Zatrolené hry v novém kabátku a výhled do budoucna

Autor: Zeus | 11.3.2013 | 33

Přišlo vám, že se na Zatrolených hrách dlooooouuuuuho nic nedělo a běžely spíše samospádem? Tak vězte, že času stráveného úpravami tohoto webu jsem za poslední 2 měsíce strávil výrazně více, než za předchozího půl roku. Bohužel nic z toho nebylo po téměř celou dobu pořádně vidět a pouze někteří "králíci" (omlouvám se těm, které jsem právě takto nazval :-) získali přístup na novou podobu Zatrolenek.

A možná si říkáte, proč jsme sákryš věnovali tolik času výrobě nového designu, když by to chtělo spíše spoustu nových funkcí. Paradoxně právě jedna taková "drobnější" změna mě k tomu donutila, když jsem ošklivě narazil při přidávání speciálního tlačítka do profilu hry. Zjistil jsem, že Zatrolené hry, které vznikly již před téměř 7 lety, narazily na své limity a další takové úpravy by si vyžádaly neúměrné časové (a nervové) investice. Takže jsem po pár pokusech o přidání tohoto tlačítka bouchl do klávesnice a pustil se s vervou do kompletního přepisu webu, který by s námi opět měl nějaký "ten pátek" vydržet.

A ptáte se, kde tedy zatroleně ten nový kabátek je? Že to tu stále vypadá úplně stejně? Celou úpravu jsem postupně nahrával na server tak, aby vedle sebe mohly běžet nové i původní Zatrolené hry, abych případně objevyvší se chyby opravoval průběžně.

Nový a původní kabátek si můžete zapínat a vypínat pomocí těchto odkazů:

A co jsme v novém kabátku změnili nejvíce:

  1. Větší a lepší prostor pro hlavní obsah každé jedné stránky. Zbavili jsme se třísloupcového rozložení stránek a místo toho máme pouze dvousloupcový s levým sloupcem určeným pro hlavní obsah každé stránky.
  2. Sjednocování podobných typů stránek tak, aby se návštěvníkům o trošičku snáze orientovalo.
  3. Lepší podpora informovanosti uživatele o úspěšném či neúspěšném provedení akce, kterou provedl (např. udělení palce, poslání soukromé zprávy, ...). Původní Zatrolené hry toto docela flinkaly, i když i v původním kabátku jsem to postupně doplňoval.
  4. Uživatelsky příjemnější práce s formuláři, kdy máme kompletně nový systém, který by měl předcházet ztrátám vyplněných údajů v případech, kdy pošlete pouze částečně vyplněný formulář z vrátí se vám informace o chybě.
  5. Vše by mělo být připraveno na relativně jednoduché zapnutí podpory mobilních zařízení (pro znalce responzivní design), ale to bych zatím raději nesliboval, budu to zkoumat a dělat první pokusy v nadcházejících týdnech.
  6. Spousty drobných úprav, kterých si asi moc nevšimnete...

Co vím, že nefunguje (v novém kabátku) a budu doplňovat:

  • V detailu hry zatím stále nefunguje inkriminované nové tlačítko "Přidat na seznam". To je ten "pachatel" mé dvouměsíční otročiny :-). Ale díky přepisu získáme více, nebojte, nebylo to jen kvůli tomuto tlačítku, to to jen celé spustilo.
  • Chybí seznam uživatelových příspěvků (obrázky / články / soubory) čekající na schválení
  • Chybí možnost nastavit udělátko pro zobrazování her, které má uživatel ve své sbírce, kdekoli mimo ZH (např. na blogu uživatele).
  • Nemám otestované některé funkce jako nahrávání nových obrázků / souborů / článků (to budu dělat ještě dnes do noci). - již otestováno, mělo by fungovat jak v původním, tak i v novém kabátku.

A o co bych vás rád pořádal? Pokud najdete chybku ať již v novém nebo původním kabátku, napište mi prosím ideálně soukromou zprávu, do diskusí se budu zapojovat opět až postupně, jak se podaří nový kabátek odladit.

Díky všem za trpělivost, že jste vydrželi (lépe či hůře) mé mlčení, díky kterému jsem se plně soustředil na tyto úpravy...

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Novy kabatek
Za sebe musim rict, ze jsem moc rad, ze se neco deje, presto...
Myslim, ze valna vetsina lidi jsou "konzervy" I ja jak si na nejake ovladani a rozlozeni zvyknu, nerad prechazim jinam. U mne konkretne to muze vyhrat snad jen lepsi ergonomie ci prehlednost. A pro muj starsi zrak jiz bylo vice nez milo, kdyz jednotlive sekce byly hezky v ramcich (bledemodrych - parada:-) )ten podklad mi moc chybi. Jestli nekdo pamatujete drevni doby Excaliburu a zacatek Score - tam byly puvodne clanky take v barevnych ramcich. Pote asi z typografickych ci ekonomickych duvodu presli na klasicky bily podklad a hned to ztratilo... no ... ramec...no :-)
Cist zacinam zprava, takze "kde se diskutuje" ap. kdyz je umisteno nalevo je taky "ne ergo" Trochu mi to prijde prevzate ala deskozrout. To je prave web, ktery proste designove nezkousnu...

Jinak vsechno jsou to jen me nazory a urcite bude velka cast mit nazor opacny.
Jen bych za sebe pozadal zda by tlacitko pro prechod novy/stary nemoho byt umisteno nekde trvale. Pokusim se obcas zabehnout do noveho:-). Jen se bojim, ze se zmenou systemu budu nucen na novy design prejit naplno :-((((
A jeste si neodpustim male rypnuti. Vsichni tady tusi, ze ZH potrebovaly impuls - dalsi funkce, aktivitu ap. Stary system potreboval odstrel - dobra. Ale to je vec, ktera je na pozadi a neni tolik videt. Proc se musi sahat i na to co je videt tzn. zabehly modro-bily design? Je to celosvetova reklamni uchylka (priklad nase TV i weby), ze jak neco uz dobu funguje )A treba moc dobre) je potreba to zmenit graficky - bleeeee. A pritom nejocenovanejsi jsou v konecnem rozhodovani veci, ktere si svuj image dokazaly podrzet mnoho let (viz vecernicek :-) ) Nerikam, ze by kompletni prechod ZH na novy "kabat" znicil, ale bylo by mi smutno...

12.3.2013 12:49:23

podklad
Naprostý souhlas s Blockem. Osobně se přimlouvám za návrat barevnosti. Bílá mě děsí :) A za tlačítko přepínání mezi vzhledy někam kde bude vidět.

12.3.2013 13:53:00

novota
Me se to teda takhle libi mnohem vic. Na strankach s barevnejma rameckama si pripadam jak ve starym sklepe a na starym designu ZH mi bylo normalne az fyzicky nedobre... ted je tady prostor, pohudka, slunicko. Bila je bozi a neprehledny mi to teda naopak neprijde vubec, a aj ten seznam diskusi napravo mi vyhovuje vic... :)

12.3.2013 14:56:48

novota
Me se to teda takhle libi mnohem vic. Na strankach s barevnejma rameckama si pripadam jak ve starym sklepe a na starym designu ZH mi bylo normalne az fyzicky nedobre... ted je tady prostor, pohudka, slunicko. Bila je bozi a neprehledny mi to teda naopak neprijde vubec, a aj ten seznam diskusi napravo mi vyhovuje vic... :)

12.3.2013 15:09:52

Vzhled
Včera jsem tu novotu objevila a popravdě se zděsila. Bude to vypadat velmi nevděčně, ale já se naprosto ztotožňuji s názorem Blocka!
Bílá je nepříjemná, unaví oko hrozně rychle a navíc absence toho rámečkování taky není nejštastnější, je to takové "v luftě". Je to ted móda či co? Spousta webů přechází z přehlednosti na tuhle "neorganizovanost" (nevím jak to správně nazvat) a já tam přestávám chodit, např. jeden nejmenovaný deskoshop. Pro mě to přestává mít přehledný řád, já prostě preferuji ty rámečky...Ne že bych se v tom neorientovala, to vůbec, ale nelíbí se mi to.
Maximálně mi tady vyhovuje modrá, písmo a přehledné rámečky, též čtu zprava:), tak seznam diskuzí je lepší vpravo. Právě protože je to tady pro oko a čtení a jiné lepší, jsem tu radši než na DŽ, kde se v diskuzích musí kvůli roztahanosti rolovat neúměrně moc (i když tam jsou jiné výhody a občas tam jsem).
1. Co je nejhorší, tak v diskuzích zmizela hlavička!! My ji využíváme v klubové diskuzi(a vůbec všichni i jinde), je tam vždy datum hraní, případně jméno toho, komu je příspěvek určen, ted to tam chybí a je to zmatené:-(( Navíc čas a datum příspěvku je dole a bledý, lepší je původní verze. 2. tlačítko "Přidat příspěvek" je moc nahoře, proč není těsně nad posledním příspěvkem, jak byl? Takhle je to zase rolování...
3. Herní deník- už nejsou jako nejnovější zápisy zápisy z posledního hraní podle data, ale ty opalcované. Tak se přimlouvám za nějakou možnost volby řazení.

Zatím jsem se tu za toho 1,5 roku každodeních návštěv cítila dobře a jsem tu "jako doma". Mně to vlastně sedí a pro moje potřeby stačí, tak jak to je :) (až na schvalovací rychlost fotek a textů a novou titulku). To je ovšem za mně a ostatní to můžou mít jinak a spousta se jich také přesunula....

12.3.2013 16:26:43

Edit
Oprava: čtu samozřejmě zleva:-))))

12.3.2013 16:29:52

Vrácení předmětů příspěvků do diskusí
Tak zatím jsem vrátil do diskusí předmět příspěvku. To s tím "Přidat příspěvek" zvažuji, protože je skutečně umístěn teď na hůře dostupném místě (jen jsem ho tam dal, aby akce byly vždy v pravém horním rohu obsahu). Ale už když jsem to dělal se mi to lehce nepozdávalo... Zkusím popřemýšlet o jiném jednotném pravidlu...

12.3.2013 18:08:08

Zeus
V "novém kabátku" v sekci "Nej" jsou pouze:
- Nejlépe hodnocené hry
- Nejaktivnější uživatelé.
Ostatní, dosud zobrazované položky na původním webu chybí.

12.3.2013 18:54:01

Zeus
Předmět :)
"Přidat příspěvek" by skutečně chtělo dát dolů, protože takhle vyskočí to okno(mohlo by být širší, jako to původní?) moc nahoře a není vůbec vidět poslední příspěvek v diskuzi(když je hlavička delší) a je nutno zase srolovat.
Zatím jediné co je v novém kabátku hezké, je pěkně zarovnaný bazar, to vypydá dobře, jen ta cena s dobou jsou přehozené a příhozy jsou nevýrazné.

P.S. všichni zatrolenci se sestěhovali kamsi do Array (Okres: Array)? :-)
Jo a nepovedlo se mi odeslat sem příspěvek v novém kabátku, ale možná to bylo tím, že jsem měla otevřený v jednom okně starý kabátek a v druhém nový kabátek...

12.3.2013 19:34:32

Jen malá poznámka ...
Docela kroutím hlavou nad obsahem diskuze. Jestli je něco vpravo, vlevo, nahoře nebo dole, na bílém podkladu nebo růžovo puntíkovaném je naprosto nepodstatné a 100 lidí sto chutí a názorů na ten jediný správný design. Na design si jde zvyknout. Důležitější je funkčnost a možnosti webu a tohle jak tak koukám tady nikoho moc nezajímá ...

13.3.2013 01:41:55

zebricky
Já bych uvítal, aby mohli uživatelé sestavovat (společně, na základě hodnocení) různé žebříčky. Například nejlepší hry pro různý počet 3,4,5,6,7 hráčů,.

13.3.2013 02:10:40

Tak ono právě
to, kde co je, jak to vypadá a jak dobře se to používá dělá uživatelskou přívětivost webu. Spolu s funkčností ostatního a možnostmi.
Např. na webu s oranžovým (či puntíkovaným) pozadím s já nevím třeba zeleným písmem by se těžko dalo kvůli očím vydržet...

13.3.2013 13:29:02

to Elis
Asi jsi nepochopila, co jsem tím chtěl říct ... že někomu víc vyhovuje menu vpravo, někomu jinému zase vlevo, dalšímu zas nahoře. Někdo má rád tmavé písmo na světlém pozadí a jiný světlé písmo na tmavém pozadí. Proto si myslím, že jsou takové změny nepodstatné a podstatné je to, co mi web nabízí za funkčnost. Na pouhé kosmetické úpravy designu si lze zvyknout i když mi třeba nevyhovují, pokud mi ale chybí nějaká funkčnost, tak to těžko nahradí změna barvy nebo poloha okýnka.

13.3.2013 15:21:27

navštívené diskuse
to pro zatím největší změna k horšímu je, že není poznat, jaké diskuse jsem navštívil... Dříve to bylo fialová - navštívená, modrá - nenavštívená... teď je to prostě modra ... :(

13.3.2013 16:10:35

povinny nazev, nechapu proc ho sem musim davat, kd
Tento clanek - ve starem kabatku vidim na frontpage 11 komentaru, v novem 14.

13.3.2013 16:36:07

Info
Navštívené odkazy mne vůbec nenapadly, už jsem to upravil, mělo by to fungovat (možná bude třeba dát párkrát znovunačíst stránku).

Ten rozdíl v počtu komentářů u článků na titulní stránce ZH mezi původním a novým designem je dáno tím, že původní design cachuje svůj obsah, nový nikoli. Budu řešit koncepčněji technickým předěláním "feedu" novinek předpokládám v průběhu března (spíše k jeho konci).

13.3.2013 19:38:29

to Kren
Ale to nemas pravdu. Proc myslis, ze existuje neco jako ergonomie? Kdyby to bylo podle Tebe, tak by napriklad v aute mohly byt ovladaci knofliky i za uchem, kdyz by se to nekomu libilo. A je to naopak i v tom druhem. Pokud tady mnozi zustavaji (na ZH) je to dukazem, ze casti lidi moznosti ZH dostacuji. Excel ma taky "milion" funkci a i nejvetsi borec je v ramci sve profese schopen plne vyuzit tak 10-15%. A coz teprve neborci - tem jsou sumafuk napr. statisticke vypocty a matice ap. Snad je to prirovnani snesitelne...

14.3.2013 02:42:22

to Kren po 2
Jeste to shrnu k potlaceni sve ukecanosti:-)
Paklize casti osazenstva web svym obsahem a funkcnosti dostacuje, prichazi na radu ta pro Tebe nepodstatna ergonomie.

14.3.2013 03:16:15

to Block
Upřimně řečeno je mi to zcela jedno, já jsem se jen podivil nad diskuzí vlevo, vpravo, modré, bílé, když zrovna tohle nějaký extra průlom není a dnes už na některých webech tohle bývá možné nastavit uživatelsky.

14.3.2013 08:08:06

M

2 Block, Elis
Souhlas.
BTW takové to módní "provzdušnění" např. korporátních webů se často zdůvodňuje lepší uživ.přítulností pro smartphony a tablety (rozestupy mezi prvky, megatlačítka ... to vše pro ťapání prsty místo myši) Mno, nelíbí se mi to jinde (kde aspoň výše zmíněné dosáhli), a nelíbí se mi to ani na ZH (kde se tím pro pohodlí na smartphone nic nezlepšilo).

14.3.2013 11:36:10

Nový kabátek
I já nechápu proč předělávat něco co funguje a je na to skoro každý zvyklý do něčeho co nefunguje (a většině se to třeba nelíbí) A pokud chce Zeus mít v novém kabátku něco co ve starém nebylo, nebo chce něco změnit proč to nedělá tam? Nechápu - dle mého zbytečná práce.

14.3.2013 11:59:07

To Křen, M
Ale ano Křene, já to pochopila, ale ne všichni tu vyžadují spoustu extra funkcí. A nakonec právě ta velmi náročná a nespokojená část učinila zadost svým nárokům založením nového webu ne? Občas se tam taky vyskytnu, něco se mi tam líbí a něco zase nelíbí...I když mi tu pár věcí chybí,(nakonec Zeus přece pilně na něčem pracuje, tak se necháme překvapit..) tak dávám větší přednost příjemnému a rychlému! ovládání bez zbytečného lítání myší, a vzhledu. Navíc spousta věcí (klubové diskuze a jejich moderování, herní zápisy atd) tu funguje velmi dobře.

To M: to je přesně ono s těmi tablety a smartphony, jen mi to tak úplně nedocvaklo, protože tohle já nepoužívám, nemám potřebu být na ZH či čemkoliv někde v tramvaji, hospodě a nevím kde jinde. Štve mě, když kvůli roztahanosti stránky a velkým oknům(které zabírají zbytečně prostoru na obrazovce, takže je musíš posouvat, abys viděl, na co vlastně odpovídáš) pak člověk pořád posouvá nebo neustále roluje semtam aby vůbec něco přečetl. Už ted musím mít kvůli opakovaným zánětům šlach v zápěstí myš na levou ruku (jsem pravák) a zrychlený posun kurzoru, aby stačil minimální pohyb...
Díky za podporu a vysvětlení, proč jsou ty weby tak roztahané:-)

Jako příklad dobré funkčnosti vzhledu je třeba tohle okno na přidání komentáře: je těsně pod posledním komentářem a na monitoru je vidět 4-5 posledních, na které člověk chce třeba reagovat. V novém kabátku se kvli té roztahanosti na stránku vejdou pouze 2.

14.3.2013 13:09:30

to Elis
No asi žádné extra funkce, ale návrhů, připomínek a dotazů na které nebylo nikdy odpovězeno jsou v sekci "Náměty a připomínky" stovky. Už jenom to že nejde kliknout na webový odkaz napsaný v textu mne zajímá mnohem víc než barva podkladu.

14.3.2013 14:32:43

to Zeus
Je to fajn Zeus. sila zvyku. len tak ďalej. ľudia furt držkujú. celý web plní tú funkciu, na čo bol podľa mňa urobený. to je hlavné. držím palce :-)

14.3.2013 17:25:07

ACH JO!
co na to říct?

14.3.2013 17:38:33

...jinak teda
abslolutní souhlas s Blockem

14.3.2013 17:41:20

mmmmm
oceňuji, že se tu začlo něco dít...stránky se mi líbí, akorát mi to přijde míň útulný a tak nějak domácky amatérský nebo jak to říct...ale určitě o zvyku

jinak vzhledem k reakcím by byl asi dobrej nápad dát někde viditelně tlačítko na přepínání, funguje to tak třeba v jedné webové hře, která je tu asi už 10 let a strašně dlouhou dobu tam byl nějakej design, pak se to změnilo, lidi breptali a teď si tam každý může vybrat asi 4 skiny...ale skiny, tady to asi bude složitější..no ať se s tím každý porovná sám

jinak jen zareaguju na výkřik v diskuzi ohledně fialovění navštívených odkazů...to je vlastnost prohlížeče, ne stránek

každopádně to srovnání s deskožroutem je celkem trefné bych řekl

14.3.2013 19:07:18

hmmmm
No, přiznám se, že mě pozice sloupců na druhé straně zarazila..:) A vrátil bych to zpět.. ale jinak musím říct, že mám pocit, že cílem bylo zvýšit pocit prostoru a nádech to trochu má.. jen je vidět, že to jsou první krůčky.. Ale držím palce..:)

14.3.2013 22:16:01

oprava
:-)
az ted jsem zjistil, ze jsem napsal v prvnim prispevku, ze ctu zprava. Ovsem myslel jsem doprava (arabstinu zatim nezvladam :-) ) Ale jiste jste to vsichni pochopili :-)

14.3.2013 23:24:31

ZH v novém
Nechci být neuctivý a oceňuji práci, kterou Zeus odvedl, ale přikláním se k názoru, že není třeba měnit něco, co fungovalo. Možná je to jen můj konzervativní postoj a asi s nakonec na nový kabátek zvyknu, ale....

16.3.2013 08:07:08

Upozornovani na odpoved v tematu ?
Planuje se tato funkce ? Nebo funkce sledovani oblibenych temat ?
Diky za odpoved.

16.3.2013 12:02:38

Bilou ne, prosim!
Mam 30ku monitor a uz ted mi dva bile, kilometrove pruhy po stranach vypalovaly zrak. Pokud bude bile vse, tak se pro me komfort prohlizeni strnek vytrati uplne. Pro me to znamena docela hodne (viz reakce Krena) - v barvach bych se tedy, pokud bych mohl hlasovat, vratil rozhodne zpet. Jinak urcite ocenuji inovaci a pridani novych funkci (zatim jsem detailne neprozkoumal)!

17.3.2013 00:31:56

Tak bílé pozadí je již minulostí...
Někdy ve čtvrtek jsem bílé pozadí nahradil lehce šedivou texturou právě proto, že bílá pálila do očí...

17.3.2013 11:30:24

thnx
Diky Bohu ;-)

17.3.2013 16:01:41

novoty
bílá nebo šedivá textura, pro mě osobně je to prašť jak uhoď, takže se ptám, zda ta funkce přepnout na původní kabátek bude prostě pořád aktivní, protože tohle je pro mě nepříjemná a nepřehledná varianta. Nezlobte se na mě /anebo třeba i zlobte/, ale já bytostně nesnáším, když se věcem vnucuje nový design jen tak, zbůhdarma, protože se všechno neustále mění a zrychluje, tak ať jsme in a třeba i na úkor funkčnosti či přehlednosti /ta druhá varianta je v tomto případě na pořadu dne/...Setkávám se s touto filosofií dnes a denně a nedělá mi to dobře, takže za sebe jsem tímto fakt zklamaná - nelíbí se mi to...ale co je to jen můj subjektivní názor...

17.3.2013 17:11:09

Stará verze...
... nějaký čas určitě bude fungovat i nadále (nepředpokládám, že by nějaký čas znamenalo týden nebo měsíc).

Nebudu ale zastírat, že nové funkce budu přidávat primárně do nové verze a dle složitosti pak do staré. Bohužel některé do staré vážně nedostanu. Nebudu tu tvrdit, že by to asi nějak nešlo, ale stálo by to tolik času a zkoumání, že to nemusí vždy stát za to. Prostě do Fordu T, který byl svého času super auto, klimatizaci taky dostat moc nepůjde.

17.3.2013 17:38:33

ta"jemná"
Naprostý souhlas.

18.3.2013 09:37:45

he
chápu reakce tu, vizuálně se mi asi taky víc líbil starý design, víc útulnější bych řekl, toto je takové uniformní, neosobní....pro každého nějaké....ale tyjo, ani bych nevěřil, týden nebo kolik dní uplynulo a už s tím nemám absolutní problém..není to tak hřejivé jak dřív, ale informací je stále spousta, na fórech nacházím odpovědi k otázkám, databáze her funguje jak dřív a teď je určitě přehlednější a líp řešená....já myslím, že si zvyknete a nebo hurá do toho si udělat vlastní stránky na míru o deskových hrách =)))

19.3.2013 22:53:50

Vybíráme z Bazaru

Za hranou
Za hranou
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas