ZATROLENĚ: Otázka otázek

Autor: Wolfsen | 22.5.2017 | 19

I po několika letech od zavedení záložky "Otázky" v profilech her se řada uživatelů s tímto mechanismem potýká. Jsme si vědomi toho, že to může být i tím, že dosud zde nebyl patřičně vysvětlen. K čemu tedy "otázky" slouží a jak by k nim měli uživatelé přistupovat?

Primárním cílem otázek je vytvořit přehledný seznam dotazů a nejasností týkající se té které hry. Tedy, aby kdokoli, kdo bude mít v budoucnu stejný problém jako původní tazatel, si mohl snadno projít seznam vláken a najít již vyřešený problém.

První úskalí čekají na uživatele už při založení vlákna.

  • Jak vlákno pojmenovat?
    Vlákno, prosíme, pojmenujte stručně ale zároveň tak, aby bylo zřejmé, na co váš dotaz směřuje.
  • Jak vlákno pojmenovat, když mám více nesouvisejících dotazů?
    Založte vlákno, pro každý dotaz zvlášť.
  • Co je vlastně otázka?
    Otázkou zde rozumíme dotaz, na který existuje správná odpověď (byť nemusí být zcela jasné, jaká ta správná odpověď vlastně je). Věty typu "Jak se vám to líbí?" apod. jsou sice z jazykového hlediska také otázky, ale protože se ptají na názor (tedy neexistuje správná odpověď), patří do diskuzí.
  • Proč nepokládat dotaz v diskuzním vláknu "Dotazy na pravidla"?
    Protože se tam ztratí pod nánosem dalších dotazů - vám odpověď nejspíš poslouží, ale dalším uživatelům už nemusí. Tato vlákna jsou reliktem z dob, kdy záložka otázky neexistovala.

Další úskalí pak v samotném vláknu.

  • Jak odpovědět na otázku?
    Použijte tlačítko "Odpovědět na otázku". Svou odpověď ideálně podpořte např. výňatkem z pravidel.
  • Co mám dělat, když někdo na otázku odpověděl nesprávně?
    Odpovězte správně (resp. tak, jak si myslíte, že to je správně).
  • Co mám dělat, když odpovědi nerozumím nebo mám doplňující dotaz?
    Odpověď okomentujte doplňující otázkou pomocí odkazu "Okomentovat odpověď", který se zobrazí při najetí myší/klepnutí na danou odpověď.
  • Co mám dělat, když někdo na otázku odpověděl správně?
    Označte jeho odpověď palcem nebo, pokud jste autor dané otázky, srdíčkem, které se zobrazí při najetí myší/klepnutí na danou odpověď. Osrdíčkovaná odpověď se pak bude zobrazovat jako první.
  • Co mám dělat, když chci slovně reagovat na nějakou odpověď a nechci odpovědět na původní otázku?
    Použijte odkaz Okomentovat odpověď, který se zobrazí při najetí myší/klepnutí na danou odpověď.
  • K čemu slouží tlačítko "Odpovědět na otázku"?
    Pouze k zodpovězení původní otázky.
  • Co mám dělat, když mám dotaz ke stejné hře?
    Vytvořte nové vlákno u stejné hry.
  • Jak se dozvím, že na mou otázku někdo odpověděl?
    Trol vám pošle soukromou zprávu (přesněji - Trol vám pošle soukromou zprávu pokaždé, když někdo přidá u vaší otázky příspěvek, pomocí tlačítka "Odpovědět na otázku").

Příklady chyb v otázkách:

  • Špatně založená otázka - nevýstižné pojmenování vlákna, více otázek v jednom vlákně. Uživatel, který bude hledat odpovědi na stejné otázky později, je nemusí najít.
  • Diskuze ve vlákně - příspěvky Kewa z 21. 5. 2017 00:50 a krena z 21. 5. 2017 12:28 neodpovídají na původní otázku a byť jsou jistě zajímavou diskuzí znepřehledňují a znehodnocují celé vlákno.

Příklad správně použitého vlákna. Nyiziel sice pokládá dvě otázky, ale související. Název by sice mohl být výstižnější, ale ten, kdo bude hledat řešení stejného problému, toto vlákno patrně navštíví. Melkor by sice ve své reakci mohl použít komentář nebo (znovu) odpovědět i na otázku A, ale odpovídá na původní otázku, takže zvolil správnou formu příspěvku. Kren pak jednak odpovídá na otázku a jednak správně komentuje Melkorovu odpověď. Nyizel by mohl (a měl) krenovu odpověď osrdíčkovat.

Pozn.: v příkladech je brána zřetel na stav k 21. 5. 2017 19:40

V souvislosti s poskytnutím tohoto návodu (pozdě, ale přece) zároveň zpřísňujeme moderaci otázek. Od nynějška budeme nekompromisně:

  • mazat "odpovědi", které nejsou odpověďmi na původní otázku,
  • mazat vícenásobné otázky (pokud spolu dotazy přímo nesouvisí),
  • průběžně zamykat diskuzní vlákna "Dotazy na pravidla" apod.,
  • trvat na výstižném pojmenování vlákna
  • a, jako dosud, přesouvat diskuzní vlákna z otázek do diskuzí a naopak, pokud si to situace vyžádá.

Dotčení uživatelé budou o zásahu a jeho důvodu informování v soukromé zprávě. Vlákna, která tyto požadavky nesplnila a bylo na ně odpovězeno ještě před publikováním této zprávy, mazat nebudeme.

Děkujeme za pochopení a děkujeme za spolupráci na obsahu Zatrolených her a jeho přehlednosti.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Tesat do kamene
Tohle by měl mít každý uživatel Zatrolenek vytetované na předloktí a pravidelně si to před spaním číst, protože vlákna typu "Dotazy k pravidlům" jsou zlo.

Na druhou stranu nutno říct, že rozhraní otázek nepatří k úplným ux nirvánám. Například nutnost psát pro odpověď "Název", mini-ikony pod odpovědí s podivnými a nenávratnými funkcemi nebo podivné řazení odpovědí, o "Okomentovat odpověď" nemluvě.

Přesto díky za tento článek s pravidly, protože to tu už dlouho chybělo.

22.5.2017 08:33:20

Otázka k Otázce otázek
Pokud někdo položí otázku, založí vlákno, a mě (myšleno někoho jiného) trápí otázka na související téma. Může být otázka doplněna, nebo mám založit nové vlákno a obdobně ho pojmenovat?

Příklad: http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/sid-meier-s-civilization-deskova-hra-1513/otazky/boj-bonusy-9249/

Díky za vysvětlení ..

22.5.2017 08:38:05

Rukavička
Buď založíš novou otázku nebo doplňující otázku položíš do komentáře. V druhém případě ale riskuješ, že si toho nikdo nevšimne.
Tlačítko "Odpovědět na otázku" slouží pouze k odpovědi na otázku.

22.5.2017 08:43:33

mně se nelíbí
1) že se u otázek nedá upravovat příspěvek tak jako v diskuzi
2) že neexistuje strukturování odpovědí do vyšších/nižších úrovní ("odpověď na odpověď")
3) že pokud vyplyne debata z odpovědi, kam teda s ní? Založit vlákno v obecné diskuzi a udělat křížový odkaz?

22.5.2017 10:37:50

a
4) že v odpovědích pořád musí být název příspěvku, který se pak zobrazuje spolu se zobáčkem (">") - ne vždy to dává smysl

22.5.2017 10:39:30

Kew
3) především nediskutovat pomocí tlačítka "Odpovědět na otázku", když se nejedná o odpověď na původní otázku!

22.5.2017 11:43:00

Markdown
Neplánujete v textu příspěvku povolit nějaký markup ala markdown? Klikatelné linky a sem tam nějaký bold by byl ohromný upgrade.

22.5.2017 14:35:21

ad xmort
a česky by to nešlo? :D

22.5.2017 16:55:23

řazení odpovědí
Hm, takže teoreticky by na každé vlákno v Otázkách měla být jen jedna odpověď (pokud je otázka jasná, odpověď jasná a odpoví jen 1 člověk...

Mám pár námitek či připomínek:
- Systém vložení odpovědi/příspěvku a okomentování příspěvku (a nutnost si uvědomovat, co mám použít) mi přijde krkolomný. Myslím, že v jednoduchosti je síla a stačilo by prostě přidávat odpovědi a doplňující otázky jako další příspěvky. A komentáře k příspěvkům by se mohli zrušit (maximálně je používat jako "Bezva, díky" nebo "Aha, tak takhle to je").
- Pokud položím otázku a ukáže se, že to bylo nejasně formulováno, tak pak to podle zdejších pravidel musím dát do komentáře. Ale když se dá nějaký příspěvek jen okomentovat, tak se to vlákno neaktualizuje v seznamu posledních diskuzí, jako že se tam něco děje - nikdo si toho nemusí všimnout. Prostě o odpovědi se může vést debata a vést ji přes komentáře je blbost.
- Jaký je důvod, že jsou srdíčka a palce? Srdíčko může dát pouze autor otázky? Opět si myslím, že je to zbytečně složité, a stačil by jeden ukazatel.
- A mně přijde jako největší zlo, že když se něco "osrdíčkuje", tak se tím změní pořadí zobrazování příspěvků, už to není chronologické a podle mě je to zcela matoucí. Z tohoto důvodu zásadně palce ani srdíčka nepoužívám (doteď jsem nevěděl, co způsobuje tu změnu řazení, teď už vím, že palce bych používat mohl). Když už tak by bylo fajn, mít možnost měnit pořadí chronologicky / podle srdíček / podle palců pro výjimečné situace, kdy je hodně odpovědí. Ale je to skoro zbytečnost. Ponechání chronologického řazení by bylo podle mě postačující.

Jinak souhlasím s tím, že každá otázka = nové vlákno.

23.5.2017 21:57:40

stack overflow
Myšlenka otázek pochází ze stackoverflow.com, což je rozhodně funkční model. Sám jej používám.

Ano, v ideálním případě by každá otázka měla mít jednu odpověď, ale máloco je ideální. Odpovědi by měly záviset především na původním dotazu a chronologické řazení odpovědí tudíž není nutné. Nutnost chronologického řazení do otázek vnášejí uživatelé, které otázky používají jako diskuzi, čemuž se odteď budeme snažit aktivně bránit.
Komentáře k odpovědi už jsou svou vlastní diskuzí a ty chronologicky řazeny jsou.
Kdyby se všechny příspěvky řadily prostě chronologicky, musel by uživatel, který přijde dlouho po vyřešení otázky pročíst celé vlákno. Takhle (za předpokladu osrdíčkování nejlepší odpovědi) mu stačí přečíst jednu odpověď (a případné komentáře u ní).

Změnu pořadí opravdu způsobuje jen "srdíčko" a to může udělit jen tazatel.

Pokud je otázka nebo odpověď nejasně formulována tak ano, dá se doptat v komentářích. Předpokládá se, že odpověď, kde taková diskuze v komentářích proběhne bude následně označena jako nejlepší (osrdíčkována) a tudíž vytažena nahoru.

23.5.2017 22:26:25

souhlas až na jednu připomínku
Souhlasím se vším a snad konečně se začnou využívat otázky tak jak mají... ale ty komentáře u otázek mi vůbec nesedí, jsou hodně matoucí, těžko se v nich orientuje a také bych byl pro normální psaní nebo nějak ty komentáře oddělit lépe... jinak palce a srdíčka jsou sice funkční nápad, ale bojím se, že ne všem je jasný rozdíl (ne každý se tohle přečte) možná unifikování jen na palce s tím, že jenom palec tazatele tu odpověď vynese úplně nahoru a třeba bude bold (ten palec)?

23.5.2017 23:19:39

NázevNázevNázevNázevNázevNázevNázevNázevNázev
1) Jsem lama, zatrolenky moc nepoužívám, přijdu, položím otázku, odejdu. Číst tohle mě nenapadne, ani pokud mi to bude vmeteno do ksichtu. Všechno bude jako dřív.
2) Jsem profík, vím jak to funguje i bez tohodle, případnému offtopicu to stejně nezabrání, protože, a teď ruku na srdce, všechny nás baví se hádat. Všechno bude jako dřív.
Výsledek? Tolik práce a přitom taková blbost :)
3) Sekce otázek má tady na zatrolenkách jednu moc velkou vadu a to je extrémní nepřehlednost způsobená odpovídáním ála zatrolenky, tedy nemožností jednoduchého quotu v následujících příspěvcích který je nahrazen mikrodiskuzemi pod jednotlivými příspěvky. Proto se odpověd skoro nikdy nedá najít a "složitější" diskuze ohledně otázek se stávají bezcenými, protože se v tom jednoduše nedá vyznat. Ne vždy je odpověd na otázku jednoznačná, ne vždy je zopovězena správně, ne vždy se obejde bez dalšího doplnění.
4) Řazení odspoda nahoru v otázkách a diskuzích se možná jeví jako tradiční tady na zatrolenkách, nicméně 99,99% veškerých diskuzí na internetu je obráceně. Z velmi dobrého důvodu.

Pokud se nespraví body 3+4 způsobující nepřehlednost a nečitelnost, vydávaní směrnic pro psaní otázek nemá smysl.

Bonus:
5) Proč pořád název příspěvku, alespoň možnost nechat ho prázdný by byla vítaná.

24.5.2017 11:47:04

také jsem pro
Možnosti vynechání názvu. určitě se našel někdo, kdo název mého příspěvku přeskočil a teď pořádně neví o čem píšu (jak se mi to často stává). Jinak si myslím, že to určitě nějaké jedince osloví a otázky se díky tomu trochu zlepší, ale určitě hlavní zásluhu na tom budou mít moderátoři, kteří to teď budou hlídat imho...

24.5.2017 16:55:03

Wolfsen - stackoverflow
Myslel jsem, že budu jen pasivně pročítat názory jiných, ale tvoje zmínka stackoverflow.com mě fakt šokovala a zároveň mi mnohé docvaklo.

Úplně upřímně, pokud považuješ něco ze stackoverflow.com za "funkční model" pro normální uživatele, jsi vedle jak ta jedle. Mám tady v práci pod sebou třicet programátorů a vím, že to, co je user friendly pro ně, téměř pravidelně rozhodně není pro standardního koncového uživatele (chápej neprogramátora). Pro programátora je user-friendly i konsole a nevysvětlíš mu, proč pro usera ne.

Takže teď už chápu ty srdíčka, co mění pořadí a mandatory názvy všeho a jiné podivné ikony pod komentáři, ale věř mi - tohle není uživatelsky přívětivé ani náhodou. Jak tě napadlo vzít si inspiraci z stackoverflow.com, což rozhodně není main stream a vynechat třeba bbg nebo jiná velká fóra "normálních" uživatelů?

26.5.2017 14:57:56

Dotaz
Mela bych trochu obecnejsi dotaz: Jak najdu tento clanek zpetne? Napr. az budu za pul roku potrebovat polozit Otazku a budu si chtit precist, jak to spravne udelat? Hledala jsem v sekci Clanky a tam neni. Kde tedy je :)? Lezt do nej pres titulni stranu neni zrovna idealni cesta..

27.5.2017 19:30:03

název odpovědi
Mě dost vadí povinnost vyplnit název odpovědi. Ono je to to samé v diskusi. Fakt mám problém si vymýšlet název k jinak vcelku stručnému textu, který je reakcí na dané přesně téma.

7.6.2017 10:55:56

řazení příspěvků (mindlesSheep); viditelnost pravi
Řazení příspěvků - nejdříve nejnovější - je fajn (tedy zrovna v tomto vlákně je to naruby). Na různých diskuzích serverech je to různě a nikdy jsem moc nechápal, proč musím se pro nové příspěvky musím proklikávat na poslední stránku, když to řazení nových dopředu řeší samo od sebe.

Umístění návodu na kladení otázek a odpovídání je zcela nešťastné. Četl jsem to krátce po vyjití, ale dnes jsem to docela dlouho hledal, než jsem se k tomu proklikal. Takovéto "směrnice užívání ZH" by měly být na intuitivně dostupném místě (sekce Pravidla, třeba před sekcí Bazar). Myslím si.

7.6.2017 11:08:11

Vybíráme z Bazaru

My Monopoly (vytvořte si vlastní hru)
My Monopoly (vytvořte si vlastní hru)
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas