Deskovky a film

Koukal jsem se na statistiky Kickstarterové kampaně ke hře Terminator Genisys: Rise of the Resistance, které v posledních 4 dnech pouze ubývají backeři a nejspíš bude úspěch, pokud se vůbec v kampani vybere potřebná částka. Určitě je to i špatným načasováním kampaně, která soupeří s jinými drahými hrami (Zombicide: Invader, Street Fighter, Fireball Island, Arena: the Contest). Ale pak jsem si vzpomněl na nedávnou kampaň ke hře Rambo, kde se sice vybral skoro dvojnásobek požadované částky, ale taky to nebylo žádné rodeo (870 backerů a necelých 96 tisíc dolarů).

A tak jsem si na BGG zadal do vyhledávače hry podle filmů a seriálů, které mají alespoň 300 hodnocení. Her, které si jako předlohu zvolily seriál a mají alespoň solidní hodnocení 7.00 moc není (Firefly, Battlestar Galactica, Spartacus, Sons of Anarchy, Buffy, větší počet her z Star Treku a Hry o trůny). A s kvalitními hrami, co si za předlohu vybraly nějaký film je to dost podobné (asi milión her z prostředí Star Wars a Pána prstenů, hry ze série Legendary - Predator, Vetřelec, Velké nesnáze v Malé Číně, loňské hry Kmotr a The Thing, karetní Harry Potter a Vetřelec vs. Predátor). A to by se u spousty her z prostředí Pána prstenů a Hry o trůny dalo klidně říct, že vycházejí víc z knih než z filmů a seriálů.

A po zdlouhavém úvodu položím do diskuze dvě otázky.

Netušíte, proč tak málo her využívá filmové a seriálové předlohy? Je to kvůli tomu, že z drtivé většiny filmů se zkrátka hra udělat nedá? Nebo je to kvůli problémům s licencí? Nebo v čem je zakopaný pes?

A podle kterého filmu nebo seriálu byste si přáli, aby vznikla desková hra?
17.4.2018 08:49:43

Re

Licence jsou určitě velmi drahé a pokud zatím nestojí velký vydavatel a dizajner tak je to určitě složité , u módních věci jako SW LotR ATd je sice úspěch zaručen ale ty náklady musí být obrovské a proto se to versinou vyvarujme do x reinkarnaci toho stejného .
Ale jinak IDW děla dobrou práci , tísně na tyto IP hry specializují a vždy si daji záležet aby to designové někdo zkušený . Rambo nepřesvědčil KS kampani a prezentaci na veletrzích

17.4.2018 10:10:23

paladin91
To jsi vložil z Google translatoru nebo jsi navalený už dopoledne?:)
Sorry za rýpnutí a offtopic...

17.4.2018 14:02:01

Zdimani mas
Ja myslim, ze na zaklade filmovych prav chteji zainteresovani hlavne zdimat masy, tedy udelat neco jednoducheho, co si zahraje kazdy Franta a nemusi si nad tim lamat zavity. Deskovych her s tematem Ledoveho Kralovsti je tolik, ze by pod nima prasknul stul, ale o kvalite se moc mluvit neda (zacina to pexesem a clobrdem a konci pseudo-originalnimi kusy nevalne kvality). A to je detsky film. U dospelych filmu imho vydavatele neciti ten potencial, protoze, co si budeme povidat, jako dospeli deskovkari jsme porad tak trochu na okraji spolecnosti.

A kdyz uz nekdo udela peknou hru podle licence, treba Kmotra, deskovkari si zase stezujou, ze to neni az tak tematicke a mohlo by to klidne vypadat jinak a byt to levnejsi, protoze by se neplatila licence. Takze dokud nebude z desky vyskakovat plastovy face-hugger, Alieni asi nebudou to prave orechove ;)

_____________________________________________________________________
Od Blackfiru si už nic nekoupím a když budu chtít něco of FFG, koupím si radši originál.

17.4.2018 15:02:16 | Upraveno autorem (porovnej)

Téma
Hlavním problémem bude samozřejmě licence. Ale může jím být třeba i to, že aby bylo možné udělat deskovku podle filmu, byl by zapotřebí buď nějaký delší film a nebo ještě lépe filmová série, aby byl dostatek materiálu, ze kterého by hra mohla čerpat.

Jelikož obecně nejoblíbenějšími tématy pro deskovky jsou sci-fi a fantasy, je celkem logické, že nejvíce her podle filmů a seriálů, vychází z nejoblíbenějších a zároveň, co do propracovanosti nejbohatších světů. Ze sci-fi Star Wars a Star Trek a z fantasy Pán prstenů a Hra o trůny. Udělat hru podle filmů, které nespadají ani do žánru sci-fi ani do fantasy, by nejspíš představovalo pro vydavatele riziko, protože běžná témata zkrátka nejsou v deskovkách moc oblíbená.

Jinak jako ždímání licencí bych se nebál označit hry ze série Legendary (původně používající svět superhrdinů Marvelu, následně přepracovaný do variant Vetřelec, Predator, Firefly, Velké nesnáze v Malé Číně, Buffy), kde se prakticky jedná pouze o varianty jedné hry využívající různé oblíbené licence. Já sám mám doma Predatora a to téma z té hry ani není moc cítit.

A jako hru podle nějaké filmové předlohy bych asi nejvíc uvítal Indiana Jonese. A myslím si, že by na motivy téhle filmové série mohla vzniknout i zajímavá hra.

17.4.2018 20:01:02

Malcolm
Řekl bych, že hra na téma Indyho existuje a jmenuje se fortune and glory. Hledání pokladů, boj s náckama, všechno tam je :)
___
redaktor Deskofobie

17.4.2018 21:14:45

Možná OT
Ja se v tom moc nevyznam, ale vsimla jsem si, ze Kichstarterove kampane Zombicide obsahuji tunu stretch goalu, predstavujicich znamou filmovou ci jinou postavu, akorat pojmenovanou jinak. Chapu, ze podobne jako u cinskych padelku znamych znacek muzete vynechat nebo pridat pismenko (treba Guci) a muze se to povazovat za jinou znacku, i kdyz vsichni chapou kam miri, ale tady treba maji uplne jasnyho Willa Smithe z Man in Black a spoustu dalsich, tak by me zajimalo, jak je to v tomto pripade s licenzi, jestli je tu nejaky odbornik :)

18.4.2018 08:24:35

...
Těch her je hodně, málokterá ale umí využít toho kouzla a podstaty seriálu/filmu a spíš je to většinou jen "obyč" hra s hezkými figurkami (descent -> imperial assault). A popravdě si myslím že málokterý seriál/film má potenciál na to aby byly jako hra opravdu dobré.
Jde to vidět na battlestar galactice, to je asi nejlepší hra podle seriálu. Perfektně vytváří atmosféru seriálu, neustálé napětí, důvěru plnou nedůvěry, zvraty, tlak ze všech stran a balancování na hraně, plná zrad a nečekaných převratů. Další hru podle filmové předlohy která by tě tak vtáhla do toho filmu samotného jsem nikdy neviděl. Vždycky to je jen hezký obal "normální" hry. WOW efekt nikde.

18.4.2018 09:05:16

Občas se tam vsunou otřepané 100krát předělávané hry
Těch kvalitních je pomálu ....
.... ale těch špatných jsou tuny (hlavně her pro děti), stovky variací člověče nezlob se ...

Ale živí se i velké "legendy" jako Monopoly, Osadníci z hltanu (Hra o trůny), Carcassonne (SW)


__________________________________________________________________________
The Renegade

18.4.2018 11:26:19

Kryci jmena
A nesmime zapomenout na Marvel a Disney Code Names, ktere uz v USA frci. Jak vidno, radsi se sahne po overene hre (o clobrdu si muzeme myslet co chceme, ale proverene rozhodne je), kterou premalujou k obrazu svemu, nemusi nic vymyslet a penizky se jen sypou.
Jen nekdy mi to prijde trochu prepalene, jako treba SW Dobble - clovek napred musi ty obrazky poctive nastudovat, nez se do toho pusti, protoze i jako fanousek SW bych v tom mel mezery. Dobble je mimochodem dalsi takovy priklad, kde se genialni jednoduchy princip tiskne zvona a znova jen s ruznyma obrazkama.
_____________________________________________________________________
Od Blackfiru si už nic nekoupím a když budu chtít něco of FFG, koupím si radši originál.

18.4.2018 13:21:45

Konverze je problém
Za mě je hlavně problém v tom, že dobrá deskovka prostě musí být.... No dobrá. A to se těžko zařizuje ve chvíli, kdy se autor musí držet nějaké linie, která byla ve filmu/seriálu. Hra je tím pak obvykle výrazně ovlivněná a značně jí to škodí.
Pak je druhý extrém, kdy se vezme prostředí a do něj se plácne nějaká hra. Při hraní samotném pak atmosféra předlohy není vůbec cítit a nemá žádný smysl (například Zaklínač, Zeměplocha). Her, které vychází z nějaké filmové předlohy a vnímám je jako opravdu dobré, těch je minimum.

18.4.2018 21:31:59 | Upraveno autorem (porovnej)

BSG
Ještě k tomu, co napsal mindlesSheep. Oslavovaná BSG je podle mě propadák největšího kalibru. Popíšu svou zkušenost.
Vůbec jsem nevěděl, že takový seriál existuje. Kamarádi vytáhli deskovku a jestli bych si zahrál. No proč ne. Naučím se něco nového. Hraju Baltara, loajální, nejsem Cylon. Samozřejmě prezident a celou hru - NIC. Slovy NIC. Nic jsem neudělal. Jen hrál karty do krize. Nějaký feeling, že bych byl prezidentem celé té ubohé smečky? Nic. Prostě NIC. A pak konečně přišel ten moment, kdy jsem mohl udělat NĚCO. Věděli jsem, kdo je Cylon a já ho mohl svou akcí dostat do lochu. Bez hlasování. Prostě ty jdeš a nikdo s tebou o tom nebude debatovat. Tak požádám kolegu spoluhráče, kterému jsem věřil, ať mi dá akci (v duchu jsem si byl jistý, že to je jisté a konečně NĚCO udělám). A on "Ne." Já jako opařený "Eeeeee.... A.... Proč jako.... Ne?" "Jsi Baltar. Kdybys viděl seriál, tak pochopíš." "K***a, d****e ses p****l nebo co? Hraju to poprvé a seriál jsem nikdy neviděl!!!" No na základě téhle zkušenosti jsem zhlédl celou vleklou, nudnou a utahanou BSG + ten seriál, co byl před ní, ale vyšel až po ní. Myslel jsem, že umřu, ale dodíval jsem se. Vyzbrojen znalostmi jsem se vrhl na BSG znovu. Že si užiju tu atmošku. Když už vím. Stejná zkušenost. Totální nuda a opruz (jako fakt nechcete být piloti - to jste v BGS víc nepotřební, než automat na kondomy ve Vatikánu). Nuda. Znovu. Nuda. Znovu. Nuda. Znovu, Nuda. Znovu, Nuda. Znovu, Nuda. Opět jsem myslel, že umřu. Nudou. Po šesti pokusech jsem řekl, že BSG již nikdy, ale opravdu nikdy ne.
A takto lze popsat více her podle něčeho. Prostě ta předloha jim kroutí hratelnost.

18.4.2018 21:42:09 | Upraveno autorem (porovnej)

ad BSG
Nepíšu to teď proto, že mám BSG moc rád a seriál na rozdíl od Špatňáka považuju za jeden z vůbec nejlepších SciFi seriálů vůbec a to jak myšlenkou, filozofií, vývojem postav až po děj. Rozhodně není pro každého, to uznávám, protože není jednoduše prvoplánový, ale o tom jsem nechtěl ...

BSG hru jsem nehrál tak často, jak bych chtěl (všehovšudy asi 10x - 12x už nevím). Píšu to ale proto, že hru mám hodně rád, ale zažil jsem asi 3 nebo 4 hry o kterých píše Špatňák, tedy nuda, nuda, nuda a zase nuda a to přesyo, že jsem měl celou hru co dělat. Zažil jsem ale hry, kdy to byla super atmosféra, kdy jsem se do hry tak ponořil, že mi bylo líto, že končí a to i přesto, že jsem hrál postavu, která toho za hru neměla moc co na práci.

Myslím si, že BSG je jedna z her, kdy z 90% záleží na skupině hráčů, která se ke hře sejde. Hra nemusí být ovlivněna filmem, ale je dobré, když se sejdou lidi, kteří to viděli, vědí o co go a minimálně ten seriál nepovažují za blbost. Pokud někdo považuje seriál BSG za nudu a blbost, tak bych mu ani nedoporučoval se pouštět s někým do téhle deskovky.

18.4.2018 23:41:39

Hru dělají hráči
Přesně jak píše kren. Hry podle filmových nebo seriálových licencí jsou hlavně o té atmosféře, kterou kolem ní vytvoří samotní hráči. Pokud je někdo nadšenec do Vetřelce, tak je pro něj Legendary Encounters Alien jako dělaná, i když je to jen karetka. Stejně tak, když se sejdou fanoušci Hry o trůny a rozehrajou její verzi deskové hry, tak je to emocích. Pokud s vámi bude hrát někdo, kdo není políben ať knižní nebo seriálovou podobou, tak se asi moc bavit nebude. Stejně tak Zaklínač. Některými hráči vychvalován, jinými zatracen. A takhle můžeme pokračovat i u jiných her...

Mám to při hraní nastavené trochu jinak než ostatní. Snažím se najít příběh i v euro hrách. Myslím, že to jsou všechno pozůstatky z doby, kdy jsme hráli Dračí doupě a protože již na něj není čas, tak se ten příběh snažím najít aspoň v deskových hrách ;)

18.4.2018 23:59:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Špatňák
Máš tam hrubku. Správně je "automat na kondomy" ;eD
괜찮아

19.4.2018 00:12:12

BuenoExcellente
Díky za zajímavé téma. Já si naopak zase myslím, že těch her podle filmů nebo seriálů je docela hodně na trhu. Dokonce mám pocit, že se vezme kostra hry, která už vyšla a jen se změní zasazení do filmového prostředí.

Už jen tvůj přehled her je velký a to ještě nebyly zmíněny filmy jako Friday 13, Walking Dead a jiné.

Když tak nad tím přemýšlím, tak vlastně na každý aspoň pro mě trochu oblíbený film nebo seriál už byla udělána deskovka nebo aspoň karetka. Asi nebudu moc náročný divák ;)

19.4.2018 00:19:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Úhel pohledu
Podle mě jich zase tolik není. Když vynecháš zmíněné Star Wars, Star Trek, Pána prstenů, Hru o trůny a sérii Legendary, tak těch obstojně hodnocených je vážně docela málo.

A třeba hry ze série Legendary jsem sice nikdy nehrál, ale hodně jsem přemýšlel, že si některou koupím a tak jsem se koukal na videa Vetřelce, Predátora a Firefly. A ačkoliv se považuji za velkého fanouška všech tří předloh, to téma jsem v nich zkrátka neviděl, a proto jsem si nakonec nepořídil ani jednu z nich. A stejný problém jsem měl s Kmotrem. Ty filmy přímo zbožňuju, ale v té hře jsem ho skoro nepoznal. Problém v tomhle případě bude asi v tom, co napsal Špatňák. Že u her podle filmu nebo seriálu je autor svázán předlohou. A když se jí moc nedrží, tak to fanoušci nakonec zkritizují.

Jinak o Last Friday vím, ale ten má průměrnou známku pouze 6,53 a hry podle Walking Dead se mi při zadání kritéria hry podle filmů a seriálů neukázaly skoro žádné. Nejspíš to na BGG berou jako hru podle komiksu. A jelikož seriál Walking Dead nemám rád, tak jsem jeho absenci na zobrazeném seznamu her ani nezaznamenal ;-).

19.4.2018 05:45:38

Terminator
U hry Terminator Genesis jde o to, že ta hra je především o ničem! Těží z filmu maximum a nepřidává žádné nové myšlenky, žádné nové nápady, žádné nové mechanismy.

Stejných her je zde už celá řada a pochybuji, že i v zahraničí by dali tolik peněz za hru, kteoru mají doma už třeba 3x v grafice různých filmů.

Podobně byla zastavena KS kampaň na hru Harry Potter: miniature game...z gameplay videa to byla strašná nuda a na herní desce se nic nedělo. KS kampaň se ani nespustila, neboť feeback od backerů by tu hru potopil.

No a hodnocení BGG pod 5,5 mluví za vše

19.4.2018 17:51:37

pořád to samé
A pak přijde zombicide s šestou kampaní stejné hry a vybere několik milionů
___
redaktor Deskofobie

19.4.2018 18:41:02

...
Prostě chce to pořádný Power Rangers téma, TMNT tu už taky jsou, asi zatím jen KS nebo Piatnik, ale hrozná nudaaa.

19.4.2018 23:05:28

Jasne

Necht ma deskovka vzroste. To by byl bonus.

20.4.2018 01:06:19

zdimacka
Uz ani Louie neunikl, nahradil ho Chewie :)
https://boardgamegeek.com/boardgame/173341/loopin-chewie

_____________________________________________________________________
Od Blackfiru si už nic nekoupím a když budu chtít něco of FFG, koupím si radši originál.

24.4.2018 09:40:50

Vybíráme z Bazaru

Tournay (rarita)
Tournay (rarita)
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas