Homo completist

Z založení tohoto tématu mě inspirovala odpověď od krena a jeho označení těchto lidí (homo "completist") v jiném vlákně. Otázka je na to zda jsou mezi vámi takto postižení lidé. Jinak řečeno, když už vyjde nějaká hra potřebujete k ní vlastnit úplně vše, a nebo se spokojíte třeba jenom se základem bez rozšíření. Já osobně skutečně skupuji ke hře co vyjde, což mě docela štve, ale nemůžu si pomoci. Většinou to není tak hrozné, ale v případě Memoir 44 se člověk docela zapotí a některé vyloženě rarity sehnat téměř nejde. Dokážu si představit, že u spousty jiných her je to dost podobné, já se po zkušenosti s M44 snažím takovým spíše vyhýbat (1-2 rozšíření ještě zvládnu, ale pak už mi to trhá nervy).
2.2.2018 13:01:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Existují

Ano, existují :-) To je tak když vášeň k deskovkám přeroste ve sběratelství :-)

2.2.2018 13:06:51

ruy

som postihnuty

..ale liecim sa

2.2.2018 13:13:50

Já dávám
přednost rozmanitosti.
Mám toho hodně, ale většinou jen základy. Málo k čemu mám rozšíření.

--------------------------------------
Nevěřící Tomáš nevěří na Speedyho a Ježíška
S radostí prohraje jakoukoliv historickou hru
Střet zájmů jen s manželkou

2.2.2018 13:16:05

Hmm
Když už jsme u toho můžete zmínit do čeho jste zatím utopili nejvíce financí? Jinak u mě to ve sběratelství nevyústilo, hry kupuji hlavně abych je hrál a skutečně si tituly pečlivě vybírám (například abych zbytečně neměl hry posobných mechanik), i když vím, že propadnout chuti začít kupovat všechno se dá docela jednoduše.

2.2.2018 13:17:07

Homo completist
Taky jsem zvyklý kompletovat, což třeba u Descentu, nebo Lord of the Rings LCG a dalších FFG věcí dělá docela velký objem, ale když ono je to hraní pak o tolik pestřejší. Radši budu mít méně her s velkou pestrostí. To se aspoň dá i nějak během roku zahrát, mít 100 her tak se obávám, že se během roku na všechny nedostane. Finančně nejnáročnější určitě Kingdom Death se všemi rozšířeními.

2.2.2018 13:21:03

Froggery
Kingdom Death - o té hře tedy nevím vůbec nic, ale podle BGG to vypadá na solidní nájezd na peněženku.

2.2.2018 13:25:32

BMAJTZ
Cca 1800$, ale víš jak, když člověk potká tu pravou a zamiluje se, tak na nějakou tu korunu nekouká ;-)

2.2.2018 13:32:45

Přešlo mne to ...
... dřív jsem patřil k tomuto druhu, ale časem mne to přešlo. Zjistil jsem, že když se z mnoha her, které jsem měl nějaká vytáhla k hraní, tak se vlastně hrál základ, protože se nikomu nechtělo ještě dostudovávat pravidla k nějakému XY-tému rozšíření, tak většina rozšíření stejně ležela ladem. Takže teďka na to vyloženě prdím a pokud nějaké rozšíření, tak takové, které se stává součástí hry a hraje se vždy.

2.2.2018 13:35:15

Rozšíření
Není rozšíření jako rozšíření. Vybírám si.
Někdy mi základní hra prostě nestačila, typicky FFG, bez dalšího rozšíření, jako by hry bylo půl. Někdy je základní hra prostě komplet, ale když se daří, tak proč to ještě nenaroubovat. A nakonec si myslím, že jsou tituly, kde opravdu nejde jen o hru, ale i o to uspokojit sběratelskou touhu.

2.2.2018 13:37:43

...
nejvíc financí jsem utopila v AGoTu LCG a vůbec nechci vědět, kolik mě to už stálo :-D

Jinak jsou hry, kde mám pocit, že fungují skvěle i bez rozšíření a tudíž ho nepořizuji, potom je např. Dominion, který je bez rozšíření značně očesaný, tam jsem sem tam něco pořídila, ale všechno mít nemusím a potom je pro mě samostatná kategorie viz výše uvedený elcégéčko...

2.2.2018 13:40:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Taky záleží na typu hry ...
ono je něco jiného rozšíření Dominionu dalšími a dalšími kartami a něco jiného třeba rozšíření do Scythe.

2.2.2018 13:40:18

Někde napůl
U mě je to tak nějak zvláštní. Jednoznačně sbírám víc, než hraju. Některé hry, které jsem ještě ani nedostal na stůl, přesto kompletuji už jen pro pocit. Jedná se většinou o hry se silným tématem, nebo pěkným prostředím (např. Scythe/ nebo s Clash of Cultures jsem se plácnul přes kapsu a pořídil i rozšíření a jednu pitomou kartičku z BGG store, ktará mě v přepočtu přišla na nesmyslnou částku - snad to časem aspoň získá na ceně).
Na druhou stranu mám ale i hry, které zas tolik nezaujaly moje spoluhráče, ale nechce se mi jich úplně zbavovat. U takových her dál nerozšiřuji. To je případ Blood Rage. Hra nijak zvlášť nenadchla, takže promo figurky šly do světa a tím se mi skoro celá hra zaplatila. Prozatím nechávám, ale další rozšíření hra nepotřebuje a ani já je nepotřebuji. (Narozdíl od většiny FFG her, kde rozšíření většinou přidávají do hry pravidla a materiál, co by měl být už v základu.)
No a na závěr bych rád zmínil Kickstarerovou horečku. To je panečku vítr do peněženky a navíc si u některých titulů počkáte i rok, dva, tři. Můj nejdražší úlet je kompletní Mythic Battles:Pantheon. Se všemi náklady mě hra vyšla kolem 15 tisíc. Ale je to můj splněný sen, takže toho (zatím) nelituji :)

2.2.2018 13:45:28

Rozsireni
Ja rozsireni vidim zhruba takto:

a) zvyseni pestrosti hry pridanim karet (napr. Dominion, Agricola, 7 divu, proste obecne vsechno kde se jednoduse pridaji v podstate stejne komponenty, ale s dalsimi variacemi obsahu). Zvysuje to znovuhratelnost s minimalnim navysenim pravidel (maximalne si clovek precte co ten ktery symbol dela...)

Toto vzdy ocenuji a snazim se takove rozsireni mit (vcetne treba promo karticek).

b) variace hry pomoci herniho planu (napr. Concordia, Vysoke napeti, Ticket to Ride, Terra Mystica). Casto to prinese drobne pravidlove odlisnosti, ale nic sloziteho vetsinou se to jen tyka setupu nebo je tam jedno pravidlo navic.

I toto mam rad. Umoznuje to znovu zahrat tu stejnou oblibenou hru s tim, ze se znovu musi trochu upravit strategie a nejede se po Xte ta stejna proslapana cesta.

c) Nove narody/nove postavy/nove spolecnosti - proste neco co jeden hrac ma unikatni a ostatni to nemaji (Scythe 1.rozsireni, Terra mystica, Marco Polo, Mars Terraformace, apod.).

Pravidlove to vetsinou je jednoduche a opet to zvysuje variabilitu hry.

d) novi bossove/nove cile/nove scenare - neco co udela unikatni danou partii (napr. Descent, World of Warcraft, nove ted Zima mrtvych - Dlouha noc apod.)

U takovych her jsou rozsireni casto nutnost - jinak by se hralo totez stale dokola. Pokud uz takovou hru hraju, pochopitelne tyto nove veci vyuziju az kdyz uz mam ty zakladni obehrane.

e) komplikace hry napr. Istanbull, Village(Kronika panstvi), Doba kamenna atd. - Vetsinou jde o vetsi herni moduly, ktere maji samostatna pravidla a musi je znat a ovladat vsichni hraci.

Toto mam oblibene asi nejmene a i kdyz jsem se takovym rozsirenim nevyhnul tak jak tu uz nekdo psal - toto se na stul dostava vyjimecne.

Zaverem:
Rozsireni nesbiram (i kdyz jich mam spoustu). Snazim se jen ozvlastnit hry, ktere mne bavi, ale z nejakeho duvodu uz je mam obehrane.

2.2.2018 13:53:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Rozsireni
Robkin to popsal asi nejvystizneji, a realne je fakt, ze kdyz uz se nejake rozsireni hraje, tak to bejva takove, co spis jen rozsiri dostupne materialy a zvysi tim znovuhratelnost ci pestrost. Takova rozsireni, co pridavaji vic pravidel navic, se casto nevytahuji, pac to bud clovek nechce studovat, nebo treba nekoho noveho ucit. Nemame potrebu nutne mit neco komplet, to urcite ne, ale kdyz narazime treba na moznost vyhodne si nejake rozsireni poridit, tak si ho nekdy poridime, ackoliv je nejiste, ze se bude hrat. Takze cast sberatelstvi tam figuruje urcite, ale vetsinou na tu kompletaci primarne necilime.

2.2.2018 14:13:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Hmm
Víceméně s vámi souhlasím, ale třeba takové Cyclades už bez rozšíření odmítám hrát a to to rozšíření občas přidává pravidel docela dost. To samé mám například u Age of Conan, tam není modul, který by nepřinesl nové pravidla a taky to už bez toho hrát nebudu. Totéž například Exodus Proxima Centauri, Firefly. Je ale fakt, že u dalších kousků jako je třeba Kemet, Sheriff of Notingham, Resistance, Marco Polo a nebo i klidně Bang to už tak slavné nebude a ty moduly půjdou jenom někdy. Divné Bang jsem zatím nikdy kompletní vlastně ani nehrál a to je to víceméně jedna z mých prvních her. Jo a pak mam ještě třeba Pandemic, tu hru mám hrozně rád ale rozšíření opravdu minimálně, kromě postav.

Jinak za mě jsem nejvíce peněz zatím utopil v Memoiru 44. Prakticky všechno do té hry mám 2x. Cenově to už moc neodhadnu ale bude to okolo 20k, což je do nebe volající. Škoda, že mě nikdo nevaroval v době když jsem tu hru začal "sbírat". Naštěstí je už u té hry víceméně konec.

2.2.2018 14:26:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Havelock

Kdyby ses chtěl toho Clash of Cultures zbavit, levně :-), tak na mě klidně mysli ;-) .

2.2.2018 14:51:15

@BMAJTZ ad Clash of Cultures
No myslím, že kdyby se chtěl někdo zbavit kompletního Clash of Cultures, tak to by ses asi musel postavit do hodně dlouhé fronty ;D

2.2.2018 15:09:18

K tejto diagnóze...
...iba toľko - rozožiera mi mozog zvedavosť k tej určite super jedninečnej promo kartičke ku CoC, za ktorú dal Havelock nelogické peniaze! O čo presne išlo, prosím Ťa??? :-)
Inak u mňa jednoznačne prím LotR: Card game, kde je už určite vyše 1000 Eur uložených - ale tej investície ani trochu neľutujem. Ešte, že je to rozložené počas roku. To najväčší jednorázový nákup bol samozrejme Mythic Battles: Pantheon Typhon pledge, to bola slušná šupa, ale takisto, úžitok z toho bude oveľa väčší ako peniaze do toho vrazené, takže pohodička.

2.2.2018 15:44:34

pecovarhy
Jednalo se o Promo národa (Aztékové), které je hratelné jen s rozšířením. Zvyšuje možnost výběru, ale stálo 5 USD + 3.10 USD poštovné. Když vezmu v potaz, že za rozšíření, kde by bylo řekněme 10 takovýchto národů bych zaplatil tolik jako za už celkem velkou samostatnou hru, tak je to skutečně nesmysl.

https://www.boardgamegeek.com/boardgameexpansion/167825/clash-cultures-civilizations-aztecs

2.2.2018 17:19:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Pokud...
se mi základ hodně líbí a baví mě, rozšíření už jsou jenom víc líbivější zábavy.:-)
Takže jsem asi kompletista.:-P
Ale určitě se snažím zohlednit poměr ceny a výkonu.

2.2.2018 17:52:07

sběratel x hráč
Jsem rád, že "LCG Diagnozu" nemám jen já, mě před cca 5 lety chytil LOTR LCG, mám vše co vyšlo krom Nigtmare decků a baví mě hrát i skládat herní balíčky a kombinovat. Nicméně tato moje srdcovka (či úchylka) bere v současnosti za své, protože už asi rok mi přijde, že hra až tolik nového nepřináší, už teď navíc je pro mě variabilní dost (aktuálně přes 90 scénářů a cca 1500 hráčských karet včetně asi 90 hrdinů) a navíc jsem se dočkal přírůstku do rodiny a od narození dcerky jsem šetrnější. A než ročně zaplatit skoro 4000 za další "ročník" LOTRa, tak si radši ročně dopřeju za menší peníze jednu nebo dvě úplně nové hry, jako jsem nyní učinil s This war of mine.

2.2.2018 18:08:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Havelock
Vďaka, odľahlo mi - Aztékovia sú samozrejme doma. :-) Dobre, že ste túto tému otvorili, už som poslal email FFG, aby mi pripravili všetky LotR Nightmare packy, ktoré ku mne, nechápem ako, nenašli ešte cestu (našťastie ich nie je veľa). :-)

2.2.2018 19:48:38 | Upraveno autorem (porovnej)

rozšíření
Nekompletuju, s dalšími stovkami odehraných ruznych deskových a karetních her nabývám stále častěji pocitu, že rozšíření (úpravy pravidel/ zesložitění konceptu) spíše rozřeďují zážitek ze hry (zde nemluvím o LCG popř nakupování nových armád (Neuroshima hex atd) než že by byly přidanou hodnotou.

4.2.2018 00:40:18 | Upraveno autorem (porovnej)

homo completist
Jason Levine je homo completist, aneb jak si deskovkama narvat plný barák :)

https://www.youtube.com/watch?v=xwsWqvOrwYM

5.2.2018 22:17:46

Úderník

Jo to video jsem uz videl a je to docela brutal. Vcelku by me zajimalo co ten clovek dela a kde na to vsechno bere prachy.

6.2.2018 06:56:39

Vybíráme z Bazaru

Rome at War II: Fading Legions
Akt. cena: 299 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas