Prototypy z CGE a další zajímavosti z Beskydských zimních hrátek

Autor: Wolfsen | 25.2.2016 | 8

O víkendu 18.-21. 2. jsem se zúčastnil Beskydských zimních hrátek, které každoročně pořádá ostravská Korunka. Vedle spousty známých tváří, několika turnajů (Star Realms a Lords of War) a spoustě dobrých her nejen ze zásob zmíněného klubu se tam každoročně vyskytují i týmy MindOKu a CGE s hrami na testování. Ti první obvykle s hrami, o jejichž lokalizaci uvažují (od uvažování ke smlouvě a následně vydání je ještě dlouhá cesta) a ti druzí s prototypy svých vlastních her.

Ani letos tomu nebylo jinak. A počet prototypů CGE byl příjemně vysoký. Začnu Krycími jmény. Ne, nepletu se, Krycími jmény. Loňský party hit totiž dostane obrázkového bratříčka. A nikoho jistě nepřekvapí, že obrázková Krycí jména se těšila vysoké popularitě. Po dohodě s Vlaadou a Kreténem jsem žádný z prototypů nefotil, ale myslím, že mohu zmínit, že na prototypu byly obrázky příjemně mnohoznačné, byť jednoduché.

Dalším samostatným prototypem byl Adrenalin (nebo spíš Adrenaline) chorvatského autora Filipa Neduka. Jak už název napovídá nejde o žádnou "suchařinu", ale o pořádnou řežbu. Pokud jste fanoušky počítačových multiplayerových stříleček jako je třeba Unreal Tournament, tak tohle bude (až bude hotová) hra pro vás. Inspiraci těmito hrami Adrenalin rozhodně nepopírá a naopak se k ní hrdě hlásí. Na mapě se náhodně "spawnují" náboje, zbraně a zabití bojovníci, kteří hned vyrazí do nelítostné řežby.

Oproti počítačovým hrám se však nepočítají jen počty zabitých soupeřů. Hráči získávají body podle toho, jak moc ke smrti protivníka přispěli. Ten, kdo si ale počká na dorážku nebo soupeře naopak "načne", získá body navíc. Bonus získá taky ten, kdo svému soupeří udělí více zranění než je nutné (overkill) a nebo se za overkill pomstí.

CGE ale s sebou mělo také dvě rozšíření - zdárně se vyvíjející rozšíření k Alchymistům a nové vůdce a divy pro Through the Ages: Nový příběh civilizace. Mezi kartičkami jsem zahlédl jména jako Marie Curie-Skłodowská nebo matka Tereza, ale také třeba Sun Tzu nebo - oproti vyjádření z Essenu - Jan Žižka. Z divů jmenuji například Harvardovu univeritu (jako doklad, že CGE  naslouchá svým fanouškům a bere si inspiraci z neoficiálního rozšíření původní "civky") nebo třeba Světovou výstavu.

Nakrátko se zastávím také u MindOKu nebo spíš u jeho obchodních partnerů. Přivezli totiž několik vesměs předprodukčních vzorků z Norimberského veletrhu. Nejvíce mě mezi nimi zaujal doslova mythický Pandemic: Reign of Cthulhu. Mohu tedy potvrdit, že pomalu prosakující zvěsti nejsou žádné kachny.

Po zběžném prolistování pravidly to vypadá, že mechaniky nejsou příliš změněné, jen místo nalezéní léku je cílém hráčů zapečetit brány, místo kontinentů je plán rozdělen mezi oblasti Arkhamského okolí, místo zvláštních zdravotnických povolání jsou ve hře role postav z Lovecraftových románů a místo suchopárných figurek a kostiček plastové miniaturky.

Ohledně postoje MindOKu zatím sdělím pouze pogův komentář: "Jsou tam figurky shoggothů, to prostě musíš mít!" Míru sarkasmu ať už si v tom najde každý sám. Zatím tedy mohu pouze potvrdit zájem MindOKu tuto hru otestovat. Nic víc, nic míň.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Adrenalin
něco takovýho už je... FRAG :)
Ale pokud toto bude propracovanější a vizuálně i materiálně hezčí, tak supr.

25.2.2016 15:58:36

Další pandemic?
Tak to je nářez. Začínám být na variace na pandemic alergický a na téma Cthulhu taky. Přitom jsme měli původní Pandemic tak rádi. Před sedmi lety jsme ho pařili pořád a verze od Albi se mi tak nějak i líbila na pohled. Čest autorům, kteří tvoří nové hry a nepřetváří pořád jen dokola jednu a tu samou.

25.2.2016 18:01:05

Pandemic
... dokud to sype a hráči platí, tak je potřeba dojit. No ne?

26.2.2016 01:03:31

Pandemic
A ti, co žádný Pandemic ještě nehráli, si později mají možnost vybrat jaké téma je jim nejbližší.

26.2.2016 10:02:15

Tak to ja si pockam
na Pandemic: Legacy of Cthullu Season 1 ;) Lepsi uz to mohlo by leda ve Steampunku :)

26.2.2016 13:30:06

Vybíráme z Bazaru

Marco polo
Marco polo
Akt. cena: 460 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas