Bazar znovu

Tak vyřešeno, Robkin měl pravdu.

14.9.2016 00:26:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Notifikace
Ja mam dojem, ze notifikace chodi s urcitym zpozdenim (nekdy po 1:00 v noci).

14.9.2016 00:59:43

Zpráva
Zkusil bych oslovit soukromou zprávou prodávajícího, jestli neví, kde je chyba. Popř. se obrať na správce. Taky se mi v mém skromném výčtu aukci stalo, že jsem byl jediný přihazující a nikdy s tím nebyl nejmenší problém.

14.9.2016 05:01:05 | Upraveno autorem (porovnej)

"Do zahraničí nezasílám..."
Zaujímalo by ma, čo je príčinou tohto dovetku v relatívne mnoho inzerátoch v tunajšom bazáre. Predpokladám, že je to smerované najmä na Slovensko, pretože nečakám, že je veľa záujemcov z iných štátov. Kde je tam chyba? Veď kupujúci uhradí všetky náklady spojené s odoslaním. Je problém pre predávajúceho zistiť si poštovné na Slovensko? Alebo má zlé skúsenosti, niekto mu nezaplatil? Je to škoda, lebo už som veľa krát narazil na inzerát so zaujímavým kúskom a táto hláška ma v podstate vyradila z aukcie. Dala by sa pridať regula, že Slovensko nebude pre účely bazáru ZH povačované za "zahraničie", prosím? Veď či už ČP-SP alebo najmä Uloženka a Zásielkovňa fungujú bezvadne. Ďakujem.

6.6.2017 23:01:40

to Pecovarhy
Já bych spíš řekl, že je to kvůli podstatně komplikovanějším platbám a převodu peněz než kvůli poštovnému. Navíc myslím u většiny bank jsou různé poplatky za přijatou platbu ze zahraničí. Ale je snad věc každého prodejce jestli chce nebo nechce posílat do zahraničí. Každopádně to prodejci komplikuje život, takže to chápu.

6.6.2017 23:27:38

to kren
Pokiaľ viem, tak cezhraničné platby sú už teraz výrazne zjednodušené, a ak je možné sa dohodnúť na poštovnom, tak je možné sa dohodnúť aj na úhrade bankového poplatku (ak taký je). Veľkú komplikáciu v tomto nevidím, pre predajcu je to 5-10 min dohľadať si informácie zo svojej banky. Skôr je to komplikácia pre záujemcu, lebo inzerát otvorí v dobrej nádeji a zrazu tresk, do zahraničia neposielam! To mi príde jemne diskriminačné, ak som ochotný zaplatiť a beriem transakciu na ZH vážne (čiže vždy).

Preto sa úplne seriózne pýtam, či by bolo možné nejakým pravidlom takéto podmienky vylúčiť z inzerátov. Predsa len, sme tu, sme záujemcovia a myslím, že platba-poštovné-serióznosť z našej strany nie je slabý článok.

Navyše, systém mi umožňuje prihodiť do takejto dražby, bez ohľadu na autorovo prehlásenie o jeho vôli posielať do zahraničia alebo nie. Prirodzene takúto možnosť nevyužijem, ale ak teda chceme mať takúto možnosť pre predajcu, potom ja ako záujemca si prajem vidieť takúto podmienku už pri listovaní inzerátov, aby som mohol jednoducho takéto inzeráty preskakovať.

Ale to sú samozrejme všetko otázky na adminov stránky.

7.6.2017 00:04:00 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe

peco
Suhlasim s tvojim nazorom Peco, ale v tomto ma Kren pravdu, ze zadavatel si urcuje podmienky svojho inzeratu a je na zaujemcoch ich akceptovat, alebo nie. Ja osobne by som to vnimal prave ako diskriminaciu zadavatela.

7.6.2017 00:13:40

to Joe
Nie som si celkom istý, či s tým možno plne súhlasiť. To, ako možno zadať inzerát na tejto stránke je dosť jasne vymedzené stránkou samotnou. A tá nemá reštrikciu na zasielanie do zahraničia, pokiaľ viem.

Je to iba výmysel predajcu, jeho neochota, dáva to iba do popisu. Záujemca si ten jeho inzerát a popis musí prečítať (ak zaujme tovar, cena a čas ukončenia) Preto ok, nech to má ako možnosť a nech pri takýchto inzerátoch napr. vlaje česká vlajočka, nech vieme, že nemusíme strácať čas otváraním a čítaním takého inzerátu.

Inak si myslím, že by mali platiť všeobecné pravidlá, a teda ak je záujemca ochotný zaplatiť plnú sumu = cenu + poštovné + prípadné bankové poplatky (kurzové straty), tak by nemal byť z dražby vylúčený. Osobne si myslím, že by to bolo v prospech oboch strán - čo ak som ochotný tú aukciu výrazne posunúť hore? Koniec koncov, predajca takisto zabalí hru, takisto ju podá na pošte a takisto dostane všetky náklady s tým súvisiace od kupujúceho. Ak by mi aj predajca dodatočne dal vedieť, že s tým mal nejaké bankové poplatky navyše, tak je to moja psia povinnosť to dorovnať, tak aby to finančne nepocítil.

V tej istej kategórii sa ocitajú aj aukcie, kde je predajca ochotný odovzdať hru iba osobne - odporučil by som mu nejakú susedskú burzu na FB, nie bazár na ZH (a teraz možno hovorím aj proti sebe, lebo ak sa rozhodnem predať zbierku LotR Card Game, tak tiež nebudem mať radosť posielať to poštou, ale to už bude moja starosť, aby som zabezpečil zaručenú odovzdávku...)

Určite by som sa neozval, ak by sa mi to stalo 1-2 razy, ale takéto dovetky v aukciách sú už dosť časté a nevidím žiaden dôvod, aby tam boli. Jednoznačne by mi ušetrilo fúru času, keby mi takúto reštrikciu niečo signalizovalo dopredu, v zozname inzerátov a nie až v popise.
Preto ďakujem vopred, ak sa tomuto niekto bude môcť povenovať a dať na správnu mieru,

7.6.2017 00:39:00 | Upraveno autorem (porovnej)

to Pecovarhy
Já s tebou absolutně nesouhlasím. Jako prodejce mám opravdu právo si dát jaké chci podmínky. Někdo si zase dá podmínku jen osobní předání z ruky do ruky a třeba jen v Praze. Prostě se mu nechce řešit platbu přes banku, nechce se mu řešit balení hry, nechce se mu řešit poštu nebo jinou zásilkovou službu. Zrovna tak se někomu zase nechce řešit a dohledávat, jak probíhají zahraniční platby a zjišťovat jaké poplatky za to účtuje moje banka. Je to svobodná vůle si stanovit podmínky. Přece mě nemůžeš nutit do něčeho co se mi nechce dělat. Nehledě na to, že toto je český web a že někdo posílá hry za hranice je jenom jeho dobrá a hlavně svobodná vůle. Na všech aukčních webech je to akceptováno. Když někdo napíše, že poštou neposílá, tak neposílá.

Jako kupující máš ještě možnost dotyčnému prodejci poslat soukromou zprávu a dohodnout se, jestli nechce změnit názor a za jakých podmínek.

7.6.2017 01:49:03 | Upraveno autorem (porovnej)

to kren
OK, ja takisto nesúhlasím, nemá to logiku vylučovať potenciálnych kupcov, ale budiž.

Potom ostáva stále požiadavka, aby takáto podmienka svietila už v zozname inzerátov, aby som ja a ostatní, ktorých sa to dotýka, nestrácali čas preklikávaním a čítaním popisov takýchto, pre nás irelevantných aukcií. To by dostatočne pomohlo.

Ďakujem

PS: To s tým českým webom a dobrou vôľou posielať von, to azda nemyslíš v 21. storočí vážne, dúfam. Načo sme potom v EÚ, preboha?

7.6.2017 02:09:03 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Ja to mam u kazdeho inzeratu ze do zahranici neposilam.

Nechce se me resit cena postovneho, vypisovani jineho podaciho listku na poste, nemam zasilkovnu v miate tak je posta nejschudnejsi, komplikovanejsi mezinarodni platby a poplatky.

I kdyz to tam mam napsane tak se nekdy ozvali slovensti bratri ze by to chteli poslat na nejakou hranicni postu nebo znamim ČR ,platba z cz uctu.

Me zas toci to kdyz mi napise nekdo - nejsi z Prahy? Jak kdyby byla praha stredobod vseho. Kdyz by napsal - odkud jsi? Tak je to ok.

7.6.2017 05:30:14

Pecovarhy
Já mám ve svých inzerátech rovněž poznámku, že do zahraničí neposílám (a nejde jen o Slovensko, už se mi u jednoho inzerátu ozval člověk, že by chtěl hru poslat do Británie). Důvody tu byly již zmíněny: problémy s určením ceny poštovného (abych byl korektní, znamenalo by to pro mě dojít s balíkem na poštu, zjistit si cenu, napsat dotyčnému, zda s ní souhlasí, dojít balík poslat a doufat, že jiná úřednice zásilku nepřeklasifikuje a neřekne si jinou (= zpravilda vyšší) cenu - založeno na vlastních zkušenostech), problémy s bankovním převodem (upozornit kupce, že musí zvolit při platbě možnost, že uhradí všechny transakční poplatky) apod. Řešením by bylo poslat na dobírku, ale to cenu mnohdy vyhodí o 20-25 % nahoru, což není každý ochoten akceptovat.
Proto (jak píše kren) využívám možnost svobodné volby a klidně obětuji možnost potenciálního dřívějšího prodeje za jednodušší poslání.
Rovněž tak nemám problém hru prodat někomu ze Slovenska, pokud je schopen zařídit si platbu z českého účtu a dodací adresu v ČR.
To, že žijeme v 21. století a EU, neodstranilo větší administrativní překážky a cenové rozdíly, které - zejména pro jednotlivce - ze zasílání do zahraničí plynou.

morpheus: Mě zase štve, když mi lidé píšou, zda bych nesnížil cenu nabízené hry. Proto asi začnu ke svým inzerátům připojovat, že návrhy na snížení ceny budu ignorovat.

7.6.2017 06:51:53 | Upraveno autorem (porovnej)

poštovne
Ja predávam aj do ČR aj do SR, ale nevidím v tom žiadnu väčšiu administratívu. Jednoducho zabalím hru, prihlásim sa na zasielkovňu, vypíšem adresáta, vytlačím, nalepím na balík a odošlem s dobierkou.. Cenu dobierky si každý určí v domácej mene, a tie peniaze mu pristanú na účte... Úplne presne také isté úkony, ako keď balík posielam na Slovensku. Ešte dokonca, na pošte nemusím tráviť pol hodinu v smrade z okolo čakajúcich cigáňov, ktorí si prišli po dávky. V zásielkovni som vybavený za menej než minútu.

Skôr by som v tom videl lenivosť urobiť jednu registráciu na stránkach zasielkovne.... pretože administratívy tam fakt nie o nič viac. Cenu za balík (ktorá je stále rovnaká) dokonca pošlú faktúrou a z pohodlia domova sa to dá vyplatiť cez internet banking.

Avšak, tiež si myslím, že je na predajcovi si určiť spôsob ako chce predávať.. on predáva, on si určuje podmienky.. dáke rámcove danné bazárom však každý musím dodržiavať... ale v takomto prípade sa predávajúci akurát zbytočne oberá o potenciálnych kupujúcich.

7.6.2017 07:37:39

peco, stOKYi
Ono by možná nebylo od věci sepsat článek o možnostech mezistátní přepravy (min. Česko Slovensko). Neměl by se ale zaměřovat pouze na jednoho dopravce, spíše udělat opravdu obecný přehled. Odkaz na článek by pak mohl být u tvorby inzerátu.

Samozřejmě ho může sepsat i kdokoli jiný.

7.6.2017 07:54:13

21. Století
Za mě je to věc prodávajícího, za jakých podmínek hru prodává. Pokud nechce posílat do zahraničí, tak ať neposílá. Ale řešit to brečením tady v diskuzi a dožadovat se nápravy je IMHO dost za hranou.

EDIT: Wolfsen byl s nápadem na článek rychlejší :D

7.6.2017 08:03:33 | Upraveno autorem (porovnej)

morpheus
Kupující také může štvát, že do inzerátu neuvedeš možnost osobního předání a v profilu obec nemáš vyplněnou. Takže pokud je tvůj inzerát neúplný, moc bych se nerozčiloval, že se někdo doptá na předání v Praze. Jasně, ne každý je z Prahy, ale statisticky... :)

stOKYi: Ale zase jsou důvody, proč na dobírku neposílat, ne?

7.6.2017 08:04:00

dobírky a zahraničí
Ono to s tím článkem na obecné úrovni nebude tak jednoduché:

Zásilkovna je se svou sítí poboček a příznivými cenami včetně případných konverzí měny posunutých o 1% z kurzového lístku, takovou bílou vránou v česko-slovenském posílání zásilek.

Bankovní poplatky a poplatky za převod měny jsou banka od banky jiné a můžou docela dost změnit dobrý obchod v totální propadák.

Jak už tu ostatní psali: prodávající si určuje podmínky. Když se mi podmínky nelíbí, nic mi nebrání zadavateli napsat, jestli by nechtěl přehodnotit nějakou svoji podmínku (platba jenom předem, jenom osobní vyzvednutí v Praze atp.) a když by nechtěl, tak mi zbývá jeho nabídku nevyužít.

7.6.2017 08:27:32 | Upraveno autorem (porovnej)

ad stokyi a pecovarhy
Proč by se měl někdo zaregistrovávat do Zásilkovny a studovat administrativu, když potřebuje prodat hru jednou za 5 let a nejjednodušší je pro něj zajít na poštu.

7.6.2017 08:51:55

Jako prodejce
Když se hra prodá do ČR, tak z 90% mám do dvou/třech dnů peníze na účtě a transakce mi zabere minimum času. Když je vítěz ze Slovenska, tak musím znova studovat a domlouvat podmínky (Zásilkovnu nemám), většinou na tom něco tratím a na peníze čekám dva/tři týdny.

Kdybych prodával ve velkém, tak to asi řeším, ale s pár hrama za rok ...

Možností by bylo napálit poštovné, na "Slovensko posílám, ale za 250,-"

7.6.2017 09:35:41

Ja na Slovensko posilal
Nebylo to jednoduche, pravda. Hledal jsem na webu podminky a moznosti docela dlouho. Ale vzhledem k ochote protistrany jsem byl i ja ochotny.

Posta zere okolo 220Kc za balik cca 2kg.

Zasilkovna okolo 90Kc plus neco za pripadnou dobirku. Da se to zlevnit pokud je clovek z Prahy (Brna, Ostravy), protoze podani na hlavnim depu je levnejsi asi o 12Kc.
U Zasilkovny jsem narazil nejvic ze vseho na to, ze Zasilkovna neni primarne urcena pro odesilani fyzickou osobou a zjistit nejake podminky pro "neeshopy" je temer nemozne. A ve finale zorientovat se na jejich webu a podat "zasilku" tj. vytisknout si ten podaci a dodaci list - to je napoprve take heroicky vykon, ale to je defakto stejne i pri posilani po CR.

Bankovni poplatek za SEPA platbu je 25Kc (Airbank), ale jsou banky kde to vyleze pres 200Kc (a nekdy i na obou stranach).
Nakonec jsem platbu resil pres Paypal - protoze ten ucet stejne mam a pouzivam ho obcas k platbam (hlavne zahranicnim), takze jsem ziskal kredit pro pristi platbu.

No takze ted klidne do zahranici poslu (sice to kupujiciho vyjde trochu draz, ale kdyz je ochoten to zaplatit...).

7.6.2017 10:06:53

to Pecovarhy
Doufám, že ti tyhle všechny níže popsané zkušenosti konečně objasnily, proč většina prodejců píše poznámku, která ti tolik vadí ;).

7.6.2017 10:28:51

Zasilkovna a fyzicke osoby
Teď trochu studuju tu Zásilkovnu a jestli chápu dobře, fyzická osoba se může zaregistrovat, ale může posílat balíky jen na dobírku (která může být minimálně 75 Kč).

No a jinak k argumentaci Zásilkovnou... Tato varianta nemusí vyhovovat jak prodávajícímu (nutnost registrace, nutnost dodání na pobočku, která nemusí být dobře dostupná apod.), tak nakupujícímu (pouze dobírka a opět potenciální nedostupnost pobočky). Sice je možné poslat i na poštu, ale stojí to peníze navíc.

7.6.2017 10:29:44

Uf
Mně návrhy typu "text 'neposílám do zahraničí' by se měl zakázat a změnit podmínky tak, aby tyto inzeráty byly vyloučeny" úplně děsí. Zákazy, buzerace a regulace, očividně je dnešní doba těmhle praktikám znovu nakloněna. Strašné. Co je k..va komu do toho, jaké si prodejce stanoví podmínky? Neakceptuješ - běž dál! Proti pecovarhy nic nemám, to jsem vybublal tak celkově, jestli se vám to zdá moc drsné, tak se za svůj poloviční offtopic omlouvám.

7.6.2017 10:54:56

zruda
nie, nie je nutné dávať dobierku.. ja ju nedávam a za poštové služby sa platí normálne cez faktúru, ktorú pošlú na účet.

tak ja to beriem skôr pokrokovo. Ani na slovenskej pošte ručne nevypisujem dobierkový list, ale som registrovaný a posielam to vyplnením e-podacieho hárku... uľahčuje a urýchľuje mi to prácu.. aj keď cez slovenskú poštu posielam tak raz -dva krát do roka.

uznávam, že zo zasielkovňou som mal zo začiatku aj ja problém.. nemajú to zrozumiteľne napísané.. a tiež ju nevyužívam každý týždeň, všeho všudy mám 18 podľa bazar ratingu 18 predajov/nákupov, z čoho som tak 5-6 riešil poštou cez zasielkovňu.

Ak niekto napíše do inzerátu že zasielkovňu nevyužíva, tak kupujúci to musí rešpektovať. Naposledy som kupoval hru od pánka, čo nemal uvedené poštovné, napísal som mu správu, či vie poslať na slovensko cez zasielkovňu, nevedel čo to je, preštudoval si a povedal že nie je problém.. keby nechcel poslať, tak hru nepredá a ja nič nekúpim.. je to len a len na dohode... stal sa mi pár krát aj opak.. a do aukcie som sa ani nepúšťal.

7.6.2017 10:57:42

Bedikk
sú dôvodu prečo niekto nechce posielať na dobierku, a preto ten kto zase chce na dobierku by do nákupu ísť nemal.. nič viac nič menej :)

7.6.2017 11:00:56

to meah
Za mne máš veliký palec nahoru. Taky jsem úplně stejně vnitřně vybublal po Pecovarhyho prvním příspěvku, ale zdržel jsem se ostrých výrazů nicméně v duchu jsem byl taky sprostý úplně ze stejných důvodů jako ty ;). taky mám takový pocit, že není daleko doba, kdy bude mít každý člověk nařízeno v kolik hodin, minut a vteřin bude smět jít na hajzlík a budou normy na to kolik tam smí strávit času.

7.6.2017 11:08:56

Vybíráme z Bazaru

Koncept
Koncept
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas