TROLOGRAFICKY: Codenames dostávají mobilního pomocníka

Autor: PatrikBolas | 6.9.2015 | 2

Včera jsme vás informovali o spuštění mobilní verze deskové hry Pandemic a nedlouho na to byla představena doprovodná aplikace pro novou párty hru od Vlaadi Chvátila s názvem Codenames. Ta neslouží jako mobilní náhrada své deskové předlohy, ale příjemným způsobem originální hru doplňuje. Předně tedy nahrazuje čtvercové kartičky z fyzické hry, které vypravěčům uvádějí, kde se nacházejí karty jejich týmů. Díky této aplikaci získáte nekonečně mnoho kombinací, což vám fyzická varianta karet nenabídne.

Nastavení aplikace vás nechá zvolit si mezi dvěma typy her:

  • kompetetivní (jeden tým proti druhému týmu)
  • koperativní (jeden týmu proti hře) 

a nastavit, který z týmů bude začínat (lze nastavit i střídání mezi jednotlivými hrami) a upravit možnosti zbrazení karet, časovače a zvuky.

veškerá nastavení, jež aplikace nabízí

Zobrazení karet

Rozložení karet si můžete zvolit náhodné nebo určit kódem. Můžete se tak porovnávat s přáteli, protože stejný kód vygeneruje zcela stejné rozložení karet. Dále si můžete zvolit vzhled karet. Karty mohou být znázorněny jako čtverce, obdélníky nebo v perspektivě. Konečně asi ta nejvymakanější možnost. Hra totiž rozpozná polohu mobilního zařízení, proto v poloze na stole jsou všechny karty zakryté a jakmile telefon vezmete do ruky, odhalí se rozložení karet (nebo lze podržet tlačítko pro zobrazení rozložení). Vypravěči tak nemusejí telefon neustále držet či vypínat. Tuto vlastnost si můžete a nemusíte zapnout (karty jsou pak viditelné neustále).

 

obdélníkové zobrazení s časomírou / samotná časomíra

Časovač

Ne každý ji má rád, ale s určitou skupinou lidí by hra mohla trvat i hodiny, proto je zde možnost zapnutí časomíry. Na výběr máte z šesti rychlostí hry, od 50 vteřin po 5 minut na jednotlivé tahy hráčů. Krom toho jsou zde další čtyři možnosti, kde si volíte vybalancovanost časomíry - zda budou mít všichni stejně času, vypravěči více, hádající více nebo bude jedna časomíra pro celý tým.

Zvuky

Poslední položkou nastavení jsou zvuky. Jako první si můžete zapnout oznamování fází. Ženský hlas vám pokaždé oznámí, kdo je zrovna na řadě. Dále si můžete zapnout odpočet od 10 či 5 vteřin před koncem tahu. Následně je zde zvonek či mluvené slovo pro oznámení konce tahu a konečně možnost zapnout průběžné informování o stavu času.

 

zobrazení v pesrpektivě s časomírou / skryté dlaždice v poloze na stole

Zobrazení karet i časovač jsou zcela volitelné možnosti, ale pro zahájení hry musí být aktivována alespoň jedna z nich. Zvuky jsou volitelná možnost při aktivaci časovače. Můžete tak hrát kompletně bez odpočtu a nestresovat se či hrát pouze s časomírou a používat fyzické karty. Aplikace je zatím pouze v angličtině, ale vzhledem k předchozím aplikacím od CGE se snad české verze dočkáme (brzy).

Aplikaci si můžete zdarma stáhnout z:

Google Play - Android

Appstore - iOS

Sdílet s přáteli:

Komentáře

iOS
Doplněn odkaz pro iPhony a iPady.

6.9.2015 14:59:53

Obrazky
Nejak nevidim obrazky :(

7.9.2015 06:48:45

Habrik
Mělo by to být spravené. Díky za upozornění ;).

7.9.2015 09:15:37

Vybíráme z Bazaru

Vindication Archive Edition
Vindication Archive Edition
Akt. cena: 5690 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas