BAZAR - KS nešvar = zaplať i mou hru/business na bazaru

Zdravím ve spolek,
v poslední době si všímám na bazaru rostoucího nového trendu, který je mi proti srsti, myslím si, že na tyto stránky nepatří nebo alespoň kupující by měl mít možnost vědět, jak se věci mají.

A tím nešvarem je prodej her z Kickstarteru za ceny, které pokryjí prodejci náklady i na koupi jeho krabice nebo za účelem čistého zisku.

Už dříve se tu tyto tendence objevovali, ale opravdu zřídka, většinou když se nějaká hra prodávala v Levných knihách (př. Pictomania za 99 Kč v LH, se tady pak půl roku prodávala za 400-600 Kč.)

Aktuální příklad uvedu přímo na uživateli Jiriczek, který to už dělá v takovém rozsahu, že by se dalo mluvit, že si na bazaru zatrolených her založil e-shop.
Aktuální Legendy země Euthie Limitovaná Edice prodává za 1950 Kč v inzerátu má informaci, že hra už se nikdy nebude vydávat. V kampani na HitHitu se hra prodávala za 1490 Kč, dala se koupit i v multipacku kdy pak jedna kopie vycházela na 1290 Kč (jelikož prodává dvě zároveň tak tak mám domněnku, jak kupoval), autoři aktuálně pracují na druhém kole tisku, zatím sice na základní verzi ale limitovanou k ledu úplně nedali. Pexeso, které uvádí jako bonus je součástí všech krabic z kampaně. Zároveň už v jiné „aukci“ nabízí druhou edici. Tedy aktuálně prodává tři kopie zároveň nad reálnou cenou.

Rising sun:
Podložku pro tuto hru prodává za 1500 Kč. V kampani byla za cca 650 Kč.
Dynasty Invasion (Rozšíření) za 2600 Kč, v kampani 1050 Kč.
Monster Pack za 500 Kč, v kampani zdarma ke každé hře (Tohle bych ještě pochopil).

Sector 6 – u hry uvádí původní cenu 830-940,-Kč, což není pravda, hra mohla stát i s maximálně možným poštovným 720 Kč, reálné poštovné bylo nižší.
Atd. atd. atd.

Bohužel není aktuálně jediný uživatel, který začal bazar zneužívat. Dokážu pochopit, že se Zeměplocha prodává za 3 a více tisíc, nebo že se tu prodávají kolekce za 10ky tisíc. Ale většinou lidi cenu vyženou sami. Já beru Zatrolené hry bazar za slušné místo na koupi hry nebo prodej za rozumnou cenu. Klidně i blízkou nebo stejnou nákupní, když bylo o hru dobře postaráno nebo se jednalo o nevhodný dárek. A pak za vyšší ceny může už pouze zájem nebo přidaná hodnota (např. nabarvené figurky). Ale toto už je provozování businessu se 100% ziskem bez nutnosti jakýchkoliv odvodů, potřeb IČa, dalších právních a finančních požadavků na normální eshop. Takto přímo nastavené ceny zavání lichvou, a mě osobně to přijde až neetické.

Prosím zdržte se komentářů, že hry mě nikdo nenutí za tyto ceny kupovat. Ano já vím, ale taky vím, že ne každý uživatel je zběhlej v deskoherním světě, nebo jen ve vyhledávání a porovnávání cen na internetu, ne každý umí anglicky, aby si informace dohledal na cizích webech. Jde mi o to, že by se tento přístup neměl přehlížet.

Je mi jasné, že Uživatelům jako Jiriczek je můj pohled u něčeho. A je mi jasné že mu prodej nikdo nezakážete. Ale byl bych rád, kdyby se k aukcím dalo alespoň připsat relevantní komentáře či hodnocení, které by některé věci uváděli na pravou míru, tak aby kupující, byl plně informován o všech aspektech transakce, aktuálně většina těchto aukcí se tváří, že vlastně prodejci dělají službu kupujícímu. Samozřejmě by se takové komentáře museli odůvodnit u admina, tak aby nedocházelo k zneužívání funkce. Případně nějakým jiným omezením, možnosti dokážou lépe zhodnotit admini.
14.3.2018 19:02:56

Joe

Svob
Nie je to ale princíp trhu, že k predávajúcemu musí existovať niekto, kto tovar kúpi? A že má každý zvážiť, či je tá cena preňho primeraná alebo nie? Nepredpokladám, že ľudia sú ovce, ktoré len bezducho kliknú na "kúpiť" bez toho, aby vedeli, čo a za koľko kupujú...

A ak náhodou sú, tak je to v podstate ich problém.

Hlavná otázka zostáva, či také niečo vadí správcovi serveru alebo nie, ale pokiaľ sa nejedná o nič nelegálne (pirátske kópie apod.), tak neviem, o čo by si sa chcel oprieť iné, ako "mne sa to nepáči", čo je subjektívne.

14.3.2018 19:17:21

Ceny
Já se rozhodně nechci nikoho zastávat, ale u her z Kickstarteru, prodávaných jako aktuální novinky, bys měl započítat, že před rokem, kdy třeba probíhala kampaň, byl dolar zhruba o pět korun dražší. Navíc do toho nezapomeň započítat poštovné, které se klidně vyšplhá na 20 a více dolarů. A často musíš připočíst i clo, které taky nebývá nejnižší. A takhle snadno zjistíš, že třeba hra stála 100 dolarů, což je momentálně plus mínus 2000, jenže s loňským kurzem zhruba 25 korun za dolar a poštovným 20 dolarů to dotyčného mohlo stát kolem 3000. Takže když pak prodává nerozbalenou hru za 3000, může se jednat o pouhé pokrytí nákladů.

Nemusí to tak být samozřejmě pokaždé, ale ne vždy se nutně musí jednat o nenažranost uživatele.

14.3.2018 19:20:59

blbosti
Nez zacnes kritizovat, prestan prosim placat nesmysly. Jak uz tu bylo zmineno, cena je uplne nekde jinde. To, ze playmat stal $30 neznamena, ze stal 650 Kc. Stal 750 Kc plus postovne cca 300 Kc, protoze to byla separatni tuba, coz dela dohromady 1050 Kc jenom na pokryti nakladu.

14.3.2018 19:27:50

Když si někdo
umí zřídit email a účet na zatrolených hrách, měl by být natolik internetově gramotný a zjistit si ceny jinde.
Pokud je ochoten zaplatit cenu, za kterou se to tu prodává, proč by ti to mělo vadit?

Někdo tu prodával Dungeon! s poznámkou, že je to neshnatelná hra. Aukce se vyšplhala někam k 1000 Kč.
IMHO není problém si to hodit do googlu a zjistit si, že se dá koupit nový za 500 s poštovným do ČR (bookdepository.com). Ale osobně nemám potřebu to tu vykřikovat. Jsme tu snad dospělí lidé a umíme se rozhodnout sami. Nebo nás musí všude vodit za ručičku?
To opravdu potřebujeme nápisy na kávě "to go", že je horká?

On třeba Jiriczek nemá vůbec jistotu, že to prodá. Peníze mu v tom zůstanou ležet. Ale má zboží, které třeba opravdu sehnat nepůjde, tak proč by na něj nepřidal. Když si to někdo koupí, je to jeho věc.

--------------------------------------
Nevěřící Tomáš nevěří na Speedyho a Ježíška
S radostí prohraje jakoukoliv historickou hru
Střet zájmů jen s manželkou

14.3.2018 19:43:55

KS
Na kurzy.cz najdete všechny kurzy měn v minulosti.
Pro zajímavost:
Kampaň Mythic Battles Pantheon 12/2016
dolar-25,60 , základ 100$+30$(poštovné)
To dělá 3330kč.

Pro zajímavost ještě:
6/2017 Green Horde 23,40
11/2017 Monster Slaughter 21,70

atd. tím nikoho neobhajuji ,ale ten kurz se opravdu mění a jen třeba Mythic Battles by teď byla o 700kč levnější v nákupu.

14.3.2018 19:57:09

a je to tu zas :)
O lidech, kteří nakupují více kopií KS her kvůli zisku jsem se tu nedávno v opileckém stavu dosti nelibě vyjádřil a pár potrefených hus se ozvalo :)

Je to jednoduché, dokud to lidi budou kupovat, tak to zase jiní budou prodávat.
Na druhou stranu, jsem tu nedávno viděl KS edici hry za nějakých 3500, což je třeba hodně solidní cena a prodávající na tom mohl vydělat max pár stovek.
Za sebe tyto inzeráty jednoduše ignoruji, protože když nedáš svini žrát, tak dřív nebo později pojde.
Stejně jako u jiných přepálených her Morpork, Chaos in the old world nebo donedávna Mage Knight to za to stejně vůbec nestojí.
___
redaktor Deskofobie

14.3.2018 20:05:47

Yedle
A že nikdo neprodává Kingdom Death: Monster :+)

14.3.2018 20:13:47

Narizeni EU o krivosti bazaru na ZH a okurek
Protoze jsou lidi nesvepravny, je treba ustanovit komisi, ktera bude hodnotit jednu kazdou okurku a aukci, jestli splnuje pravidla pro slusny prodej.

Smarja clovece co to resis? To jako chces aby tu mohl kdokoliv psat k cizim inzeratu poznamky ve stylu "lidi nekupujte to... je to svine chce si na vas vydelat 50 az 500Kc"? Napr. nekdo napise "pred rokem jsem si od nej koupil hru a pak jsem zjistil ze v levnych knihach to maj ted levneji = je to svine"? Naprosto bez dukazu? Jen tak ? A prodavajici je v haji... Jen tak? Bez dukazu? Bez moznosti obrany? #MeToo Diky nechci...

14.3.2018 20:33:48

.
Já osobně zastávám názor, že pokud někdo na bazaru vydělává (myslím cíleně vydělává - ne že prodá pár her ze sbírky se ziskem), měl by odvést pár desetikorun serveru. Provoz přeci jen něco stojí. Jenže to by pak server vydělával a už by potřeboval to IČO a vše okolo. Takže reálně má Zeus 2 možnosti:

1) Nechat to tak, jak je a spolehnout se na ruku trhu, ať si poradí sama. Dokážu si představit situaci, kdy kupující rád připlatí za exkluzivní obsah, který prostě a jednoduše propásl. Byť si něco připlatí.
2) Blokovat takové inzeráty, ale pak se může stát, že bude poškozen uživatel, který prvoplánově nic vydělat nechtěl.

Takže co s tím? Buď nic, nebo zkus bazmina. Od toho tady je.

Přiznám se, že jsem už jednu deskovku na kšeft vzal, abych tolik nekrvácel na poštovném. Nebo jsem rozprodal věci, které byly v rámci KS kampaně zdarma a herně mě neoslovily. Jsem tedy asi taky svině, nicméně mé aukce jsou zásadně od 1 Kč, takže kolik mi chtěl uživatel dát, tolik jsem dostal.

14.3.2018 20:56:36

Terra tremuit et quievit
Ale já asi budu souhlasit se Špatňákem. :-)

IMHO není vůbec špatný nápad s tím příspěvkem.
Je tu vůbec nějaká možnost zatrolky dobrovolně podpořit?
Pokud není, tak prosím tlumočit na Olymp! Dík.

--------------------------------------
Nevěřící Tomáš nevěří na Speedyho a Ježíška
S radostí prohraje jakoukoliv historickou hru
Střet zájmů jen s manželkou

14.3.2018 21:18:45

.
Ok, uznávám že v rozhořčení, jsem zapomněl že před rokem byl kurz 25 Kč, pak 23 Kč. Přesto vím, že původně prodával rising sun v celku za dvojnásobnou cenu než byla jeho reálná cena (tuto informaci mám od člověka který si sám rising sun kupoval), teď prodává po kusech i tak stále s přirážkou.

Stady:
a těch 450 Kč je co? Manipulační poplatek? Marže(na bazaru)? Netuším jak tomu bylo přesně u Rising Sun, ale mé zkušenosti s kickstartrem, jsou že ve většině případů se poštovné nenásobilo počtem kusů. Takže pak "vycházelo" levněji. Stejně tak často je pledge jako pack kdy i hra samotná vychází levněji.

marektomas98:
Je vcelku mimo si myslet že každý je i v dnešní době internetově zdatný. Ne každý žije internetem, jsou lidé kteří vůbec nejsou hloupí, nebo nejsou ovce(možná právě jsou méně ovce než my internetem žijící) ale prostě internetu neholdují zato vynikají v jiných oblastech. Stejně tak tu nakupují lidé, kteří deskovkám nerozumí nebo se jim tolik nevěnují.

Mohl jsem to čekat. Projevilo se tu typické české, to není náš problém ale jeho, proč by mě to mělo zajímat. Ale když by se Vás to týkalo tak byste to nekoupili pokud by to nebylo ve slevě. Každý sám za sebe, hlavně dokud se mě to netýká.

Nemůžu říkat lidem co mají dělat s jejich penězi, ale taky nemusím přihlížet jak někdo toho využívá ve svůj prospěch. Myslím si že není nic špatného na tom pomoc ušetřit někomu kdo má o hry zájem a bránit přiživování se na druhých.

Také nechápu, proč jste tak urážliví, když jste teda nad věcí a proč tak urážíte?

robkin: já tu nediskutuji o 50 korunách, a neurážím. Hlavně jsem o nikom neřekl že je svině, jen že je to jednání neetické.
Když byla pictomanie, tak jsem si ji koupil v LH ne tády, takže tu nepíšu ani z křivdy. Naopak v době kdy jsem věděl že ještě je za tuto cenu k dostání, tak jsem těm co přihodili na obdobnou aukci psal a oni byli vděční, že o tom netušili.

Ale já jsem malej pán, když ani Yedle nepochodil.

Špatňák: Nemám nic proti prodávání kickstarteru, souhlasím že často věci navíc jsou prostě navíc. A nemám nic proti aukci s rozumným startem, ba naopak. Nejrozumnější názor zatím a hlavně názor přispívající.

Moje dosavadní zkušenosti s lidmi z deskoherního prostředí byly kladné, pomáháme si, radíme, tady jsem si začal myslet že začne převládat názor opačný, "přející".

Mě prostě šlo o do oči bíjící rozjíždění živnosti uživateli na tomto bazaru.

14.3.2018 21:26:44 | Upraveno autorem (porovnej)

deal
Já bych se držel pravidla, že si uživatel nastavuje pravidla aukce sám...pokud někdo chce prodat Zeměplochu, nebo pár karet k Doomtroperu/Mtg za několik tisíc, a někdo o to má zájem a přihodí, tak je to jejich deal.

Stejně tak z všemi hrami se "startovačů", pokud jinde v nevyjdou, je to exkluzivní zboží. A to si kupce najde vždy.

14.3.2018 21:32:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Svob
K registraci na zatrolené hry je třeba mít email a umět ho použít. Je třeba i umět použít internetový prohlížeč.
Opravdu nevěřím, že se dostaneš do takové fáze, že neumíš použít Google nebo aspoň fórum na zatrolenkách a zeptat se, zda je cena oprávněná. Většina uživatelů je tu velmi ochotná.

I proto si dovolím předpokládat, že lidé, kteří si to chtějí koupit, to dělají dobrovolně.

Pokud jde o ideovou část.
Nemám pocit, že tady řešíme nátlakouvou akci na důchodce, které nepustí ani na záchod, aby si koupili hrnce za 50 tisíc. Je to inzerát, na který nikoho nenutí přihazovat. Opravdu tady potřebujeme zvláštní ochranu? A kdo bude rozhodovat kolik je rozumné nasadit jako cenu ke hře?

A pokud ti jde o to, že na tom vydělá. Zrovna na Jiriczka narážím velmi často. Tu Euthii už tu prodává tři měsíce. Zatím to spíše vypadá, že bude ztratný. To bylo jeho riziko, když si ji kupoval.

Omlouvám se, jestli ti přijdu útočný, ale opravdu si myslím, že toto není problém. Je to věc, která se vyřeší sama. Buď o ni bude zájem a bude prostě pokračovat nebo vymizí z důvodu nezájmu.

--------------------------------------
Nevěřící Tomáš nevěří na Speedyho a Ježíška
S radostí prohraje jakoukoliv historickou hru
Střet zájmů jen s manželkou

14.3.2018 21:55:22

postovne u RS
Mas pravdu, ze postovne se vetsinou nenasobi, bohuzel u RS tomu tak nebylo. Postovne bylo jednoduse pocet beden krat pausalni cena, takze kdyby si to kazdy z nasi skupiny koupil sam za sebe, vyslo by to uplne na stejno. Vim to, protoze jsem takhle pro nas bral sest zakladnich beden a nekolik ruznych rozsireni, vcetne tech playmatu.
To, ze si nekdo vydela 450 korun neresim, musi do toho taky investovat svuj cas.
Co me naopak pekne zere jsou hromadne objednavky retail pledgu u nekterych her, kdy hlavni nakupujici zataji ostatnim, kteri s nim do toho jdou, ze jedna hra byla dodana navic zdarma jako bonus a tu si on necha za cenu nula a ostatnim pekne nauctuje plnou cenu nekolik tisic.

14.3.2018 22:00:04

ks
Poštovné u Johanky 85$ :+)

14.3.2018 22:21:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Svob
Říci si za to co kdo prodává je jeho právo. Pokud najde kupce, vydělá. Nenajde-li prodělá. Mě osobně za vadí stížnosti na ceny v bazaru, případně označování prodejců za "chytráky" či dokonce "vyčůránky". Někdo už třeba kupuje více kopií hry s tím, že mu prodej nadbytečných kousků pokryje náklady na poštovné, či dokonce jeho krabici. A co? Je ho věc. Třeba to nevyjde a má doma několikero ležáků od jedné hry.
Třeba Zeměplocha je vzhledem k situaci opravdu bez šance na vydání (v tuto chvíli). Takže pokud ji někdo prodá za 5 tisíc (po 6 letech! skladování doma) tak mu to přejme. Ono po tom co tu ČNB roky tiskla prachy jak o život, by přepočtená nákupní cena vyšla o dost jinak, než před 6 lety, takže ten zisk není až tak závratný, navíc rozpuštěný do jednotlivých let.
Sám doma "suším" pár her, které chci prodat, ale spíše něž z kalkulu mi tu leží z lenosti. Nicméně, až se rozhoupu a dám je na bazar, určitě ne pod cenou. Stačilo mi jednou, že jsem dal hru poměrně dost levně a zrovna se našel jen jediný zájemce, takže akce nezafungovala podle očekávání.
---
A tohle mi přijde dost dost ubohý: "Mohl jsem to čekat. Projevilo se tu typické české, to není náš problém ale jeho, proč by mě to mělo zajímat. Ale když by se Vás to týkalo tak byste to nekoupili pokud by to nebylo ve slevě. Každý sám za sebe, hlavně dokud se mě to netýká. "
Na tom, že někdo nesdílí tvůj názor co je správné, není nic typicky českého ani špatného. Doba, kdy jsme museli mít všichni stejný správný názor skončila skoro před 30 lety a doufám, že se už nevrátí.
---
Co se týče toho, že si z bazaru na ZH někdo dělá eshop, tak tomu by snad šlo zabránit kontrolou dokončených akcí a limitem třeba 5 ks jedné konkrétní hry na osobu. Ale zase se pak budou muset řešit případy, kdy se nejedná o hru, ale nějaké doplňky, promokarty apod...

14.3.2018 23:08:15

Bazar
Tohle mě zase tak nesejří, ať si každý za své prachy kupuje co chce. Spíš mi vadí fakt, že se tu na bazaru vyskytuje pár lidí, kteří jsou zaháčkovaní nebo sami provozují prodejny a e-shopy s deskovými hrami. Vím i konkrétní nicky... To už porušuje samotné podmínky bazaru. Zkusil jsem na to upozornit Dia, ale došlo jen k varování a dotyčný jede dál. Tím pádem se tu pak objevují stále dokola ty samé hry za ty samé ceny, měsíc co měsíc... A bazar zbytečně zahlcený...

14.3.2018 23:32:38

Moje troška do mlýna
Musím přiznat, že ceny, které jsou nastaveny prodávajícími mi nijak nevadí. Spíš mi vadí jiná věc, ale za to si samozřejmě můžu pouze já sám. Už se mi stalo u několika her (Gloomhaven a 7th Continent), že jsem se přehazoval s jedním nebo dvěma uživateli a částka za hru byla poté dvojnásobná. V té době nebylo ani u jedné z her známo, že bude druhá vlna dotisku a u obou se tak stalo. A co myslíte? 14 dní po vydražení se tu dotyčná hra nedala prodat ani za polovinu. Ale jak už jsem řekl, to byl můj problém.
Poslední zkušenost, kdy jsem vydražil Pantheon (komplet KS obsah) za cirka 6500Kč jsem si řekl dost. Jenže hned za týden se tu objevil stejný inzerát od prodávajícího na stejnou hru s komplet obsahem zase od asi 3900Kč a prodal ji již za tuto částku. A za týden zase. A zase. Prostě už do toho nejdu. Chci mít všechno hned, ale zjistil jsem, že mě pak hra stojí minimální dvojnásobek. Tak sem prosím hlavně nikdo nedávejte Kingdom Death: Monster ;)

15.3.2018 00:26:42 | Upraveno autorem (porovnej)

svob
Mezi tim, ze nekdo cizi mi k inzeratu bude pripisovat ze jsem "svine" a nebo tim ze mi tam napise "ze jednam neeticky" vidim minimalni rozdil. V obou pripadech jde o umyslne poskozovani reputace prodavajiciho... Popr. kupujiho.

Nereknu v pripade, ze dany clovek jedna nejak vylozene trestne (neplati, nevyzvedava, neprodava, nereaguje...) To naopak by chtelo velmi zvyraznit. Ale pokud to ma byt jen na zaklade toho, ze se nokomu zda ta cena moc vysoka (nebo naopak moc nizka)... Nezlobte se na mne ale tudy cesta nevede.

Konstruktivne ohledne toho "eshopu": Jako jestli by se s tim dalo neco delat tak treba to, ze by uzivatel mohl dat max. 5 inzeratu mesicne. To normalnimu cloveku staci a pripadne si muze pockat na dalsi mesic. A pripadne si muze koupit treba "mecenase troliku" a za to mit inzeratu neomezene...

15.3.2018 00:40:24

Jiriczek
Chápu, že někomu může přijít aktivita uživatele Jiriczek neetická. Mně osobně přijde, že se tímto příspěvkem poškozuje jeho pověst. Na bazar indexu má 69 kladných hodnocení, žádnou negativní. Omlouvám se, ale nepřijde mi to fér. Prostě nevěřím, že se někdo pustí do obchodu za cca. 2.000 a více Kč a neví do čeho jde.

Za sebe: Nenakupuji na Kickstarteru z různých důvodů, možná nejsem sám a tak jsem rád, že je možnost KS tituly koupit tady na bazaru. Když někomu leží peníze rok někde v luftu, zatímco já mám hru do týdne doma, chápu, že je to komfort, který bude něco stát. Přijde mi to v pořádku.

Počet aukcí na bazaru bych neomezoval. I při tomto počtu her je pořád přehledný.

15.3.2018 07:15:49 | Upraveno autorem (porovnej)

bazar
Jedna vec je, že si každý môže kúpiť čo chce o tom potom, a ak chce je to jeho vec, (a podľa mňa je hlupák, aby niekto dával za hru 2x toľko len za to že je vypredaná a "nikdy už nebude dotlačok"). Viď Mage Knight, kde nakoniec dotlačok bude, Forbidden Stars a iné kvalitné hry, ale za každú hru sa dá nájsť adekvátna náhrada.. ale každý si je strojcom svojho šťastia a v neposlednom rade aj peňaženky.. hlavne ak chce zo seba urobiť toho "hlupáka" ok..
Ale, druhá vec je, ak niekto predáva hry za účelom viacnásobného zisku, to znamená, že si tu robí z toho nelegálny podnik, hlavne ak sa jedná o hry, ktoré sú nové, stále vo fólií (i keď v podstate to je jedno). Je mi jasné, že odsledovať hranicu "kedy by mal už platiť daň" asi reálne nie je, ale na margo toho, robí si biznis za účelom neplatenia dane. Je toto kosher? Čo na to podstivé eshopy??

BTW, ak niekomu vadia predražené hry v bazáre, netreba takých ľudí kŕmiť, ja to napr. ignorujem.

PS : Stále mám v pláne sa zbaviť studenej vojny cz, doma ju vôbec nehrávame resp. hrali sme za posledný rok asi 2x, tak dúfam že nebude dotlačok :) :)

15.3.2018 08:17:08

Daně jak na ně?
To mne dnes ráno také napadlo.
Do kdy je ještě takový prodej legální z hlediska daní a podobných věcí. Jestli je to dáno ziskem, obratem atp.
Třeba je tu někdo, kdo to ví.

--------------------------------------
Nevěřící Tomáš nevěří na Speedyho a Ježíška
S radostí prohraje jakoukoliv historickou hru
Střet zájmů jen s manželkou

15.3.2018 08:20:48

Daně
Na Aukru k tomu něco píšou. Pokud někdo prodává soustavně za účelem zisku (takže vlastně podniká), musí danit, pokud příjem přesáhne 15000 Kč. Pokud prodává osobní věci, danit nemusí.

15.3.2018 08:30:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Daně
Ano, to by mohl být problém. Jestli se nepletu, tak svého času to muselo řešit aukro.cz. Dokonce snad i finančáku musí hlásit pokud někdo kšeftuje za obchod, nebo překročí nějký finanční limit, nebo tak něco... Nevím.
Co se týče zdanění, rak je to myslím dané časovým odstupem - nákup a prodej během jednoho roku, nebo tak nějak. Pak by to prodejce měl nahlásit jako příjem a zdanit. Určitě nemá cenu řešit individuální prodej. Teoreticky by se do toho mohl finančák opřít a potom by všichni, kteří prodávájí čerstvý KS do 1 roku od nákupu se ziskem (... prostě podle zákona, nechytejte mě za slovo) museli odvést daň. Totéž jiné podobné aktivity a opakované prodeje....

15.3.2018 08:37:04

Bazmin
Inu, novému bazminovi přeji pevné nervy.
Asi toho bude mít na stole dost.
Aspoň, že případů vyložených podvodů je tu naprosté minimum.

--------------------------------------
Nevěřící Tomáš nevěří na Speedyho a Ježíška
S radostí prohraje jakoukoliv historickou hru
Střet zájmů jen s manželkou

15.3.2018 08:53:04

Vybíráme z Bazaru

Marco Polo Expedition
Marco Polo Expedition
Akt. cena: 235 Kč
Končí za: 21 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas