Tankové inkoustové tiskárny

Ahoj,
již nějaký ten rok jsou na trhu inkoustové tiskárny s tankovým systémem. Způsobily docela revoluci v nákladech za výtisk.
Dřívější obchodní model výrobců inkoustových tiskáren byl levná tiskárna a náhradní inkoust často převyšující cenu tiskárny. Kvůi tomu jsem také na inkoustovky na dlouhá léta zanevřel.
Teď naštěstí výrobci otočili - tiskárna v základu je sice dražší, ale má velké zásobníky na inkoust, kam naléváte jen levné originální lahvičky s inkoustem (tedy již žádné resetování čipů cartridge, home made a špinavé plnění inkoustů skrz injekční stříkačku často nekvalitním alternativním inkoustem...).
Náklady za tisk stránky by se měly podle různých zdrojů pohybovat v řádu cca 0,05 haléřů za stránku (při 5% pokrytí). To je daleko méně než kdejaká laserovka a přitom můžete tisknout kvalitnější barevné obrázky (pokud tedy nepočítám laserovku za desítky tisíc...).

Pár recenzí:
https://www.chip.cz/temata/sloupek-ml-levny-tisk-epsonu-stacilo-jen-malo-premyslet/
http://www.digitalnidomacnost.cz/dvojboj-tiskarny-pro-domaci-kancelar-s-nejlevnejsim-tiskem/
https://technet.idnes.cz/multifunkcni-tiskarna-test-dpm-/hardware.aspx?c=A151217_105459_hardware_nyv
https://www.cnews.cz/test-sedmi-inkoustovych-multifunkci-pro-domaci-kancelar/
velké srovnání kvality tisku tankových tiskáren - nejzajímavější je to v čase cca 18:25
https://www.youtube.com/watch?v=x1847NHeyXY

Nejdál je v tomto asi firma Epson a podle různých našich i zahraničních srovnávání produkuje nejkvalitnější výstupy v oblasti foto tisku. Brother je kvalitou hodně nízko, Canon a HP se přibližuje ale pořád podle názorů různých lidí Epsonka produkuje věrnější barvy.

Navíc já tu tiskárnu chci primárně kvůli tisku vlastních herních komponent. Takže mi jde primárně o tu lepší kvalitu barevných obrázků. Nepotřebuji různé technické vychytávky jako je síťová tiskárna, Wifi atd. stačí mi obyčejná tiskárna, kterou přes USB připojím k PC a v tomto ohledu by mé požadavky mohla splňovat Epson L382, která ty funkce které nepotřebují nemá (teda obsahuje navíc jen skener, který vlastně také nepotřebuji, ale nic z nové řady Epsonek bez skeneru jsem nenašel). Tato tiskárna se dá zakoupit za 3400,- a má na Heuréce hodně pozitivní recenze.

Kvalita tisku je závislá na použitém papíru - karty a herní desky tedy budou nejlepší na nějakém fotopapíru. Ten značkový je drahý, ale různé alternativní údajně také nedávají úplně špatné výsledky:
https://fotopapiry.heureka.cz/colorway-pm135050a4/recenze/?s=6#reviews
https://fotopapiry.heureka.cz/colorway-pm190050a4/recenze/#section


Co teď řeším je ovšem výdrž inkoustu a rozmazávání barev v potících se rukách nebo rozlití vody. Epson sice tvrdí, že na jejich fotopapíře je to voděodolné a odolné blednutí, ale přesto bych se chtěl pojistit a povrch něčím napatlat - akrylátovým či polyuretanovým sprejem... Další možností je laminace, ale tam mi vadí, že musím okraje přetáhnout o pár milimetrů, aby se fólie časem neodlepila....

Mou další obavou je zacpávání trysek. Na inkoustovce se musí furt tisknout. Pokud je dělší dobu v nečinnosti, inkoust zaschne a musí se provést hloubkové čištění hlav. To s sebou přináší velkouspotřebu inkoustu. Nenašel jsem, jak je to ale právě s těmi tankovými zásobníky. Tam je inkoust za pakatel takže by proces čištění nemusel vůbec bolet. Taky je vysychání závislé na vzdušné vlhkosti - v suchém paneláku se tento problém vyskytne dříve než v rodinném domě s vyšší vlhkostí díky přítomnosti hliněných omítek. Taky mě napadá po dobu nečinnosti přikrýt tiskárnu nějakým plastovým/igelitovým obalem, či případně umístit poblíž tiskové hlavy navlhčený hadřík... Nebo holt si dát do mobilu upomínku a jednou týdně v době nečinnosti vytisknout nějakou stránku... Na internetu je také dost návodů, jak pod zaschlé hlavy umístili na několik hodin hadřík namočený v destilované vodě, líhu atd., protože inkoust se v tomto rozpouští.

Cena tisku (i té samotné tiskárny L382) i včetně fotopapíru je lákavá, stejně jako to, že bych ušetřil spoustu času (i peněz) při lítání do copy centrer. Jen zůstává pár otázek (ošetření inkoustového povrchu, zasychání hlav).
Má k tomu někdo nějaké postřehy a vlastní zkušenosti ?
24.3.2018 09:16:43 | Upraveno autorem (porovnej)

Zkušenosti
- Zkušenosti mám s mezikrokem. Tj. koupil jsem tiskárnu, cartridge přímo uzpůsobené k doplňování a po jednom litru z každého inkoustu. Pominu teď pořizovací cenu tiskárny, protože ta se může lišit (viz. níže). Inkoust stál litr litr (tedy 1l náplně cca. 1.000 Kč + 600 Kč za sadu doplňovatelných cartridgí).
- Pokud se nemýlím, obsah originální cartridge je cca 15ml a cena 250 Kč+. Jeden litr inkoustu se tedy bude rovnat 66 cartridgím a má tedy hodnotu 16.500 Kč. Celá sada tedy 82.500 Kč a při odpočtu pořizovacích nákladů ušetříš 76.900 Kč. (Jestliže se mýlím v ceně a obsahu, tak přepočítat, nicméně vždy to budou desítky tisíc).
- Nevýhodou je, že jsem v praxi zjistil, že takové množství inkoustu převyšuje životnost tiskárny. Mám už druhou (cenová relace vždy okolo 4.000 Kč), inkousty spotřebované z 50% a druhá už dosluhuje. Nicméně i tak jsem ušetřil cca. 40.000 Kč, takže za mě cajk.
- Problém je, že nově pořízená tiskárna musí mít stejnou tiskovou hlavu. Takže tiskárnu č.3 už asi neseženu. Proto doporučuji nekupovat litr inkoustu, ale jít do menšího balení, byť je ekonomicky citelně nevýhodnější (ale pořád výrazně výhodnější, než klasické řešení). Alternativou je dohodnout se (třeba i zde na ZH), že by si stejný typ tiskárny koupilo víc lidí, na inkoust se složili a pak by se mezi ně "rozlil". Ale to už je asi zbytečně komplikované. :) Reálněji bych viděl domluvu s rodinou/kamarády.
- Je pravda, že doplňuji injekční stříkačkou a rozhodně nejde o čistý proces. Ale ruce se umyjí, to není problém. Při velkokapacitních inkoustech by ten problém asi odpadl.
- Ohledně barev nemám sebemenší problém s tím, že používám neoriginální/neznačkový inkoust. Jsou moc pěkné.
- Nerozumím, proč si lámeš hlavu s hloubkovým čištěním. Při nákladech, které se dají u doplňování dosáhnout, je to fakt jedno. Navíc si stačí zavést třeba pravidlo, že ve středu a v neděli vytiskneš jednu stránku a máš klid. Opět náklady nula celá nula nula nic.
- Ochranný nátěr se řeší zde:
http://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/ochranny-nater-16198/
- Já osobně jsem jednou použil syntetický, bezbarvý matný lak a fungoval dobře. Nicméně karty jsou lepší v obalech, větší herní komponenty zalaminovat a menší věci jako žetony nechráním a žijí.

Vzhledem k tomu, že budu muset řešit novou tiskárnu, tak se určitě podívám na články, co jsi poslal. Díky za tipy.

Jinak já bral ty inkousty z inktec.com. Nenajdu-li nic lepšího, tak vím, že tam najdu kvalitní doplňovací řešení prakticky pro každou tiskárnu, co si vyberu.

24.3.2018 11:46:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Re: Zkušenosti
Díky za reakci.
Tos ty náklady asi měl opravdu ještě nižší ;-) Ale jak píšeš - pak je problém, jestli to stihneš vypotřebovat, protože ten inkoust má taky jen určitou dobu životnosti.
U toho Epsonu stojí originální náhradní lahvička jedné barvy o objemu 70ml cca 150,- (u sady to pak vychází méně) a téměř polovinu neoriginální kompatibilní. Přepočteno z originálu cca 5 haléřů na stránku při 5% pokrytí (a dle zkušenosti různých uživatelů by to tak mělo plus mínus být). U neoriginálu ještě méně, ale je právě otázka kvality a výdrže - je to opravdu srovnatelné... ?

U ostatních výrobců je to podobné, resp. u Canonu ještě levnější, ale jak jsem psal - Epson začal s tankovým systémem dříve než ostatní výrobci a tak má teď náskok. To ruské srovnávací video, které jsem zmínil nahoře, také lecos ukazuje. Navíc k Canonu nemám důvěru - spousta lidí jej obviňuje z toho, že do svých tiskáren dával nějaké profesionální ku***tko kvůli čemuž tiskárna po 2 letech odešla ať jste se o ni starali jak jste chtěli, tiskli málo nebo hodně. Naopak u Epsonu lidé v diskuzích oceňují životnost, ale samozřejmě záleží kus od kusu a na modelu. U toho mého vyhlédnutého L382 mi chybí duplex, ale kdybych jej chtěl, tak se dostanu na dvojnásobek ceny, tak jej holt oželím a budu při tisku karet papír obracet - doufám, že se to pak úplně nerozjede a rub a líc budou plus mínus sedět (z toho důvodu si udělám custom rub, na kterém nebude zvýrazněn obrys karty, takže kdyby to o pár milimetrů uhlo, tak by to nemuselo jít poznat...)

Mohu se tě ještě zeptat, jaké papíry používáš když tiskneš karty nebo hrací desku? Používáš fotopapír, nebo jen obyčejný a pak to tedy zalaminuješ ? Co jsem pochopil, tak na fotopapíře je kvalita barev zase o třídu dál, takže na hrací desky by se to asi vyplatilo. A u toho odkazu co jsem posílal minule vychází ten konkrétní 2,- kč za kus.

Jsem rád, že jsi mi potvrdil, že stačí občas něco vytisknout a mám po problémech s ucpáváním trysek, případně nemám řešit spotřebu inkoustu při hloubkovém čištění.

24.3.2018 12:44:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Papíry
Určitě doporučuji kvalitní fotopapír. Ty barvy jsou úplně jinde. Jsou buď klasiky, nebo samolepící. Dříve jsem preferoval matné, nicméně na lesklých je to zase o level výš.
Jo a kupuji je z Rayfilm.cz. Ale to jen proto, že kolem nich jezdím. Osobně si myslím, že pokud nekoupíš vysloveně noname, bude to OK.

Ohledně barev při používání neoriginálního inkoustu - výsledky mi plně vyhovují. Nemyslím si, že bych okem poznal rozdíl oproti originálu.

24.3.2018 20:16:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Tisk
Díky za informace,už několik týdnů se rozhoduji jakou novou tiskárnu.
A není to jednoduché vybrat :+)

25.3.2018 11:39:08

Postřehy nejen k epsonkám
Člověk by musel být totálně levý, aby měl problém s doplňováním inkoustu do tankového zásobníku Epsonu. Myslím, že recenzenti tento zápor omílají, aniž by si to vyzkoušeli.

S tím zásobníkem Epsonu vytiskneš přes tisíc fotek. Pokud chceš tiskárnu hlavně na tisk her, je možné, že inkoust nebudeš muset dokupovat.

S originálním inkoustem jsem neměl problém ani po půl roce nepoužívání tiskárny. Pokud z toho máš obavy, můžeš pro svůj klid při nákupu na internetu po zkušebních tiscích zařízení na téměř dva týdny odložit a případně do 14 dní vrátit bez udání důvodu. Jsem si hodně jistý, že se to nestane.
Přikrývání tiskárny igelitem by nemělo měřitelný význam ani u starých strojů. Zvlhčování přístroje je nesmyslné, akorát si tím zničíš elektroniku. V době nečinnosti je tisková hlava chráněná těsněním. Nejspíš by tak mohla vydržet roky.

Při tisku her asi nebudeš narážet na nekvalitní inkoust, úzké hrdlo zřejmě bude v nedostatečně detailních tiskových materiálech.

Pozor na to, že samotný fakt, že tiskárna zvládá automatický oboustranný tisk, neznamená, že umožnuje jeho použití při vyšší kvalitě tisku na silnější papír. Tedy i kdyby ten vyhlédnutý Epson duplex měl, nejspíš bys archy s kartičkami musel otáčet ručně.

Ani herní komponenty vytištěné „voděodolným“ inkoustem nelze polít, aniž by to šlo poznat. Bude to vidět minimálně na papíru.

„Profesionální ku***tka“ jsou ve všem, nejen v Canonu. Naštěstí je lze deaktivovat dobrou virgulí, takže cajk. :-)

25.3.2018 21:34:49

Epson L386
Mam Epson L386 a zaschy mi na ni barevne hlavy (asi hlavy, inkousku je tam hafo), zkousel jsem nejake softwarove udelatka, ktere by to mely profouknout ale nepomohlo. Zrovna ceka, nez ji poslu do reklamace. Neni ani rok stara. Netisknu moc, barevne malo, ale myslel jsem, ze tohle zasychani uz maji dneska poresene. Nene...

25.3.2018 21:44:38

Re: Epson
jenikkozak: Díky za info.

lacko: to je nemilé. Toho se právě trošku obávám. Asi fakt budu muset nechat na mobilu upomínku abych každou neděli večer něco barevně vytisknul...
Jestli budeš dávat na reklamaci, tak asi řešit nemusíš, ale kdybys chtěl, můžeš vyzkoušet tohle čištění zanesené hlavy, které jsem objevil když jsem nedávno o tiskárnách zjišťoval informace:
https://www.youtube.com/watch?v=xDQAHqA-ssE

Nebo použít tuhle metodu - "Jak navždy, opravdu navždy vyřešit problém ucpávání tiskových hlav" (doporučuju si video pustit od začátku do konce, nikam nepřeskakovat, jinak přijdete o zajímavé informace ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=Bf6kOEtgQqE

26.3.2018 19:58:37 | Upraveno autorem (porovnej)

MikeDundee
:+) , takto jsem před 20 lety opravoval kuličkové myši .

26.3.2018 20:04:08

MikeDundee
Parada! Zvedlo naladu :) Paradni je duraz na Epson We Don't Care Support People :-D

Ja mam s tiskarnama potiz. Pred tim jsem mel HP 8500A, sice nema nadrzky, ale obrovske cartrige na cernou, takze taky slusne nizke naklady. Po roce zacala mit problem s podavanim papiru, pak se prestala tisknout uplne. Raklamace, novy kus. Za necely rok zase problemy. Uz jsem nemel silu to dal resit a vymyslel, ze zkusim taky neco jineho nez HP. Epson zatim moc nepotesil. A po tom videu nevim, jestli potesi ;)

26.3.2018 20:40:33 | Upraveno autorem (porovnej)

canon

nechal jsem se inspirovat touto diskusi a poridil si Canon PIXMA G4400. minuly tyden jeste byla za 4600 v czc, ted uz je za 6400. pri instalaci musite vylit lahvicky s barvami do nadrzek a jde to krasne bez jedine rozlite kapky.

karty nebo jine materialy jsem na ni zatim netisknul, ale vyzkousel jsem hi-res tisk fotografii na leskly foto papir a vysledky jsou kulervouci. kdyby mi nekdo pred mesicem rekl, ze si porizuje inkoustovou tiskarnu, tak bych se mu vysmal. jsem ohromen. a pri tom, jak levne vyjde inkoust, se nemusim bat tisknout fotografie i na A4.

20.4.2018 15:36:09

Vybíráme z Bazaru

The Dwarves
The Dwarves
Akt. cena: 15 €
Končí za: 12 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas