Věk mýtů - recenze

Autor: vasekre | 3.11.2008 | 6

V deskové hře Age of Mythology se hráči vžívají do role vůdce jednoho ze tří rozdílných národů a snaží se porazit ostatní. Tato hra vychází z úspěšné počítačové předlohy a snaží se převzít prvky realtime strategie. Musím říci, že vcelku úspěšně. V tomto ohledu je lepší snad jen strategická hra Warcraft.

Co tedy hra obsahuje? Začnu od krabice, která je na dnešní dobu velká tak akorát a je nádherně zpracovaná. Po otevření se na nás vyhrne spousta figurek, kartiček a žetonů. Vezmu to heslovitě:

  • 300 figurek třiceti osmi druhů - figurky jsou vcelku pěkně udělané (i když do figurek z World of Warcraft nebo Descent mají hodně daleko). Bohužel je na nich vidět hromadná výroba a tak strávíte nějaký čas pilováním.
  • 213 hracích karet, 71 pro každý národ. Rozdělené do tří druhů: battle, random a permanent.
  • 4 karty vítězství
  • 14 druhů staveb a 6 druhů země.
  • 8 hracích kostek
  • 150 kostiček, které znázorňují suroviny
  • 6 hracích desek (2 pro každý národ)

Po rozbalení krabice, vybalení komponent a rozložení hry se můžete pustit do hraní. Jak jsem již zmínil, hráč se vžívá do role vůdce jednoho z těchto národů: Řekové, Egypťané nebo Seveřané.

Jedno kolo hry se skládá z šesti částí:

  1. umístění bodů vítězství na jednu ze čtyř karet (Won the last battle - hráč tento bod získává po bitvě, kterou vyhraje; Most buildings - kdo má na konci postaveno nejvíc budov tak vyhrává tyto body; Largest army - kdo má na konci nejvíc figurek, tak vyhrává tyto body; Wonder - kdo jako první postaví div světa dostane tyto body). Na konci hry se body rozdělí a hráč s největším počtem bodů vyhrává.
  2. Výběr akčních karet (hráč si vybere z permanent - ty si vybíráte jak chcete nebo random - náhodné lízání.
  3. Hraní akčních karet. Ve hře existuje 7 druhů karet: Explore při které objevujete nová území; Gather kdy sbíráte suroviny; Build je karta pro stavění budov; s kartou Recruit rekrutujete armádu; Trade karta vám umožní obchodovat s bankem. Předposlední kartou je karta Next age, díky které můžete postupovat do dalších věků, které jsou ve hře čtyři. Postup do dalšího věku vám zvýší počet karet na ruce a umožní vám rekrutovat unikátní hrdiny. Pro postup do dalšího věku musíte zaplatit určitý počet surovin. Úplně posledním typem akční karty je Attack, díky níž útočíte na soupeře. Přitom si můžete vybrat tři cíle útoků: buď útočíte na město a ničíte budovy nebo na území, pleníte úrodná místa a berete si je pro sebe nebo útočíte na soupeřovi zásoby.
  4. Limitování surovin, kdy můžete mít pouze 5 kostiček od každé suroviny. Když máte sklad, tak můžete skladovat 8.
  5. Odhození karet, které nechcete pro další kolo používat.
  6. Jako poslední část tahu je přesunutí značky začínajícího hráče, který pak pokračuje stejným způsobem.

Hra končí jedním ze dvou způsobů. Buď rozdělením všech bodů vítězství nebo postavením divu světa. Hra se hraje celkem svižně a při hraní se málokdo stihne nudit. Mínusem jsou ale souboje, které jsou až příliš o náhodě. Probíhají tak, že tajně zvolíte jednotku a pak hodíte počtem kostek, který je zobrazen v levém horním rohu karty jednotky, přičemž se bere jenom výsledek 6. Je pravda že některé jednotky mají bonusy do počtu kostek proti jednotkám jiným, ale i tak jsou souboje největším mínusem celé hry.

Základní hra je pro 2-4 hráče a má se hrát přibližně kolem tří hodin. Po prvních zkušenostech mohu tuto dobu potvrdit.

Shrnutí:
+ grafické zpracování
+ 3 rozdílné kultury
+ úspěšné přenesení RTS (realtime strategie) na váš stůl
+ množství strategií a stylů hry

- souboje
- vyšší cena

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Predam balik viacero hier
Akt. cena: 31 €
Končí za: 1 den

Offcanvas