Male deti a deskovky

Ahoj,
hodne lidi tady pise jak s 5-ti letymi detmi hraji deskovky, uplne si nedokazu predstavit, jak se k tomu dopracovat. Mam 2,5leteho syna. Poradte mi jak zacit s deskovkami a jakymi aby v 5-ti zahral Andor , Zakazanou poust , nekdo uvadel i Descent apod.
Diky za odpoved.
.
10.4.2017 10:16:09

2,5 roku
my doma začínali Příšerkama ze skříně, Ubongo Junior, Dětský dobble, 3 malá prasátka...Celéto podle mě je o tom, aby si k hrám vybudovali pozitivní přístup. Hraju to s nima pro parost, oceňuji, směji se...prostě aby je to bavilo

10.4.2017 10:22:35

Tak tohle je hodně individuální...
Určitě neexistuje univerzální postup a některé dítko k tomu tíhne a jiné zase ne. Já mám 5 letou dcerku a v pohodě s ní hraju hry určené takto starým dětem, s ostatními hrami si spíše hrajeme.

Určitě nesmíš chtít víc, než dítě, což bývá někdy problém. Některé děti k tomu prostě nedostaneš... Smiř se s tím...

U mě jsem volil hry zhruba v tomto pořadí:
SMART - Den a Noc
SMART - Zámecké schody
Příšerky ze skříně
Dobble
Děti z Carcassonne
Doba Kamenná Junior

10.4.2017 10:24:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Souhlas
Souhlas s Pelly. Některé děti prostě deskovky nebaví...každý to má individuální. A já osobně ještě nemám rád velké posouvání hranice věku (aby hrál 5-ti letý Andor). A to proto, že hry pro větší si může zahrát až bude větší, ale k hezkým dětským hrám se už vracet nebude. Ale to má asi každý jinak.

10.4.2017 10:29:10

Descent
Šmarja, aby pětileté dítě hrálo descent, když znám i skoro třicátníky, co s tím mají problém :D

10.4.2017 10:51:52

Jak bylo zmíněno jinde
Někde tady běželo vlákno s doporučeními her pro nejmenší a musím s nimi souhlasit, že zejména Leo musí ke kadeřníkovi se opravdu chytlo u dcery (4 roky). Libily se jí i Velbloudí závody a ráda hraje Tučňáky na ledu. Začínala u dětské kostky s aktivitami (nedokážu najít spravný název, ale je to něco podobného jako Moje první hra s Krtkem od Dina), dětského Dobble, Chodí pešek okolo, Cardline zvířata (jaké zvíře je větší menší). Velkým překvapením bylo, když chtěla po vánocích pořád hrát Exploding Kittens, které jsem dostal já (zatím s odkrytými kartami) - prostě výbušné kočky vedou. Co je mě jako dospělého občas nemilé, že jí baví hry dost prosté jako různé varianty Člověče, nezlob se a Hadů a žebříků, ale na druhou stranu, jde vážně jenom o to vybudovat si ke hrám vztah a o to, aby se u toho bavila.

10.4.2017 10:53:52

...
Souhlasim s nazorem, ze je podstatne, aby si dite vybudovalo "pozitivni" vztah ke hram a takrikajic nic nelamat pres koleno a ucit se hlavne hru si "uzit", ze je to v prvni rade zabava a "nezalezi" na umisteni (ikdyz zrovna toto je nekdy tezky vysvetlit:)
Co mam zkusenosti, tak 4-5 lete dite vpohode dava Dobble (klasickej), pak bavi ruzne variace na Clovece...mile jsem byl prekvapen i jak se ujal Milostny dopis, tady bylo dite opravdu dustojnym souperem (zna dobre efekty a vyznam karet). Naopak ciste ze srandy jsme parkrat zkouseli Bang! (v upravene variante pro 2), tady bylo treba hodne pomahat, ale i tak melo uspech. Nehrali jsme samozrejme na efekty postav ani vzdalenosti (kone), naopak uz vi, ze zelene karty se nejprve musi vylozit a maji pak efekt v dalsim kole a ty modre si muze vylozit hned, pozna a umi zahrat symbol vedle/bang, efekt sudu, vezeni...zrusit/vzit kartu.

10.4.2017 17:16:15 | Upraveno autorem (porovnej)

4-5 let
My jsme tenkrát s dětma kolem 5 let začínali s Carcassone a děti to v pohodě dávaly. Jen jsem musel skóre potom počítat já, protože neuměly ještě počítat. Pojem o množství a co je potřeba udělat ale už měly.

10.4.2017 20:58:02

děti
Syn:Dobble od 3 let.Variaci člověče bez čísel na kostce tak od 4.Samozřejmě pexeso ,taky od 3,5 let.
Syn známých 6 let (první třída ) Ticket to ride v pohodě.
Syn má teď 4,5 a baví ho zahrát tak 1-2hry maximum a pak už nemá zájem.
Jen bych poznamenal ,že určitě by trávil víc času hrami na tabletu,ale o těch zatím ještě neví.
Snažím se ho od her na PC a tabletu ochránit jak to nejdéle půjde :+)


10.4.2017 21:22:49

pro děti 3+
vyzkoušeno a děti baví (seřazeno dle oblíbenosti, mám 2 kluky 3+):
Příšerky ze skříně
Magický labyrint
Koboldbanda: Dračí poklad
Rhino hero
Leo musí ke kadeřníkovi
Mmm!
Dobble Kids
Labyrinth
Začarovaná věž
Děti z Carcassonne
u dětí bodují hodně kooperativní hry (příšerky, mmm, leo, koboldbanda, labyrinth hrajeme tak, že hledáme společně jen se střídáme v tazích) - výhodou kooperaček je, že si mohou zahrát i sami, ale hlavně, že nikdo neprohraje :-)
důležitým kritériem pro menší děti je hlavně doba hry - obvykle nevydrží déle než 10-15 minut

11.4.2017 07:36:04 | Upraveno autorem (porovnej)

pro děti 5+
po tréninku od 3 let na dříve zmíněných dětských hrách již s chutí hrají tyto hry pro starší (osvědčené hry 5+):
Carcassonne: Star Wars
Coloretto
Escape: The Curse of the Temple
Halali!
Krycí jména obrázky
Malý princ: Udělej mi planetu!
Mysterium
Pandemic
Port Royal
Temné Znamení
Zakázaná poušť
obzvlášť kooperativní hry mají u dětí úspěch, radost ze společné výhry a společné hledání cesty k vítězství funguje a hry mají úspěch (Mysterium, Pandemic, Temné znamení, Zakázaná poušť, Escape, Port Royal v kooperativním módu)

11.4.2017 07:46:09

děkuji
Děkuji všem za příspěvky, zkusím to nejdříve se SMART games Den a noc a uvidím zdali ho to bude bavit, pokud se mu něco povede, tak se budeme radovat :-)

13.4.2017 11:01:09

deti
Máme dcérku 3+ tak napíšem ako to prebieha u nás.

V dvoch rokoch sme začínali s Den a noc, čo mne osobne príde ako fakt vychytaná záležitosť pre tento a aj o niečo starší vek. V troch rokoch prišli na radu aj Zámecké schody. Ale na našu malú sú tieto SMART hry príliš solitérne. Chvíľku ju bavia, ale väčšinou vyžaduje viac interakcie.

V necelých troch rokoch si sama vytiahla hry a la člobrdo a to ju začalo veľmi baviť. Kúpili sme jej 4 veselé hry a 4 zvířatkové hry od Lucie Ernestové. A fakt ju to baví. Je to síce len o hádzaní kocky, ale popri tom sa tam dá vytvoriť príbeh, atmosféra, deti sa niečo aj naučia a je to krásne ilustrované.

K tomu v troch rokoch pribudli Příšerky ze skříne, Ubongo junior a hlavne Děti z Carcassonne. To je momentálne najväčší hit. Takže my pôjdeme týmto smerom a nasledovať budú zrejme Osadníci z Katanu junior, Doba kamenná junior, Želví závody, nejaké kartové hry a pod.

Každé dieťa je iné a je dobré odsledovať čo ho baví a prispôsobovať sa tomu. Nevzdávať to a skúšať, ale ani nelámať cez koleno.
Držím palce ;)

13.4.2017 16:40:52

Jen doplním
Asi od dvou let občas vytáhnu Space Hulk, Axis and Allies, Starcraft apod. A jen si tak hrajeme s figurkami, no a postupně "přitvrzuji". Takže před nedávnem (teď 4,5) jsme lítali po stole X-Wingy pomocí "pravidlových tras" a stříleli kostkami a šlo to. A ve Space hulku, u kterého ho baví skládat chodby, už taky přišlo na první hody kostkami.

Samozřejmě máme několik her pro ten správný věk.

13.4.2017 21:49:42

Náš recept
Z toho co jsem tu buď nenašel, nebo přehlédl, tak ještě Dům Snů, což je podle mě ideální hra pro pět let. Děti podle obrázku už perfektně poznají efekty karet. Často dávají přednost nějaké kombinaci karet před body, ale to podle mě nevadí. Důležité je, aby je hraní bavilo, alespoň u nás na to dbáme. I když mě to stojí hodně sil, čas od času jim také půjčím nějakou tu figurkovku, aktuálně Želvy ninja. Děcka si vyhrají s figurkami a kostkami. Vždyť právě tímhle si k deskovým hrám budují vztah, ačkoli do hraní deskových her to má pochopitelně daleko.

13.4.2017 22:56:12

5 let
naše pětiletá dcera zvládá a ráda hraje

Patchwork (včetně počítání)
Kingdomino (bez násobení, to jí zatím nejde)
Ubongo (to klasické, to je prostě skvělá hra)
Děti z Carcasonne
Coloretto/Zooloretto
Dobble
Duch !
Avanti Mare
Pick Picknick
Šiki Miki
Tales & games : Tři malá prasátka + Baba Jaga

teď uvažuji nad ZaHRAdou co vyšla od Mindoku

v pěti letech si tak dítě může "hrát" s postavičkama descentu ale opravdu "hrát" to bude nejdřív v 10 letech

13.4.2017 23:20:27 | Upraveno autorem (porovnej)

mé brzké zkušenosti
Tak moje dcera má teprve rok a půl a něco málo k tomu a už někdy od roka zkoumá obsah krabic. Pytlíčkujeme spolu komponenty, tak se naučila aspoň částečně barvy, chodíme po herních plánech, (jakože s figurkami) atd... já to využívám i jako možnost si přepytlíčkovat hru, nebo osvěžit si pravidla, malá se vždy zabaví třeba i na půl hodiny sama. Krabic se sama dožaduje a vždy výská, když nějakou spolu otevíráme, takže podle mě jsme na dobré cestě a hlavně je vidět že i u toho přemýšlí a začíná chápat základní principy her jako je střídání na tazích a plnění nějakého cíle. Takže zvládáme pexeso a pomalu, ale jistě i Příšerky ze skříně, ale zatím bez chvostozubky a dvou spešl dílků. A hlavně tomu všemu nechávám volný průběh, hrajem jen když ona chce a většinou se jí ani neptám, ale vytáhne si pexeso nebo ukáže na nějakiu krabici sama... a pokud z ní přeci jen nevyroste hráčka, tak mi to vůvec vadit nebude, každý jsme jiný :-)
Z her ještě doporučím třeba králička Kuka nebo moje první hra s Krtečkem, což jsou ultimátní začátky, ale naučí základní principy hraní... stejně si ale myslím že pexeso je nejsnažší na začátek.

13.4.2017 23:32:32

my doma
s dcerkou hrajeme Mlsný koucour (dcerka stále volá, že chce "Moje myši"). Učí se u toho střídat v tazích, počítat i barvy. Také chápe, že když hodí barvu, která už není k dispozici, že nic nedostane. Naopak ví, že při hodu bílé barvičky si může vybrat jakou barvu chce. Zkoušíme už hrát na body, takže automaticky bere myšičky podle jejich hodnoty.
Pak samozřejmě hrajeme různé druhy pexesa, skládaček a různé druhy člověče.

14.4.2017 09:15:59

decka
dikes za toto vlakno, inspirovalo ma to ;o)
moje decka su teraz 6+3+3 a s malym (6) mame velmi oblubene asi od 4 rokov Zombi Dice.
S min teraz hrame aj Zachranarov a LEGO Fortaan.

so vsetkymi hrame lotti karotti a Loopin Louie (toto je fakt psycho, ale super). Zo spominanych je super Dobble (mame aj Junior, ale je to v podstate jedno), Magický labyrint a Labyrinth.

14.4.2017 09:30:42

individuální
Synovi je teď osm a jeho herní kariéra začala v necelých pěti letech, když se po obědě vzbudil dřív a našel mě u karetního Pána prstenů a že to chce hrát taky. Nějakou dobu jsem ho zrazoval, že to opravdu nejde, ale nakonec jsme to zkusili vyprávět jako příběh, oba s jedním balíčkem. Hrozně ho to chytlo, projeli jsme celé dva cykly scénářů (pořád chtěl vidět, jak to bude pokračovat), do měsíce se na tom naučil čísla, základní počítání, co umí která postava, princip placení žetony, vyčerpávání postav a tak. Tady dělá hrozně moc, že je to v podstatě pohádkový příběh, jen se musí upravit terminologie a pohlídat těch několik drsnějších ilustrací. Během pár měsíců jsme hráli každý se svým balíčkem a ještě předtím, než se naučil číst, už se mnou hrával i Hru o trůny a jezdil na turnaje (kde se mu postupně začalo i dařit a čas od času porazit i dospěláka). Teď je mu osm a v podstatě jakákoliv hra, kterou momentálně najde, ho zajímá a chce zkusit všechno včetně těch náročnějších.

Z dalších her, které ho začaly bavit hodně brzy a jsou podle mě v pohodě i pro předškolní, bych dal Záchranáře - atraktivní téma, kooperativní hra a stačí při ní dopočítat do čtyř.

Na druhou stranu dcerka (teď jí bylo 6) je tak někde mezi. Baví jí Dobble, hry na principu Člověče, už ve čtyřech jí strašně bavilo Mondo, kde si hlavně skládala ostrovy se zvířaty podle sebe, aby byly hezký, ale i to je hrozně fajn a pomáhá to představivosti. Zvládá třeba Carcassone i ty Záchranáře, ale v podstatě u ničeho nevydrží delší dobu a nedojede to s námi do konce, takže na tom je právě vidět, jak je to hrozně individuální a záleží na dítěti...

Je to trochu specifický, protože jsme v podstatě přeskočili tu kategorii her pro nejmenší. Třeba dcerka, když nás pořád vidí u karet, tak chtěla Pána prstenů hrát taky, ale dali jsme dohromady jeden scénář a bylo vidět, že ji to stačilo na cca 20 minut. Jak někdo psal, nejde to lámat přes koleno, buď to půjde nebo ne, ne každý na to je. Potíž ale je, když to přes koleno láme dítě :), kdy to chce za každou cenu hrát taky, je vidět, že jí ta samotná hra až tolik nebaví, ale nechce toho nechat a nenechá se přemluvit na něco jinýho... :)

14.4.2017 16:52:38

Vybíráme z Bazaru

Legendy Dávnozemě - Miméza/Shapeshifter
Legendy Dávnozemě - Miméza/Shapeshifter
Akt. cena: 420 Kč
Končí za: 23 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas