Vlajky - nevyužitý potenciál.

Autor: Melvidor | 20.3.2018 | 2

Cílem hry je mít více bodů než vaši spoluhráči.

Hra se skládá z velkého hracího plánu, 200 kartiček (5 kartiček kontinentů, zbylé patří vlajkám) a 30 figurek (6 ks od každé barvy). Pravidla jsou velmi jednoduchá a strohá. V herním plánu je ve středu vyobrazen svět, který je barevně rozdělen podle kontinentů. Svět je ohraničen bodovacím polem, které určuje doplňující otázku. Na každé kartičce jsou 3 otázky (+ mapka): první se čte vždy, ze zbylých dvou se vybírá ta, která odpovídá barvě políčka, na kterém stojí bodovací figurka.

Průběh hry

Před začátkem hry je nutné se dohodnout na počtu kol (max. 5). Na herní plán se umístí náhodně vybraných 34 kartiček vlajek států. Každý hráč si umístí jednu figurku na startovací políčko, která bude určovat jeho pořadí ve hře a okruh otázek.

Hru začíná nejstarší hráč. Z 34 kartiček rozmístěných na herním poli si vybere jednu a předá ji soupeři po pravé straně. Ten mu přečte první otázku - odpovědí na ni je název státu. Pokud ji hráč zodpoví správně, umístí jednu svoji figurku na kontinent, kde si myslí, že se daný stát nachází (a získává bod). Poté se může rozhodnout, zda chce hádat dál. V případě, že bude chtít pokračovat, přečte se mu doplňující otázka (podle barvy na bodovacím poli). Pokud uhádne, posune si figurku o jedno políčko vpřed. Pokud neuhádne, může hádat soupeř. Když soupeř uhádne, získává bod a posouvá se o 1 políčko vpřed. Pokud neuhádne, ztrácí bod a posouvá se o jedno políčko zpět. V případě, že hráč na tahu nechce doplňující otázku, získává pouze 1 bod za umístění figurky na správný kontinent. Kartička se poté odloží stranou.

Není výhodné, vybírat si jen otázky z jednoho kontinentu, protože na konci hry se dostává extra bod za každý „obsazený“ kontinent.

Dojmy

Hra potěší, ale nenadchne. K dokonalosti ji stále něco chybí.

Výtku mám i k otázkám. První otázka je vždy stejná: Jakému státu patří tato vlajka? Následující dvě doplňující otázky jsou většinou ze stejného soudku – jaké je hlavní město, s kým (ne)sousedí stát, jaká je přibližná rozloha. Bohužel jsme nenarazili na žádnou otázku z historie, ze zeměpisu, zajímavost apod. A to je škoda. Určitě by to tu hru oživilo. Také možnosti u odpovědí na doplňující otázky jsou někdy až do očí bijící. (např. ve smyslu „Jaké je hlavní město Peru?“ A: Paříž, : Lima, C: Praha). Nabývám tak dojmu, že je hra pouze přeložená. Nám to kazilo dojem (a to nejsem zeměpisák :) ).

Drobná výtka k hernímu plánu - barvičky na bodovacím poli mohli být sytější. Často se nám stávalo, že jsme si nebyli jisti, na jakém políčku to naše figurka stojí.

Hra je o mnoho zábavnější v momentě, kdy otázky volíte soupeřovi vy :)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Watch
Watch
Akt. cena: 10 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas