S Robertem Majorem o lize deskových her

Autor: Wolfsen | 24.3.2015 | 6

Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s Robertem "Mejdžrem" Majorem. Jedná se o člověka, který před více než třemi lety přišel s myšlenkou vytvořit "ligu deskových her" a svou myšlenku se zarputilostí sobě vlastní neváhal uskutečnit.

Jak tě napadla myšlenka ligy deskových her?

Musím říct, že deskovým hrám jsem se začal věnovat relativně pozdě. V době, kdy se zakládala liga, jsem byl deskoherním benjamínkem a s úctou jsem vzhlížel k herním matadorům, kteří už měli na rozdíl ode mne odehrány stovky her. Nápad založit ligu se zrodil na první víkendové deskoherní akci, na kterou jsem vůbec jel. Pro zvědavce - bylo to 44 hodin na Kletné, které pořádal Cartman z kopřivnického klubu Deska (pozn. red.: a každoročně pořádá). Tehdy jsme v Bojkovicích zakládali klub a i když nás bylo relativně dost (scházelo se nás až kolem osmi), přece jen je zajímavější si zahrát proti novým lidem, než točit pár her stále ve stejném kolektivu. Jak jsem již několikrát říkal a psal, deskové hry jsou čistě kompetitivní záležitostí a k nějakému turnajovému pojetí přímo vybízí. No a když jsme následně seděli v hospě v Luháčovicích a řešili, proč tady žádná liga není, řekl jsem si, že půjdu do toho a zkusím alespoň v rámci Moravy něco vytvořit. Dalo by se i říct, že jsem ligu založil z čistě sobeckých důvodů :-) Chtěl jsem prostě hrát proti různým lidem a chtěl jsem, aby o něco šlo. Přece jen, deskovky ve stále stejném kolektivu časem sklouznou do určitého stereotypu.

Civka   Civka   Civka

Through the Ages, 1. kolo ročníku 2013/14

Jak jsi hledal týmy a jaká byla odezva?

Uf, verbování týmů a lidí byla zdaleka nejnáročnější část ligového zrodu. Začal jsem vcelku systematicky oslovovat deskoherní kluby a lidi působící na Moravě. Ostrava, Havířov, Nový Jičín, Kopřivnice, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Kroměříž, Opava, Zlín, Otrokovice, později Brno, Hodonín atd... Mailů a výzev jsem napsal bezpočet. Oslovených lidí byly minimálně desítky. V této osvětové činnosti jsem pak pokračoval také na deskoherních akcích pořádaných ostravskou Korunkou na akcích v Mořkově a na Bílé, kde jsem oslovil další řadu lidí s nabídkou zapojení se do ligy.

A jaká byla odezva? No, musím se přiznat, že různá a pro mě mnohdy zarážející až nepochopitelná. Obecně lidi reagovali vcelku pozitivně a třeba týmy a lidi, kteří teďka ligu hrají... to rozhodně nebylo o nějakém přemlouvání. Naopak, byli to lidi, kteří se s myšlenkou okamžitě ztotožnili a velmi aktivně se podíleli na formátu celé ligy, ať už se jednalo o výběr her či určení herního systému. Za to jim patří mé obrovské díky.

Na druhou stranu byli takoví, kteří se na mě při slově liga dívali jako na marťana a kvapně začali hledat důvody, proč a z jakého důvodu ligu nemůžou hrát. Nevím, nerozumím tomu. Pokud se někde schází parta lidí, kteří deskovky pravidelně a dlouhodobě hrají, baví je to a jezdí na deskoherní akce, pak prostě nechápu, proč se do ligy nezapojit, zvláště když ty lidi potkávám na každé deskoherní akci, která se v regionu namane - nemají problém x-krát do roka zajet na celovíkendovou akci třeba i do Tramtárie, ale na ligu, kterou mají za barákem a jsou to 4 jednodenní akce do roka, z nějakého důvodu nemůžou. Samozřejmě jsou takoví, kteří vám na rovinu řeknou, že ligu prostě hrát jednoduše nechtějí - což respektuji a nemám s tím sebemenší problém, ale někdy... prostě... nevím. Jak jsem již rovněž několikrát říkal, je to jako chodit do klubu hrát šipky, kuželky nebo šachy a nehrát místní přebor, je to jako chodit na tréninky fotbalu nebo hokeje a nehrát žádnou soutěž, hrát v kapele a nikdy nevystoupit na pódiu. Jakákoliv soutěž dá hraní nový smysl a rozměr. Toto dle mého názoru platí univerzálně a netýká se to pouze deskových her.

Abych to uvedl na pravou míru, rozhodně se na lidi, kteří řekli lize z nějakého důvodu ne, nezlobím a nemyslím si o nich nic špatného, byť se třeba s jejich rozhodnutí neztotožnuji. A už vůbec si nemyslím, že by byli "hloupí" a že se nezapojí do "naší úžasné deskoherní ligy". O tomhle to není. Já chci jen říct - a velmi naléhavě to zdůrazňuji každý rok - liga je tvořena hráči a žádná hra nemá smysl, pokud si ji nemáš s kým zahrát (prosím šťouraly, aby mi nepředhazovali solitérní počiny :-)). Važme si proto každého člověka, který si s námi zahraje a je nám důstojným soupeřem, protože hra je tak dobrá, jak dobří jsou tví protihráči. Čím více lidí se do ligy zapojí, tím bude zajímavější, pestřejší a kvalitnější. Je stokrát lepší, aby se padesát lidí hádalo o to, jaké hry se budou na lize hrát, než se smutně dívat na padesát her a nemít je s kým hrát.

Tzolkin   Tzolkin   Tzolkin

Tzolk'in, 2. kolo ročníku 2013/14

Zmínil jsi šachy a vím, že je aktivně hraješ. Nepřijdou ti moderní deskové hry strategicky ploché? Šachy se přece jen člověk učí hrát celý život...

Tak to je velmi zajímavá otázka. Tak předně, šachy jsou úžasná hra, která se vám nikdy neohraje. Pokud bych měl sestavit pomyslný žebříček deskových her, které znám a třeba jsem je i hrál, tak to budou šachy a go, pak hodně dlouho nic, a pak všechny ostatní deskovky. Možná si místo v pomyslné mezeře ještě zaslouží některé karetní hry - např. bridge nebo taroky, ale o bridgi vím jen to, že existuje, a taroky jsem hrál párkrát před 20 lety, takže nemohu soudit.

A ano, ve srovnání s šachy jsou moderní deskové hry o poznání jednodušší. Z nějakého důvodu mám pocit, že jsem schopný relativně rychle nějakou hru "prostřelit", vstřebat princip a najít vítěznou kombinaci. Těžko říct, jestli za to můžou šachy, ale něco na tom možná bude. Obecně lze také konstatovat, že deskovky hrají dobře lidé s matematickým nadáním (myslím samozřejmě eurovky s důrazem na propočet, v diplomatických hrách alá Hra o Trůny pravidelně hoří :-)). Na druhé straně tím, že jsou deskovky ve srovnání s šachy jednodušší, jsou také přístupnější mnohem širšímu hráčskému publiku a třebas i dětem. Šachy hrajete buďto od malička nebo je nehrajete vůbec. Neznám žádného šachistu, který by začal hrát třeba po čtyřicítce nebo později. Tak či onak šachy rozhodně nastavují alespoň mou laťku a osobně preferuji složité hry. Složitou hrou nemyslím 500-stránkový manuál, ale množství strategií a voleb, které musí hráč během hry učinit, množsví možností, jak reagovat na hru protihráče.

Agri   Agri   Agri

Agricola, 3. kolo ročníku 2013/14

Vraťme se ale k lize, jak liga funguje teď?

Tohle je vcelku detailně popsáno na našem oficiálním ligovém webu: www.ligadeskovychher.com, takže jen v bodech:

 

  • ligy se účastní čtyřčlenné týmy;
  • hrají se celkem 4 kola a v každém kole se odehrají celkem tři předem dohodnuté hry (tzv. herní sety), z logiky věci vyplývá, že každá hra se odehraje celkem 2krát;
  • hráči podle umístění získávají body a vítězí tým, jehož hráči získají největší počet bodů.

 

Letošní herní sety:

  1. Terra Mystica, Tzolkin + Kmeny a proroctví, Údolí králů;
  2. Trajan, Brass, Concordia.

Terra Mystica Tzolkin Údolí králů Trajan Brass Concordia

Čtyři utkání, není to málo?

Tohle je věc názorů, ale čtyři kola je počet, na kterém se demokraticky shodly všechny týmy. Dle mého zcela soukromého názoru to je málo, chtěl bych hrát více kol - alespoň šest, ale je to o ochotě hrát a také o časové náročnosti. Jinými slovy, já chci hrát častěji, ale ostatní říkají, že 4 kola jsou dost :-).

Kdo všechno se může účastnit?

Kdokoliv. Nemáme žádné věkové, rasové či náboženské limity. Jedinou podmínkou je ochota hrát a dojet na místo, kde se liga koná, což jsou v tento okamžik Otrokovice. Bohužel, pokud by chtěl hrát někdo z Chebu, asi bude mít logistický problém :-(.

Takže kdybych se chtěl ligy účastnit a byl bych z Chebu, měl bych smůlu?

Neřekl bych úplně smůlu, ale ano, zatím to je problém. Moc rád bych jednou z ligy udělal celorepublikovou záležitost, ale tohle je zatím pouze hudba budoucnosti. Byl bych moc rád, kdyby se liga postupně rozširovala a působila v rámci jednotlivých krajů, kdy by vítězové jednotlivých krajů postoupili do celorepublikového finále, což dle mého názoru není úplně nereálné. Každopádně nyní působí liga pouze v rámci Moravy. Je-li někdo z Plzně, klidně může hrát, ale je to o jeho ochotě se do ligy zapojit a dojet v tento okamžik do Otrokovic. Ono to je všechno o lidech. Když jsem oslovoval jednotlivé deskoherní kluby, ze všeho nejdůležitější je najít toho správného člověka, toho kapitána, který dá nějaký tým dohromady a který ty lidi tzv. ošéfuje. Mám pocit, že hodně lidí by se do ligy ráda zapojila, ale nemůžou nebo nechtějí nic zařizovat a organizovat.Pokud by ale někdo zjistil, že se v jeho rozumném okolí ( např. v rámci hraje) nachází kluby, které by chtěly ligu hrát a chtěl by zapojit do ligy celý kraj, pak budu jedině rád a udělám, co je v mých silách, abych mu nějakým způsobem pomohl celou akci naplánovat a rozhodně zkoordinovat s naší ligou, ať to je kompatibilní. Ale nejprve takového nadšence potřebuji najít. Z Otrokovic bohužel nejsem schopen organizovat nějaké ligové klání v Praze nebo Plzni. To musí dělat někdo místní. Ale třetí ročník této ligy je zářným příkladem toho, že to jde. Pokud ale do toho někdo půjde, koordinujte se, prosím, s námi. Považoval bych za hotové neštěstí, kdyby měly v rámci ČR (nebo třeba i SR) fungovat dva nezávislé ligové podniky. Prosím vás, nepočítám do toho turnaje jako Čtyřpohár nebo Dominion a Carcassonne tours.

Tak co? Najde se nějaký šílenec v Praze, co rozjede pražskou ligovou divizi? A co Bratislava? Hradec Králové? Liberec? Plzeň? Budějice?

Terra   Terra   Terra

Terra Mystica, 2. kolo ročníku 2013/14

Jak se tedy mohu do ligy přihlásit? 

Pokyny, jak se přihlásit, najdeš stejně jako další věci týkající se ligy na našich stránkách. A pokud by se ti nechtělo hledat, napiš mi zprávu buď tady na Zatrolenkách - nick Mejdzr, nebo na můj soukromý e-mail mejdzr(zavináč)hotmail.com.

Jak náročné je organizovat takovou ligu?

Nevím, jak posoudit náročnost. Ono to nebylo nějak "složité", bylo to spíše o ochotě věnovat projektu čas a energii, aktivně komunikovat a operativně řešit případné problémy. No, první rok byl docela porod. Shánění týmů, domluvit formát hry, pořídit hry... a pak ten průběh... ukočírovat bandu lidí, řešit, že po druhém kole nám odpadl jeden tým, jinému týmu vypadly prostory, neznali jsme se, testovali jsme formát... Nebylo to lehké, ale byl jsem zapálený a chtěl jsem to dotáhnout do konce.  Což se, jak doufám, povedlo. Druhý rok byl o poznání jednodušší a třetí rok už je pohodička. Lidi vědí, co a jak, co mají od ligy očekávat a hlavně - a to musím zdůraznit - liga je tady pro hráče, takže každý má právo se k lize vyjádřit a říct, co na lize chce a co ne. Pokud bych měl fungování ligy posoudit po třech letech, myslím, že to je prostě fajn. Myslím, že i přes počáteční nesnáze se hráči na ligu těší a že si ji užívají se vším všudy. A o to šlo. Ještě chci opětovně zdůraznit, že liga rovná se hráči a myslím to smrtelně vážně, nikoliv jako nějakou pustou frázi. Proto chci, aby se do ligy zapojilo co nejvíce hráčů, proto chceme - a je to i naším sloganem - CHCEME, ABYS I TY BYL LIGA.

Dominant   Dominant   Dominant

Dominant Species, 4. kolo ročníku 2013/14

Jak se vybírají a pořizují hry? Letos se třeba hraje Brass, který je dlouhodobě vyprodaný. Je dobré mít v lize hru, která je tak těžko k sehnání?

Tak tohle je složitá a komplikovaná otázka. Výběr her. Začnu poněkud obšírněji. Jak jsem už možná zmínil, na výběru her se podílí všichni hráči a herní sety jsou výsledkem demokratické volby. Výběr her je složitý už jen tím, že pětadvacet lidí se prostě neshodne na šesti hrách tak, aby to vyhovovalo úplně všem. Když se podíváme na jakýkoliv mix deskovek, každý hráč tam najde hru, kterou zbožňuje, ale i hru, která třeba není úplně jeho šálek kávy. Liga je rozhodně o kompromisu a rozhodně není určena pro hráče, kteří - a dovolím si použít poněkud ostřejší příměr - se poněkud sobecky účastní pouze těch her, které je baví. Použiji ještě jiný příklad - máš dvě hry, jedna tě baví a druhá ne. A máš spoluhráče, jehož preference je přesně opačná. Máte dvě možnosti - buďto si zahrajete obě hry s tím, že obě strany budou svolné odehrát i z jejich pohledu méně atraktivní hru, nebo si nezahrajete vůbec. Která volba je lepší? A tady se znova dostáváme ke ligovému sloganu a filosofii ligy - jsi liga - i ty máš možnost říct, co bych chtěl hrát. Ale očekáváme od tebe, že v případě, že volba nedopadne zcela dle tvých představ, že se na nás nevykašleš, protože bez tebe nemůžeme hrát.

Ale teď ke kritériům výběru. Samozřejmě se snažíme vybírat hry, které jsou jednak - pokud možno - v češtině (a pokud by už v češtině nebyly, tak aspoň tak, aby cizího jazyka bylo ve hře co nejméně), a jednak se samozřejmě snažíme vybírat hry dostupné, ale na prvním místě si volíme hry, které jsou prostě dobré, které nás baví a které chceme hrát. Jelikož ligu hrají etablované deskoherní kluby a většinou zkušení deskohráči, dostupnost řešíme až na druhém místě, protože mnohé deskovky hráči a týmy mají s předstihem a hry se dokupují spíše doplňkově. Ještě jsme nehráli na lize hru, kterou by žádný z týmů neměl. Případné problémy s dostupností se pak řeší operativně, protože v daný okamžik, kdy se o herním mixu hlasovalo, nikdo dostupnost až tak moc neřešil. A samozřejmě také řešíme i to, zdali do ligy zařadit již zmiňovaný Brass či třeba Dominant Species (ten se hrál první dva roky), což jsou hry, které svým hardcoreovějším pojetím mohou případné zájemce o ligu, jejichž povědomí o deskoherních hrách končí u Carcassonu a Dominionu, jednoznačně odradit. Ale... jak říkám, je to složitá otázka. Mohu se pouze odvolat na to, co jsem říkal už dříve. Hry byly určeny demokratickou volbou; Brass jsme si zvolili proto, protože to je dobrá hra, baví nás a chceme ji hrát. Pro případné zájemce o ligu mám pak následující vzaz: Pokud najdeš na seznamu hru, kterou neznáš, vůbec se neboj. Hru ti seženeme a naučíme (zaplatit si ji samozřejmě musíš sám). Vybrali jsme ji proto, že si myslíme, že je prostě dobrá a že by mohla bavit i tebe.

Údolí   Údolí   Údolí

Údolí králů, 1. kolo ročníku 2013/14

Tvá největší radost a největší zklamání v lize?

Největší radost? Určitě to, že liga jede třetím rokem. Určitě to, že se všichni hráči po těch pár letech znají a že na lize panuje fantastická atmosféra. I když se třeba Brno přidalo až loni, mám pocit, jakoby s námi byli odjakživa. A pokud přijde někdo nový, velmi rychle do naší "rodiny" zapadne. Obrovskou radost mi dále udělal i prudký nárůst hráčské úrovně. Zatímco první rok, kdy jsme se všichni oťukávali, a jelikož jsme hráli devět her (mnozí hráči se stačili naučit maximálně pravidla a někteří hráli na lige danou hru třeba i poprvé), bylo - alespoň pro mne - velmi snadné vítězit. Teď vám můžu říct, že všichni účastníci ligy hrají fakt dobře a je jedno, proti komu hrajete, protože z vás vyždíme ten nejlepší výkon. A to je dobře, protože o tohle jde.

Zklamání? Nějaké výrazné zklamání asi ne. Pokud bych něco označil za zklamání, tak je to přístup některých jednotlivců, od kterých jsem čekal asi více. Za určité zklamání považuji to, že ligu hraje pouze šest týmů. Myslím si, že potenciál je rozhodně větší.

Je něco, co bys chtěl závěrem uživatelům ZH vzkázat?

Vzkázat? Rozhodně ano. Mrkněte na naše stránky, ale hlavně - přijďte s s námi zahrát! Občas slyším, že když se řekne liga, lidi to vystraší, protože očekávají mnohem vyšší level deskohraní a bojí se, že ligu hrají profíci, kteří je vyklepnou rozdílem třídy. Ano, ligu rozhodně hrají lidi, kteří umí deskovky hrát, ale na prvním místě to jsou lidé, kteří si chtějí prostě hru užít bez ohledu na výsledek. Ligu hrajeme pro zábavu a radost ze hry a jakékoliv obavy nejsou na místě.

Díky za rozhovor!

Trofeje   Stupně vítězů - týmy   Stupně vítězů - jednotlivci

Vlevo trofeje pro vítěze sezóny 2013/14. Uprostřed stupně vítězů týmové soutěže 2013/14 - zleva Petr Zeman, nejlepší hráč Zlína, Tomáš "Svišť" Fišer, kapitán Zlína, Jakub "Wolfsen" Šotola, kapitán Opavy a Jaroslav "zruda" Zůda, kapitán Brna. Vpravo stupně vítězů soutěže jedntlivců 2013/14 - zleva Jakub "Wolfsen" Šotola, Libor Pučok a Pavel "Křupin" Kroupa.

A protože v době, kde tento rozhovor zveřejňujeme je čerstvě po 3. kole ligy, přínášíme vám i průběžné výsledky.

Pořadí týmů (po 3. kole, tj. po 9/12 partií):

  1. Brno......................192 bodů
  2. Opava...................187 b.
  3. Ostrava-Bojkovice..153 b.
  4. Olomouc................148 b.
  5. Otrokovice.............133 b.
  6. Zlín........................99 b.

Pořadí jednotlivců (prvních deset):

  1. Pavel "Křupin" Kroupa (B.)...............63 b.
  2. Jakub "Wolfsen" Šotola (Op.)............59 b.
  3. Libor Pučok (O.-B.)..........................55 b.
  4. Svatopluk "occultist" Šimánek (Op.)..50 b.
  5. Tomáš Glac (B.)..............................46 b.
  6. Ondřej "Kew" Kurka (Ol.).................45 b.
  7. Peter Novák (B.).............................45 b.
  8. Zdeněk "Potkan" Týn (Op.)..............42 b.
  9. Jaroslav "zruda" Zůda (B.)...............38 b.
  10. Michal "Merwin" Gažda (Ot.).............37 b.
  11. Petr Zeman (Z.)..............................37 b.

V posledním kole se tak svede napínavý souboj o první místo mezi Brnem a Opavou a o třetí místo mezi Ostra.-Boj. a Olomoucí. Poznamenejme ještě, že ve druhém kole přijel brněnský tým bez svého nejsilnějšího hráče - Petera Nováka. Jako kapitán opavského týmu si myslím, že by to ve 4. kole mohli zopakovat ;-D

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Opačný názor.
Hezký rozhovor. Mejdžre já bych si tady dovolil uvést důvod, proč se turnajů neúčastním. Možná jsme se o tom i bavili. Když se blíží nějaké klání tohoto typu, polovina kamarádů deskovkářů trénuje. Nemá čas, nemůže si nic zahrát, protože musím furt dokola brousit jednu a tu samou hru. Což je přesný opak toho, co od deskovek čekám. Věnuji se jim proto, že CHCI. Ne proto, že bych MUSEL. A ta podmínka trénovat společně třeba u ligy je. To přímo souvisí s důvodem číslo dvě. Jsem pak nucen hrát i abstraktní hry, které vysloveně nesnáším (čistě kostkovky, čistě karetky například). Moc nerozumím tomu, proč mrhat svým volným časem a mučit se hraním hry, která mě fest nebaví. Naopak může být zařazena i má srdcovka, kterou mi turnaj znechutí, protože neustálým hraním se jí prostě přesytím a už ji nebudu chtít ani vidět. Takže za mě prostě motivace nula.
Na druhou stranu jednou jsem byl přemluven, abych dělal náhradníka a rád konstatuji, že atmosféra a přátelskost hráčů na lize byla super. Čekal jsem tvrdě nekompromisní dodržování pravidel a to se (naštěstí) nenaplnilo. Takže i když není liga pro mě, soutěživým vřele doporučuji!

24.3.2015 23:23:33

Liga
Osobně nevidím problém v pravidelných setkáních každý týden. Ve Zlíně dáme každé pondělí minimálně jeden někdy dva stoly. Kolem pevného jádra, což jsme tam 3 lidi, rotuje asi dalších 8 lidí a chodí se v různých sestavách. Takže hrajeme s různými lidmi různé hry. Podle mě ideální stav.

Stejně tak víkendové akce představují možnost zahrát hru, kterou byste si normálně nezahráli (nejsou na ni lidi – dlouho trvá atd …). Nebo se připojit ke hře o kterou má hráč zájem a někdo mu ji tam vysvětlí a předvede.

Formát ligy je specifický právě důrazem na soutěž. Stejně jako Špatňák tam vidím problém v tom, že hráč „musí“. Že tam přichází povinnost trénovat, která může vzít radost z toho faktu, že si jdu sednou s lidmi a zahrát hru na kterou máme zrovna chuť. Což u pravidelného hraní i víkendových akcí jednoduše není.

Na druhou stranu, pokud liga za ty tři roky získala svoje hráče, tak je určitě důvod v téhle činnosti pokračovat a zkoušet pro tenhle formát získávat další prostor. Jak tak koukám, tak kluci z Otrokovic co chodí na naše pondělky, by měli víc zabrat :-)

25.3.2015 09:01:37

Tarnow
Víc zabrat? - Tak je můžeš podpořit ;-)

25.3.2015 09:47:06

Wolfsen
Já jím dělam support, že hry co mě baví a jsou v lize s nimi hraju při tréningu :-)

25.3.2015 10:00:01

Zabrat?
Je to o přístupu ... samozřejmě máknout by jsme mohli (zda by to neslo výsledky je pro "nás" ve hvězdách =D), ale povahou jsme spíš hraví než soutěživí, takže trénink jednou před kolem ligy, na osvěžení pravidel, stačí =D

25.3.2015 15:02:49

můj názor
Děkuju za zveřejnění rozhovoru.
Protože ve svém okolí nemám žádného spoluhráče,který by měl čas aspoň jednou za dva měsíce na hraní her,tak jsou velmi omezené možnosti na naučení a zahrání hry,kterou neznám.
Podle rozhovoru chápu,že si hráči zahrají poměrně často a také mají možnost naučit se hry,pro které se velmi těžko hledají spoluhráči.

25.3.2015 15:16:02

Mirek
Bylo to tak, že na začátku každý dodal nějaké náměty a na něčem jsme se prostě shodli - holt někdy někdo kývl jen proto, že z doslechu byla hra dobře hodnocená. Pak jsme hry hromadně objednali a začali trénovat. Je to trochu podobná situace jako u čtyřpoháru, ale se všemi pro a proti demokratického přístupu k volbě her.
Nevím přesně, co přesně bylo pointou tvého příspěvku, ale pokud máš zájem o složitější hry a nemáš kolem sebe dost lidí, se kterými by sis je zahrál, určitě je mezi možnostmi buď nárazový výjezd na herní akci (po republice je jich do roka nejmíň deset a většina je otevřených, vím i o jedné u České lípy, to nemáš zas tak daleko ;) ).
Další možností je online hraní - pokud bys měl zájem, napiš mi soukromou zprávu, můžu ti poslat tipy na nejznámější servery, kde si zahraješ klasiky jako Dobu kamennou, Poštovního kurýra, ale i složitější a novější věci jako Myrmes, Burgundy, Tzolkina nebo Through the Ages.

25.3.2015 15:32:44

Merwin
... povahou jsme spíš hraví než soutěživí ...

tohle tesat do kamene :-) Deskovky vidím přesně touhle optikou :-)

25.3.2015 15:46:21

To Špatňák
S tím tréningem je to pravda, jakožto kapitán Zlínského týmu musím přiznat, že jsme tréningu moc nedali, hrajeme vše možné i nemožné jen ne moc ligové hry (asi jsme jich přehraní či co) a na výsledku je to vidět. Na jednu stranu vůbec nemusíme hrotit poslední kolo(viz. výsledky), ale na druhou zase rádi vidíme ty lidi a jdeme si s nimi zahrát a přece jim to nenecháme zadarmo ;-).
Jinak se ztotožňuji s Mervem v názoru jsme hraví :-) a konec konců kdy si zahraju s lidma z Brna, Ostravy, Opavy ...
Díky Lize sem poznal spoustu super lidí a nelituji toho.
How

26.3.2015 08:31:17

PJ

Liga...
...uf... ne, děkuji. Přesně to vystihl Špatňák.

Jednou jsem se účastnil 4-poháru, asi pětkrát lokálních turnajů. Ta atmosféra byla přátelská, ale koncepčně to považuju na nesmysl a při slovním spojení "musíme trénovat to-a-to" se mně doteď ježí obočí.

Hraju pro radost ze hry a objevování a pro radost z hezky stráveného času s přáteli. Nemám potřebu soutěžit a ničit hru, její atmosféru a její příběh "trénováním", čehož jsem byl mockrát svědkem během 4p.

26.3.2015 11:12:06

btk

Sobectví
V článku jsou lidé, kteří hrají jen hry, které je baví, označeni za sobce. Já osobně považuji za daleko větší sobectví nutit kohokoli, aby se mnou hrál něco, co ho nebaví (nebo být k témuž nucen kýmkoli jiným) jen proto, že to baví mě, a neumím si ani představit, jak bych si mohl užít hru, kde u stolu sedí někdo, na kom je na první pohled vidět, že by daleko raději hrál něco jiného, v takovém případě jde veškerá zábava a atmosféra hry do kytek. Když použiju příklad z rozhovoru, pokud mám spoluhráče s naprosto opačnou preferencí her, raději s ním půjdu na pivo kecat o holkách, než trpět nejenom u hry, která mě nebaví (protože mě prostě nebaví), ale i u hry, která mě baví (protože vidím, jak nebaví jeho).

26.3.2015 14:01:37

V Plzni
se ubíráme trochu jiným směrem... Již 7 rokem pořádáme soutěž Plzeňská liga deskových her a myslím k obecné spokojenosti. Hlavní myšlenkou je osvěta a propagace deskových her a spolupráce s distributory a vydavateli. Každému, co jeho jest...

26.3.2015 16:02:34

Dodatečné pravidlo!
Po první zkušenosti z ligou bych doplnil ještě maximální limit pro jeden tahat. Třeba 15 minut a dost! Protože ve chvíli kdy mezi tahem soupeře zvládnete hrát simultánně druhou hru tak to prostě není v pořádku! A nebo nakoupit páteční vydání novin a dát k dispozici! :-))) By Almir

26.3.2015 18:50:02

Almir
Ano, už jsme to zvažovali po minulém ročníku a po této sobotě je to zase ve hře.

26.3.2015 19:36:07

ligové hraní
Já myslím, že je to jednoduchý, komu to sedí, tak tam jezdí hrát, komu ne, tak nejezdí =)))

27.3.2015 00:01:32

Brrr ...
Úplně mne ovanula hrůza z té představy trénovat do zblbnutí jednu hru, dělat si postupy a tabulky a pak to někomu natřít v lize ...
Na to opravdu nejsem a deskovky hraji pro radost, pro vůni nových žetonků, když je vylamuji, šustot otevíraných pravidel, když je poprvé otvírám, pro překvapení a atmosféru a pro ty lidi, které si pečlivě vybírám :)

Nicméně, pokud to někoho baví, tak ať to hraje a je to pro deskové hry jen dobře, protože je to další propagace ... nicméně já budu na tyto lidi koukat trochu jako na Marťany a nebudu jejich počínání chápat, stejně jakou ho nechápu počínání a motivaci třeba u uskupení Mensa :)

29.3.2015 13:30:49

.
Určitě souhlasím s tím, že koho hraní na lize baví, ať se ho účastní. Koho nebaví, nikdo ho nenutí. Mejdžr se nicméně v článku několikrát vyjádřil, že nechápe, proč se někdo nechce zúčastnit. Tak jsem mu to (za sebe) vysvětlil. :)

6.4.2015 01:05:40

Díky
Ahoj kluci,
děkuji všem za glosu a omlouvám se, že reaguji s takovým zpožděním.

Jen krátce oglosuji:
To BTK: díky moc za reakci, ale trochu jsi to vytrhl z kontextu. Samozřejmě souhlasím, že nemá cenu kohokoliv do čehokoliv nutit a za jistých okolností je asi lepší pivo, než se trápit u hry, která tě nebaví. Ale nezapomeň, že velmi záleží na tom, kolik spoluhráčů máš k dispozici. Pokud se hráčů schází jen omezená skupinka, vždycky bude z principu různých hráčských preferencí docházet k neshodám, kdy každý bude preferovat to své. A buďto se shodnete na kompromisu, nebo si nezahrajete vůbec. A co se týče ligy - je tam namixovaný set her, ze kterého má každý hráč své více či méně oblíbené kusy. Ale nejde to prostě tak, že na zápas dojede člověk, který z daného setu tří her odehraje jenom jednu nebo dvě, protože ta jedna ho nebaví, a tak ji hrát nebude.

To Marvin: Je na každém hráči, na jaké úrovni chce hrát a zdali má náladu "trénovat". Souhlasím s tebou a je to i můj postoj, že hry hraju na prvním místě pro zábavu. Nemám nějak zvlášť "natrénováno". Je to na každém z nás.

To Špatňák: Jasně, respekt. Je to každého volba. Na prvním místě je chuť hrát. Nemusí to být pro každého. Nemusíš se nijak ospravedňovat, je to každého volba. BTW už se těším na další partičku GoT!

5.5.2015 12:00:19

Vybíráme z Bazaru

Gaia Project - desky hráčů
Gaia Project - desky hráčů
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas