You can't take the sky from me!

Autor: kazikamil | 13.1.2016 | 9

Musím na začátku říct, že jsem velký fanda Firefly seriálu, a tak jsem s koupí neváhal ani chvíli - hned po tom, co hra vyšla, už jsem ji objednával.

Po otevření krabice na vás hned vypadne překrásná mapa vesmíru Firefly (tzv. Verse). Spousta kartiček, ať už pro nákup nového vybavení, kontaktů pro práci nebo peněz vytvořených speciálně pro seriál. Dále tokeny, kostka a miniatury Firefly lodí. Prostě paráda.

Zpracování mi přijde super, je zaměřeno hlavně na znalosti seriálu (což má i své nevýhody), neznalcům seriálu kartičky moc neřeknou a tak přetahování o kartičku kapitána Malcolma bude hlavně mezi fanoušky.

Něco ke hře:

Zpočátku si vyberete kapitána a loď (ty jsou všechny stejné), a umístítě svoji loď na mapu a vyberete si práci od každého kontaktu:

  1. Harken - slouží alianci, zadává lehčí úkoly
  2. Amnon Duul - pašerák lidí, zadává také lehčí úkoly
  3. Badger - sídlí na Persephone
  4. Patience - má svůj vlastní měsíc
  5. Niska - psychopat, co vám zabije člena posádky, když održíte warrant token („hledaný Aliancí“)

Každý z těchto kontaktů sídlí na různých částech mapy.

Také vyberete z několika hratelných scénařů, od sehnání určité částky peněz (scénář pro začátečníky) až po vloupání se do vězení atd., což jsou vaše hlavní úkoly, kterých musíte dosáhnout pro vítězství. Úkol se většinou skládá z několika částí.

Mapa je rozdělena na vesmír chráněný Aliancí (modrá) a vesmír, kde lítají Reapeři, tedy hraniční vesmír (žlutý). Mapa se skládá z políček, kde si na každý váš tah taháte kartu, jejímž vyhodnocením zjistíte, zda jste proletěli bez problému, nebo vás načapala Aliance např. při pašování lidí, nebo Reapeři, kteří vám mohou sežrat půl posádky. Aliance se pohybuje po mapě se svým křižníkem a může se hýbat pouze po modré ploše. Reapeři se hybou se svojí lodí po žluté mapě. Pokud někoho z nich potkáte, musíte okamžitě vyhodnotit kartičku setkání, které je pro vás většinou nevýhodné.

Pohyb po vesmíru můžete vykonat buď použitím paliva (uletíte tak vzdálenost podle možností vašeho motoru a berete si kartičky podle toho, v které části vesmíru se nacházíte - chráněný/hraniční vesmír), nebo se pohnete jen o jedno políčko a nic se neděje. Ve svém tahu můžete kromě pohybu vykonat ještě akci nakupování, práce a dohody. Každou akci můžete vykonat jen jednou za kolo.

Nakupování - nákup vybavení, atd.

Práce - akce, kdy plníte misi

Dohoda - získáváte nové kartičky misí od kontaktů

Na některých planetách se dá nakupovat vylepšení lodi, najímat novou posádku, kupovat zbraně nebo různé nástroje pro usnadnění plnění vašich misí.

Hra funguje na principu dovedností, kterým existují 3 druhy: boj, technika a vyjednávání. Každý člen vaší posádky má dovednosti v určitých oblastech, ty pak využíváte kdykoliv během hry, jakmile musíte plnit nějaký úkol v rámci plnění práce. Svoji posádku si přizpůsobujete právě podle dovedností jejích členů - můžete se soustředit na to, že všechny nepřátele vystřílíte, nebo se z problémů můžete snažit „vykecat“. Samozřejmě, že některé úkoly vyžadují určitý druh dovedností a pokud nemáte posádku vyváženou, moc u některých úkolů nepochodíte. Své dovednosti můžete vylepšit pomocí zbraní nebo jiného vybavení.

A teď k pracím: od každého kontaktu si můžete vybrat práci (náhodně z prvních 3 karet) a práce můžete mít současně aktivní jen 3. Práce se dělí na: nakládání legálního zboží, transportování pasažárů (nebo ilegálních uprchlíků), pašeráctví kontrabandu nebo páchání zločinu. Pro některé druhy prací musíte mít požadovaný počet bodů dovednosti (např. 2x boj) nebo patřičné vybavení lodi (transport). Po splnění těchto podmínek můžete práci splnit a dostanete řádně zaplaceno. Některé práce jsou nemorální a pokud máte posádku, které to vadí (atribut „morální“), může se stát, že vás opustí. Práce také může být ilegální - pak po vás půjde Aliance.

Vaše loď má omezenou kapacitu políček pro zboží atd., proto se musíte rozhodnout, zda budete riskovat a svoji lod naplníte zbožím - pak vám nezůstane místo na náklad jako je palivo, nebo součástky na opravu, které vás mohou zachránit, pokud se při letu něco pokazí. Nebo vsadíte na jistotu a naložíte si méně zboží a k tomu benzín nebo součástky. Vaše loď má také skrýš, kam můžete schovat kontraband.

Teď přichází pro mě nejvíce zajímavá část hry - po splnění práce musíte vyplatit svoji posádku. Každý člen posádky si za práci řekne o tolik peněz, za kolik jste jej najali. Máte ale možnost mu nezaplatit. Ten, komu nezaplatíte bude „znechucen“ vašim vedením a může opustit vaši posádku, nebo jej může najmout, někdo jiný. Znamená to, že pokud máte velkou posádku, jejiž vyplacení by vás stálo dohromady třeba 1200, musíte plnit těžší úkoly, což je pro vás nebezpečnější, protože někdo z vaši posádky může být třeba zabit (jednou se mi stalo, že mi půl posádky sežrali Reapeři, úkol jsem plnil pro Nisku, a protože jsem jej nedokázal splnit, zabil mi pilota a já jsem bez benzínu trčel uprostřed ničeho - have fun). Tedy, můžete plnit jednoduché úkoly, ale nedostanete za ně moc peněz, nebo budete plnit těžší úkoly, což je za daleko víc peněz, ale musíte najmout silnou posádku. Strategie je na vás.

Jakmile se začnete cítit silnější, můžete začít plnit části hlavního úkolu.

Hra končí, jakmile někdo splní celý hlavní úkol.

Abych hru shrnul:

+  grafické zpracování hry

+ znovuhratelnost

+ velké množství kartiček, tokenů

+ pravidla na 18 stran, dobrá přehlednost

+ hrací doba 2 hodiny se mi zdají tak akorát

+/-  hra je hlavně vytvořena podle seriálu, takže kartičky, názvy, vybavení - vše je tomu přizpůsobeno. Já osobně to považuji za velké plus, protože chápu vtipy podle hlášek na kartičkách atd. a jimá se mě nostalgie. Ovšem pro někoho, komu seriál nic neříká, se to může jevit jako mínus, nebo mu to bude jedno. Měl jsem to štěstí, že jsem hru zatím hrál pouze s těmi, co viděli seriál.

- stejné lodě

- žádná interakce mezi hráči, rozhodně největší mínus hry (naštěstí je to napraveno v rozšíření, recenzi napíšu jindy). Pro mě hra stála za nákup, ovšem potřebujete mít i rozšíření (Pirates & Bounty Hunters) pro právě chybějící interakci, což může někoho odradit, protože stojí další peníze

− ujasnit si strategii, začátečník se může chvíli plácat sem tam a nic velkého se pro něj nestane-> tohle odpadá po více hrách

− občas vás úkoly honí z kouta do kouta mapy

 

Doufám, že moje recenze byla pro vás užitečná.

Díky za přečtení :-)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Mists of Bilehall IT verze nerozbalená
Mists of Bilehall IT verze nerozbalená
Akt. cena: 1600 Kč
Končí za: 3 hodiny

Offcanvas