na pašování čerstvého vzduchu. Ale zas cena české verze Marsu je nekompromisní.
Doporučuji vyzkoušet

17.5.2017 21:21:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Mikrojelen dobrý :)
V tom je právě ten vtip. Kdyby tu byla jen jedna hra, nebo jen jedna byla lokalizovaná do češtiny, nebo přišly rok po sobě, nebo si byly podobné a daly se srovnat, nebo..
Taky se na Scythe těším, ale připusťme, že by mohla být jen jedna z nich. Jaká by to byla?

17.5.2017 21:27:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Scythe
Blbě se to porovnává a ještě hůř vybírá, ale....

před půl rokem by to byl Mars, dneska to je Scythe.

17.5.2017 21:33:56

Rukavička
První jsem koupil Scythe, a to hlavně kvůli tomu jak vypadá. Herně je to taky skvělá hra, ale vizuálu jsem neodolal.
Pro Mars jsem se rozhodl až po několika hraních a počkal si na českou verzi. Když jsem dneska prohlížel, Mars, tak jsem si uvědomil, že na vizuálu mohli zapracovat daleko víc :-)
A v jiném vláknu se ptáš na rehratelnost Marsu. Je veliká. Těch karet je tam fakt hodně.
Ale záleží so preferuješ. Ve Scythe můžeš docela pěkně škodit, u Marsu je to škození trochu omezený.

17.5.2017 22:04:45 | Upraveno autorem (porovnej)

taky obě
Mars jsem už jednou hrál a bylo to super. Díky kartám velká variabilita a znovu hratelnost. Určitě brzo pořídím

Scythe taky brzo pořídím už jen kvůli tomu jak vypadá. To spojení alternativní poválečné doby s mechama má neskutečné kouzlo.

17.5.2017 22:06:28

Scythe...jednoznacne
obidve hry uz mam dost nahrane ( S z KS a TM z Essenu) takze mozem v poho zrovnavat.

Scythe je ovela hracskejsia hra aj ked je pravda, ze art tej hre dost pomaha.

TM je je sice atmosfericka hra, po ktorej prvom zahrani zavladne nadsenie, ale ta hra je hrozne random. Ak ti chodia zle karty, resp ti na zaciatku pridu same karty s podmiekami splnitelnymi na konci hry, tak s tym moc nenarobis...navysse ak niekomu chodia dobre karty a este sa mu aj kombia z jeho spolocnostou, tak ho nevies zarezat....dost by pomohlo, ak by sa dali karty rozdelit do troch deckov, podla stupna teraformacie.

...este jedna poznamka: to, ze je v krabici vela vzduchu je fajn, pretoze ak obalite karty, tak sa vam tam vojdu s min. rezervou.

18.5.2017 00:08:47 | Upraveno autorem (porovnej)

LoLo
teraformaciu mozes hrat s draftingom a tym eliminujes nahodu pri tahani kariet, nie?

18.5.2017 10:47:00

Scythe
Prekvapuje ma aké šialenstvo sa rozbehlo okolo hry Scythe. Hral som ju síce len raz, ale hneď po hre mi boli jasné dve veci:

1. Je to dobrá hra.
2. Nemusím a ani nebudem ju mať.

18.5.2017 11:05:16 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Mám Scythe doma, ale celkově mi přijde, že je TM víc kombící a hráčská hra, Scythe toho dost řeší pomocí vymazleného designu. Je pravda, že ve Scythe hráč dělá zajímavá rozhodnutí, ale pár prvků je tam minimálně pro mě kontroverzních - třeba to, že pokud chci hvězdičku, dělám věci, které nemají praktický význam (dodělání poslední budovy, i když mi na nic není, naverbování posledního rekruta). Chápu, že je to mechanismus, který se dá brát jako zakuklené sbírání bodů, ale na rozdíl třeba od nabírání popularity nebo moci, které se hodí i samo o sobě, nebo plnění úkolů, což je tak nějak hnací motor spousty her, mi tady tohle nesedí a svoji první partii jsem projel právě na tom, že jsem měl rozjetou ekonomiku a nedodělal jsem tu poslední věc, protože už to nemělo herní smysl.

V tomhle mi Mars přijde "inteligentnější".

18.5.2017 11:52:46

...
Ani jednu .... :-)

18.5.2017 12:28:20

Scythe
Hráli jsme s naší deskoherní bandou obě hry a mě osobně obě nadchly, ale mé spoluhráče TM nezaujal, takže volba pak byla jasná. Ale jsem ještě hodně zvědavý na Master of Orion, až ho Mindok přeloží.

18.5.2017 12:30:00 | Upraveno autorem (porovnej)

Zatím TM
Obě hry jsou fajn, Scythe už jsem hrál víckrát TM jenom jednou, ale zatím se tedy asi přikláním spíše k TM. Scythe se z mého pohledu haje vlastně hodně soliterně a párkrát jsem tu hru takto i vyhrál, prostě vás vlastně ani moc nezajímá co dělají ostatní. K interakci dochází až většinou úplně k závěru, kdy rychlé ukončení hry přes jednu bitvu případně rozsypání se do co nejvíce koutů na mapě se prostě musí udělat. Řekněme že 90-95% času vás absolutně nezajímá co dělají ostatní hráči a protože ty akce v kombu jsou dost omezené tak není problém si naplánovat i 3 akce dopředu a tak většinu času vlastně čekáte na to, až na vás dojde řada a vy ve svém tahu si za trade vezměte dvě suroviny abyste následně 5-10 minut čekali, až na vás dojde zase řada. Ta hra vypadá rozhodně pěkně, mechanicky funguje ale je to prostě soliter. TM jsem sice hrál jenom jednou ale přišla mi v té interakci s ostatními kolem stolu daleko zajímavější. Nepřímé škodění tomu docela napomáhalo. Je fakt, že vizuálně to tak vymazlené není, ale zatím i přes pouze jednu odehranou hru jsem z toho měl lepší pocit.

18.5.2017 12:45:44

ad BMAJTZ - Solitér
Podle mne máš pravdu jen částečně, solitér je to potud, pokud chceš aby to byl solitér, a spoluhráči k tomu přistupují taky tak. Hrál jsem to několikrát ve dvou hráčích, pak několikrát ve 4 hráčích a asi 6x s automou jako solo hru, ale nezdálo se mi, že by tam nebyla interakce mezi hráči. Pokud na tebe někdo tlačí, nemůžeš to už hrát jako solitér a musíš zabojovat dřív, než soupeř nastřádá síly. Díky různým schopnostem frakcí, je s mechy pohyb po mapě poměrně rychlý. Důležité je co nejdřív otevřít schopnost nějakého rychlého přesunu.

Zajímavé bude taky jak hru změní použití vzducholodí v 2. rozšíření.

18.5.2017 13:12:39

Určitě obě.
Mě se líbí obě dvě a to hodně. Za mě asi 2 nejlepší hry uplynulého roku. Scythe jsem hrál cca 5x a Mars 3x, není to moc, třeba se to časem vyprofiluje.

Scythe je takový epičtější, je tam více konfliktu. Nedávno jsme ho hráli v 6 s Invaderama a i v tomhle počtu to byla pohoda. Občas umí být trochu nepřehledný (čí mechové co umí, hlídat si schopnosti odkryté enlistem atd.). Množství konfliktu je různé hru od hry. Stole se nám, že v některých hrách neproběhl ani jeden boj, ale taky máme za sebou hry, kdy se tvrdě válčilo o továrnu, kradli se suroviny atd.. Každá hra je úplně jiná.
Mars je víc o kombení, trochu náhodnější (v pozdějších kolech jste často nuceni hrát takzvaně zvršku, tedy čekat jaké karty Vám přijdou na začátku kola - právě v posledních kolech, když už máte vybudovaný nějaký engine to může hodně rozhodnout). Hra pěkně odsýpá a přijde mi, že je oproti Scythe o kousek jednodušší a rychlejší.
Neuměl bych si z nich vybrat. Takže se přidávám na stranu Beholdera a microjelena.

18.5.2017 13:21:48

ad Mars
Já nemůžu být objektivní, protože jsem Mars ještě nehrál. Herně se na něj docela těším, jen mne odpuzuje ta grafika karet, která mi připomíná karty kvarteta, které jsem hrál jako malý před 40 lety. V tomhle Mars na Scythe určitě nemá a herně uvidím, až si to zahraju.

18.5.2017 13:47:58

kren
Tak to těžko říci, já měl například misi, která po mě chtěla 4 budovy, 9 popularity a žádného mecha (aspoň si to myslím) až tak do posledních 3-4 kol jsem celoh hru hrál na základních 3 hexes, mecha jsem za celou hru nepostavil ani jednoho a vítězství za boj bylo spíše do počtu, protože jsem to mohl vyhrát i na upgrady. Ano ostatní tě můžou zaříznout, ale když se držíš na 3 základních hexech tak to prakticky nikdo neudělá. A takových her jsem zažil několik, interakce je pomálu, bojovat se vyplatí jenom jednomu národu, který za to má libovolný počet vítězných bodů. Ano dá se škodit tím, že někomu něco zablokuješ, ale jestli ti na vyhrání celé hry stačí 3 počáteční hexy tak si dovolím tvrdit, že nějaká blokace taky nehraje až tak výraznou roli. Znova opakuji, já si myslím, že Scythe je dobrá hra a vizuálně pěkná, ale těch několik odehraných her ve mne vyvolává spíše pocit, že protihráči jsou jaksi navíc a přestože v 7 lidech by mělo toho konfliktu být více tak to vlastně jenom způsobilo to, že to protáhlo herní čas a tedy dobu mezi jednotlivými tahy. Scythe si rád kdykoli zahraju, ale z té jedné hry mi TM herně přišel daleko zajímavější.

18.5.2017 15:15:03 | Upraveno autorem (porovnej)

to bmajtz
Tak to si s tebou zahraju a hned ti na ty tvoje 3 hexy bez mechů vletím, abys viděl, zač je toho loket ;). Ze všech her, co jsem hrál jsem dělal misi jen 3x, jinak jsem se na to vykašlal, protože to nezapadalo do koncepce mé frakce a herní desky.

18.5.2017 16:06:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Tri peckové hry
Prečo autor ankety vynechal Great Western Trail? Vyšli teraz tri peckoidné hry a ja som vďaka nim zistil, že s manželkou sa dá hrať aj niečo iné, než Takenoko a vláčiky. Zatiaľ dookola točíme kravy a kosu, kravy a kosu... kosu jednoznačne s autonomou, tá tam narobí pekný bordel :D TM si idem vyzdvihnúť dnes poobede, takže dúfam, že točiť sa budú tri hry.

19.5.2017 10:58:18

Scythe
BMAJTZ tak to tvoji protihraci hrali zle, asi velmi zalezi na spoluhracoch, ak nie su konfliktni, tak jasne ze konflikty nie su, ale ak su extremne konfliktni, nezahral by si nic na troch hexoch, nula bodov...

19.5.2017 11:26:56

scythe
prečo hľadáte konfliktnú hru tam kde nie je? Boje sú jedine prostredníctvom mechov.. mechy majú tri využitia. Kradnutie surovín, získanie bodov za boj (max 2x), a prenášanie robošov. 1 a 2 využitie po väčšine spôsobuje škodu (napr. zníženie tej kravinky za napadnutie civilistov, zníženie útočnej sily apod) a preto sa to po VAČŠINE oplatí len na získanie tých 2 bodov (nerátam nemcov, ktorý trpia práve na to, že boje sú nákladné). A to je sakra málo konfliktu na to, aký potenciál (hlavne tématický ) by hra mohla v tomto smere mať. Napr. oproti takému Eclipse, ktorý je tiež pomerne dosť euroidný v tomto smere Scythe prudko stráca.

Btw, mne sa táto hra veľmi páči, ale ku scythe mám presne také výhrady ako spomenul Kew. Avšak, stále je to podľa mňa veľmi zábavná hra a kedykoľvek rád zahrám...doma to však mať nepotrebujem..

19.5.2017 11:53:30

BMAJTZ
Nemyslim si, ze by mel BMAJTZ nekonflikni hrace, spis naopak. Zalezi, kdo sedi primo vedle nej. Ale je fakt, ze ze 4 her Scythu jsem 2 vyhral tehdy, kdyz jsem mel pokoj od ostatnich hracu, popripade jsem byl ja ten utocnik. Ty dalsi 2 vyhral BMAJTZ, kdyz prave on celou hru s nikym nebojoval. Nechci to po takovem poctu her zlehcovat, ale Scythe je podle mne hra, kde jeden prohrany souboj/ztrata surovin prohrava hru, pokud je ve hre nekdo, kdo tyto ztraty nema. Za Nemce jde podle mne vyhrat tim, ze velmi rychle ukonci hru nekolika viteznymi body za boje, zatimco ostatni maji minimum hvezd.
Celkove se mi ta hra libi, ale mam z ni pocit, ze ve vice hracich je to hlavne o tom, kdo se vyhne te konfrontaci s jinymi a muze naplno optimalizovat svoji ekonomiku. Coz se napr. ve 4 hracich muze stat velmi snadno - 3 sousede a jeden na druhe strane mapy. Napr. kombinace Nemecko, Polsko a ti zeleni Galove s Japonci. To snad Japonci muzou prohrat jen tehdy, pokud proti nim vylozene vyrazi alespon jeden z protihracu, aby je zastavil.
TM jsem zatim nehral.

19.5.2017 13:01:56 | Upraveno autorem (porovnej)

scythe
ja to myslim tak, ze Scythe mozes hrat ako Agricolu, ale aj ako Forbidden stars, zalezi len na tebe.

Takze ak mas okolo seba hracov, co nie su konfliktni, mozes si setrit v klude materialy a prachy a hras uplne inu hru, ako ked okolo teba sedia agresivni blazni, ktori ta nenechaju sa ani nadychnut, obsadit jedine uzemie, ci vytazit jediny kusok suroviny. Moja posledna hra bola presne taka - kamkolvek som sa pohol, okamizte ma napadli a tak som nemal NIC, uplne nic. Ziadne uzemia, ziadny matros, nic...

O tom ta hra je, je taka, aki su hraci. Co je uplne super. A to je to, co ju robi vynimocnou :-)

19.5.2017 13:38:42

Vybíráme z Bazaru

Eldritch Horror
Eldritch Horror
Akt. cena: 1250 Kč
Končí za: 16 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas