Bazar: docela velké překopání rušení příhozů

Ahoj, bohužel se začalo na můj vkus příliš často dít to, že prodávající z ničeho nic zrušil aukci, i když na ní již bylo několik příhozů. Kdyby se to dělo výjimečně, tak asi OK, ale začal jsem mít pocit, že někteří prodávající neberou vystavení inzerátu dostatečně závazně a klidně pak hru prodají jiným způsobem, což je dost otrava z pohledu kupujících, kteří pak neví do poslední chvíle, jestli to vyjde či nikoli (a může mu teoreticky proklouznou jiná výhodná koupě).

Prodávající sice nemohl zrušit aukci v okamžiku, kdy na ní byl alespoň jeden platný příhoz, ale mohl rušit libovolně příhozy (pro případ, že kupující o to požádá a prodávající to přijme). Jenže tito neseriózní prodávající to zneužili ke zrušení všech příhozů aniž by o tom kupující požádali a když zrušili takto všechny příhozy, mohli zrušit celý inzerát.

Abychom se tomu mohli bráit a vystavení inzerátu bylo vážně závazné pro prodávajícího (stejně jako je příhoz pro kupujícího závazný), tak prodávající nově nemůže dle libovůle rušit příhozy. Aby je mohl zrušit, musí o to prokazatelně kupující nejprve požádat pomocí k tomu určené funkce (prosba soukromou zprávou / emailem / telefonem / ... nebude možná). Samozřejmě je na prodávajícím zda prosbu kupujícího přijme (příhozy jsou také závazné) a je tak na kupujícím, aby dostatečně vysvětlil důvody své žádosti. Nicméně ani tak nemusí prodávající žádost akceptovat.

Takže:
1) Prodávající - vystavení inzerátu je závazné a když o něj někdo projeví zájem (příhozem / koupí) je prodávající povinnen hru kupujícímu prodat.
2) Kupující - příhozem / nákupem se zavazuje za hru dané peníze zaplatit a hru si od prodávajícího koupit.

Oboustranný závazek je možné samozřejmě řešit, ale je k tomu potřeba vždy přistupovat, že je na ochotě druhé strany na dohodu přistoupit a tato druhá strana rozhodně není povinna na toho přistoupit.

Možnost rušit příhozy jsem zachoval, protože bude k těmto eventualitám určitě docházet, ale nemělo by to být nic systematického.

A ještě jeden nešvar se tu minimálně jednou stal. Že si někdo vynucoval zrušení příhozu vyhrožováním, že když to prodávající neudělá, tak že daný kupující hru nejenom že nezaplatí, ale ještě udělí prodávajícímu negativní hodnocení. TAk prosím na takové vydírání nikdo nepřistupujte, dejte mi vědět a vyřešíme. Protže tohle beru jako hodně velký přešlap a něco, co na ZH rozhodně nemá co dělat.
21.2.2016 17:13:55

...
+++

21.2.2016 17:47:34

Souhlas
Absolutní souhlas se vším!

21.2.2016 22:06:17

tak jistě
Určitě souhlasím.

22.2.2016 06:56:36 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe

ad bazár
On žije!!!

22.2.2016 08:58:52

Sláva
Párkrát se mi už stalo, že prodávající něco prodával za směšnou částku, člověk přihodil a až potom si všiml, že se jedná o poptávku místo prodeje, samozřejmě došlo ke zrušení příhozu...

22.2.2016 12:51:46

ad poptávka
Novom má pravdu poptávka tady není moc dobrým způsobem řešena. Není nijak výrazně odlišena (třeba barevně) a je hodně matoucí.

22.2.2016 13:25:08

Přehozený příhoz
Berete přehozený příhoz dál jako zavazný? Jde mi o to že už se mi 2x stalo že jsem byl přehozen. Po nějaké době kouknu ze zvědavosti na aukci a já jsem tam nejvýše přihazujicí bez jakehokoli upozornění. Bohužel teď jsem se dostal do situace kdy už jsem koupi hry domluvil s někym jiným. Samozřejmě žádám o zrušení příhozu, ale pro mě je to celkem trapná situace. Jak to vidíte?

4.9.2016 23:09:14

horysimus
Logické je, že přehozený příhoz už závazný není. Teď jsem soutěžil o jednu použitou v íbchodech už nesehnateonou hru a cena se dostala dost vysoko, když jsem ji objevil novou za výrazně nižší cenu. Ve chvíli kdy jsem byl přehozen jsem si ji samozřejmě ihned koupil jinde. Nikdo po mě nemůže chtít, abych čekal, až aukce skončí a jestli si to výherce náhodou nerozmyslí. To už je riziko prodávajícího, že to neprodá vůbec, pokud někomu zruší příhoz.

Mně by spíš zajímalo, jai najdu inzerát, kde aukce už skončila. Vyhrál jsem o víkendu Hawken a majitel se mi neozval.

7.9.2016 05:35:24

WraithCZ
měla by ti přijít soukromá zpráva, že jsi vyhrál a v té je i odkaz na danou aukci (už jen proto,abys mohl třeba ohodnotit prodejce nebo prostě pro kontrolu).

7.9.2016 06:10:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Rušení příhozu
Je to celkem zvláštní věc. Zrovna v té zmíněné aukci to byl souboj pouze s jedním člověkem.
Hra se vyšplhala celkem dost vysoko. On to počase vzdal zrušil poslední příhoz. A já vlastně zůstal na ceně, kterou jsme společně vyšponovali.
Buď by se měla zrušit cela aukce nebo všechny jeho příhozy a vůbec nejlepší nerušit příhozy vůbec.

7.9.2016 06:45:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Prehozeny prihoz
Jakmile mi nekdo prehodi prihoz (a ja dal nechci soutezit), tak pro me veskera starost konci a nejake pozdejsi ruseni uz me samozrejme nezajima. To uz je mezi prodejcem a nejvyse prihazujicim.

7.9.2016 07:38:25

Přehození
Já tedy nevím jak si to představujete, že přehozený příhoz se ruší? To jako když někdo odstoupí, tak se celá aukce skončí? No to snad ne!
Již se mi to stalo, že dražím hru a objevila se tu znovu a levnější, soupeř zrušil a zůstalo to na mě (určitě nerušil kvůli možnosti jiné aukce!), ale ani ve snu by mě nenapadlo, svůj příhoz rušit.
Kruci, chlapi (a děvčata), když jsem se dal do aukce a tím jsem vlastně dal prodávajícímu slovo, tak si z huby nebudu dělat něco sprostého a nebudu z toho při každé příležitosti couvat. S jinou aukcí nebo nákupem dražené hry počkám, až po skončení aukce.

7.9.2016 08:41:59

Prehozeni
Nevim presne na co/koho reagujes, ale asi s tebou souhlasim. Samozrejme - pokud mas nejvyssi prihoz, nepripada v uvahu zadne odstupovani, atd. Pokud ovsem nejvyssi prihoz nemas, nemas vuci prodejci zadny zavazek. Alespon ja to tak chapu a jinak to dle meho byt ani nemuze.

7.9.2016 09:20:45

Zdenda - přehození
Přehozený příhoz se samozřejmě neruší. Ale prodejce by měl počítat s tím, že když nejvyšší příhoz zruší (a je úplně jedno, z jakého důvodu), tak ten druhý v pořadí už nemusí mít zájem. A to jen z toho důvodu, že viděl, že už aukci nevyhraje a zařídil se jinak. Je naprosto jedno, jestli danou položku sehnal někde jinde, pořídil si něco jiného nebo ztratil zájem jen tak.

Takže ano, v momentě, kdy prodávající zruší nejvyšší příhoz, musí počítat s variantou, že celá aukce končí.

Dobré by bylo, kdyby se v momentě zrušení příhozu poslala zpráva druhému s tím, že je opětovně nejvýše přihazujícím a zároveň, kdyby se daná aukce o den prodloužila, pokud už by byla v režimu prodlužování aukcí po příhozu v poslední den. Nikdy se mi to nestalo, tak nevím, jak to funguje.

7.9.2016 09:36:19 | Upraveno autorem (porovnej)

to Onas
Reaguji na to, že pokud odstoupí někdo přede mnou, jsem já ten, kdo aukci vyhrává. Podle toho, co zde zaznívá, se dostáváme k tomu, že pokud prodávající souhlasí se zrušením příhozu, tak se ostatní příhozy mažou a aukce může začít znovu. Tak se dopracujeme k tomu, že prostě už nikdy nikomu zrušení příhozu prodávající nepovolí.
Myslím, že má být ochrana obou stran. Jak kupujícího, tak prodávajícího. Proč by měl nést prodávající nějaké riziko, jak tu zaznělo? Stejné riziko musí nést i kupující, který hru draží, ale poté někde najde levnější. Navíc byl ochoten v okamžiku aukce za hru tolik peněz dát a také ho nikdo do toho nenutil a tak nevím, proč by to nemělo zůstat závazné.
Myslím, že se všem už stalo, že koupí kupříkladu elektroniku a oni výrobek za týden zlevní. Přeci nemohu jít do obchodu a požadovat navrácení peněz! A tak je to i s aukcí her.
Ale je to pouze můj názor a určitě se mnou nemusí většina souhlasit.

PS Rozhodně více nakupuji, než prodávám a tak mě nelze podezírat z podjatosti.

7.9.2016 09:40:02

Zdenda - příměr s nákupem
Podle mě jsi zvolil špatný příměr. Pokud něco koupíš, je jasné, že už jsi peníze utratil a zboží je tvoje. To ale není aukce!

Zatím se mi nestalo, že bych rušil příhoz. Snad jen s výjimkou dvou aukcí, které jsem rušil z důvodu přiřazení špatné hry (Civilizace a Mage Knight, prostě hry se stejným názvem...). Kdybych ten příhoz musel rušit, tak oslovím druhého v pořadí a pokud by neměl zájem, vystavil bych inzerát znovu. Jediný, na koho bych byl naštvaný, je ten, komu bych rušil příhoz.

7.9.2016 09:55:10

prihoz
Souhlas se zrudou. Pokud by to melo fungovat tak, jak pises ty, neni pro prodavajiciho nic snazsiho, nez aby mu kamarad prihazoval na aukci az do konce a pak posledni prihoz zrusit a pak vynucovat koupi od druheho. Takto by mohla vypadat kazda aukce. Takze znovu souhlasim se zrudou - prodavajici se me, jako druheho kupujiciho muze zeptat, zda to naahodou porad nechci, ale nemuze se na me zlobit, pokud odmitnu.

7.9.2016 10:20:23

Rušení příhozu
Rušení příhozu je vůbec zvláštní věc, snadno zneužitelná k bezrizikovému šponování ceny druhým účtem nebo nějakým kamarádem.

7.9.2016 11:43:01

setkal jsem se...
Promiň Zdendo, ale nesouhlasím s Tebou...
Jednou jsem se setkal s tím, že se cena aukce vyšplhala poměrně vysoko. Nejdříve jsme se přehazovali 4, pak už jen 2 a já to asi 2 dny před koncem aukce vzdal. Prodávající mi najednou napsal, že ten s kým se přehazuji, chce příhoz zrušit a jestli hru stále chci, zruší všechny příhozy nás obou (asi 10) a nechá jen ten můj, co je nad ostatníma. Pokud ji nechci, napíše i tomu pode mnou a zruší i můj příhoz. Cena najednou poklesla asi o 400. To mi přijde asi jako nejkorektnější jednání.

8.9.2016 10:31:31

martin.kdo
Souhlas, to je fér a klobouk dolů před prodávajícím, ale je to logické - tak by se měl zachovat každý.

9.9.2016 09:51:38

zrušené příhozy
To by možná chtělo ujasnit, jak je to myšleno se závazností příhozů které byly překonány. Pokud by se jednou překonaný příhoz stal zase závazným, tak by to mohlo být v některých případech příjemné překvapení (přecijen to za tu cenu získám), v některých nepříjemné (když mně někdo přehodil a je to už na mně moc drahé, tak si to půjdu koupit jinam, nebo přihodím na jinou aukci)

Na Aukru se tak jeden čas (nevím jestli to tam jde takhle i teď) dalo vydrbat s kupujícím. Chvíli před koncem aukce, kdy je domněnka, že aktuálně nejvyšší přihazující má nastavenou skrytě vyšší cenu (např. je aktuálně cena 105, ale přihazující má nastaveno maximum na 500, ale to kupující neví) přijde kamarád, co přihodí třeba 1000, čímž se zjistí, že tam je příhoz (přebitý) na 500, pak se ten příhoz za 1000 zruší a ten samý kamarád tam pak hodí příhoz na 495 (takže příhoz za 500 teď vyhrává). Tradá, věc se prodala za 500 místo 105 ale přihazující pak má z té aukce takový trochu divný pocit ...

28.10.2016 19:13:05

Vybíráme z Bazaru

Cartagena
Cartagena
Akt. cena: 217 Kč
Končí za: 23 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas