Sazba pravidel do grafiky

Zakládám toto téma neboť sám řeším problémy s vhodným SW a potřeboval bych několik rad.

10.10.2017 20:54:16

Vhodný SW
1) Sám používám pro sazbu MS Word a jsem s ním v podstatě spokojen. Jako obrovskou výhodu vidím v toku textu, co zřejmě DSP programy neumí.
Jediný co moc nezvládá je vložení obrázku (symbolu) místo znaku s tím, že se bude s textem posouvat.
Tedy on to vlastně trochu umí, ale bohužel už neumí obrázek svisle zarovnat (zarovná ho na BaseLine fontu) a navíc ho výškově bere jako znak = zvětší řádkování.
Můžete poradit, pokud to tedy vůbec jde?

2) Přemýšlím nad DSP programem SCRIBUS. Umí výše zmíněnou věc?

Díky

10.10.2017 21:03:42

Joe

Mata
Word je dobrý, keď máš hafo textu, potrebuješ sem-tam jednoducho použiť bold, italic a podobné vecičky, prípadne nejakú tabuľku či obrázok. Ja ho tiež používam na malé projekty (ale niekedy aj väčšie, kedy sa mi nechce hrať so sadzbou celých pravidiel v Scribuse).

Ale ak mám napríklad zdrojové PDFko a sádzam preložený text do podkladu z neho, tak používam Scribus. Omnoho lepšie sa tam pracuje so štýlmi textu (odstavca či jednotlivých znakov), presnosť umiestnenia na stránke je oproti Wordu úplne iné kafe, vložené obrázky majú predvolené obtekanie... a tak.

Čo sa týka vloženia obrázku ako znaku priamo do textu v Scribuse, treba vyskúšať (vraj by to ísť malo). Treba ho normálne skopírovať CTRL+C a pastnúť CTRL+V pri editovaní textu priamo na stránke (nie cez Story Editor). Potom by mal zostať "inline" v texte. Pravdupovediac som toto zatiaľ nikdy neskúšal, vlastne som to zatiaľ nejako nepotreboval.

Scribus používam už X rokov a som nadmieru spokojný. GIMP + Inkscape + Scribus je pre mňa "svätá trojica" grafického softvéru (+ s výhodou, že sú open-source).

10.10.2017 23:35:29

Mata
Taky používám Scribus už léta. Word jsem rovnou zavrhnul, začínal jsem v microsoft publisheru a pak přešel na Scribus
Sázím v tom karty i pravidla. Za mě to má následující výhody:
- co kam umístím, tam to zůstane
- můžeš si libovolně upravovat tvary textových oken i obtékání obrázků
- používám styly písem, barvy atd. - dají se přenášet mezi soubory, mám pořád jednotný vzhled a když zjistím, že třeba potřebuju písmo zvětšit nebo zmenšit je to otázka chvíle
- dají se používat vrstvy - do jedné dáš pozadí, do druhé texty, do třetí obrázky
- tohle je pro mě nej ... vložím soubor z photoshopu a můžu si různě zapínat a vypínat vrstvy u obrázku ... takže už nemusím ukládat každou kartu do zvláštního souboru ale jen si vždycky zapnu správné vrstvy

11.10.2017 15:03:04

Pravidla v grafice
Já používám Adobe nástroje:
Obrázky: Photoshop, Ilustrator
Sazba: InDesign

Jsou to vynikající nástroje, které vzájemně spolupracují ale mají jednu malou vadu na kráse - nejsou zadarmo.

11.10.2017 16:12:55

Další otázky
Díky všem za vaše odpovědí.
Ještě bych prosil pár upřesnění (informací), protože ani jeden z DSP SW neznám (Scribus, InDesign).

1) Mám blok textu, pod ním obrázek a zase tok textu. Posune se obrázek, když se prodlouží text v bloku před ním?

2) Jak je to tedy s tím vkládáním obrázku místo textu. Pohybuje se pak s textem?

11.10.2017 21:37:31

Joe

Mata
Nie nahodou DTP softver? :)

1) Ked na stranku vlozis obrazok, jeho pozicia zostane fixna (teda text sa pohybuje okolo neho, akokolvek pracujes s textovym ramcom). Prednastavene akykolvek text obteka existujuce obrazky, podla toho sa bude vo svojom textovom ramci spravat, ked budes upravovat tvar ci poziciu textovych ramcov.

2) Ide to, teraz som to skusal (najnovsi Scribus 1.5.2). Musis najprv do Scribusu vlozit textovy ramec s textom, potom obrazovy ramec, donho nahrat externy obrazok, potom tento obrazok skopirovat do schranky, dvakrat klinkut na textovy ramec (aby si mohol priamo na stranke editovat text) a na zelanu poziciu prilepit obrazok. Zostane tak sucastou textu a bude sa posuvat s nim - ergo, mozes tak do textu vkladat napriklad externe loga ci ikony (ako to casto vidiet napriklad v kartovych hrach).

11.10.2017 21:54:03 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe
Ahoj,
tak jsem zkoušel vložit obrázek (ikonu) do textu (verze 1.5.4 svn) a stejný výsledek jako ve Wordu.
Obrázek se sice pohybuje s textem, ale je vložen dolní hranou na BaseLine fontu. Už se sním pak nedá nic dělat, tedy především svisle posunout třeba níže, aby byl na středu řádku. A stejně jako ve Wordu, pokud je vetší jak výška fontu, tak se mi zvětší rozestup mezi řádky ;(. A to jsem se těšil, jak to bude elegantní.
Jo a kde najdu třeba kontrolu pravopisu?

Díky

PS:
co se mi podařilo vytvořit: https://www.2i.cz/i/EaPvz
jak by to mělo vypadat: https://www.2i.cz/i/EaJwf

12.10.2017 14:16:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe

Mata
Takto pokrocilu funkciu (ukotvenie obrazka v ramci textu) Scribus nema.

Nemam ho teraz pred sebou, kontrolu pravopisu najdes niekde v menu - daj si cestinu a urcite to tam bude niekde.

12.10.2017 15:29:12

SW
hold, vhodny SW stoji poriadne peniaze, a taky zadarmo ma urcite obmedzenia. Nemozes chciet uplne vsetko.

12.10.2017 15:31:17

Joe

Wuuduu
Scribus je viac nez vhodny nastroj na vsetko, co si prekladatel a zalamovac moze priat :) Ano, chybaju tam taketo drobnosti (ktore mozes potrebovat pre konkretny projekt), ale zvlada 99,9% prace, co InDesign apod.

To iste Inkscape vs. Illustrator a GIMP vs. Photoshop.

Takze cena uz dnes neobstoji. Pred 10 rokmi mozno, ked boli tieto softvery este hodne nedopracovane.

12.10.2017 16:02:59 | Upraveno autorem (porovnej)

@Joe
Samostatně ano, ale Ilustrator, Photoshop a InDesign mají obrovskou výhodu, že vzájemně spolupracují.

12.10.2017 18:59:05

hmmm
Tak díky za informace.

Za začátku mi přišlo, že MS Word není nic moc, ale čím dál víc zjišťuji, že to sním zase tak špatný není. Přeci jen jsem v něm už vysázel StarCraft, BloodRage, Zombicide:BP, ... A nic z toho nejsou malé projekty. Se změnou jsem koketoval po vysázení pravidel k Dice Forge, kde těch ikonek v textu byly snad stovky.
Holt zatím zůstanu a uvidím zda najdu něco pro mě vhodnějšího.

Ještě jednou díky

12.10.2017 19:00:06

Joe

kren a Mata
Kren, áno, byť pod Adobe je výhoda :) Ale zase "spolupracujú" aj Gimp+Inkscape+Scribus (napríklad Scribus vie importovať Inkscápacke SVGčka apod.). Samozrejme, je otázka, čo presne má tá spolupráca robiť (a tipujem, že samozrejme produkty od Adobe spolupracujú na viacerých úrovniach).

Ale za seba môžem povedať, že nikdy mi pri práci s touto trojicou nechýbalo nič, na čo by som si mohol sťažovať. Sú to skôr užívateľské drobnosti (ktoré nájde človek snáď pri každom programe).

Mata, jop, Word sa dá úplne normálne použiť, ak ide hlavne o text s vloženými obrázkami a podobne. To vkladanie ikon môže byť väčší problém, ale... zväčši riadkovanie a máš :)

12.10.2017 20:46:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Mata_
Já do vaší diskuze nebudu nijak zasahovat, protože jsem zvyklý dělat v Adobe nástrojích. Jen chci napsat můj osobní názor, že kdybych měl dělat větší projekt grafických pravidel včetně pozadí (tedy tak aby vypadala jak v originále a ne jen text s vloženými obrázky) ve wordu tak to bych se šel raději odstřelit ;).

12.10.2017 22:07:53

2Joe
ale no…
vzhladom na to, ze denne vyse 10 hodin robim ZALAMOVANIE v najnovsich verziach InDesign a QuarkXPress, viem, co chcem od programov na tuto pracu. Tie programy co pises su samozrejme fajn, na drobne domace pracicky. Neprecenuj ten Scribus prilis. :-)

12.10.2017 23:42:49

Joe

Wuuduu
Viem, ze sa v nom zalamuju aj profesionalne publikacie, takze ani taky maly zase nie je :), ale samozrejme InDesignu sa nevyrovna.

Skor som tym myslel potreby prekladatelskeho zalamovaca (ktory potrebuje preklad napriklad dostat do povodnej grafiky).

12.10.2017 23:47:40

kren a ...
Ahoj,
klidně se do diskuze vlož. Mě by třeba zajímalo, zda Adobe Indesign zmiňovaný problém umí řešit.
Nikde jsem nedeklaroval, že se musíme bavit od SW co jsou zdarma. Já na úpravu obrázků používám Photoshop a jsem s ním nadmíru spokojen. Vše se v něm vždy dá nějak udělat.

To že se zde budou preferovat sazečské programy jak SCRIBUS či INDESIGN jsem tušil, ale chtěl jsem, aby se zde člověk mohl zeptat na řešení nějakého konkrétního problému. Přeci jen je tu spousta lidí co sází pravidla a jiné, a mohou poradit / podělili se o své zkušenosti.

Co se týče MS Wordu, tak si nemyslím, že bys to v něm nenasázel. Fakt jde jen o zkušenosti. Jelikož v ně pracuji už léta, tak jsem se naučil ho dost využívat. Né vše je samozřejmě perfektní, ale kromě zmíněného problému (který lze řešit až v poslední fázi vložením obrázků nad text) jsem zatím na nic neřešitelného nenarazil.

13.10.2017 12:03:53

@Mata
Ohledně InDesignu a tvého požadavku ukotvené ikony si můžeš počíst tady:
https://helpx.adobe.com/cz/indesign/using/anchored-objects.html
Ohledně praktické práce ti moc neřeknu, protože už je to nějaký pátek, co jsem zanechal lokalizace pravidel a jejich překlopení do grafiky, takže jsou tady určitě povolanější. Jen můžu říct, že InDesign byl pro mne hodně intuitivní a neměl jsem problém i velké projekty v něm udělat, na rozdíl od Wordu, u kterého jsem nikdy nepřišel na to jak funguje ukotvení obrázků a ani jsem se to nesnažil zjistit, protože si to dělalo co chtělo. Je prostě vidět, že word je svým účelem přizpůsobený k úplně jinému účelu a oproti InDesignu, kde je práce s textovými rámci velice snadná a mnoha funkcemi podporovaná tak Word mi nikdy k srdci nepřirostl.

13.10.2017 13:09:17

kren
Díky, chtělo to je to správný klíčový slovo pro vyhledávání.

13.10.2017 19:16:27

Obrázek v textu
Jednoduchá cesta jak v IndD vložit obrázek do textu je -
zkopírovat obrázek, označit textovým nástrojem pozici v textu a obrázek vložit. Pak se textovým nástrojem (T) obrázek vybere (stejně jako se vybírá text) a dá se s ním pracovat jako s textem - tzn. upravíme jen pro obrázek řádkování, aby vizuálně odpovídalo zbytku textu, a v panelu Znaky/Character (Shift+Ctrl+D) v nastavení Vertikální posun/Baseline shift (český název jen hádám, poslední položka vlevo dole) se nastaví vertikální posun obrázku vůči textu.

14.10.2017 11:03:34

Vybíráme z Bazaru

Fractal: Beyond the Void + kovové žetony
Fractal: Beyond the Void + kovové žetony
Akt. cena: 4000 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas