Rozhovor s Michalem Ekrtem o Organized plays

Autor: Wolfsen | 22.5.2015 | 8

Blackfire se v nedávné době pustil do podpory tzv. Organized plays her od Fantasy Flight Games. Nedalo nám to a zeptali jsme se Michala Ekrta, který je má na starosti, na podrobnosti.

Wolfsen: Organized play znamená přibližně organizované hraní. V čem spočívá ta organizovanost?

Michal Ekrt: Ať už se jedná o jakoukoliv hru s organizovaným hraním, vždy má určitou strukturu turnajů, které musí někdo naplánovat a zorganizovat. Tedy pozvat hráče, zajistit prostory, vybrat vstupné, zajistit ceny… 

Jaké hry takto podporujete?

Vím, že vás zajímají hlavně hry od Fantasy Flight Games, ale zrovna u nich to nebude příliš dlouhé vysvětlování. Klíčovou hrou byl pro Blackfire vždy Magic. Dva roky zpátky si Wizards of the Coast začali turnaje řešit přímo s obchody, takže nám zůstali na starosti Pokémoni a Yu-Gi-Oh! U těchto her by se dalo říct, že je skutečně podporujeme, protože s pořádáním turnajů máme nemalé marketingové náklady. Například dotace na Mistrovství republiky v Pokémonech je 24 displayů (pozn. red.: balení 36 boosterů) této karetní hry. Jinak samozřejmě pro hráče dostáváme spoustu věcných cen od výrobců. S organizovaným hraním her od Fantasy Flight Games teprve začínáme. Založil jsem facebookovou skupinu pro hráče i organizátory a snažím se v tuto chvíli hlavně o centralizaci informací. Pro obchody, které chtějí turnaje pořádat objednáváme herní kity. Základní čtvrtletní ligový kit vyjde na cca 20 EUR a obchod si ho kupuje. Naše podpora je tedy v tuto chvíli pouze servisní, protože většinu her od FFG, pro které turnaje existují, neprodáváme v žádných závratných množstvích. To se však chystáme změnit na podzim, kdy bude i v češtině vydána druhá edice karetní Hry o trůny. Nicméně abych odpověděl na otázku, turnajové kity jsou dostupné pro  Game of Thrones LCG, Android Netrunner, Call of Cthulhu LCG, Star Wars LCG, Star Wars: X-Wing, Star Wars: Armada, Star Wars: Imperial Assault, Warhammer: Diskwars, Warhammer 40 000: Conquest, Descent,… snad jsem na nic nezapomněl. 

Ve výběru převažují živé a sběretelské hry, mezi které se dá řadit také X-Wing a výhledově i Armada, proč zrovna tyto hry?

Organizované hraní hráče tlačí do nakupování dalších a dalších produktů. Jsou hráči, kteří tyto hry pojímají jako uzavřené deskovky a vystačí si se základním balením, ale mnohem více hráčů si chce svou sbírku rozšiřovat a zkoušet různé kombinace karet či figurek a poměřovat se s dalšími hráči.

Kolik rozšiřujících balíčků potřebuji k tomu, abych se mohl plnohodnotně zúčastnit?

To bude hodně individuální. Navíc se hodně organizátorů snaží dělat turnaje či volné hraní pro začátečníky, takže si zahraje opravdu každý a často nemusí mít ani vlastní startovní balení. Člověk by měl k dokupování expanzí dospět sám poté, co se se hrou trochu seznámí, ale právě komunita hráčů mu to seznamování může ulehčit, takže není třeba s návštěvou pravidelného ligového hraní váhat.

Je ve hře nějaký postup do republikového finále nebo dokonce na mezinárodní úroveň?

 

Každá hra má nějakou strukturu turnajů. U FFG je to poměrně snadné – jarní, letní, podzimní a zimní ligový kit si může objednat jakýkoliv obchod. Slouží pro pravidelné hraní v daném období. Následují turnaje "Regionals", které už jsou pro pořadatele finančně i prostorově náročnější, protože se očekává účast hráčů z celé republiky i zahraničí. Nad Regionals jsou Nationals, opět otevřené i pro zahraniční hráče. Opět musíme dobře zvážit v jaké hře a kde je uspořádáme. Letos chystáme Nationals ve 4 hrách. 3 v Bratislavě, protože se očekává příval hráčů z Maďarska a Rakouska a 1 v Praze. Podrobnosti včas zveřejníme. No a vítězové Regionals a Nationals by měli odcestovat do Ameriky na Worlds. Bohužel si kvůli velikosti trhu nemůžeme dovolit zasponzorovat letenky, takže snad turnaje vyhraje nějaký dobrodruh, který bude ochoten cestu podniknout a skutečně reprezentovat.

Co mám udělat, pokud bych chtěl OP uspořadát ve svém městě? 

Stačí napsat e-mail na adresu turnaje@blackfire.cz. Pozor, podmínkou (nikoliv Blackfiru, ale dodavatelů) je mít kamennou prodejnu. Mhouříme často oči nad různými volnočasovými kroužky, Domy dětí a mládeže a podobně, ale na tato místa nikdy nepřidělíme turnaje vyšších kategorií. Každopádně je potřeba si u Blackfiru založit obchodní účet, na což, zjednodušeně řečeno, potřebujete IČO. Organizované hraní je v první řadě podpora prodeje, takže ty největší turnaje svěřujeme našim nejlepším (a zároveň organizačně schopným) obchodním partnerům. 

Díky za rozhovor!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Quixo
Quixo
Akt. cena: 320 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas