TROLOGRAFICKY: Boardgame Open 2017 - report

Autor: Djkoma | 26.3.2017 | 5

S jarem přichází mnohá očekávání. Někdo se těší na rozkvétání květin, někdo na doplnění zásoby slunečních paprsků a jiný na ranní zpěv ptáčků za oknem. Ve městě perníku je posledních 10 let vítání jara spojené s turnajem v deskových hrách, Boardgame Open. Letošní ročník se odehrál v sobotu 18.3. v salonku restaurace Garáž a jestli Vás zajímá, jak proběhl a dopadl, dejte si pauzu od deskovek/karetek (já vím, že zrovna nějakou hrajete!) a užijte si účast na dalším povedeném ročníku!

Organizace

Boardgame Open je tradičním pardubickým turnajem, který po celou dobu organizují prakticky stejní lidé, Jirka (sasa) s manželkou Janou. Každým rokem se snaží sehnat atraktivní ceny pro vítěze i ostatní zúčastněné a hlavně zvládnout početnou skupinu nadšených (vášnivých) hráčů. Organizace turnaje začala už více jak měsíc dopředu, kdy na stránkách Herní ligy Pardubice probíhalo hlasování, které 4 hry se budou hrát. V prvních třech anketách postupně zvítězilo Takenoko, Port Royal a Marco Polo. Díky shodě a následnému rozstřelu v poslední anketě, se k vyjmenovaným připojil ještě všeobecně oblíbený Splendor. Díky dobrým vztahům s vydavateli a využití vlastních zdrojů se povedlo dát dohromady takový počet kopií, aby mohla být kapacita turnaje nastavena na 30 hráčů. Okolo turnaje panuje výborná, řekl bych až rodinná atmosféra, v které je vítán každý, kdo si chce zahrát. Ještě den před vypuknutím turnaje to vypadalo na naplněnou kapacitu (dokonce s mezinárodní účastí!).

Účast byla slušná

V samotný den hraní klesl počet účastníků na 28, na což však organizátoři byli velice dobře připraveni a jak jsem se později dozvěděl, měli připravených několik variant rozdělení stolů s hrami i hráči. Začátek registrace byl v 13:00 a necelou hodinu po začátku registrace se již hrály první hry. Jednotlivé stoly byly očíslované a na tabuli se jmenovkami bylo jasně vidět, kdo sedí u kterého stolu a kterou hru bude hrát. Odlišnou barvou byl navíc zvýrazněn "vypravěč", který hru u stolu hráčům hry vysvětloval včetně domluvených pravidel. Osobně jsem se účastnil jako vypravěč her Port Royal a Marco Polo a mohu říct, že bylo velice vhodné, že jsme se jako rozhodčí předem sešli a některé nedostatky a nejednoznačnosti pravidel si vysvětlili a domluvili se na jejich řešení (seznam bude níže vypsán pro případnou inspiraci dalším hráčům nebo rozhodčím). Hry v turnaji byly 4, ale časové a organizační zvládnutí si každý hráč stihl zahrát maximálně 3 hry. Samotný turnaj neprobíhal jako je někdy zvykem stylem hraní jedné hry na všech stolech, ale kombinací vždy 2 her současně. Dále platilo pravidlo, že v prvních dvou kolech, se hráči nepotkají dvakrát se stejným soupeřem u stolu. Ve třetím kole, si postupně od posledního hráče (to jsou ti, kteří si nejvíce užívají hru samotnou bez ohledu na výsledek) každý vybíral, kterou hru by si chtěl na konec zahrát.

Malá vsuvka s pravidly k jednotlivým hrám (doplnění nebo úprava):

Takenoko (základní hra)

  • plnění úkolů bez omezení (žádné pravidlo splněných úkolů ani gentlemanské zahazování právě získaných úkolů, které jsou automaticky splněné díky postavení na stole)
  • plánování akcí v kole současně (ne postupně)

Port Royal (základní hra)

  • schopnost Guvernéra a Admirála lze využít až v dalším tahu (ne v tom, kdy je hráč koupí)
  • expedice se plní jen v kole, kdy je hráč aktivním hráčem
  • expedice nejsou potřeba k vítězství
  • nelze si vzít loď s jednou mincí, pokud pro hráče nemá přínos (škození není přínos)

Marco Polo (základní hra)

  • hrála se doporučená první hra s náhodně vybranými kartami akcí u města na plánku
  • základní 4 postavy (určil se první hráč, pak jdou postavy po sobě, žádný draft)

Splendor (základní hra)

  • v případě přehlédnutí návštěvy šlechtice pokračuje hra dále, šlechtice si hráč může vzít ve svém dalším tahu (pokud si ho někdo nevezme dříve)

Dojmy z hraní

U samotného hraní jsem dopředu věděl, co budu hrát minimálně v prvních dvou hrách hrát. Jako vypravěč/rozhodčí, jsem měl na starosti v prvním kole Port Royal a ve druhém Marco Polo. U první hry jsme se sešli všichni hráči znalí pravidel, proto jsem jen rychle jsem proběhl "pravidla" pro turnaj a šlo se hrát. Podobnou hru jsem ještě v PR nezažil - na cokoliv jsem šáhl, to se povedlo. Za vše lze zmínit například perfektní "přístav" v podobě 4 lodí, všechny za 4 zlaté. Mít tak během 4. kola 17 zlatých a mít možnost si nakoupit v podstatě cokoliv, se neodmítá (přes malou expedici ke slečně a pak už jen sebrat zbytek bodů). Šlo o rychlo hru, v které soupeři velice jasně vsadili na hru přes admirály (dva hráči po jednom, jeden se dvěma). Tato taktika jim nepřinesla vítězství především proto, že příliš často chtěli mít vyložených 5 karet a brát peníze, aniž by řešili, co mohou koupit jiného a sbírat body (pracovně této snaze říkám Efekt páté karty). Mám rád hry, v kterých hráči už mají svoje odehráno, protože je pak vidět, jak si kdo oblíbí různé strategie. Bohužel pokud více hráčů zvolí stejnou taktiku, málokdy to vede k úspěchu.

Někdo hraje na jistotu, jiní riskují

Druhá hra a s ní složitější a delší Marco Polo. U stolu jsme se setkali 4 známí hráči, pravidla jsme si zopakovali, pouze jediná hráčka hru hrála poprvé. Naštěstí pro ní získala postavu obchodníka a tak sbírala zboží, které ostatní hráči nakoupili na trhu. Je to ideální postava pro nového hráče, který díky ní dostává zboží a jen hledá úkoly na splnění a města podle karet cílů získaných na začátku partie. Já jako druhý hráč v pořadí získal postavu Berke Khana, který neplatí za položené kostky na již aktivovaná pole. Skvělá postava, která většinou nemá nouzi o peníze a může velice nepříjemně škodit. Použil jsem tradiční taktiku sběru velkého množství velbloudů a jejich výměnu za černou kostku. Výjimečně jsem si prohlédl akční karty položené na městech a všiml si především dvou, které jsem chtěl využít (navíc byly ve městě, do kterých jsem v rámci počátečních karet cílů chtěl dostat). První takto zajímavou kartou města byla výměna aktivace za kostku -> platba peníz za využití destičky malého města, v kterém již mám domeček. Tato karta může být v kombinaci s destičkami bodů nebo peněz velice silná a právě k aktivace směr peníze jsem jí využil a měl tak do konce hry o peníze postaráno. Další důležitá karta města byla výměna velbloud+zlato za 4 body. Na této kartičce jsem během 3 kol získal kolem 32 bodů. Můj celkový výsledek se pohyboval kolem 96 bodů. Hra byla rozhodně dlouhá, na tento turnaj možná až příliš (současně se hrálo Takenoko a Splendor, takže ostatní hráči před naším dohráním stihli další 2-3 hry pro zábavu), ale o to víc potěšil výsledek.

Některé partie se protáhly

Poslední hrou, kterou jsem si nemohl vybrat, byl Splendor. Díky výběru v závěrečném kole v podstatě první tři hráči v průběžném pořadí seděli u jednoho stolu společně s jedním z organizátorů, Jirkou. Hra začala velice agresivně, kdy dvojice soupeřů šla rychle po vysokých kartách, já a Jirka jsme šli naší "tradiční" stavbou první úrovně karet. Podle šlechticů a jejich možnosti kombinace jsem viděl možnost v závěru dohnat agresivní hráče. To se také stalo a během tří kol v závěru byl náskok první hráčky z 12 bodů snížen na 3. Bohužel v závěru agresivní styl hry (cca o kolo) zvítězil. Přesto stále považuji Splendor za jednu z nejvíc nahodilých her, ale mám jí přesto rád díky jednoduchosti a rychlost, s níž se dá naučit a hrát.

Po šesti hodinách hraní a povídání o hrách jsem i velice uvítal možnost "změnit lokál" a přemístit se s organizátory i ostatními, kteří chtěli, do centra města na drink a probrat případné změny pro příští ročník.

Souhrn a výsledky

Akce se rozhodně vydařila a to neříkám jen proto, že si vezu druhé místo a novou hru (7 wonders duel). Organizace jede na maximum a všichni účastníci viditelně mají deskové hry rádi. Každý účastník si odnášel alespoň malou cenu a určitě i motivaci k účasti na příštím ročníku. Ten by měl být v podobný termín a proto už si ho teď můžete dát do kalendáře nebo sledovat odkazy, které budou pod článkem. Pro organizátory vzniká zajímavá výzva rozhodnout se, jakým stylem turnaje se budou ubírat dále, zda stále kombinovat jednodušší a kratší hry se složitějšími nebo zvolit jen jeden typ z těchto her. Uvidíme, co si připraví na příští rok.

Celkové pořadí

Poděkování

Velké díky patří organizátorům, kteří pár dní před akcí i v den akce věnovali mnoho úsilí i drobným detailům (pásky na ruku, jmenovky na tabuli, průběžné informace o akci i cenách) a díky nim se akce rozhodně povedla! Takže díky Jani a Jirko, na turnaje s Vámi se vždy budu těšit!

Dále díky za ceny a pomoc sponzorům: Albi, Blackfire, Fox in the box, Mindok, REXhry, Svět deskových her

Pozvání na další akce v Pardubicích:

8.4. - turnaj ve Vyvolávačích (Summoner Wars)

12-14.5. - Zatrocon 2017

27.5 - turnaj v Dominionu zde

Herní Liga Pardubice

Stránka Herní ligy na Facebooku

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Podekovani
Diky moc za organizaci. Byla fajn akce.

Jedine co bych mozna zmenil pro priste je nasazeni her. Hra jako Marco Polo na takovy turnaj patri, ale jednoduse bych ji nasadil do posledniho kola napr. k prvnim trem stolum, tak aby se rozhodovalo prave v takove hre a nikoliv napr. ve Splendoru.

Kazdopadne palec nahoru a rad se zucastnim i priste.

27.3.2017 12:03:49

Vybíráme z Bazaru

Great western trail 2nd edition
Great western trail 2nd edition
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas