Šestiměstí

Autor: Rozy | 7.1.2012 | 2

Šestiměstí je původem česká hra od známého autora Vladimíra Suchého. Hráči ve hře představují nižší šlechtice na dvoře krále Zikmunda za dob Husitských válek. Hráči se během 6 kol snaží vybrat daně v 6 husitských městech a získat tak přízeň krále. Hráč s největší přízní dvora vyhraje.

Hra se dá hrát ve 3 až 5 hráčích, ale nejlepší je samozřejmě v 5. Samotná hra není nějak dlouhá a vyšší počet hráčů hru nijak zvlášť nenatahuje. Zkušení hráči budou mít za 40 minut dohráno.

Na začátku se postaví na hrací plochu centrální plán, kolem kterého se náhodně umístí 6 karet měst. Města jsou očíslována a oboustranná, vždy z jedné strany mají čísla bílou barvu a z druhé žlutou. Pokud nechcete experimentovat, tak by se mělo vždy hrát s jednou barvnou měst, při špatně zvolené kombinaci totiž může nastat nedostatek zboží jedné barvy nebo naopak přebytek jiného.

Každý hráč pak ve své barvě obdrží vůz (bez koní), figurku, a dva žetony. Jeden žeton se umístí na počítadlo přízně na hodnotu 10 a druhý doprostřed plánu podle vylosovaného pořadí. Dále na začátek hráči obdrží 3 žoldáky, kteří ve hře slouží jako platidlo. V průběhu hry je pak aktuální počet žoldáků každého hráče tajný. Nakonec se před začátkem hry zamíchají stavovské balíčky - karty zobrazující 2 - 5 příslušníků stavů a umístí se do příslušných kolonek na desku s počítadlem přízně vždy tak, aby byly lícem nahoru jen vrchí karty a nebyly po jejich odebrání vidět karty po nimi. Nezapomeňte bokem oddělit speciální (bílé) karty stavů - ty, které obsahují vždy dva stejné stavy (panáčky). Před začátkem ještě připravte kostičky 4 druhů zboží a zbytek žoldáků a karty spřežení (pro tažení vašich vozů), aby byly lehce dostupné.

Každé kolo má 6 (jak jinak) fází.

1. Fáze

Vylosuje se město (města), které je obléháno husity. Vždy se vylosuje tolik měst, aby neobléhaných měst bylo přesné tolik, kolik hraje hráčů. Do všech neobléhaných měst se náhodně vylosuje žeton pro výběr daní. Ten určuje, kolik zboží bude moci hráč ve městě vybírat na daních (podle šipek na žetonu 2-5 z 6 možných) a také, jaký bonus dostane za dané město. Nakonec se vylosují dva sklady (královský a stavovský), do kterých je možné zboží vozit.

2. Fáze

V druhé fázi umisťují hráči svoje figurky do měst a licitují je. Pokud je to první umístění, je to zadarmo. Pokud je město prázdné, umístí hráč figurku na počítadlo žoldáků na pozici 0 a je dočasně jeho. Pokud chce hráč do města, kde už jiný hráč je, tak musí hráče, který je ve městě, vyplatit. Hráč, který byl ve městě dříve, má teď možnost nabídku přijmout, z města se odstěhovat a přesunout se do jiného nebo nabídnout vyšší nabídku tím, že se přesune výš na počítadle žoldáků - maximální nabídku 12 nelze odmítnout. Kdo nabídku vyhrál, tak vyplatí protivníka a hráč, který prohrál, se musí odstěhovat. Teď už však musí platit za pohyb po královské cestě. Stejně jako kdykoliv v dalším kole při posunu z výchozího pole - neplatí se jen na začátku, kdy hráči na plánu ještě figurky nemají. Platí se vždy jeden žoldák za přesun o jedno město vlevo nebo vpravo. Nejvíce tedy zaplatíte 3 žoldáky při přesunu na druhou stranu plánu. Pokud se přesunete do města, kde už někdo jiný je, celý systém nabídky a licitování města se opakuje. Pokračuje se tak dlouho, dokud každý hráč není v jiném městě a všechna města nejsou obsazena.

3. Fáze

Třetí fáze je velmi jednoduchá. Pouze se mění pořadí hráčů. Hráč, který nabídl nejvíce, se posune na nejvyšší pozici a bude začínat ve 4. fázi, což je jistá nevýhoda. Poslední hráč skončí na nejnižší pozici, bude tedy začínat příští kolo fázi licitace měst. Při shodě nabídky je na vyšší pozici umístěn hráč s vyšším číslem města.

4. Fáze

Ve čtvrté fázi vybírají hráči daně ve městech, která v 2. fázi vylicitovali. Hráč si otočí šestihranným žetonem pro výběr daní jak se mu to líbí a dostane všechyny suroviny, na které šipky vedoucí v šestihranu ukazují. Hráč okamžitě dostává zboží a žoldáky + bonus který je uprostřed šestihranu (zboží, žoldáky a nebo speciální karty stavů). Koně zatím nedostává. Pokračují s výberem ostatní hráči, až mají všichni vybráno.

5. Fáze

V páté fázi se odváží zboží do skladů. Nyní si hráči spočítají symboly koní, které ve 4. fázi vybrali na daních. Hráč s nejvíce koňmi dostane pětispřeží, další čtyřspřeží atd. až na posledního zbyde jeden kůn. Do skladu odjíždí první pětispřeží, což je značná výhoda. Vybírá totiž, který řádek ve kterém skladu (královský nebo stavovský) se bude zaplňovat jako první. S doplňováním do skladů mu pomáhají i ostatní hráči na jejich úkor a pokud se řádek zaplní celý, tak hráč, který tento řádek vybral, dostane bonus. Po pětišpřeží přijíždí čtyřspřeží, stejným způsobem vybírá řádek, který hráči po směru hodinových ručiček zaplňují, dokud jej nezaplní, nebo to již není možné (protože dané zboží již není). Pokud se řádek nezaplní, hráč který jej vybral, bonus nedostává. Takto se vystřídají všechna spřežení, dokud se neuskladní všechno zboží.

6. Fáze

V 6. fázi se pouze znovu vyprázdní sklady a odeberou se žetony daní a pokračuje se fází 1. Pokud je to zároveň konec 6. kola, tak hra končí. Hráči si spočítají, jakou mají podporu stavů (spočítají postavy na kartách), za které mohou dostat bonusovou přízeň. Hráč s největším celkovým počtem přízně vyhrává.

 

Celkově se jedná o strategickou hru, kdy je nutné přemýšlet a počítat, co se vám každé kolo vyplatí. Nejvíce interakce mají hráči ve 2. fázi, kdy licitují města a snaží se tak přemýšlet, jak dostat co nejlepší město a jak dobře blafovat s počtem žoldáků, které nabízí. Náhoda zde hraje trochu roli v tom, které město bude obleženo a kde se objeví lepší žetony pro výběr daní. Někdy tak má hráč dobré město až na druhé straně plánu a nevyplatí se mu platit mnoho za cestu. Dále je důležitá 5. fáze, kdy hráči přijíždí do skladů, zde je stejně důležité to, jak co nejvíce vydělat pro sebe, jako to, jak dobře můžete zaříznout ostatní.

Celkově se mi hra velice líbí, jelikož je zde minimum náhody, vše se dá krásně počítat a je zde možnost i blafovat, popř. škodit ostatním. Hra se ale časem ohraje, protože v ní není moc nových a překvapivých věcí (což je pro některé hráče možná i plus), a proto je doré ji hrát jen jednou za čas. Rozšíření pak přináší některé nové vylepšení a zvláště možnost hrát v šesti hráčích. Hra není nijak složitá, a tak je možné ji hrát i s méně zkušenými hráči.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Obleva
Obleva
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas