Nultý ročník ligy deskových her - formát a hry

Autor: Mejdzr | 25.10.2012 | 16

Co nultému ročníku ligy deskových her už předcházelo už víte z předchozího příspěvku. Dále se vám pokusím přiblížit formát, na kterém jsme se po dlouhých mailových přestřelkách dohodli. V této souvislosti musím zmínit několik důležitých věcí. Hrajeme nultý ročník a formát ještě není odzkoušený. Neberte to prosím jako návod. Jsme pionýři, hledáme nové cesty a celý projekt je zatím v plenkách. Zdali se formát opravdu osvědčil či nikoliv, vám určitě řekneme na konci ročníku. Na formátu se podíleli prakticky všichni kapitáni družstev a vznikl cestou demokratické debaty a kompromisu. Tímto bych rovněž všem kapitánům rád poděkoval, že i přes mnohdy zcela rozdílné názory se debata odehrávala ve velmi přátelské a korektní atmosféře, kdy nám všem šlo opravdu o konstruktivní řešení pro dobro nás všech. Takže ještě jednou: Díky! Kéž by si z vás vzali příklad naši poslanci!

 

Podoba ligy (ve zkratce)

Počet týmů: 6

Velikost týmu: 4 hráči

Systém: 6 miniturnajů/sezóna

Každý tým hostí jeden jednodenní miniturnaj, kterého se vždy zúčastní všechna družstva tak, aby hru vždy hráli lidé z různých týmů a nedocházelo k týmové režii atp.

Hráči získávají body podle umístění v dané hře podle klíče: 7 - 4 - 2 - 0. První místo nejvíce bodů, poslední místo nic. Vítězem se stává tým, který na konci sezóny získá v součtu nejvíce bodů.

Na každém miniturnaji se vždy odehrají celkem tři hry - jedna "dlouhá" a dvě kratší.

 

Volba her

S deskovými hrami to je jako s muzikou. Máme tu pop, rap, metal, lidovku, jazz, folk nebo třeba symfonickou hudbu či operu. Každému se líbí něco jiného, každý má své oblíbené hry i hry, kterými opovrhuje. Někdo rád jednoduché, rodinné na pět minut, jiný tvrdé euro, další chodí s pytlíkem kostek u pasu a jiný nepovažuje za hru něco, co se dá dohrát do šesti hodin. Vše je o kompromisu a nejinak tomu bylo u výběru deskových her. Hlavní myšlenkou bylo klást důraz na jakousi komplexní vyváženost hráče, k čemuž napomáhá i systém bodování, který umožňuje sbírat a hodnotit body individuálně. Proto jsme se snažili volit hry žánrově co nejrůznoroději, byť mají eurovky převahu. Dalším faktorem byla jazyková dostupnost; ne všichni vládnou cizím jazykem a k těmto hráčům je třeba přistupovat s respektem a neodrazovat volbou hutně anglické hry. A posledním faktorem byla dostupnost hry jako takové. Holt, ne vše jde sehnat tak snadno. Kdo chce tedy ligu hrát, musí hru mít. Nikoliv proto, aby ji "měl", ale proto, aby se ji naučil, uměl ji hrát a byl skutečným soupeřem na úrovni, jak se sluší a patří. K mému velmi milému překvapení jsme se na hrách shodli bez jakýchkoliv tlaků či blbých nálad, proč se hraje ta či ona hra na úkor jiné. Obecně jsme se snažili i o jakousi střední cestu co do náročnosti; nechceme hrát jednoduché pětiminutové hry, ale zároveň žádný hardcore, na který prostě není čas.

Her je celkem devět; v rámci miniturnaje se odehrají vždy tři a jelikož je miniturnajů celkem šest, z logiky věci vyplývá, že každá hra se v rámci ligy zahraje celkem 2x.

A hrajeme:

1. miniturnaj - Through the Ages, Agricola, Nexus Ops

2. miniturnaj - Dominant Species, Údolí králů, New Era

3. miniturnaj - Sid Meier's Civilization, Tikal, Cyclades

- pak se hry opakují

 

Pro zajímavost ještě doplním, které hry byly ve výběru. Tak například Hra o Trůny, Shogun/Wallenstein, Railroad Tycoon, Caylus, Puerto Rico, Smallworld nebo Tichu.

Nechtěli jsme dávat do výběru hry, ve kterých se už soutěže hrají, tzn. Carcassonne, Osadníci z Katanu nebo Dominion.

 

 

Jak již bylo řečeno. Hry si volili hráči prostřednictvím svých kapitánů. Počítáme s tím, že pro příští sezónu (pokud nějaká bude a já pevně věřím, že ano), bude seznam pozměněn, rozšířen, zeštíhlen... Kdo ví?

 

Co dál?

První zápas hrajeme 27. října. O dění v lize budeme všechny zainteresované samozřejmě informovat prostřednictvím tohoto blogu, kde se kromě výsledků, reportáže a fotografií těšte na představení prvního z týmů.

Pokud Vás myšlenka ligy nějakým způsobem zaujala, máte k ní nějaké připomínky, nápady či dotazy, pište!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Držím palce
Ať se sezóna vydaří a navážete na ni spoustou dalších!;)

25.10.2012 10:12:45

To Aneken
Díky, štěstíčko budeme potřebovat. Nejen herní, ale především takové to, aby to všechno klaplo a by nám ta liga prostě vyšla.

25.10.2012 21:26:44

Trochu ma prekvapuje
ze sa ani do sirsieho vyberu nedostala ani jedna abstraktna hra. Teraz nemyslim tu staru klasiku,ale moderne hry.

26.10.2012 07:54:39

R.

Systém turnajov
Organizoval som viacero turnajov a preto mám pár poznámok:

* Turnajový systém by sa nemal robiť v závislosti od počtu teamov alebo počtu hráčov v týme. Vždy sa môže stať, že príde viac alebo menej hráčov, vždy môže nejaký tým odísť, nejaký tým vznikne, a pod.

* Dobrá inšpirácia je turnaj týmov v pokri: Môže prísť ľubovoľný počet hráčov a týmov, v turnaji je snaha aby hráči z jedného týmu nehrali za tým istým stolom, pre tým sa započítavajú výsledky najlepších štyroch hráčov.


2.11.2012 23:34:34

Vybíráme z Bazaru

Hra o trůny - nová, nejlevněji!
Hra o trůny - nová, nejlevněji!
Akt. cena: 999 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas