Pilíře země (The Pillars of the Earth) staré dobré jednoduché euro

Autor: andik007 | 23.4.2017 | 3

Po hodně dlouhé době jsme oprášili silnou vrstvu prachu na krabici Pilířů země a zase si ji zahráli. Byla chuť na klasické euro, a kdo má pořád studovat ta 20-30 stránková pravidla. Krátce se rozepíši o hře a kolotoči kolem pojmu zvoucím se Pilíře Země. Začneme krátkým úryvkem z knihy, takže se posaďte a nechte se unášet na vlnách Anglie počátkem 12. století.

„Dorazil na horní konec ulice a zahnul do převorství. A tam mu před očima vyvstala příčina, proč Kingsbridge tak vzkvétala a Shiring tak upadal: Katedrála.

Brala člověku dech.“

Tak.. to stačí, přece tady nebudu opisovat 900 stránek knihy!

Kdo by neznal pojem jménem Pilíře země a katedrálu v Kingsbridgi? Pro všechny, kdo teď začali dávat strýčku Googlovi dotaz, kde ta zpropadená Kingsbridge a její slavná katedrála vůbec je, vás musím zklamat. Vesnice a katedrála Kingsbridge zobrazená v románu a seriálu je bohužel smyšlená.

Desková hra Pilíře Země (2006) vznikla podle knižní předlohy, která vyšla již v roce 1989 a napsal ji autor bestselleru Ken Follet. Později byl podle knižní předlohy natočen i TV seriál (2010). Pojďme se podívat ještě na nějaká čísla související s tímto fenoménem s názvem Pilíře Země. Každý má rád trochu toho bulváru.

  • Kniha

Kenu Folletovi trvalo tři roky a tři měsíce než knihu dokončil. U nás vyšla v roce 2001 a v roce 2015 se dočkala již pátého vydání. Celosvětově se prodalo přes 23 miliónů výtisků!

  • Seriál

Natáčel se v Rakousku a Maďarsku a roční produkce stala 40 miliónů dolarů. Získal nominace v několika kategoriích na Golden Globes, ale neproměnil žádnou. Eddie Redmayne si zahrál roli Jacka a například Donald Sutherland si zahrál ve vedlejší roli Hraběte ze Shiringu.

  • Desková hra

Byla vydána v 11 jazykových mutacích a hned v roce jejího vzniku vyšla i v češtině, kdy se o to postaralo vydavatelství ALBI. Hra získala spoustu nominaci po celém světě a některé i proměnila, například v Norsku… Vím, zní to trochu vtipně, ale nesmál by se Nor, kdyby to samé četl o Česku?

Tím bychom měli představený pojem Pilíře země a můžeme se pustit do recenze deskové varianty hry.

 

Představení deskové hry

Za touto hrou stojí dva méně známí vývojáři her Michael Rieneck, Stefan Stadler, kteří se podíleli například ještě na hře Kuba a World Without End, což je volné pokračování Pilířů Země.

Ústředním motivem Pilířů Země je stavba katedrály v Kingsbridgi. Což je i ústřední motiv na hracím plánu, jak můžete vidět na fotce níže. Zpracování herního plánu po grafické stránce je velice povedené a alespoň pro mě perfektní, kdy skvěle navozuje atmosféru hry.

 

Ve hře je spousta klasického dřevěného euro materiálu, ať už jde o suroviny (přes 80 kostek), dělníky (37 figurek), či stavitele (12 figurek). Ve hře také najdete spoustu karet v několika kategoriích (řemeslníci, suroviny, výhody a události). A rozhodně nesmíme zapomenout na „dřevěnou“ katedrálu.

Herní principy

Pravidla hry mají celkem 7, ano slovy sedm stránek. No není to nádhera. Z toho dvě stránky jsou příprava hry a poslední strana je vysvětlení karet řemeslníků. Takže zde máme pravidla na 4 stránky, to prostě v dnešní uspěchané době chcete, nebo ne? Tím pádem jsou i mechanismy hry poměrně jednoduché, ale nemůžu říct, že by nebyly zábavné. Určitě nečekejte početní orgie, kdy si vypočítáte přesně, co kam zapadne, protože vám to stejně zhatí náhoda, ale tím pádem odpadá nudný prvek, jak my říkáme: „Kotva v poušti. Kotvíš hru.“

V průběhu hry odehrajete celkem šest kol, než postavíte katedrálu a v každém kole na vás čekají tři hlavní fáze hry.

  1. fáze: Výběr řemeslníků a surovin

  •  Získání potřebných surovin v kamenolomu, pískovně, nebo v lese za pomocí svých řemeslníků
  1. fáze: Umísťování stavitelů

  • Pro mě je tohle nejzábavnější prvek ve hře, a pokud by určování pořadí probíhalo jinak, tak si myslím, že tuhle recenzi ani nepíši. Podle počtu hráčů se umístí do černého pytlíku všichni stavitelé a náhodně se vybere první, který může zaplatit a umístit stavitele na herní plán, nebo pasovat a táhnout nového stavitele z pytlíku, který bude o jedna levnější, protože neumístěný stavitel je položen na první volné pole ukazatele ceny. Tahle fáze z nudně počítací eurohry dělá příjemnou oddychovou záležitost.
  1. fáze: Vyhodnocení

  • Na herním plánu se nachází celkem 17 pozic, kam mohou být stavitelé umístěni a vyhodnocení probíhá od biskupství až po katedrálu, kdy každé ze 14 míst, které se vyhodnocují, je označeno pořadovým číslem.

Hodnocení

 Tuhle hru vidím jako takový mezi stupínek mezi těžšími hrami a takovými jednoduššími krátkými kousky. Přeci jen ve 4 hráčích činí herní doba 90-120 min. Pravidla na 4 stránky jsou vysvětlena za 15 minut a nejsou v nich žádné velké složitosti. To je určitě přínosem, pokud nechcete nějakou náročnější hru a chcete si trochu oddychnout. Grafika herní desky je opravdu pěkná a s herním principem losovaní jsou to pro mě dvě nejdůležitější věci, co se mi na téhle hře opravdu libí.

Milovníci knihy ve hře najdou své hrdiny, ať už na kartách události jako je například zvýšení daní Wiliamem Hamleighem, nebo na kartách výhod, které lze získat v Kingsbridge. Zde například můžete získat Jacka, který vám získá dalšího řemeslníka, nebo pomoc bratra Remigiuse. Což dodává hře také trochu té „piliřovské atmošky“.

Bohužel tato hra má trochu nedostatek ve znovuhratelnosti, právě díky jednoduchému mechanismu, takže je to takový kousek, když už nevíte co si zahrát a mate chuť na euro, které zvládnete dohrát v pohodě do dvou hodin i s vysvětlením pravidel nováčkům, kteří ještě tuhle hru nehráli. Pokud máte místo na hry a nevadí vám, že se hra dostane na stůl jednou za dva měsíce, tak je tohle skvělá volba. Naproti tomu pokud hledáte nějaký složitější kousek s minimální náhodou, podívejte se raději třeba po Caylusu, nebo Le Havre.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

DC Deck-building Game Rivals Flash Kickstarter
DC Deck-building Game Rivals Flash Kickstarter
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas