Zatrocon 2017 - ohlédnutí

Autor: sasa | 18.5.2017 | 15

Od pátku 12. 5. 2017 do neděle 14.5.2017 patřily Pardubice Za-trollům, protože v prostorách Hotelu Kristl proběhl po delší odmlce v pořadí druhý ZatroCon, tedy sraz hráčů sdružených okolo Zatrolených her.

ZatroConem prošlo za tři dny celkem 52 hráčů, počítáno bez ohledu na věk, pohlaví, národnost a podobně. Z toho byly 4 králové, včetně samotného Dia. Dále 2 velekněží, 1 mušketýr, 1 šestka, 2 pětky, 1 čtyřka, 2 trojky a dvojky. Zbytek připadá na otazníčky a dorost.

      

Organizačně záštitu nad akcí převzal Klub deskových her Herní liga. Hry zapůjčil tento klub, firma Piatnik a další hry poskytli někteří účastníci. Po celou dobu konání ZatroConu si bylo možno zahrát i prototyp připravované hry Legendy země Euthie.
Hráči si buď dopředu mohli zajistit místo u hry, která se jim líbila, nebo nebyl problém domluvit se přímo na místě.
Mezi hry, které bylo možné spatřit na herních stolech, mimo jiné patřily Adrenalin, Blood rage, Cable Car, Captain Sonar, Duch, Fief: France 1429, Fresco, Goblíci jedlíci, Golden Horn, Great Western trail, Ice Cool, Istanbul, Kemet, Kuřecí olympiáda, Lancaster, Mombasa, Monstars, Myrmes, Nejsme tu sami, Pax Renaissance, Quadropolis, Railroad Tycoon, Samarkand, Scythe, Spartacus, Splatto!, Tricky Tracks, Troyes, Up the rock, Vast, Vládci podzemí, Výbušné lektvary, Zahrada, Zámky šíleného krále Ludvíka, Zima mrtvých a v neposlední řadě již zmíněný prototyp Legend země Euthie.

Kompletní sadu fotografií lze nalézt ve fotogalerii umístěné na stránkách klubu.

      

Osobní zážitky

Vzhledem k organizačním povinnostem jsem se nedostal k zahrání tolika her, kolik bych si přál, ale o to silnější zážitky mám z jejich hraní:

Určitě nejsilnější je z Fiefu 1429, kdy jsme začali v šesti hráčích, po 30 minutách byl zelený vymazán z mapy a již to vypadalo na velmi krátkou hru. Jak se ukázalo o šest hodin později, nebylo tomu tak. Navíc po šesti hodinách nebýt odvážného biskupa, kterému se podařilo uchlácholit rozzuřené vesničany, mohlo zemřít při vzpouře mnoho šlechticů včetně Johanky z Arku a jeho královské výsosti a hra se mohla vrátit na začátek.

      

Další silný zážitek mám z hraní Up the Rock kostkové hry z produkce Piatniku, ve které se snažíte dostat alespoň 2 své kozorohy na vrchol kopce. Hráli jsme dvakrát, vždy ve 4 hráčích a vždy se stejným průběhem. V tomto filleru na 30 minut jsem se po 50 minutách hry modlil (a nutno podotknout, že ne sám), aby už konečně někdo hodil požadovanou kombinaci kostek a dostal svého kozoroha na vrchol.

Captain sonar. Krásné dvě plavby ponorkou jednou jako kapitán, jednou jako radista. K tomu snad chci poznamenat jediné. Zasr…. tichý pohon soupeřovy ponorky :).

Pax Renaissance. V této hře jsem utrpěl vítězství, ačkoli doteď jsem nepobral všechna pravidla a mnohé taje této hry jsou mi stále skryty. Ale je to jedna z těch her, kterou si budu muset zahrát ještě několikrát, než vůbec budu schopen odhadnout dopad mé akce na budoucnost.

Great Western trail. Zase jedno pěkné, počítací asi dva a půl hodinové euro. Malinko mi připomíná můj oblíbený Caylus. Minimálně v pokládání budov na cestičku. Děkuji Špatňákovi za vysvětlení pravidel a za ukázku jak nahrát v této hře přes 100 bodů.

Spartacus: A Game of Blood and Treachery. Velmi krvavá záležitost, člověk až cítil krví nasáklý písek arény. Ačkoliv většina dominů hrála hru poprvé, nebáli jsme se toho a dali jsme ji rovnou se všemi rozšířeními. Málokterý zápas byl vyrovnaný, většinou vycvičený gladiátor zmasakroval bezbranného otroka. Také jedna z her, ve které je dobré mít již něco zahráno.

         

A co dál?

Tolik k minulosti. Co se budoucnosti týká. Něco je jasné, něco pravděpodobné a něco vůbec netuším. Jasné je že Zatrocon 2018 bude a to opět v Pardubicích, nebo blízkém okolí. Termínově bude pravděpodobně v dubnu. Hotel Kristl se mi jako místo pro ZatroCon líbí, ale jeho kapacita se již o mnoho zvětšit nedá. Bohužel nedokáži odhadnout, jaký bude zájem o ZatroCon za rok. Po dohodě s Diem se připravují nějaké vychytávky na Zatrocon související s děním na Zatrolených hrách, ale zatím je to pouze ve fázi nápadů. Zároveň je na základě vašich ohlasů pravděpodobné, že bude o den delší. Představa je od čtvrtka odpoledne do neděle. Dále bych určitě chtěl připravit pro všechny účastníky minimálně vizitky s avatary zde ze ZH, aby odpadlo hledání typu nevíte, kdo je kdo....

      

Doufám, že se vám ZatroCon 2017 líbil, že jste si ho užili a že se za rok opět sejdeme nad stoly s těmi nejlepšími hrami.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Líbil
Já ještě jednou moc děkuju všem organizátorům (nebyl to jen sasa) za skvělou akci. Věřím, že příští ročník už bude i z naší administrátorské strany lépe podchycen.

A visačky jsou super nápad, i když disciplinované představení se před každou hrou...

18.5.2017 20:33:00

Hra
Prosím vás, čo je to za hru či je na fotke pred nadpisom A co dál? Su tam žlté, zelené, červené a modré miniatúry... Ďakujem :)

18.5.2017 22:04:05

Seladean
Patrně máš na mysli Cthulhu Wars. A MINIatury bych jim zrovna neříkal.

18.5.2017 22:19:04

Seladen
Ty miniaturo! Jsou to potvory 18 cm vysoké!!!
Tahám ji s sebou pravidelně na akce, takže třeba se potkáme a rád tě ji naučím.

18.5.2017 23:37:33

Poděkování
Díky za akci, bylo to super. Rád jsem poznal nové lidi, byť svou ženu jsem měl sto chutí zabít (tu Fiefovou - Mirka). I když.... Já to vlastně udělal. :D
Hrozně moc se mi líbila organizace hraní. Pecka věc. Doladit to jmenovkama a už to bude naprostá dokonalost.

18.5.2017 23:39:08

Ďakujem :)
ahaaa, no dobre, tak ak ma o rok manžleka pustí, tak sa to rád naučím, vyzerá to dobre :)

19.5.2017 08:56:14

AmS

Poděkování
I za mě velké díky všem organizátorům za to, že věnovali spoustu času a sil, aby jsme se mohli sejít na super akci a také všem, co mi dokázali perfektně vysvětlit nové hry (Cypysek, robkin, Wolfsen).
Samotné hraní nemělo chybu, spousta skvělých lidí a her, nakonec to mělo za následek, že jsem si pořídil Scythe, který mě zaujal nejvíc hned po Blood Rage a Archipelagu. Moc rád přijdu i příště. :)

19.5.2017 09:38:49

stoly
chtělo by to větší stoly. :-)

19.5.2017 10:46:18

Díkec
Také díky všem organizátorům a hráčům za skvělou atmosféru.
Fief samozřejmě nahrán :)

20.5.2017 21:36:49

Jaras

Poděkování
Dlouho jsem si tak dobře (a dlouho) nezahrál! :-)
Super nápad a i realizace s naplánováním her. Je fajn si zahrát hry, na které máte chut s lidmi, kteří jsou na tom podobně.
Díky za to a těším se na příští setkání.

20.5.2017 23:00:29

Největší záhada
Největší záhada byla jak se do hotelu dostal ježek, který tam pobíhal v noci po místnostech.

21.5.2017 05:31:47

Dík :)
Zdravím, děkuji za fajn akci. Jsem moc ráda, že jsme se mohli s mužem zúčastnit. Byli jsme jen jeden den v sobotu, tak příště už to třeba vyjde na všechny dny. Moc se mi líbila atmosféra akce. Všichni byli milí a pozitivní:) Díky Špatňákovi za super hru Cthulhu Wars, kterou si domů určitě pořídíme. Už se na to moc těšíme. Hrát s těmi "miniaturami" je fakt super. Když vysíláte tu svoji příšeru do boje, tak z toho ten pocit opravdu máte. Pak jsme hráli Scythe, který už doma také máme a je to fajn hra, i když se mi opět nepodařilo vyhrát. Quadropolis nás vůbec nezaujal, ale taková trochu oddechovka. Následoval výborný oběd Na Rybárně a zmrzlina v parku. Trocha toho odpočinku a pak ještě alespoň jedna hra - Troyes. Zase trochu jiný typ hry než běžně hrajeme, nebylo to úplně marné:) Teď něco málo k organizaci. Jelikož jsme byli jen na jeden den, přijeli jsme v sobotu ráno a už jsme tam byli na devátou, chvíli před, jelikož od devíti se mělo hrát. Kdybychom to věděli, tak přijedeme trochu déle. Co nás zarazilo byly zamčené dveře, když akce měla už v 9 začínat. Pak po ránu trochu ještě chaos. Někteří ještě snídali, i když už bylo naplánované hraní. Když jsme dorazili, nikdo nestál u pultu. Bylo by pro příště fajn, mít to maličko lépe označené a ten, který akci organizuje by měl být u pultu dostupný, alespoň takto ráno a mohl by mít třeba nějakou cedulku nebo triko pro rozlišení. I když tam bylo alespoň telefonní číslo. Trochu jsme se v tom z rána ztráceli, což je škoda. Doporučení pro příště, aby byl organizátor dostupný u pultu, minimálně ráno, kdy někteří jedou až na druhý den, a trochu "uváděl" návštěvníky. Tohle se ale běžně stává i na jiných akcích. Pak se to ale už rozjelo a milé úsměvy organizátorů počáteční rozpaky zahnaly. Pak už se jenom hrálo a bylo to super. Líbilo se mi, že když už byly na akci děti, tak vůbec nijak "nezavázeli". Pěkně si organizovaně spolu hráli. Je super, že k deskovkám vedete i děti a dokázali jste je takto zapojit. Zatrocon jsme si moc užili. Milé úsměvy všech a deskoherní nálada všude kolem nás za to stála!!! Díky moc, určitě se příští rok zase vrátíme!

21.5.2017 12:37:32

taky díky
Taky děkuji za povedenou akci (psal jsem to už ve fóru k Zatroconu) a doufám, že se akce bude opakovat. Skvělé bylo, že jsem si po dlouhé době zahrál Lancaster a naučil se Exploding Kittens.
Otázka na sašu: dají se ve fotogalerii na stránkách vašeho klubu nějak zobrazit náhledy, abych nemusel proklikávat jednotlivé obrázky?
A ještě jedna připomínka k Zatroconu: zdálo se mi to, nebo tam vůbec nikdo nehrál Tichu? To by byla snad první taková akce...

21.5.2017 13:50:22

Tichu
Cože?!? Další kladné body pro to, abych uvažoval o účasti :)

21.5.2017 17:18:40

Vybíráme z Bazaru

MTG - Phyrexia: All Will Be One - 400 karet (C/U)
MTG - Phyrexia: All Will Be One - 400 karet (C/U)
Akt. cena: 420 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas