Unlock! - Jen další únikovka? (A srovnání s Escape Room)

Autor: Prometheus | 28.3.2018 | 1

Když se mi dostala na stůl tak jsem si říkal: „Další únikovka, no tak to jsem zvědavý, jestli se bude v něčem lišit“.

V současnosti jsou únikovky takový moderní fenomén. A některá vydavatelství deskových her se rozhodla tohoto trendu využít. Chtěl bych v této recenzi porovnat recenzovaný Unlock s Escape Room a pak také s reálnou únikovkou.

Po otevření krabice Unlocku na Vás nejprve vykoukne návod, ten je v tomto případě opravdu tenký – má pouhých 8 stran. Pod manuálem se ukrývají 3 balíčky karet, které obsahují 3 různá dobrodružství a také výukovou hru. Aby bylo možné hru hrát, je ještě potřeba si stáhnout aplikaci Unlock. Aplikace je zdarma a díky Blackfiru také v češtině. A nyní již k samotnému hraní.

Unlock se hraje formou vykládání karet místností a předmětů, které se v nich nacházejí, a lze s nimi udělat nějakou interakci. Osobně se mi to líbilo více než Escape Room, kde máte k dispozici pár předmětů (zde je velký balík karet). Hra Unlock má jednu z nejlepších výukových her, jakou jsem kdy viděl. Opravdu nepotřebujete ani otevřít návod a hru pochopíte během těch 10 minut, co výuková hra trvá. Jak již bylo zmíněno, hra Unlock obsahuje 3 různá dobrodružství: Formule, Písk a Páras a Ostrov Doktora Goorese. Je super, že každá hra je naprosto originální.

U scénáře „Formule“ se snažíte získat tajemné sérum pravdy. Když jsme to zkoušeli, skutečně jsme se cítili jako v únikové místnosti.  Při hře „Písk a Páras“ se snažíte zastavit šíleného profesora Nosidea, který se kupodivu snaží zničit svět (je opravdu divné, že se šílení vědci nesnaží vyřešit globální problémy :D). Hra je udělána ve stylu kresleného komiksu. Nejprve jsem si myslel, že to bude asi nejslabší scénář, ale bylo to přesně naopak. Byla neskutečná zábava hatit plány ďábelského profesora Nosidea a padat do jeho nastražených léček. V posledním scénáři „Ostrov Doktora Goorese“ jsme zažili pro nás naprosto jiný systém hry, museli jsme se rozdělit na dvě skupiny, které spolu zpočátku nemohly komunikovat. Až v pozdějších fázích hry navázaly komunikaci a musely spolupracovat na dálku.

Pokud bych měl srovnat Unlock a Escape Room, je pro mě jednoznačně vítězem Unlock. Hry s aplikací jsou teď v kurzu a Unlock ji na rozdíl od Escape Room má k něčemu (v ER jen dodává hudbu). Na druhou stranu k hraní Escape Room nepotřebujete žádné další zařízení.  Aplikace totiž nabízí nejen depresivní sledování času, zvukové podbarvení hry, ale také možnost zadávání stojů (karty s přímou interakcí jako například zapojení elektriky) přímo v zařízení, ovšem největší výhodou je možnost nápovědy na konkrétní karty. Právě lepší forma nápovědy vám umožní, že se hra dá opravdu dohrát, i když se seknete. U Escape Room se nám stalo, že jsme se sekli a pak jsme dostávali nápovědy na část hry, kde jsme ještě nebyli :D.

Výhoda Escape Room je asi v tom, že v krabici nabízí více scénářů. A jak je to v porovnání s reálnou únikovkou?? Zatím jsem byl pouze na několika únikovkách, a tak to možná nebude úplně objektivní. Atmosféra je skutečně srovnatelná - v obou případech se do hry skutečně ponoříte a ani nebudete vnímat, že ten čas tak letí. Cena jednoznačně hovoří pro Unlock – zde máte 3 hry proti 1.  Výhodou reálné únikovky bude asi možnost si vybrat téma, které je nám blíže, ovšem s tím souvisí zase nutnost někam zajet, kdežto Unlock zahrajete prakticky kdekoliv. Znovuhratelnost je v obou případech asi pasé.


Závěrečné hodnocení:

Hra Unlock je asi v současnosti nejlepší únikovou deskovou hrou na trhu a každému fanoušku tohoto žánru bych ji jednoznačně doporučil. Obtížnost scénářů je na velice dobré úrovni – dají se zvládnout všechny, ale rozhodně ne každému se to povede v daném čase.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Mekflaj

Doporučuji
Únikovka je to vskutku bravurní. Klobouk dolů. Když jsem bral krabici do ruky, měl jsem trošku obavu, jak se autor popasuje s absencí skutečného prostředí a možností si na předmět sáhnou, či si místnost prohlédnout a tak zažít to dobrodružství hledání, lezení po kolenou, otevírání, točení a podobně.
Rovněž doporučený věk 10+ a první pohled na jeden balíček cartoon kresbiček mi podvědomě našeptával něco o hře pro děti... Teď se stydím :-) Není tomu tak a zpětně musím říci, že to rozhodně není hra pro 10ti leté děti. Prostě to nezvládnou. Ne, pokud nebudou pokaždé klikat ve zmíněné apce na nápovědu. Myslím tím časově - tzn. 60minut
Scénáře nevyžadují nějaké konkrétní znalosti, stačí obecné povědomí. V jednom okamžiku naleznete, jak už to u šílených vědců bývá, Mendělejevovu tabulku prvků. Všichni víme wo co gou :-) ne tak 10ti leté děti a tudíž nalézt spojitost v tomto bodě pro ně bude oříšek.
Jinak je to spíše o všímavosti a důvtipu.
Velmi milé bylo hned na úvod zjistit, že během 10ti minut hru zvládnete hrát. Vlastně, jak autor uvádí, nemusíte číst návod :-) Jednoduše si zahrajte tutorial. Jednoduché osvojení pravidel a systému hodnocení hry. Jednoduchost nic, a to zdůrazňuji, neubírá na bezvadném plnění úkolů a postupu hrou.
Každý scénář je trošku jiný. Podle obtížnosti bych je seřadil vzestupně: Formule, Písk a Páras a nakonec Ostrov Doktora Goorese, který je dobré hrát ideálně ve 4 hráčích. Ostatní vidím spíše na dva hráče.
Všechny vás vtáhnou do děje, ihned jak zmáčknete tlačítko Start. Buďtě bez obav :-) A věřte, že čas letí neskutečným fofrem. Pozor někdy nesprávnou volbou ztácíte čas jako penalizaci! Takže nad výkony grafiků můžete žasnou až potom, "jinak jsi mrtvý Dejve :-)".
Já se přiznám, že jsem hru hrál s kolegou a dokonce se odvážím tvrdit, že nejsme žádní tupouni :-) a ani jeden scénář jsme nestihli... teda těsně, ale nestihly... Pokud bych chtěl hru dohrát úplně bez nápovědy, pak jedině s občankou nesoucí jmého Sherlok Holmes :-) Možná z důvodu nezkušeností s únikovkama, co já vím... Ale fakt je to těžký stihnou v limitu bez nápovědy.
Není to dáno nesmyslností úkolů, jak by se mohlo zdát. Podle mého názoru, byl ve hře jediný moment, kde se asi hooodně lidí zasekne a buďto sáhne po nápovědě a nebo hru prostě nestihne dokončit. Záměrně neřeknu kde a ve kterém scénáři. To byla asi jediná skvrnka na jinak bezvadné hře. I když s odstupem času musím uznat, že i na to se dalo přijít i když to byla teda záludnost par excellece! :-)
Když to shrnu: Nikdy jsem nechtěl dát 9 stovek za něco, co si můžu zahrát maximálně jednou :-) 250,- možná... alá různobarevné historky... Teď říkám, že bych dal i 1000,- a pak by mi bylo líto to prodávat dál, i když už bych si to zahrát nemohl...
Bezva zábava, nikterak ochuzená o realitu, snadný návod - alternativně zkušební minihra, funkční offline aplikace. Je dobré hrát při lepším osvětlení a několikrát je třeba si poslechnout zvukový úryvek, tudíž na mobilu buďto v klidném prostředí, nebo sluchátka. Také jsme to hráli bez tužky a papíru - jde to, ale asi někomu bude vyhovovat si hodit pár poznámek na papír.
Jak bylo napsáno - kdo má rád tento druh zábavy, nebude litovat!!! S klidným svědomím dávám 10 z deseti :-)

18.10.2018 11:17:02

Vybíráme z Bazaru

Prodám Pivní hra
Prodám Pivní hra
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas