Hra BUSINESS-kdo nebo kde ocení?

Našel jsem doma starou deskovou hru BUSINES-předchůdce dostihů,monpoly apod.Hra se prodávala kolem roku 1970 v tvrdé čevéné krabici,kde jsou uložené dřevěné peníze i figurky,samotná deska je z tvrdého kartonu(můžu poslat foto na meil).Viděl jsem tuto hru jen jednou a to okopírovanou,celkem by mě zajímalo jakou by měla cenu nebo zda je prodejná?
6.2.2017 19:48:08

Joe

šmoula
Pochybujem, že to budú nejaké veľké prašule. A predchodca Monopoly to tiež nie je, Monopoly bolo prvé, všetky česko-slovenské paškvily boli len jeho (zlé a horšie) kópie.

6.2.2017 20:16:41

Business
V Československu byla hra v meziválečném období prodávána pod názvem Business[1]. V ní hráč kupuje pozemky v Praze (od nejlevnějších v Braníku až po nejdražší na Václavském náměstí), elektrárnu, vodárnu a telefonní společnost či železniční tratě.V pozdější době vyšla hra Dostihy a sázky, kde hráči kupují koně a s nimi související služby. Specifikem této hry je možnost sázet na soupeřovy koně a tím kompenzovat nebezpečí velkých plateb při navštívení jejich políček.

U příležitosti Všeobecné československé výstavy v roce 1991 vyšla česká verze „Business Výstaviště“.

6.2.2017 21:03:59

...
Tady ti asi neporadíme :-) tohle je totiž web o společenskách hrách a pokud možno alespoň trochu dobrých. Tyhle staré věci, co se za deskové hry označovali, jsou kvalitativně po všech stránkách mnohem horší, než nějakých 99% dnešních, alespoň průměrných deskovek či karetek. Samozřejmě, stejně jako v jiném odvětví, jde o propagaci, zvyk a také o co nejsnažší a nejsugestivnější interpretaci, takže hry jako monopoly a další jsou nejlépe prodávané kusy a bohužel (nebo bohu dík?) také jedny z nejméně kvalitních kusů (herně) a to vše díky masám. Tento web je primárně navštěvován zkušenějšími hráči deskových her, těch co hraní deskovek mají jako koníček, a takovéto lidi hry, jako jsou monopoly a podobné, nezajímají, právě kvůli tomu že mají lepší rozhled a ví že na světě je statisíce lepších her. Takže neočekávej že ti to tu někdo nacení. Přeju ti ale hodně úspěchů s prodejem této hry, možná se v mainstreamových vlnách někdo najde, ale silně o tom pochybuji.
Jo a monopoly vyšli někde okolo třicátých let v usa, takže tenhle "předchůdce" je jen další z kopií

6.2.2017 21:46:53 | Upraveno autorem (porovnej)

matewr84
Tak, jaks to napsal, s tebou nemůžu souhlasit. Tohle je web o společenských hrách nejen dobrých, ale podle mě všech, takže tady i dávno překonané hry jako Monopoly nebo Dostihy mají své místo. Že mu ohledně Businessu nikdo neporadí, máš asi pravdu, ale napsals to tak, že to na mě působí jako "s takovýma vykopávkama tady vůbec nelez"... Možná to jen špatně interpretuju.

7.2.2017 08:19:25

...
Zřejmě si to doopravdy špatně vykládáš :) spíš jsem tím myslel, že tu komunita nemá moc zájem o hry typu monopol, takže mu prostě neporadí, asi jsem to špatně podal.

7.2.2017 14:25:46

bazar
Jestli ji opravdu chceš prodat, tak ji zkus vystavit na bazar. Třeba si svého kupce najde. Ať už to bude hráč, náhodný kolemjdoucí, nebo třeba sběratel...

7.2.2017 14:31:26

Business
Vím přesně, o jaké hře mluvíš, sám jsem ji kdysi hrával u dědy a babičky (budiž jim země lehká...).

Tvůj dotaz má v podstatě dva ohledy:
1) Z hlediska herního hra nemá valné hodnoty, a to hned ze dvou důvodů:
a) principiálně se jedná o dosti slabou hru
b) existuje mnoho a mnoho variant té samé hry, takže pokud by po něčem někdo toužil z jakéhokoliv mě nepochopitelného důvodu kvůli mechanice, má možnost si zvolit jednu z mnoha volně dostupných variant
2) Z hlediska historického hra může mít nějakou hodnotu, protože se jedná v podstatě o starožitnost a dokážu si představit, že se najde sběratel, který bude ochoten za ni zaplatit nemalé částky. Její ocenění je však otázka pro historiky a nikoliv herní komunitu.

7.2.2017 14:38:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Muzeum
Věnuj ji do muzea hraček v Jablonvi nad Nisou. Vede to tam úžasně zapálený a příjemný pán.

7.2.2017 16:17:28

Hra Business
Dobrý den, mohla bych poprosit o foto do mailu . Díky.

23.2.2017 11:36:02

duf

business
Jestli to je ta hra s obrázkem Václaváku, Fochovou třídou... tak tu jsem hrál jako dítě a měl bych o ni zájem.

24.1.2019 07:38:27

panečku,
po dvou letech?

24.1.2019 08:33:20 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

TOMB Cryptmaster
Akt. cena: 1199 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas