Hra pre 2-6 hráčov

Ahojte,

potreboval by som poradiť darček k blížiacim sa Vianociam.

Hľadám hru pre rodičov -

počet hráčov: 2-6+ hráčov
jazyk: čeština, slovenčina
téma: niečo viac budovateľské, nie úplne vojnové.
Carcasone poznám, takže niečo iné prosím

Veľká vďaka.
4.12.2017 12:26:25

alhambra
případně o málo složitější 7 divů světa

4.12.2017 12:40:31 | Upraveno autorem (porovnej)

ruy

caverna

toto sa bude dlho hravat

4.12.2017 13:18:34

TtR
Ticket to Ride. Za mě Europa.
Popřípadě ještě rozšíření pro evropu (více tratí).Zábava pro celou rodinu.

4.12.2017 13:23:42

Martinmm
Euphoria. Ideální volba za skvělou cenu.

4.12.2017 14:37:27

Vysoké napětí
Dlouholetá klasika

4.12.2017 14:59:36

Temne znameni
Jednoducha kostkova kooperativni hra, je az pro 8 hracu.

4.12.2017 17:28:12

..
Jestli moc deskovky nehrají, tak bych doporučil Splendor. Jako dárek skvělý. Dobrý budovatelský s minimem konfliktu Mars Teraformace. Zmíněná Caverna mi přijde také super, zvlášť mají-li vztah k venkovu.

4.12.2017 17:51:14

2-6
ten počet zase tolik her nesplní, některé které ho splní jsou zase náročnější:
Caverna
Vysoké napětí

pravidlově přijatelné:
7 divů světa
Citadela
Alhambra

když oželíš počet hráčů a dáš 2-5, ale zase pro rodiče příjemná atmosféra:
Istanbul
Ostrov Skye
Ticket to ride
Century

4.12.2017 17:55:56

2-6 ...
... za mne je favorit Scythe.

4.12.2017 19:05:20

čtete to zadání?
hra pro RODIČE - Scythe nebo Mars, nevím :-) to by rodiče museli být pořádní geekové...

4.12.2017 20:01:18


Caverna, Doba kamenna - pre rodicov dokonale

4.12.2017 20:05:55

@iwen
Právě, že čtu zadání a právě že jsem hrál už Scythe 2x s různými nehráči, nebo příležitostnými hráči a moc se jim to líbilo. Je třeba si uvědomit, že přes veškeré možnosti, které hra Scythe má, tak má poměrně jednoduchá pravidla.

4.12.2017 21:03:20

@kren
ok, nehráči nebo málo zkušenému hráči bych se to neodvážil nabídnout, ale pokud to máš vyzkoušené a funguje to, tak super - zřejmě máš dar dobře pravidla vysvětlit :-)

4.12.2017 21:23:42

...
Scythe rozhodně ne, to že to chytne i nehráče neznamená že je to dobrá volba pro nehráče... ono totiž také jde o to, jak moc dotyčný chce hrát nové deskovky, pak ho naučíš vlastně skoro cokoliv, pokud je do toho zapálený, to ale,neznamená, že všeobecně je to dobrá volba pro začínající (pravidla minimálně na 15 minut, strategická hloubka, vyšší učící křivka, jemné detaily, které rozhodují o vítězi)
Já sem napíšu to samé co na dž: tedy, pro dodržení počtu hráčů bych volik Krycí jména nebo Krycí jména obrázky a pro dodržení budovatelského aspektu: Takenoko, Kingdomino, Alhambra, Zámky šíleného krále ludvíka, Doba kamenná... a tak dál :-)
Pak hry co splňují oba požadavky: Citadela, Euphoria, Vysoké napětí a možná i ta Caverna i když v 6 to už na několik hodin je. Poslední tip je Pandemic. Není to sice budovatelské, ale kooperačka která jen tak nezklame

5.12.2017 06:48:48 | Upraveno autorem (porovnej)

rodiče
Já tedy nevím, jaké má kdo rodiče, ale tak předpokládám vzhledem k věku většiny zdejšího osazenstva, že generačně a typově se nebudou zas tolik lišit od těch mých a manželovych, takže bych dala za pravdu iwenovi a ani by mě nenapadla možnost nadhodit našim něco typu Scythe či Caverna :)) A to i přes to, že naši jsou relativně hráčský typ, u nás se hrálo furt - jenomže jen karetní hry (a to jen s kartami kanastového typu) a některé klasické abstraktní. Tady nejde o to, jestli je někdo hráč či nehráč, jak píše křen, jde spíš o tu starší generaci, která na "složitější" hry prostě už nemá kapacitu, a možná spíš ani chuť se učit něco komplexnějšího a nového. Dost bych řekla, že to je i o paměti, která prostě už není to, co bývalo, a tedy když bych začala půlhodinový výklad pravidel, tak na konci by už nevěděli, co vlastně bylo řečeno v první polovině výkladu. Navíc mám ještě od našich zkušenost, že leckdy je problém i s pochopením logických souvislostí ve hře a vnímáním detailů - tím nechci podceňovat jejich inteligenci, jen bych řekla, že ta mysl je prostě zvyklá fungovat jinak (pro mě leckdy i nepochopitelně :D ). Je to podobné, když se pokouším vysvětlit něco zdánlivě jednoduchého našim na počítači.

Doporučení Ticket to ride plně podporuji, vyzkoušeno na mamce, a dávala to bez problémů. Myslím, že i Alhambra by byla celkem v pohodě, tu bych též doporučila. Toť asi jediné budovatelské hry pro větší počet hráčů, co bych si troufla rodičům nabídnout.
Jinak pokud pominu kritérium 2-6, a můžu nadhodit i hry pro 2-4, tak bych šla do Poštovního kurýra, Splendor či Qwirkle, budovatelský aspekt se tam dá najít, i když u některých jen vzdálený :)
No a pokud by se oželelo ono budování, tak bych pro 2-6+ hráčů doporučila 6 bere - easy, rychlé, většinou má docela vtipný průběh, plus bych si troufla říct, že tohle by rodiče mohli vytáhnout i z vlastní iniciativy, a ne jen když to jejich ratolest rozkáže :)
A pak Dixit, který je právě ve více hráčích ideální, a u našich měl opravdu mega úspěch, páč opět - je to easy, je to vtipné.

Ještě poznámka ke Krycím jménům a Citadele - já osobně bych rodičům nedávala. Pravidla sice relativně jednoduchá (u Citadely už asi pro naše na hraně), ale větší variabilita vyžaduje neustále dávat pozor na X věcí, a to už je problém. Krycí jména vyzkoušena s mamkou, a právě aspekt toho, že člověk musí pořád ověřovat, aby náhodou nezasáhnul cizí slova či asassina je problematický.

5.12.2017 10:39:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě
Ticket to Ride Evropa

5.12.2017 11:02:33

Anyanka má rozum
Nevím jaké kdo má rodiče, ale pokud jsou podobní těm mým, tak bych jim nikdy nedoporučil Cavernu, nebo Scythe, už vůbec ne Mars, nebo Euphorii a Temné znamení beru jako pokus o černý humor.

Moji rodiče si užijí tak maximálně Česko pro pamětníky a pod dozorem by ze zmíněných mohli zvládnout Ticket to ride, Poštovního kurýra (bohužel vyprodaný) a pokud by měli dobrý den tak snad i Splendora.
Pro společné hraní ve větším počtu pak určitě Dixit, Krycí jména mi taky přijdou dost na hraně.

5.12.2017 11:29:37

...

Kanagawa pro 2-4 hráče.

5.12.2017 11:37:59

Tsuro
Jednoduche pokladani karticek.

5.12.2017 11:51:50

pár poznámek ...
ad věk:
s věkem to podle mne nesouvisí - mě je 55 a Scythe jsem hrál s víceméně mými vrstevníky

ad pravidla, učící křivka, sledování věcí ...:
záleží na tom, jestli hra zaujme pro samotné téma a prožitek ze hry bez ohledu na to jestli vyhraju nebo ne. Pak totiž ani nemusím strategicky vypočítávat všechny možnosti, ale jde mi spíš o zázbavu a atmosféru hry a je mi jedno, že jsem poslední.

ad Vysoké napětí
no nemyslím si, že by to byla pravidlově jednoduchá hra. Pro nehráče stejně musí pořád někdo zkušený sledovat manipulaci s elektrárnami, výnosy a náklady a doplňování surovin - pak to sklouzne k tomu, že zkušený stejně musí vše dirigovat.

ad Scythe
souhlasím, že to není hra pro každého, ale nedémonizoval bych tuhle hru, jako něco strašně složitého - to opravdu není. Strategické možnosti pro někoho, kdo chce vyhrát, je to určitě vyššíí level, ale dá se to hrát i jen pro herní zážitek a atmosféru, bez nějakého složitého promýšlení strategie.

Někdo si jde do lesa jen tak zaběhat a kouká po stromech a jak se honí mraky na nebi a po cestě ještě posbírá houby co našel. A někdo běží do lesa se stopkami na ruce a kontroluje si tempo a čas a je mu jedno kudy běží.

Tož mi promiňte to závěrečné zamyšlení.


5.12.2017 11:58:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Ad rodiče

no, pokud zvládali carcassonne a bavilo je, tak by zvládali podle mě všechno co je tu vyosané, až na scythe, mars a cavernu. Euphoria je na hraně. Já nevím, ale moji rodiče také zpočátku nehráli nic jiného než klasiky jako scrabbke, monopoly a tak, pak jsme k moderním deskovkám přešli skrze párty hry až to došlo k Ostrovu, přes Carcassonne, osadníky a teď spolu hrajeme kampaň Pandemic legacy, Zámky, Cyclades... Pokud člověk chce, tak zvládne cokoliv. Krycí jména jako jediné z mé sbírky hrála naše babička (75) a bavili jí. Pak ještě dávala Timeline a ostatní jí nebaví.. ale to deskovkama hodně pohrdá, stejně jako rodiče přítelkyně, ale krycí jména je také baví, proto si myslím, že to je takocá ultimátní hra pro všechny.. když to vysvětlíte fakt jenom rychle (na 1 minutu) a pak se začne hrát, tak to není žádný problém.

5.12.2017 12:03:49

ad Ticket to Ride
Jinak ještě jsem zapomněl poznamenat, že podle mých dlouholetých zkušeností je tahle hra pro jakékoliv příležitostné hráče a nehráče určitě dobrá a osvědčená volba.

5.12.2017 12:05:42 | Upraveno autorem (porovnej)

kren
Máš pravdu, není to jen věkem, je to tím generačním rozdílem. Tobě je sice 55, ale evidentně generačně spadáš tam, kam většina (i těch mladších) zkušenějších hráčů, co tu přispívají, a hlavně předpokládám, že je tvůj mozek natrénovaný dlouholetým hraním ne úplně triviálních her. Řekla bych, že když mi bude 55, tak bych taky něco typu Scythe a Caverna mohla dávat bez problému, holt to bude ale tím, že na tento způsob přemýšlení a chápání budu zvyklá. Neříkám, že se nenajdou rodiče starší generace, kteří by si Scythe pořádně neužili, ale předpokládám, že se tu bavíme o průměrném rodiči, který prostě tímto směrem vytrénovaný není, a jeho zájmy jsou většinou někde jinde.

5.12.2017 14:39:54

Anyanka
Mě by zajímala tvá definice průměrného rodiče. :+)
Je mi skoro 45 , tak abych věděl, co mě čeká :+)


5.12.2017 19:11:11

hra pre rodicov
Este aj dnes, s manzelkou ,tvorime domaci klub pre doskove hry - pre rodinu a priatelov. Ja taham na 64,manzelka na 62. Kren je popri nas mládenec. Hry studujem a ucim ja - kompletne cele mladsie dvojgeneracne osadenstvo. Ale k teme : Citadela a 7 divov- super volba . Ak nieco vacsie, vyborny su Osadníci s rozsirenim pre 6 hracov/ da sa fajn zahrat aj v dvojke/. Ak to chcete ako jednoduchu zabavu , zoberte vyrocneho Superfarmara - vsetkym sa to bude pacit. Ak si odpustite budovanie, a uzijete si srandu a destrukciu, berte Ostrov, ale treba ho tiez s rozsirenim pre 5,6 hracov. Inak rodinných, jednoduchých a sviznych hier je mimo party hier naozaj malo. / Najvdacnejsie pre tuto situaciu su kartovky - napr. - 6 bere, Wizard, Saboter/. ... a uzivatel Bastacka - netreba sa obavat ...

5.12.2017 20:56:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Sídla šlechticů
Sídla šlechticů
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas