Heavy hra

Zdar, zjistil jsem, že mám raději opravdu těžší kompetitivní hry. Nemůžu úplně říci, že by nutně musely mít přehnaně komplexní pravidla (Star Trek Ascendanycy je boží strategická hra a má jednoduchá pravidla), ale obecně spíše těžší a delší strategické hry. Proto bych chtěl poradit nějakou hru co by mi mohla vyhovovat. Přehnaně dlouhá herní doba víceméně nehraje roli, ale řekněme, že 6-8 hodin ještě neshledávám jako problematické. Hra musí být hlavně strategická, taktické přetahování mě úplně nenadchlo (COIN hry). Hra by taky nemusela úplně záviset na náhodě, trochu náhody úplně nevadí, například jednoduché kostkové souboje (naopak mírný prvek náhody je vždy vítán), ale pokud je hra řízená kostkami, nebo náhodným tažením karet tak bych to taky vynechal. Na tématu víceméně nesejde. Figurky to mít úplně nemusí, ale žetonkovky nehledám. Co mě prozatím docela baví Star Trek Ascendancy, Exodus: Proxima Centauri, Clash Of Cultures, Dune (potenciálně Rex), Age of Conan, Eclipse, co mě zatím nenadchlo COIN hry (příliš taktického přetahování na 6 h, ale dávám tomu ještě šanci), Forbidden Stars (ty boje jsou fakt peklo), Sid Meiers Civilization 2010, Through the Ages o čem vím a tvořím si ještě názor je Twilight Imperium 3rd, Archipelago, Republic of Rome. Pokud víte o nějakých podobných dlouhých skvostech sem s nimi.
17.4.2017 23:31:17 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Dominant Species, Churchill

17.4.2017 23:45:20

Zkus
Axis&allies

18.4.2017 08:06:56

Hmm
Dominant Species mám v merku, ve skupině ho máme takže jsem na něj zvědav, u Churchila jsem byl varován, že je to dost podobné právě těm COINům tak nevím. A&A si nejsem moc jist, pokud vím tak to je docela kostkovaná.

18.4.2017 10:38:00

BMAJTZ
Churchill mě baví stejně jako COINy, je to od GMT, je to silně tematické a historické, jinak tam moc podobností nevidím, spíš naopak ;)

Je to přetahovačka řízená kartami, už ten princip je dost jiný než v COINech. Tím, že je to pro tři, tak se občas dva musí spojit proti jednomu, to se stává i v COINech, ale obecně aliance nejsou v deskovkách nic nového :)

Tož asi přijeď vyzkoušet do Olomouce ;)

18.4.2017 10:47:14

ad Heavy hra
Dominant species určitě, pak mě napadá Vhinos od Lacerdy (nehrál jsem) a starší věci od Eklunda (i když tam spíš nejvíc času strávíš studováním pravidel) a co jsem slyšel a četl, tak High Frontier III je kategorie sama o sobě....ten ale ještě není normálně v obchodech....
a tady přidávám odkaz na podobnou diskuzi v angličtině:

https://www.reddit.com/r/boardgames/comments/4t7e1q/what_is_your_top_5_heavy_euro_games/#bottom-comments

https://boardgamegeek.com/thread/1601627/top-100-best-heavy-games-results

18.4.2017 11:39:09

..
nespomenul si, či viac AT hry, alebo €. Z príkladov mi vyšlo, že sem tam aj dáke euro byť môže :) . Takže, ja som pred pár týždňami odohral dve hry Arkwright. Je to riadne mäso, a asi najviac hardcore euro hra akú som kedy hral. Fakt ma to bavilo. Potom ma napadá ešte napr. taký food chain magnate. Ten pravidlami až tak náročný nie je, ale je krutý svojou hrateľnosťou.
Z konfliktných a bojových hier si spomenul snáď všetko dobré čo existuje (teda okrem toho exodusu). Teda, ešte pre mňa topka v podobe Magic Realm, ale to je skôr super heavy ako len heavy hra :) Čiže, mne to vyzerá pre teba tak na Arkwright :)

18.4.2017 11:57:54

stOKYi
na Arkwrighta jsem koukal, ale vypadalo to jako účetní kniha, nechceš něco napsat do dojmů ke hře? :) Máš u ní hodnocení, ale tam toho není moc o gameplayi. Příp. spáchej klidně popis hry ;)

Ještě mě teď napadl těžko sehnatelný kousek - Indonesia. To je taky solidní euro :)

A obecně jako brainburnery fungují i moje oblíbené hry od What's Your Game, nejvíc asi Madeira.

18.4.2017 12:10:54 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Indonesia napadla aj mna, ale iba v pripade, ze ju budete hrat traja. Vtedy je to heavy strategicky masaker, vo vacsom pocte je to uz dost random.
Dalej ma napada Die macher a skor ako priamociary Vinhos by som ti doporucil Gallerist od toho isteho autora, ten je fakt riadny brainfuck. Obidve hry maju navysse famozne spracovanie a vysoku produkcnu hodnotu.
Popripade Revolution: The Dutch Revolt 1568-1648, ale iba v plnom pocte.

Stokyiho vyber potvrdzujem...FCHM a Arrkwrigt....Ten druhy je heavyoptimalizacne euro jak svina, ktore neodpusti jedinu chybu...ber to vsak iba v pripade, ze ti nevadia suche hry, pretoze toto je suchsie ako sahara s bondovym martini dokopy.... grafika je takmer nulova, ale je to vazne vyborna hra.

18.4.2017 13:26:16 | Upraveno autorem (porovnej)

Kew
Popis sa mi písať veľmi nechce a snáď o niečo podrobnejšie dojmy som napísal na DŽ. Môžem to skopírovať s tade :). Po skoro 2 mesiacoch čo sme to hrali dva krát, by som asi aj tak nič zmyselnejšie nevypotil :)

21.4.2017 07:25:24

Tak jednoznačně je čas na
HIS nebo VQ (e;

21.4.2017 08:53:39

Hmm
Tak koukal jsem na ten Arkwright, Madeiru a Gallerist. Gallerist je asi trochu mimo téma co by mne úplně oslovilo. Arkwrigth mi příjde dost abstraktní. Madeira vypadá OK a ještě na ní kouknu. FCHM jsem ještě nestudoval. Nejvíce mě ale zaujal ten Revolution: The Duthc Revolt, bohužel jsem nikde nenašel žádné rozumné video. Hrál to někdo nějaké vlastní postřehy?

21.4.2017 12:13:12

#5C4RL37
Shodou okolností na HIS jsem koukal včeta a VQ se ještě kouknu. Nicméně u GMT si nejsem jist. Jak jsem psal COIN mě moc nebere, a jestli je HIS a VQ tak suché a spíše taktické než strategické tak to ai nebude nic pro mě. Nějaký rychlý názor na 2-3 věty?

21.4.2017 12:16:12

...
neviem síce čo je COIN ale HISko som zopár krát hral a je to skôr strategické ako taktické. Hlavne je to hra pre PRESNE 6 hráčov, keďže sa hrá za 6 mocností toho obdobia, v menej ľuďoch to nemá podľa mňa význam hrať. Pravidlá sú náročne a za každý národ sa hrá ináč, niektorí hráči ale nevyužívajú ani niektoré mechaniky. Je to hra skôr o pocitoch, diplomacii- diskusiách a veľkom hernom zážitku ako o dakom strategicko-taktickom ume. Treba mať na to samozrejme hernú skupinu. Veľké mínus, že tým že je to CDG a drží sa viac menej reálií z obdobia reformácií, tak je pomerne dosť naskriptovaná. Ale vždy rád zahrám, tieto veľké komplexné veci majú svoj špecifický náboj.

VQ som nehral, ale ževraj jednoduchšia verzia HIS a hlavne iba pre dvoch..

PS: aha tak v tom VQ som sa riadne mýlil, fakt neviem prečo som si myslel že je to pre dvoch :) asi preto, že mi klopík raz vravel, že to hrali dvaja v krčme, kde všetci na nich po ceste na WC kukali :)

21.4.2017 12:55:23 | Upraveno autorem (porovnej)

...
HIS A VQ su klasiky medzi kartami riadenymi hrami, z coho bohuzial vyplyva, ze za kazdu stranu hras hru vzdy viacmenej podobne a aj priebeh jednotlivych partii je velmi podobny ( Hry su skor historickou simulaciou) Hraci cas atakuje 12 hodin a viac.

EDIT: tak Stokyi ma predbehol...s VQ nema pravdu...nie je to pre dvoch. je to v historicke pokracovanie HISka. Tu by ti asi najlepsie poradil Klopik...on to hrava pravidelne a nepretrzite cez vassal.

Revolution: Dutch Revolt som hral naposledy pred 2 rokmi, ale v podstate je to prevahovka, kde sa pretahuje o vplyv jednotlivych frakcii. Vojnovy konflikt je rovnaky ako Civke, starsej hre od toho isteho autora....partia trva cca 5 hodin.

No a Madeira je skor klasicke HC EURO, ale je vazne fajn.

21.4.2017 12:57:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Hmm
HIS a VC bych docela vyzkoušel než si ho opravdu pořídil, jestli je to spíše simulace tak na to bych asi neměl skupinu/nevím zda by měl to samotného chytlo. Herní doba je naprosto OK, tak snad bude někdy příležitost.

Na ten Dutch Revolt ještě kouknu.

21.4.2017 13:21:53

Vybíráme z Bazaru

Magic: 7th edition basic lands
Magic: 7th edition basic lands
Akt. cena: 15 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas