Tipy, jak si hraní deskových her nezkazit

Autor: matewr84 | 10.4.2017 | 67

Chtěl bych se s vámi podělit o pár tipů, jak si hraní deskovek nezkazit... Přesněji řečeno, jak řešit některé problémy nebo jim předcházet. Určitě tento článek není třeba brát jako nějaký moralizační paskvil (no, i když paskvil možná ano, záleží na zkušenosti a vkusu čtenáře ;-)), vše je totiž z mé vlastní zkušenosti, takže se jedná spíše o snahu pomoci a inspiraci k řešení různých problémů u hraní (většinou sociálního rázu), tak abyste si to hraní hlavně užívali. Takže jdeme na to:

  1. Hlavní je příprava: Pokud je na vás uvalen ten těžký úkol čtení a učení pravidel, tak ho v žádném případě nepodceňujte. Vaším hlavním cílem by totiž mělo být zaručení co nejhladšího a nejzábavnějšího průběhu všem zúčastněným včetně vás samotných. A pokud nikdo nebude chápat pravidla, všichni budou vaší vinou unudění k smrti z jejich výkladu a navíc nasekáte i nějaké chyby, kvůli kterým bude hra v tom lepším případě nevyvážená, tak zábavnost prudce klesne dolů. Takže tip číslo jedna zní: Naučte se pravidla pořádně a pokud možno i z paměti. Ideální je si vysvětlování i zkusit nanečisto. Pokud je hra komplikovanější, zahrajte si sami nějaká cvičná kola, ušetříte tím spoustu času a trampot budoucím hráčům. Na několika českých webech věnujících se deskovkám, jsou návody jak na vysvětlování pravidel. Sám jsem napsal jeden, který tady visí v sekci články. Tak se nějakým zkuste řídit.
  2. O hře nelžete: Určitě to znáte. Chcete si nutně něco zahrát, ale ostatní se zdráhají, jelikož ta hra vypadá moc složitě, potažmo se jeví dlouze nebo hráči nemají dostatek času. I kdyby to mělo znamenat, že nakonec nic hrát nebudete, nikdy o hrách nelžete. Ne, Arkham nestihnete do hodinky a Zombie Dice JE celý o náhodě. Jde o to, že pak lživé informace utváří jen a jen zklamání a také ztratíte určitou reputaci a ke hrám s vámi už ostatní budou usedat mnohem opatrněji. Trocha přehánění nemusí nutně uškodit, ale doopravdy jen nutná trocha ;-)
  3. Nováčky uvítejte: Pokud máte nutkání všem ukázat, jak je vaše myšlení strategicky a takticky vyspělé, tak se přihlaste do nějakého turnaje. Celá partie by se měla prioritně podřídit nováčkům, ať si hru užijí. Ostatní už zřejmě vědí, jak je hra dobrá, tak by jim trocha polevení vadit neměla. To však také neznamená, že je nutně necháte vyhrát, jen jim zbytečně neškoďte a případně s něčím drobným poraďte. Výše uvedené nemusí platit u hráčů kteří jsou zkušení a, byť jsou v dané hře nováčky, chytnou se snadno.
  4. Nehrajte za druhé: Tento tip trochu doplňuje tip minulý. Ať už hrajete kooperačku nebo hru proti živým oponentům, nikdy neovládejte tahy druhých. Pokud se hraní účastní nováček, poradit mu můžete, pokud si neví rady, nebo mu dejte jen nějaké všeobecné strategické tipy. Pokud mu řeknete, že ideálně by měl v tomto tahu udělat tyto tři akce, tak už dotyčný hru nehraje, ale jen se řídí pokyny, a to není zábava a ani se hru nenaučí hrát. U kooperativních her to jde mnohdy ovládat hůře, ale i kdyby jste se měli kousnout do rtu, tak hru prostě neřiďte. Pokud například vidíte už po páté za sebou ideální řešení problému, tak ho neříkejte, ale namísto toho jen nadhoďte část onoho řešení a počkejte jestli se ostatní chytnou. S tím souvisí i další tip:
  5. Partie by se měli účastnit všichni hráči: Jestliže vidíte, že se někdo nedokáže hry chytnout, zkuste jej přímo či nepřímo donutit k aktivitě vašimi herními činy, potažmo komunikací s dotyčným. Pokud nic nezabírá, raději jej oslovte a zeptejte se, zda hru chápe, nebo jestli ho hra baví. Pokud ne, tak zvažte ukončení partie. Nenechte u stolu sedět mrtvoly.
  6. Nekažte zážitek ostatním: Dosud byly tipy spíše směřované na hostitele. Ale všichni hráči jsou součástí celkové zábavy, ne jen hostitel. Proto se snažte ze všech sil během hry nemít otrávený výraz, nepomlouvat hru atd… pokud se vám hra nelíbí, překousněte to a najděte na ní nějaké pozitivum, kterého se můžete chytnout a snažte se bavit. Pokud to nejde, tak se alespoň netvařte unuděně a na hru neplivejte síru. Na konci hry můžete své pocity sdělit ostatním, ale buďte ohleduplní k ostatním, a to hlavně k vlastníkům hry nebo k těm, kteří si tuto hru oblíbili.
  7. Buďte upřimní: Tento bod je na první pohled trochu v rozporu s minulým, ale je důležité, abyste po partii dali na vědomí zda vás hra bavila či nikoliv. Můžete se zdržet důvodů, pokud od vás nebudou přímo vyžadovány, ale řekněte to. Pro majitele hry je to podstatná informace při budoucích hraních s vámi.
  8. Hlavně pozitiva: Budu se opakovat, už to bylo totiž řečeno v tipu šest, ale vnímám to jako důležitou věc, proto jsem to zařadil do samotného tipu. Ve hrách hledejte hlavně pozitivní stránky. Když na ně během hry budete myslet a budete se jimi řídit, respektive na ně hrát, tak si hru užijete mnohem více a stejně tak i vaši spoluhráči. Kdybyste se namísto toho upnuly na jedno negativum, tak z toho nikdo nic nemá.
  9. Nepřehánějte to s dodržováním pravidel: Jasně, pravidla tu od něčeho jsou a jejich dodržování je důležité, ale pokud si něčím nejste jistí a měli byste dané drobné pravidlo dohledávat deset minut, tak se na to vykašlete.
  10. Problémy s hráči vyřiďte co nejdříve: Bohužel se to stává. Občas se najde někdo, kdo hraní všem ostatním něčím kazí. Ať už je to cokoliv, slušně a přátelsky mu to řekněte. Je to lepší než nechat všechny trpět v důsledku jeho chování.
  11. Zachovejte přátelskou atmosféru: Hry jsou hlavně o sociální interakci a ta by se ideálně měla nést v přátelském a pohodovém duchu. Nikdy se u her nehádejte, v konečném důsledku je to zbytečné. Pokud se jedná o klidnou a otevřenou výměnu názorů, tak proč ne, ale být na ostatní naštvaný nebo na někoho nadávat ke hře vůbec nepatří. Zajímavé je, že se tento aspekt objevuje většinou u méně zkušených hráčů. Ti sehralejší, jsou u her také povětšinou přátelštější. Že by menší touha po vítězství? Když už jsem to nakousl...
  12. S tou soutěživostí to nepřehánějte: O co v konečném důsledku jde? O to aby na vás ostatní byly naštvaní a pak za třicet let vás poplácali po rameni, že jste za mládí byli neomylní v Dobblu? Není lepší si ty hry užívat a vítězství si nechat jen jako příjemný bonus? Však o ty “medaile” nakonec nejde, když vás nikdo nebude mít rád. Raději vřele a upřímně pogratulujte vítězi a skočte si na jedno. A navíc: bojujete jen o pitomé VB, v sázce nejsou krásné dívčiny nebo miliardy korun… tak se na to vyplázněte :-) Pozor ale na absolutní flegmatičnost:
  13. Držte se cíle hry: Pravidla jsou od toho, aby všichni měli stejné podmínky. Každý hráč do dané hry vstupoval s tím, že se bude snažit daný cíl co nejlépe splnit. Pokud tento fakt budete ignorovat, tak je to nefér vůči ostatním a není to moc hezké a přátelské. Takže žádné zbytečné škození, jen protože už nemůžete vyhrát, pokud se tedy nejedná o přátelské pošťuchování, které je terčem také tak chápáno.
  14. A hlavně se bavte: Tento tip je množinou všeho výše zmíněného a i dalších potencionálních tipů, které jsem nezmínil. Ať už to znamená, že máte kvůli tomu prohrát, nebo záměrně přehlédnout něčí švindlování, vždycky myslete na toto hlavní pravidlo. Prostě se bavte, protože o tom deskovky právě jsou a když se budete bavit vy, tak s velkou pravděpodobností se k vám připojí i ostatní.

Toť vše… já děkuji za pozornost, jsem rád, že jste to dočetli až sem :-)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

dobré
já si to snad vytisknu.

10.4.2017 09:09:09

Stolnoherný kánon
Veľmi pekne napísané. Nie vždy sa zadarí všetko do bodky splniť, zvyčajne si to však ani človek neuvedomuje a presne týmito zásadami sa pri hraní riadi. Pri hraní s nováčikom je potom niekedy užitočné, keď ide urobiť objektívne zlý ťah, skúsiť nenásilne vysvetliť, ktorý ťah by mu mohol priniesť lepší efekt. Ide hlavne o ťahy na začiatku partie, keď majú nováčikovia (alebo deti) ešte totálne nejasnú predstavu o fungovaní hry. Takisto žiaden problém netreba robiť z vrátenia a opravy ťahu, hlavne ak sa to dá pohodlne dopočítať. Vďaka

10.4.2017 09:36:34

nováčikovia
napadlo mi, že keď vysvetľujem hry, tak zo začiatku spravidla nováčikom vysvetľujem, čo by mali zhruba robiť, akou cestou sa vydať a väčšinou to robím tak dobre, že potom s nováčikom (-mi) aj prehrávam :D Pri vysvetľovaní hry (resp. pri vedení hry, ktorú poznám iba ja) mi všeobecne robí najväčší problém sústredenie na vlastné ťahy.

10.4.2017 11:35:23

Pekne
Pekne napsana ale osobne me jako nejdulezitejsi prijdou spoluhraci.
Uz se nesnazim tlacit deskovku kazdemu. Poslouchat jak je neco slozite a zahrajme si radeji zolika uz me nebavi. Radeji si pockam na hrani s nekym koho hry zajimaji - a muze to byt i novacek.

10.4.2017 11:58:43

Palec nestačí
Vynikající..

10.4.2017 19:37:40

děkuji
Děkuji moc všem za pochvalu, jsem vážně rád, že se to líbí :) doufám že to někomu pomůže a případně inspiruje :)
Souhlas s Pecovarhry.
Merggieman: Jj mám to obdobné, často s nováčky prohraju, páč se soustředím víc na to aby se bavili a aby se vše provádělo správně, než na svoje tahy.
Paladin: Ano, hlavně nevnucovat hru každému, to jsem tam měl také napsat. Prostě někdo není na deskovky, stejně tak jako ani my hráči nejsme na všechny druhy zábavy. Většinou je to ale tak, že tomu lidé nevěří a když si to vyzkouší tak je to chytne... ale znal jsem pár doopravdy zatvrzelých odpůrců, kteří se ani bavit nechtěli, to je pak těžké. Také jsem ale znal jednoho, který se chtěl bavit, ale nešlo mu to, prostě to nebylo pro něj. Hlavně do ničeho nikoho nenutit, pokud nebaví sbalit a bavit se nějak jinak, je jedině dobře že nejsou všichni deskoherně pozitivní, aspoň je ten život zajímavější a ne tak repetetivní.


10.4.2017 20:42:01

King making
Dobrý článek. Pokud to jde, ještě bych do něj zkusil zahrnout nepříjemnost king makingu.

10.4.2017 23:44:55

Hraní s nováčkem
Taky mám zkušenost, že když hraju s nováčkem, prohrávám :-D

Pokud jsem objektivně lepší a je to výuková partie, dělám většinou to, že rozeberu některé možnosti s tím, že popíšu i potenciální reakci protihráčů. Finální výběr (bez ohledu na to, jak moc dobrá či špatná možnost to je) nechávám čistě na hráči. Dost se mi to vyplatilo (resp. u mě nevyplatilo :-D) třeba u Portorika.

Takto jsem prvních pár tahů pomáhal i na turnaji v Summoner Wars, kde jsem byl jako rozhodčí. Se souhlasem protihráče samozřejmě. Vysvětlil jsem pravidla ještě před startem a pak jsme první tři nebo čtyři tahy odehráli spolu. Pokaždé bylo závěrečné rozhodnutí na hráči, nikdy jsem neřekl něco ve stylu "udělej tohle a pak tohle".

11.4.2017 08:25:39

kája mrázek

Mecenáš trolíků

hraní za jiné
dle mého je skutečně nejhorší možností jak zkazit hru hráč, co hraje za ostatní v kooperativní hře... bohužel se vždycky někdo takový najde (a nemusí to dělat vědomě), kdo ovládá tahy druhých a třeba při každém rozhodnutí jiného hráče říká "tohle bys neměl dělat" "tohle je zbytečné" a plánuje tahy Xkol dopředu, kdo co udělá apod. pak, když se hra náhodou prohraje, mají hráči pocit, že vlastně vůbec nehráli a že ten, co je celou dobu šéfoval, o té hře ví hovno...

11.4.2017 09:34:18

souhlas a body 15 a 16
Nemůžu než se vším souhlasit - tak nějak podvědomě to dokonce i dodržuju. A je pravda, že občas je hodně velkej boj nehrát za někoho u kooperativních her. A když hraju s někým novým, nebo prostě nechávám někoho naschvál vyhrát, tak to využiju pro to, abych zkoušel jiné postupy a strategie, pokud to jde...

15) Vypněte WiFi, ideálně zabavte telefony a notebooky
Ne jednou se mi stalo, že při vysvětlování pravidel si někdo brouzdal po netu, chatovat na FB a nebo si fotil hru na instagram. Poto,, když se hrálo měl nejvíc otázek co má dělat. Vrchol byl, když si kamarád rozehrál hru na PC v mezičase tahu druhé strany. Když jsem se teď ptal kamarádů, jestli ho mám přizvat k "deskohraní", oba řekli, že absolutně ne.

16) Při vysvětlování pravidel svažte nováčkům ruce, ideálně za židli
Zvlášť u her, kde jsou figurky, nebo jiný herní materiál, který svádí k hraní. Už je snad pravidlo, že si nováčci při vysvětlování pravidel k Agricole staví stavby z plotů a žetonů. Nejhorší potom, je, když jim to začne padat až na zem a 5 minut strávíme lovením žetonu z pod gauče.

11.4.2017 10:14:25

ad kája mrázek
Stačí mít vhodnou kooperativní hru. V takovém hanabi se za ostatní hraje docela těžko.

11.4.2017 13:29:08

Trošku kontroverze :)
Nikdy nehrajte s přitelkyněma (nehráčkama) kamarádů (hráčů) kompetetivní a už vůbec ne škodící hry. Poslouchat kvákání: proč hraješ tu kartu zrovna na mě? Proč zabíráš tohle pole, tam chci jít já Protože vedeš. To nechceš abych vyhrála? ... Tak to dnes budeš bez večeře, sexu blablablabla. Zkušenosti?

11.4.2017 16:41:20

Yedle
Známe i takové, kteří svým drahým polovičkám nahrávají i bez výhrůžek. Někteří dokonce navzdory jejich výslovnému přání...

11.4.2017 21:01:32

:)
Kamarádova manželka, když slyší o nové hře, tak její první otázka je - a dá se tam škodit?
Pokud ano, tak je to v pořádku, pokud ne, tak její zájem o hru se sníží o polovinu :) Uznávám, že to je docela extrém (navíc to není nehráčka).

11.4.2017 23:10:15

Duirin
A nie je to chlap? :)

12.4.2017 08:32:24

MOTO
Jsem si vzpomněl jak běželo na FB od Chili chili:

Pokud nejsi u deskové hry připraven přijít o všechny své přátele, tak jsi nehrál pořádně.

:-)
Ale je to něco na tom je, je fakt rozdíl s kým hraješ a občas na to dost lidí zapomíná. Je fakt že pokud hraje někdo hru poprvé a je to navíc novější hráč tak není úplně ok ho zprasit hned ze startu :-)

13.4.2017 08:58:38

:)
pěkné, teď už jen pokračování, tipy jak si zaručeně zkazit hru

25.5.2017 23:04:14

14. A hlavně se bavte
na to dost lidí zapomíná :(

6.8.2017 11:27:34

Působivé
Velmi promyšlené rady. To muselo dát takovou práci. Moc díky.

20.6.2018 10:08:52

Vskutku i po několika měsících ...
... ještě lepší vnímání myšlenek. Tak jsem si to vytiskl a beru to do práce na veřejnou nástěnku. Moc díky ještě jednou.

13.9.2020 19:52:41

Vybíráme z Bazaru

Oath: Kroniky Říše a vyhnanství - ve fólii
Oath: Kroniky Říše a vyhnanství - ve fólii
Akt. cena: 2400 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas