recenze hry

Autor: tondakolik | 16.1.2018 | 1

Píše se rok 1701. Dle rozkazu královny přistála vaše loď na pobřeží neznámého ostrova. Ostrov je úrodný, bohatý na dřevo a v horách se nachází ruda. Ideální místo pro osídlení! Pionýři opouštějí loď, sbírají dřevo, zakládají osadu se dvěma vesnicemi, staví budovy, vyrábějí látku z ovčí vlny a starají se o potravu pro všechny osadníky. Netrvá to dlouho a vaši pionýři se stávají osadníky a pak měšťany. Na druhé straně ostrova je ale konkurence, rovněž vyslána na rozkaz královny, a tento soupeř založil také svoji osadu. Dokážete svou osadu dovést rychleji k rozkvětu než váš konkurent, získat přízeň královny a stát se jejím rádcem?

Karetní Anno vychází ze hry Osadníci z Katanu karetní hra. Poznáte to již podle stejné krabičky, obsahující dvě kostky, jednu s čísly a jednu se symboly, dvou žetonů a hromady čtvercových karet. Jsou tu počáteční karty pro jednotlivé hráče, karty domů, karty výstavby, akční karty a karty plavby. Dřevěné žetony jsou ve tvaru děla a měšce a představují vojenskou sílu a obchodní vliv.

Počáteční rozložení hry je velmi podobné karetním Osadníkům. Vyložíte řadu domů a náměstí, nad a pod tuto řadu pak vyložíte krajiny, sklady a loď. Mezi jednotlivé hráče připravíte balíčky karet, roztříděné podle rubu.

Hráč, který je na tahu, hodí oběma kostkami. Číselná kostka určí, jaké zboží hráči dostanou, a kostka se symboly spustí určitou událost. Poté hráč může vylepšovat svoji osadu, obchodovat a hrát různé akce pomocí akčních karet. Na závěr může zvolit možnost doplnění karet nebo plavbu lodí.

Na jednotlivých krajinách jsou znázorněny kostky s čísly. Pokud padlo právě toto číslo, hráči si na krajinu přidají jedno zboží. Kromě toho je v průběhu hry možné stavět různé výrobny, které umožňují přidávání zboží i na jiná hozená čísla.

Události spuštěné kostkou se symboly mohou hráčům přinést zboží či zlaťáky nebo je o ně naopak připravit. Pokud mají například spokojené obyvatele, mohou získat nějaké zboží jako dar od královny, pokud je navštíví obchodník, mohou zboží nakupovat či prodávat, ale pokud přijde požár, musí uhradit případné škody.

V hlavní části tahu pak hráč může vylepšovat svoji osadu. Na začátku hry má 4 domy osadníků, které může postupně vylepšovat na domy pro občany, měšťany a kupce. Vylepšování těchto domů přináší přízeň královny a také umožňuje stavět lepší budovy. Nad a pod domy mohou být stavěny budovy, přinášející hráči různé výhody. Kromě toho může hráč hrát akční karty, kterými může trošku uškodit soupeři. Se soupeřem také může obchodovat. Pokud se mezi sebou hráči nedohodnou, je možné obchodovat s bankem.

Pokud již hráč nechce hrát další akce, zvolí si jednu z možností zakončení tahu. První možností je doplnění karet v ruce, případně výměna karty. Další možností je plavba. Hráč si vezme balíček karet plavby, zamíchá jej a vyloží si před sebe skrytě tolik karet, jaká je rychlost jeho lodě. Poté postupně tyto karty odkrývá a provádí jednotlivé akce. Při plavbě může narazit na obchodníky, kteří mu prodají zboží nebo dokonce luxusní zboží, které se nedá jinak než plavbou získat. Může však také narazit na piráty, kterým buďto zaplatí poplatek nebo s nimi bude bojovat. A může dokonce poškodit svoji loď najetím na mělčinu či v bouři.

Vítězem hry je hráč, který jako první získá sedm bodů přízně královny.

Hra je v mnohém velmi podobná karetním Osadníkům, ale v mnohém je také jiná. Původně, když jsem hru pořizoval, jsem si myslel, že se jedná o „rozšířenou verzi“, ale jedná se skutečně o jinou hru na stejném principu. Musíte se tu soustředit na jiné věci, osada se nedá rozšiřovat pomocí cest a nových vesnic, naopak musíte vylepšovat domy, abyste mohli stavět lepší budovy. Novinkou je plavba, při které můžete mnoho získat, ale také můžete přijít o svoji loď, nebo o peníze.

Celkově mi Anno přijde takové klidnější, už jenom proto, že tu není žádný zloděj, kvůli kterému byste se museli bát o své zboží. Akční karty mi také přijdou takové mírnější a tak tu nehrozí žádné velké riziko, můžete si tedy poměrně v klidu budovat svoji osadu.

Anno je velmi dobrou karetní budovatelskou hrou pro dva hráče. Proti karetním Osadníkům z Katanu se jedná o jednodušší hru, protože tu není tolik různých karet výstavby. Oproti nim je ve hře také více náhody, což však z vážné strategické karetní hry dělá poměrně zábavnou hru, zvláště díky naprosto náhodným plavbám, které hru velmi dobře oživují.

Pokud se vám princip karetních Osadníků líbí, ale hráváte spíše s občasnými hráči, rozhodně doporučuji spíše tuto „verzi“, která je jednodušší a zábavnější.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Arcadia Quest
Arcadia Quest
Akt. cena: 2000 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas