Rozhovor s Elwenem o testování her CGE

Autor: Wolfsen | 10.7.2017 | 20

Tento rozhovor se nebude týkat žádné konkrétní nově připravované hry, což je naše nejčastější téma rozhovorů, ale toho, jak probíhá testování her Czech Games Edition a jak se do něj můžete zapojit. Na otázky mi ochotně odpovídal Michal "Elwen" Štach.

Wolfsen: Ahoj, dozvěděl jsem se, že sháníte pro své hry nové testery. Jak takové testování probíhá?

Elwen: Ahoj, v zásadě se příliš neliší od jiných herních akcí. Domluvíme termín, my zajistíme prostory, nějakou chatu nebo penzion s vhodným místem na hraní, tam se setkáme a hrajeme. Hrají se především naše prototypy v různých stádiích vývoje, ale občas to prostřídáme i s jinými deskovkami. Děláme i digitální aplikace, ty se na těchto akcích také zkouší.

Co se od testerů očekává, jaké jsou kvalifikační požadavky?

Nejdůležitější je mít chuť přispět ke vzniku nové deskovky. Ptáš se ale asi na to, jak zkušení hráči se mohou hlásit. To dost záleží na konkrétním testování. Abych dal příklad, pokud nyní testujeme novinku od Vládi Suchého Pulsar 2849, tak tam potřebujeme do hloubky vyzkoušet jednotlivé strategie a dobře je proti sobě vyvážit. Pokud tedy chci primárně zkoušet tuto hru, budu spíš zvát zkušené hráče, co mají rádi těžší eurovky. Na druhou stranu, pokud budeme chtít otestovat letošní novinky od Vlaadi Chvátila Codenames: Duet nebo That’s a Question!, budu hledat lidi, co mají rádi párty hry.

Kdy a kde budou probíhat jednotlivá sezení?

Lokalitu se budeme snažit měnit s přihlédnutím k tomu, odkud se nám nahlásilo nejvíce testerů. Aktuálně to vypadá, že jednu akci určitě uděláme v Brně, jednu u Prahy a dost možná uděláme i jednu na Slovensku. Termíny v této chvíli ještě nemám, ale přál bych si stihnout uspořádat několik testovacích akcí ještě během léta.

Jak moc budou testeři zavázáni mlčenlivostí?

V zásadě nám nevadí, když se o našich prototypech mluví. Dáváme si jen pozor, aby informace o hře byly pravdivé a aby prototyp nebyl prezentován jako finální hra, především co se grafiky týče. Vždy je ale lepší se nás předem zeptat.

Jakou odměnu mohou očekávat?

Hráčům, kteří významněji přispěli ke vzniku, děkujeme přímo v pravidlech. Těm nejšikovnějším bychom pak mohli nadělit i nějakou tu deskovku. Třeba právě tu, kterou pomohli vytvořit.

Dá se očekávat nějaký „kariérní postup“, třeba k předvádění vašich her na veletrzích, nebo dokonce na vyšší pozice?

To je určitě možné. Každý rok vybíráme šikovné lidi, kteří s námi pak jedou do Essenu. A pokud se podívám na složení firmy, vidím kolem především lidi, se kterými jsme se poprvé osobně setkali na podobných herních akcích.

Už jsi zmínil pár kousků, které budete testovat v nejbližší době. Bylo to všechno?

Nebylo. Kromě toho Pulsaru 2849, Codenames: Duet a That’s a Question! také připravujeme rozšíření k Adrenalinu, které představí týmovou hru, a nový balíček pro Tash-Kalar. Z digitálních aplikací se nyní nejvíce testuje Through the Ages.

Jak se mohou naši uživatelé k něčemu takovému přihlásit?

Stačí zaslat mi následující informace na e-mail elwen@czechgames.com:

- jméno (případně i přezdívka)

- e-mail

- bydliště

- a které deskovky máte rádi.

Kolik testerů vlastně hledáte?

Ne každý má čas přijet na každou akci, takže bych byl rád, kdyby se nám řady rozrostly ještě o pár desítek nadšených hráčů a hráček!

Dá se zapojit i po internetu?

Určitě! Většina našich větších her byla testována jak na stole, tak v online prostředí. Pokud by čtenáři měli zájem se přidat k online testování, stačí to připsat do poznámky k přihlášce, kterou jsme před chvílí zmínili. 

Ještě něco, co bys rád uživatelům ZH vzkázal?

Tyto testovací akce mají dlouhou historii, i když jsme je nikdy nedělali takto organizovaně. Potkal jsem na nich hromadu fajn lidí, a tak se moc těším, že potkám další!

Díky za rozhovor!

Já také děkuji.


Na závěr ještě doplním, že drobné info o připravovaných hrách CGE jsem sepsal už v březnu v reportáži z Beskydských zimních hrátek.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Splendor
Splendor
Akt. cena: 410 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas