TROLOGRAFICKY: City Mania od Days of Wonder

Autor: PatrikBolas | 28.4.2015 | 2

Days of Wonder chystají pro letošní podzimní veletrh stolních her v Essenu novinku City Mania. Pokud ovládáte angličtinu, určitě se podívejte na video níže, kde je celá hra představena kluky z DiceToweru a pokud ne, tak vám jistě přijde vhod stručný popis hry.

City Mania je euro hra o budování města pomocí dílků a řešení ekonomické stránky vašeho města. Je určena pro 2-4 hráče s herní dobou 45 minut. Každý hráč má vlastní destičku s prázdnými políčky, která se brzy zaplní různými budovami, od těch průmyslových, až po ty zábavní. Ve svém tahu umisťujete šipku s číslem k jednomu z pěti sloupců nebo k jednomu z pěti řádků společné nabídky budov. Číslo na šipce udává umístění dílku v daném směru, který si následně vezmete. Na jeho místo dáte figurku, jejíž význam je prostý - další hráč si nesmí vzít žádný dílek, který je ve sloupci nebo v řádku s touto figurkou. Musí tedy využít jiný řádek či sloupec a tuto škodící figurku po svém tahu přemístit na novou pozici.

Číslo na šipce ale neudává pouze dílek, který si vezmete, ale zároveň udává, do kterého sloupce či kterého řádku tento dílek musíte umístit na destičce svého vlastního města. Musíte tak dopředu přemýšlet, jaký dílek si vzít a jestli se vám bude hodit do dané části města. Většina dílků vám po umístění do vašeho města přidá energii nebo zaměstnance a téměř každý dílek tyto zdroje potřebuje pro svůj chod - továrna logicky produkuje energii, ale vyžaduje zaměstnance.

Ve hře odehrajete celkem čtyři kola, kdy v každém z nich musíte rozebrat nabídku budov, aby se v dalším kole mohla udělat nová. Na závěr se spočítají body podle specifických pravidel budov - rezidenční budovy jdou stavět na sebe a přináší tak více bodů, továrny přináší více bodů když sousedí se supermarketem apod. Každá budova, která nedisponuje zaměstnanci či energií je zbořena a naopak přebytečná energie vede ke znečištění (které se dá mírnit parky) a příliš mnoho zaměstnanců vede k přelidnění, za což body ztrácíte. 

Hra nabízí i pokročilou variantu, ve které nemáte své šipky s čísly 1-4, ale i tyto jsou součástí nabídky a můžete tak číslo tři využít třeba třikrát. Zároveň se v této variantě objevují nové budovy, jako kanceláře, které vyžadují jak energii, tak zaměstnance a jsou tak mnohem obtížnější na provoz, nebo monumenty, které přinášejí body na základě umístění ve městě. V této variantě mají hráči i zcela jinak zřízena města, kde nejsou pouze řádky a sloupce, ale také čtvrti, které umístění ještě více komplikují.

Dle hodnocení DiceToweru je každá z variant naprosto odlišnou hrou a zcela určitě by se měla líbit těm, kteří si oblíbili hru Five Tribes. Berte na vědomí, že ve videu je pouze prototyp. Finální kvalita bude zcela určitě odlišná.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Marvel Champions sbírka (ENG)
Marvel Champions sbírka (ENG)
Akt. cena: 13000 Kč
Končí za: 13 hodin

Offcanvas