Rychlokurz barvení (nebo kurz rychlobarvení, jak se to vezme)

Autor: Dansemacabre | 6.12.2009 | 163

disclaimer 2019: tento článek je po deseti letech už poněkud neaktuální. Na trhu se objevila spousta levných "profi" variant barev, štětců i shaderů, takže samo-domo alternativní postupy už nejsou třeba. Dají se dokonce za pár stovek koupit celé sety konkrétně na míru nějaké deskovce. Berte tedy následující článek už s rezervou. 

 

Určitě máte doma několik her, jejichž součástí je kupa plastových figurek barvy vyblité šedi. A vždy, když s nimi hrajete, představujete si, jak by asi vypadaly v barvě. Snadná pomoc! Budete potřebovat šikovné ruce, trochu trpělivosti a cca 500Kč. Začněme tím, co je vždy až na posledním místě – penězi. Respektive tím, co za ně budete muset pořídit.

BARVY

V modelářství (případně v lepším papírnictví) se můžete podívat po barvičkách značky Agama – vejdou se do 40Kč za kus a jako základ to stačí. Nevýhoda: některé kusy dost špatně kryjí, jiné zas rychle zasychají. Pokud jste fajnšmekři nebo plánujete s barvami pracovat dlouhodoběji (tzn. nabarvit víc než dvacet figurek), poohlédněte se po barvách značky Army Painter, Games Workshop nebo Valejjo. Stojí kolem 60-70Kč, dají se perfektně navzájem míchat do odstínů a navíc mívají vskutku prozaická jména (goblin green, graveyard earth, midnight blue), podle kterých si dokážete odvodit, na co kterou použít. Barvy od Army painter nebo Vallejo jsou subjektivně i o něco lepší, jelikož mají kapátko a tak snadno nezasychají. V dalším textu budu používat názvy barev podle GW. 

Do začátku se neobejdete bez těchto barev (v závorce GW ekvivalent)

  • červená (blood red)
  • modrá (ultramarine blue)
  • žlutá (sunburst yellow)
  • bílá (skull white)
  • černá (chaos black)
  • stříbrná (boltgun metal – na zbraně a kovové části)
  • „wash“ (devlan mud nebo badab black – spíš doporučuji první, ale ideální jsou v kombinaci.)

Z prvních tří barev dokážete namíchat opravdu cokoli. Přidáte-li černou nebo bílou, můžete i měnit odstíny. Když si v míchání moc nevěříte, nebo na to jste zkrátka moc líní, máte na výběr z desítek jiných barevných variací – jen vaše peněženka zapláče víc, než by vám bylo milé.

  • na kůži – snakebite leather
  • hnědá – scorched brown
  • na obličeje – elf flesh
  • zelená – goblin green

Záměrně zmiňuji pouze tyto VODOU ŘEDITELNÉ (=akrylové) barvy, neboť modelářsky oblíbené Revell apod. na bázi lihu nebo syntetiky nejsou pro rychlobarvení vhodné. Jednak dlouho schnou, jednak se po každé barvě musí štětec vyprat v lihu.

ŠTĚTCE

Budete potřebovat minimálně tři, ideálně ve velikostech 1, 0 a 00, na extrémní detaily klidně 000. Nabízí se varianty:

  1. drahé modelářské štětce ze speciálních materiálů – 70 – 150Kč za kus (Army Painter), nebo
  2. úplně obyčejné štětce značky KOOH-I-NOOR nebo MILAN. Osobně barvím jenom těmi od MILAN – vyjdou na cca 10Kč za kus a mají v nabídce všechny potřebné velikosti. Je paradoxní, že když porovnám životnost těchto levných štětců s drahými modelářskými, vyjde to zhruba na stejno.

Je důležité koupit štětec s PŘÍRODNÍMI ŠTĚTINAMI, nikoli umělý!

Nejsilnější štětec používejte na velké plochy nebo základní nátěry, 0 a 00 na všechno ostatní.

PALETA

Budete ji potřebovat na míchání barev – postačí obyčejný papír nebo odstřižený spodek kelímku od jogurtu.

MISKA NA VODU

Na mytí štětců a ředění příliš hustých barev. Občas je záhodno ji vyměnit.

LAK

Položka často zanedbávaná. Samozřejmě, že to jde i bez ní, ale pokud jsou nabarvené figurky kovové nebo je máte v plánu skladovat pohromadě či je přenášet, doporučuji je prvně přelakovat, aby se zabránilo jejich odření. Nejlepší je na to bezbarvý hedvábně matný lak GeniusPRO (k sehnání v Baumaxu za 110Kč) – po nástřiku nabarvené figurky a cca 5 hodinách schnutí ani nepoznáte, že byl nějaký lak použit. Před použitím nezapomenout proklepat, jinak máte po figurce – obalí se beztvarým čímsi, co vypadá jako modelářský sníh. Rád bych na tomto místě vyvrátil fámy o tom, že lak rozleptává plasty a rozpouští barvy. Pokud nejsou figurky z polystyrenu, nestane se s nimi nic.

obrázek 1

A teď už k samotnému barvení. Nebudu se rozepisovat o různých technikách a uměleckých finesách – popíšu místo toho rychlý a efektivní způsob, jak figurku nabarvit RYCHLE. Říkám rychle, nikoli lajdácky nebo ošklivě!

Chcete-li práci zefektivnit, pracujte třeba na deseti stejných figurkách najednou – vynaložený čas se opravdu podstatně zkrátí.

1) PŘÍPRAVA FIGURKY

Ne všechny výlisky jsou dokonalé, takže občas budete potřebovat trochu začistit otřepy nebo zbytky licích kanálků. Stačí na to modelářský nůž. Není od věci figurku před barvením odmastit – přelít horkou vodou nebo vymáchat v jarové lázni. Když to neuděláte, barva s oblibou slézá nebo vůbec nechytne.

2) PODKLAD

obrázek 2Ať už barvíte cokoli, uděláte lépe, když před zahájením samotného procesu celou figurku nabarvíte na bílo nebo na černo. Pro postup, který zde budu uvádět, doporučuji spíš bílou variantu (výsledné barvy budou světlejší).  Chcete-li si ušetřit práci, můžete figurky hromadně přestříkat sprejem. Buď od Army Painteru, nebo obyčejným matným bílým od Duplicoloru. Pokud to děláte prvně, vyzkoušejte nejdřív nanečisto ideální vzdálenost! Příliš zblízka byste mohli vrstvou barvy úplně zahladit detaily na figurce, příliš z dálky se zase veškerý sprej rozptýlí do vzduchu.

Ještě než začnete s dalším krokem, je dobré mít vybrané nějaké barevné schéma budoucího nabarveného modelu. Inspirujte se internetem nebo vlastní fantazií. Pokud budete figurek barvit víc, zkuste nejprve úplně nabarvit jednu, abyste si ověřili, zda vám zvolené schéma skutečně sedí.

3) ZÁKLADNÍ BARVY

Podle zvoleného schématu začněte nanášet barvy. Nijak se s tím nematlejte: vezměte například modrou na kilty a barety (vycházím z ilustračního obrázku) , světle hnědou na vousy, (obrázek 3) bílou na košile, hnědou na boty a stříbrnou na meče a štíty. Na závěr vezměte světlou zelenou a na kilt udělejte pár proužků (obrázek 4). Na případné přetahy během procesu nehleďte, opravíte je pak všechny naráz.

V tomto kroku volte co nejsvětlejší barevné odstíny, a to bez ohledu na to, že chcete mít na závěr figurku tmavší! Taktéž se snažte najít ideální hustotu barvy a v případě potřeby ji trochu nařeďte vodou. Příliš husté barvy se špatně malují a ve výsledku nevypadají hezky.

Když budete hotoví se všemi základními barvami, opravte případně přetahy a nechejte zaschnout poslední vrstvu barvy.

obrázek 3 obrázek 4

4) WASH ‘EM ALL!!

obrázek 5Nadchází nejzábavnější část, která figurku změní k nepoznání. Vezměte lahvičku s „washem“ tmavé barvy (na ilustrační figurku byl použit devlan mud od Games Workshop) a nějaký silnější štětec (třeba 2 mm). Pořádně štětec ve „washi“ vymáchejte a pak jím omatlejte celou figurku – nezapomeňte na nic. Příliš tenká vrstva nemá efekt, příliš tlustá zase úplně zakryje původní barvu, takže najďete zlatý střed. Řádně „vymáchanou“ figurku nechejte zaschnout. Voilá, stínování se udělalo samo! Možná už vidíte, proč jsem předtím upozorňoval na nutnost užívat světlejších odstínů – všechny barvy pod nánosem „washe“ ztmavly, všechny záhyby a detaily na figurce se vystínovaly.

V posledních letech se na trh dostal naprosto výborný Quickshade or Amrmy painteru. Je to úplně to samé jako wash, ale ve velkém balení, relativně levné a lépe kryjící. nevýhoda je, že není vodou ředitelný a do položek s barvením přibude ještě aceton na proplach štětců. 

5) PODSTAVEC

S ohledem k barevnému schématu figurky a případně i herního podkladu vyberte vhodnou barvu podstavce. Nenabarvený nebo špatně zvolený podstavec dokáže zazdít celou figurku! Pokud máte i tento bod splněný, pak gratuluji.

Máte totiž HOTOVO!!!

obrázek 6S trochou praxe budete brzy schopní nabarvit třeba i 8 figurek do Battlelore za hodinu, ale chce to chvilku cvičit.

Tento vzorový trpaslík mi zabral celkem 15 minut práce. Malovat jich víc naráz, čas se zkrátí na cca 10-12 minut (nemusel bych pořád máchat štětec, otvírat a zavírat barvy apod.)

 

POKROČILÁ VARIANTA

6) DETAILY

Chcete-li, můžete si po použití „washe“ vyhrát s detaily. Kdybyste to udělali předtím, nejspíš by teď nebyly vidět. Dobarvěte šperky, oči, nehty apod. (pokud se vám nechce, vůbec to nevadí – na „herní vzdálenost“ to stejně nebude vidět! Můj vzorový trpaslík také není ani zdaleka dokonalý – například se mu nevystínovalo levé oko, jak je vidět i na obrázku. Nevadí to mně ani jemu.)

7) HRANY

Perfekcionalisté mohou nyní vzít barvu o několik odstínu světlejší než je zamýšlená část figurky a obtáhnout hrany.

8) OBLIČEJE

Nespokojíte-li se s výsledkem původního rychlobarvení, můžete vzít pleťovku, znovu přetřít obličej a po zaschnutí jej upravit nějakým jemnějším „washem“, než byla původní tmavá směs. Speciálně na obličeje se hodí gryphone sepia od GW. Vystouplé části obličeje (nos, čelo a tváře) můžete ještě lehce přejet nějakou světlejší barvou.

9) DRYBRUSH

Takzvaný „suchý štětec“. Na tuto metodu je nejlepší do roviny zastřihnutý tlustější štětec. Namočíte jej zlehka do barvy světlejšího odstínu, než bude barvená část, a pak jej utíráte do papíru, dokud štětec nepřestane barvit.  Když se zdá, že na něm žádná barva není, „ošmrdlejte“ s ním požadovanou část figurky. Uvidíte, že tam ještě nějaká barva byla, a že krásně dobarvila vystouplé plochy (viz znovu poslední obrázek). Je to ideální na kovové zbraně nebo na texturované podstavce.

10) TEXTURA PODSTAVCE

Pokud mají figurky jen nějaké nevýrazné ploché podstavce, můžete je vylepšit buď umělou trávou (seženete v modelářství) nebo pískem. Jednoduše štětcem na podstavec naneste lepidlo (Herkules) a pak jej vymáchejte v jemném písku. Po zaschnutí, nabarvení a „drybrushi“ je podstavec nesrovnatelně lepší, než byl předtím!

obrázek 7

Snad byl tento rychlokurz alespoň někomu užitečný.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Příspěvek odporoval pravidlům diskuse a byl proto smazán.

6.12.2009 11:32:30

Příspěvek odporoval pravidlům diskuse a byl proto smazán.

6.12.2009 11:38:24

PJ

Perfektní článek
Díky, něco podobného jsem potřeboval; mám WOTR a AoE3 a o nějaký tuning si to říká... každopádně nevím, zda k barvené najdu čas (a odvahu).

6.12.2009 12:04:14

rbx

Danse
Tak tomuhle bych dal klidně 5 palců. Super. Krátké, výstižné, k věci.

6.12.2009 12:33:29

re
Luxusní článek! Já snad taky zkusím barvit...

6.12.2009 13:43:10

genialni
Nejprinosnejsi clanek, co jsem zde kdy cetl. Fakt super. Taky to ted mozna nekdy zkusim :D

6.12.2009 14:26:20

vydrz
Chtel bych se jeste zeptat, jestli napriklad jedna sada barev vydrzi na nabarveni celyho battlelore, nebo jestli treba ta investice bude 2x nebo 3x vetsi.

6.12.2009 14:35:58

Me2d

Hlina
Cau, fajn clanek pro zacatecniky. Me se na podstavce osvedcil malej figl, a to sypat na lepidlo ususenej caj (treba z pytliku, normalne pred tim pouzitej) Vysledek vypada jako hlinena cesta, popr se to da nejak domalovat a nic to nestoji ;)

6.12.2009 14:49:48

super!
Perfektní článek!

6.12.2009 14:55:23

Me2d

re Vydrz
Oplprokop: podle zkusenosti kamaradu, co maluji Warhammer, ti ta jedna "sada" vydrzi temer na cokoli, spis ti driv vyschne nez dojde ;) (rekneme, ze takovy battlelory bys namaloval tak 10krat ;) )

6.12.2009 14:58:01

k čertu s cukrovím
místo cukroví se budou letos všichni koukat na BattleLore :-)

6.12.2009 15:29:45

paráda
1.za tohle by měl dat zeus hromadu bodů
2.diky za tipy na sprej a laky.
3.celý je to super stručně a jasně napsaný.

6.12.2009 15:58:27

geniálne
super kvalitný článok, normálne ma to navnadilo niečo také spáchať ... aj keď to asi bude piplačka ako sv!ňa :)

6.12.2009 16:42:17

výdrž barev
Barvy skutečně spíš zaschnou, než že by došly. V podobném případě ale stačí pridat trošku vody, promíchat a barva je zas jako nová.
Naproti tomu barva, kterou se dělá podstavec, a štětce vydrží tak cca jednu a půl sady Battlelore nebo jednu průměrnou armádu Warhammeru. Na podstavce se ale dá klidně koupit i levná Agama, tam to moc nevadí.

Čili všichni odstřihnout internet, hodit se marod a do týdne ať není jediná deskovka šedivá! :)) (utopie...)

6.12.2009 16:50:26

Fantastické
Jednoduché, přehledné a inspirující. Asi nakonec taky o vánocích něco nabarvím ... tedy pokud skutečně jdou rozředit barvy od GW, nové se mi zatím kupovat nechce. Díky za super článek.

6.12.2009 23:15:13

Jsem nadšen :)
Zrovna jsem si říkal, že bych se rád vrátil do dob kdy jsem modelařil a nabarvil si figurky z Giants a LnoE, a časem až si koupím Battlelore a CaveTroll... díky za výborně názorný návod !

6.12.2009 23:24:28

to Ella
Unás to je podobné. Zatím ani jedna nepeče, ale barvíme a barvíme :) Asi si pod vánoční stromečke rozložím nějaký epický scénář :)

7.12.2009 06:52:51

odstranění staré barvy
Na přání v osobní poště připojuji ještě návod na věc opačnou, než je tématem článku, a to

ODBARVENÍ FIGUREK
Pokud máte figurku již nabarvenou, ale s výsledkem nejste spokojeni, máte pořád šanci se barvy zbavit. Záleží samozřejmě na typu použitých barviček, ale obecně platí:

- kovové figurky se dají odbarvit naložením do lihu, ředidla, technického (!) benzínu nebo podobné těkavé tekutiny. Po pár dnech louhování stačí figurku v rukavicích (!!) vyndat a starým kartáčkem na zuby odrbat. Doporučuji dělat někde, kde nehrozí zaprasení celého okolí.
- plastové figurky se musejí naložit do brzdové kapaliny. Není to zrovna nejlevnější záležitost, ale třeba v ředidle byste ty figurky zkapalnili :) Po pár hodinách až dnech opět odstranit zbylou barvu kartáčkem.

V obou případech bude výsledkem čistá figurka bez nabarvení.

7.12.2009 09:31:56

odlakovač
Prý i odlakovač na nehty funguje dobře :)

7.12.2009 09:49:21

parádní návod
Super, diky moc za stručný a přehledný návod. Potřebuju konečně koupit barvy a pustit se do toho. Neví někdo náhodou jestli se dá někde v Ostravě sehnat akrylové barvy nebo zůstává jenom černý rytíř?

7.12.2009 09:50:02

Vallejo jsem kupoval v UK
Osobně preferuji Vallejo barvičky (hlavní důvod = jsou levnější ;-) a kupoval jsem je v UK přes Ebay... Jedna barva při nákupu setu tuším 16ti základních barev vyšla na cca 42 Kč.

7.12.2009 10:42:16

to nick
Já je nesehnala :( Zatím to jistí černý rytíř a našla jsem ještě jeden shop někdě u Zlína. Jmenuje se to nějak jako čertův kotlík či tak nějak.

7.12.2009 10:55:43

to Sappho
Ani v Yogi nic podobného nemají??? Mám sice z Černého Rytíře objednaný GW Paint Set, ale nechce se mi tam objednávat každý štětec nebo wash zvlášť :-(
Ještě mě pak napadá jeden modelářský obchod v centru Ostravy u Myronova divadla, ale zatím jsem se tam nedostal, abych prozkoumal co všechno tam mají. Určitě nějaké štětce a třeba terénní posypy mít budou, ale u barev bych to viděl maximálně na Agamy, Revell atd.

7.12.2009 13:09:22

ostrava nakup
V Yogim myslim nic podobneho nemaji. V tom modelarstvi u Myrona maji stetce urcite (bral jsem tam predtim velikost 00) a barev maji vice druhu, ale agamy tam maji urcite

7.12.2009 17:08:47

to Loselfos
Já už prošla všechno. V Mladém modeláři mají agamy. Já si navíc kdysi ve svých začátcích koupila omylem na podstavce na wotra syntetiku a pak se jen 3-4 týdny modlila aby to uschlo. Jak jsem se později dozvěděla, na ta měkčené plasty je syntetika absolutně nevhodná, protože ty měkčidla plastu brání jejímu schnutí. Ale nakonec to dopadlo dobře a figurky uschly. Od té doby jsou Agamy v komoře :)

8.12.2009 06:43:01

Sappho
Já momentálně používám na WOTRa barvy od Revellu a zkušenosti mám poměrně dobré,většinou zasychají do druhého dne,jen s černou mám veliký problém,ta sice zaschla po delší době,než ostatní barvy,ale teď i po cca 14dnech je na omak pořád lepkavá, i když nebarví,takže nevím co si o tom myslet :-(
Nicméně,jak jsem psal výše,kvalitní barvy už čekají jen na vánoční stromeček a včera jsem ještě na černém rytíři objednal štětec na detaily a dvě washové barvy, které doporučoval Dansemacabre ve svém článku,tak jsem zvědavý,kdy dorazí.Zatím mi ještě nepřišel ani potvrzovací mail,tak doufám,že ta objednávka byla v pohodě :-)

8.12.2009 08:19:43

Loselfos
U syntetiky je normální, že schne fakt dlouho. Takové olejovky schnout i několik týdnů. Ale na druhou stranu když to s tím někdo umí, tak kam se hrabe akrylát.
ad lepkavost figurek - mě to dělá pokaždé, když figurky přelakuju. Sice je lak suchý už za hodinu, ale lepí ještě dlooooooouho poté.

8.12.2009 12:00:38

Uaaaaaa
Proč mi tohle autor udělal? Před Vánocema!

8.12.2009 12:06:08

Dansemacabre
Vím,že syntetika schne mnohem déle než akrylát,jen mě zaráží,že všechny barvy,které mám schnou docela rychle,jen tahle jediná schne prostě dlouho :-(

Teď mě akorát trápí jiná věc, zkoušel jsem z těch barev udělat wash hodně velkým naředěním,jen to pořád není ono. Nemá někdo s washováním syntetických barev zkušenosti??? Jde to vůbec,nebo se snažím o nemožné???

8.12.2009 12:14:36

Loselfos
Musíš to ředit taky něčím na bázi akrylu - třeba leštidlo na podlahu v poměru 1:5 s vodou.

8.12.2009 12:21:07

Loselfos
Samozřejmě se to vztahuje jen na ředění akrylových barev, teď koukám, že ty se ptal na syntetiku.

8.12.2009 12:21:44

Loselfos
Obávám se, že už u miniatur dosáhneš té úrovně, abys barvil syntetikovu, kaciřskými technikami typu wash se vůbec nezabýváš :) (nebo tu syntetiku washuješ akrylem)

Naštěstí pořád zbývají ještě pokleslejší, ještě temnější a ještě zakázanější techniky na syntetické bázi, jejichž pouhé vyslovení rovná se v kruhu modelářském zatracení na věčné časy.
(tlumeným hlasem na hranici slyšitelnosti: slyšeli jste někdy o technice zvané dipping? To vymácháte nahrubo natřeou figurku v laku na parkety... viz http://www.honza.info/malovani/namaceni-nova-metoda-v-barveni-figurek/ . Ale nic jsem vám neřekl!!)

8.12.2009 13:45:38

To Sydo a Dansemacabre
Ano,ptal jsem se na syntetiku :-) Ředím ji klasickým ředidlem v poměru cca 3:7,což jsem vyčetl někde na netu,ale zatím výsledky nestojí za moc.Takový wash sice vystínuje,ale zůstavají mi fleky na plochách,tam kde stíny být nemají.

Podotýkám,že se u mě jedná o zkoušení co všechno se dá se syntetikami vůbec dělat, obecně se malování figur teprve učím, takže studuju různé weby a knihy,které se těmto věcem věnují.

Navíc jsem se hned ze startu pustil do barvení figur WOTRu, což asi není to nejlepší na učení, protože je jich jednak strašná spousta, jsou docela hodně drobné a ani úroveň detailů není nejlepší, takže zatím piluju hlavně barvení bez přetahů, práce se štětcem atd a jen tak po očku koukám a pomaličku zkouším drybrushování a teď i ten wash.

O dippingu jsem někde už četl a dokonce i reakce typu "prznění figur", jen jsem zatím nějak nepřišel na to, proč jsou všichni tak strašně proti takovým věcem.Chápu,že dipping je asi docela brutální metoda,ale wash mi přijde docela v pohodě a hlavně mám pocit, jako by se kdysi nadávalo na ink wash a ty nové washové Citadelky by už měly být v pořádku.Nebo se pletu???

Každopádně budu rád za ozřejmění termínů a teorií ve kterých nejspíš tápu :-)

8.12.2009 13:58:39

Loselfos
Jop, inky byly úplně na hxxxx - nezatékaly, leskly se a pod. Zkrátka opravdu nepovedený výrobek. Oproti tomu ty nové washe, to je přímo zázrak!
Jestli se teprv učíš barvit, tak spíš doporučuji zcela přejít na akrylát a k syntetice se vrátit, až nabereš zkušenosti.

Dipping není tak úplně prznení. Dá se s tím nabarvit sto figur na celkem pěknou kvalitu za jedno odpoledne a pokud nevíš, co to dipping je, ani to na nich nepoznáš. Při dippingu se na rozdíl od washů ani moc nemusíš snažit něco barvit, protože ten parketový lak barví skutečně sám. Stačí přestřik figurky bíle, dvě tři barvičky navrch a hurá do plechovky!
Výsledky dippingu k vidění na http://www.warseer.com/forums/showthread.php?t=27857

8.12.2009 16:19:15

Výborný článok
Aj keď som podľa všetkého "eurogamer" a zatiaľ nepotrebujem farbiť komponenty svojich hier, musím oceniť kvalitu a praktickú stránku tohto článku, ďakujem! Ak v budúcnosti zmením preferencie, jednoznačne viem, kde hľadať inšpiráciu...

8.12.2009 16:25:57

pochvala
Nejenže je článek věcný a skvělý. Jeho autor je hlavně inspirujicí a vtipný! Děkuji za vlití chuti do barvení. Mimochodem kdy bude druhý díl?

8.12.2009 17:08:00

rbx

pecovahry
no, problem je,ze ackoliv je clanek super, tak jakmile ho dalsi novejsi clanky odhodi do historie, tak ho uz nenajdes :-( Dalsi duvod pro vyhledavani. A ja doufam, ze timto neustalym reptanim jednou Dia k necemu takovemu prinutim :-)

8.12.2009 18:57:00

Dansemacabre
Já začínal jako asi většina lidí s přesvědčením,že syntetika bude na malování stačit,že budu malovat figurky jen jako doplněk k deskovce a tudíž nebudu vyžadovat něco extra.Jenže když jsem začal studovat různé podklady a barvit první figurky,tak mi došlo,že bych se malování chtěl věnovat trochu víc,než jen mít nějak nabarvené figurky,tudíž jsem se začal poohlížet po akrylových barvách,takže prozatím konečný výsledek je takový,že mě základní sada čeká pod stromečkem a syntetika půjde holt do šuplíku.Možná se k ní někdy vrátím,možná ji využiju na něco jiného, ale možná taky v tom šuplíku zůstane už napořád :-)

8.12.2009 19:55:58

barvičky
Super článek, jen mít více času. S pár figurkama do Draculy jsem se piplal 2 dny :o) Už se těším na peklo s barvením figurek do Arkhamu. Jinak pro nákup potřeb pekelnykotlik můžu jen doporučit.

10.12.2009 16:40:26

Rachmael
Neboj, figurky do Arkhamu nebudou ;)

11.12.2009 09:42:02

Chroust

barvení
Tak já jsem si nedávno koupil od rytíře ten kompletní set barev od GW (kovový kufřík). Barvím kovové figurky a musím říct,že opravdu záleží na zlaté střední cestě v ředění barev vodou. Já používám svou metodu a to, že nastříkám na černo nebo bílo podkladovkou (sprejem) figurku, pak vezmu foundation barvy (kvalitnější barvy na základní vrstvu - lépe držej), pak to začnu přemalovávat normální barvou od GW nejdříve nezředěnou. To udělám tak 2-3 vrstvy. Poté hodně barvu rozředím a přetru opět tak 2-3x. Proč takto? Neředěnou barvou docílím toho aby nebyl vidět podkladový sprej a rozředěnou barvou docílim toho abych neviděl tahy štětcem. Problém u moc rozředěné barvy je ten,že se tvoří bublinky, takže je potřeba natírat pomalu aby se netvořily a vznikne tím daleko hladší plocha bez viditelnosti tahů . Poté jen vezmu drybrush a přetru párkrát a výsledek je tu. Wash použiju jedině na chainmail barvu (brnění,meč,sekera) atd. A s detailama se moc nepachtím, pač nemám figurky určené na výstavu. Takže moje práce na jedné figurce je cca 1,5-2,5 hodky.

14.12.2009 09:52:46

Vydrž
A jaká je výdrž washe, kdybych s ním chtěl omatlávat celé figurky ?

19.12.2009 12:33:41

Chroust

Vydrž
Co myslíš tím výdrž? Jako jak dlouho to dokáže zůstat na té figurce,než se to začne odlupovat,když ji používáš, nebo co?

20.12.2009 00:28:56

Chroust
No spíš jsem tím myslel, na kolik figurek tak cca jedna láhvička vystačí.

20.12.2009 12:41:45

Prior
Záleží na velikosti figurek a na tom, kolik tam toho matláš. U full-washe warhammerových figurek tak 80-100 modelů, u Battlelore odhadem 150. Ale je to opravdu jenom dost hrubý odhad.

21.12.2009 11:14:24

Dva dotazy
Mám na zkušenější malíře dvě otázky.

Ta první se týká připevnění malované figurky na malovací podstavec.Čím se tohle dělá??? Předpokládám,že jde asi o nějakou speciální hmotu a ne o obyčejnou plastelínu,že???

Druhá se týká washů,pořád je zkouším,ale pokaždé je výsledek příšerný,stíny mám na světlých místech a naopak,takže je celá figurka flekatá a jakoby špinavá.
Co můžu dělat špatně,není to třeba tím,že je ten wash hustý,nebo něco takového????

27.12.2009 15:06:13

Loselfos
Malovací podtavec jsem třeba nikdy nepoužil, lépe se mi to barví v ruce. Jinak stačí taková ta lepivá hmota, co se prodává v kancelářských potřebách na lepení vzkazů.

Washe lehce "špinící" efekt mají, ale spíš bych řekl, že jich možná dáváš moc. Také není odd věci během jejich zasychání trochu korigovat odstíny suchým štětcem (vysaje místa, kde barvu nechceš)

15.1.2010 16:13:46

Chroust

Mecenáš trolíků

podstavce a wash
Podstavce nepouzivam, opravdu i me se to lepe dela v ruce a tim docilim otaceni figurky do vsech stran. Hodne dulezite je proste mit i kvalitni zidli a dostatecne vysoko stul (podle kazdeho uvazeni), aby doslo k dobre fixaci ruky se stolem jejim oprenim, pak se neklepe a jde to lepe.

Wash jsem take zkousel s vysledkem, ze figurka vypadala jako spinava (viz kovove brneni a snaha docilit aby cerna byla v hlubsich skulinach) Vysledek byl,ze zbroj mela po sobe cerne fleky a vypadala jako mapa :). Takze ja wash uz nepouzivam a spise se tedy snazim do skulin, kde ma byt tmava, nejtencim steteckem namalovat netmavsi odtin te barvy, ktera je okolo svetlejsi (je to pracnejsi,ale vysledek je lepsi). A nebo zkusit wash, kterej bude hodne,ale opravdu hodne rozredenej, aby po figurce doslova stekl a zanechal mistecka opravdu jen v tech nejhlubsich mistech.

17.1.2010 14:15:58

Dansemacabre a Chroust
Díky oběma za rady.
Pokud jde o ty podstavce, tak u figurek k deskovkám nejsou až tak třeba,tam si tu figurku chytnu právě za její podstavec a otáčím si ji,tak jak potřebuju, ale pustil jsem se před dvěmi týdny do jedné větší figury z Warhammeru a tam by se mi už právě nějaký ten podstavec hodil. Přece jen je tam hodně drobných dílů a nějaké jejich uchycení během malování, předtím, než je nalepím by se hodilo, protože se mi většinou daří si už jednou natřené místa(i když jsou zaschlá) sešoupat právě během dalšího malování. Nedělá to na plochách,ale na hranách zbraní atd. Proto jsem přemýšlel nad tím podstavcem a navrtáváním jednotlivých dílů a nasazování na dráty atd.

Na washe se asi nakonec vykašlu, zkoušel jsem už spoustu způsobů,jak docílit toho co potřebuji a zatím to nikdy nebylo to pravé. Jednou se mi zdá,že mám washe moc,pak zas,že je moc hustý a většinou ve výsledku je celá plocha tmavá a detaily,které se mají díky tomu washi vystínovat, jsou stejné jako všechno ostatní. Ještě k tomu se mi Devlan Mud zdá tmavší než Badab Black, takže oba washe nakonec používám pro celkové ztmavení nátěru a stíny se snažím dělat štětečkem, jak psal Chroust.

A nebo je to celé taky jen rukama a třeba na to časem přijdu :-)

18.1.2010 08:54:48

Odbarvování
Dansemacabre, ten způsob jak odbarvit plastový figurky...
Bude to fungovat i na figurky, který jsou barvený Revellkama?
Bohužel jsem začínal s nima na Battlelore figurkách, nelíbí se mi to, a chci znovu a lépe :)
Bude taky fungovat ta brzdová kapalina?

28.1.2010 10:14:55

Khalashnikovf
Mno,nevím nevím, jestli z plastové figurky půjde vůbec něčím odstranit acetonová barva. Jediné co by mohlo zabrat by byla asi ta brzdová kapalina,ale to bys musel zkusit.Přinejhorším ta barva dolů nepůjde,ale o figurku určitě nepřijdeš.

29.1.2010 08:38:40

Neznámý

barvy a CotE
Zdravím, moc mi to barvení zaujalo a hodně rád bych to zkusil u hry Conquest of the Empire, která je doslova mou drogou :D ale tady píšete o šedých figurkách v CotE jsou baravně rozlišené. Ale tahle fotka (http://www.boardgamegeek.com/image/442378/conquest-of-the-empire?size=large)mě doslova pohltila. Úplně dychtím mít něco takovýho, ale nemám k tomu odvahu...Proto se chci troufale zeptat jestli by někdo nebyl tak ochotnej, neudělal si tolika času a nenabarvil mi to (barvy a vše ostatní bych samozřejmě zaplatil). byl bych vám sakra vděčnej a všichni moji spoluhráči určitě taky...Tak jestli by se našel někdo, koho by to bavilo, měl trpělivost a chuť, tak bych to moc ocenil...

25.5.2010 22:26:59

Děkuju
Tenhle článek mi moc pomohl a dokopal k lepšímu přístupu k barvení;)

Akorát se divím, že tu všichni tvůj článek vychvalují, ale přitom šetří palcema:(

25.5.2010 22:43:26

Super
Super

17.2.2011 13:44:53

Michal

Bezva
Jo, takhle namaluju svoji armádu do WH..nebudu se s tím štvát, tohle se zdá rozumný.. díky moc za článek, až namaluju, poreferuju, jak to šlo :-)

22.4.2011 17:46:07

První figurka
Díky článku, díky autorovi, jsem si dnes namaloval svou první figurku. Patlal jsem se s tím celé odpoledne (takže 8 figurek do hodiny mi zní jako science fiction :), ale s výsledkem jsem mimořádně spokojený. Wash a následně drybrush jsou hotový zázrak. Děkuji, děkuji, děkuji!

13.10.2011 19:08:00

děkuji a těším se...
Děkuji autorovi z asuper věcný a přínosný článek. Postupně dospívám v deskohraní a myslím si, že update figurek k tomu patří též. Takže jsem začal hledat články o barvení a tento je dobrým startem.

Teď už jen najít čas, objednat barvy a vše potřebné a začít. Díky. Už se těším na svou první figurku.

1.5.2012 16:44:37

jakub

Mecenáš trolíků

diky
taky se pripojuji k dikum vyse, jdu do toho.. :) (gears of war)

22.1.2013 13:05:51

kde koupit?
Prosim prosim,chceme se slecnou zacit o vikendu barvit a chci se zeptat,jestli nevite,kde koupit potrebne propriety? Idealne v kamenem obchode kolem P7 - holesovic ? Pobliz vim jen o cernem rytiri a tam mi to prijde drahe,i kdyz pry citadel barvy jsou dobre...

26.7.2013 10:04:01

príručky Citadel
Kto by mal záujem tu mám dve príručky od Games Workshop ako farbiť figúrky. Jedna je staršie vydanie a druhá novšie. Všetko v EN.
http://www.4shared.com/office/oNdrtaLi/HowToPaintCitadelMiniatures.html

http://www.4shared.com/office/Dteay1Wz/How_to_Paint_Citadel_Miniature.html

29.10.2013 09:47:31

príručky ako maľovať figúrky
Hodila so na fastshare viacero príručiek ako maľovať figúrky. Všetky sú v EN, len jedna v FR.

http://www.fastshare.cz/2895890/how-to-paint-citadel-miniatures-2012.pdf
http://www.fastshare.cz/2895890/how-to-paint-citadel-miniatures-2012.pdf
http://www.fastshare.cz/2895892/how.to.paint.citadel.miniatures.pdf
http://www.fastshare.cz/2895899/cmon-ultimate-miniature-painting-guide.pdf
http://www.fastshare.cz/2895901/verlinden-the-system-vol.-1-figure-painting.pdf
http://www.fastshare.cz/2895905/l-27encyclopedie-du-modelisme-283-29.les-figurines.pdf

13.3.2014 11:53:06

@Dansemacabre
Nepoviem nič nové... iba "ďakujem" za veľmi prínjosný článoček! ;c))-

19.2.2015 15:31:56

Vyzkoušel jsem Vallejo
Zdravím,
Dnes jsem byl koupit na zkoušku barvu Vallejo model color do jednoho malého krámku v místě bydliště. Měli jen jednu poslední (prodavač řekl, že to je spíše barva pro figurkáře a že na modely letadel, které prodává to lidi neberou), tak jsem ji vzal na vyzkoušení jak si sedne. Figurku jsem odmastil, nechal uschnout a natřel celou. Bohužel se mi nezdálo, že by barva nějak zvlášť kryla a po natření první vrstvy vypadá podivně a spíš jakoby to nebyla barva ale jen wash. Můžete mi poradit? S barvením teprve začínáme.

http://i.imgur.com/3UbFVdl.jpg

26.10.2015 19:28:40

Kde koupit barvy ?
Ahoj,

kde teď kupujete barvy ? kde se dají nějak slušněji najít a objednat v ČR nebo přímo v Ostravě?
Máte zkušenosti s Army Paiters, Citadela a Vallejo ?
-> jaký používate "Wash" ten v popisu bohužel nemůžu najít :-(

Díky moc

7.11.2015 11:54:05

Charlie

Ahoj,
skvělý článek, díky za rady :)

29.11.2016 00:27:46

Super článek
Díky za pěkný návod, měl bych pár otázek na ostatní barviče.
1) Vzhledem k jeho stáří už je asi například lak GeniusPRO z Baumaxu pasé, jaký teď kdo používáte?
2) Co štětce, stále ty Milan, nebo je teď něco lepšího? Štětce se myjí ve vodě u akrylových barev, nebo v něčem speciálním?
3) Podklad "obyčejným matným bílým od Duplicoloru" už asi také není aktuální, jaké požíváte varianty?

Vím, že jsou tu i vlákna v diskuzích, ale možná by to zajímalo i někoho dalšího, kdo si přečte článek, tak jsem myslel, že tady by to bylo lepší "přímo u zdroje". Dík!

15.1.2017 12:41:43

anez.jandova@gmail.com

Mecenáš trolíků

Barvy
Jaký rozdíl mezi barvami na figurky a klasickým akrylem, třeba na plátno, tedy krom ceny a velikosti lahviček?

23.5.2017 09:34:09

re
Žádný velký rozdíl to nebude, známý barví akrylovými barvami na plátna z Lidlu, set asi 25 barev tuším za 300 Kč a vypadá to také moc hezky.
Jako primer používám přímo primer sprej na plasty z Hornbachu ( 200 kč ), je průhledný, což by mohlo někomu vadit, ale zase nezabarví detaily.

22.8.2017 11:40:25

Palec

Díky
Velice dobře zpracovaný článek. Moc mi do začátku pomohl. děkuji autorovy a přeji ať se jemu práce daří.

7.3.2018 09:02:54

Zenithal priming + wash
Zdravím, chystám se k prvnímu barvení figurek a vzhledem k tomu, že na tom nechci strávit moře času mám následující plán:
1) Zenithal riming černá + šedá + bílá barvami ve spreji
2) Wash jednotlivých částí do příslušných barev.

První otázka: Je takový postup OK nebo výsledek bude tmavý nevýrazný hnus?
----------------------------------------------------------------------------------------
Druhé téma: Wash
Původně jsem si myslel, že vezmu základní barvu např.
https://www.fantasyobchod.cz/citadel-base-mephiston-red-p-8348.html
poředím vodou do "vodové konzistence" a washuju.

Pak jsem ale našel, že mají přímo washe, které jsou ale 2x-3x dražší:
https://www.fantasyobchod.cz/citadel-shade-carroburg-crimson

Druhá otázka: Je problém s ředěním base barev nebo to mohu použít?

Děkuji.

6.1.2020 01:31:59

Deskovky a figurky
Ahoj,
Díky za článek. Vyrábíme s dětmi velkoformátové vypalované dřevěné hry a vlastní figurky se nám k nim hodí. Hodně si ceníme takových rad i takových lidí, kteří rady dokáží podstoupit dalším nadšencům.

13.1.2020 10:30:36

Díky za úvod do barvení
Ahoj, díky za článek. Koupil jsem zrovna Aliens: Another Glorious Day in the Corps a chystám se na barvení figurek z herní sady. Moje poslední zkušenost s barvením je tak 15 let zpátky, kdy jsem si barvami od Revellu nabarvil sadu figurek US Marines jak v pouštní tak v lesní kamufláži na začátečníka myslím i celkem slušně :)) Tenhle článek mi pomůže při návratu k barvení figurek to zase posunout o level výše a alespoň vím co si sehnat, aby výsledek stál za to.

20.1.2021 10:40:52

Začátek
Díky za pěkný článek, je docela inspirující :)

8.3.2021 14:07:27

Vybíráme z Bazaru

Terra Futura + obalené karty
Terra Futura + obalené karty
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 12 dnů

Offcanvas