Essenský Spiel 2015 - den 2.

Autor: Wolfsen | 13.10.2015 | 20

Reportáž z prvního dne naleznete zde.

Ostatní nakupují

Zatímco ostatní členové výpravý se jdou podívat co je nového ve výprodeji Heidelbärgeru, já znovou brouzdám výstavištěm. Konečně se zastavím u stánku CGE natolik, abych se poptal co jejich nové hry a kdy budou v češtině. (Tedy ty, o kterých se to neví.) V češtině bude samozřejmě všechno. Klub ztroskotanců vydá MindOK, Tash-Kalar: Nethervoid připravují pochopitelně REXhry, GT: Missions už mají připravené, ale do vydání ještě nějaký ten pátek zbývá. Ptám se i na minirozšíření k "civce". Nebudou.

         

Zcela vlevo: Essenské pero pro Alchymisty za nejlépe napsaná pravidla, vlevo: Concordia Salsa, vpravo: deskový Magic, zcela vpravo: detail mapy britských ostrovů pro Ticket to Ride

Uronili jste slzu? Nemusíte. Bude totiž rozšíření větší. Balíček nových divů a vůdců k výměně těch obvyklých. Už tam ale asi nenajdete praotce Čecha - balíček totiž bude celosvětový a vyloženě českých záležitostí bude pomálu. Snad se ale srdce patriota zahřeje alespoň trošičku, vždyť i Univerzita Karlova v základu stále je.

Dále se zastavuji u PD-verlagu. Mají tu rozšíření pro Concordii, jmenuje se Salsa a má mimořádně ošklivou krabici.

  • Do hry přidává novou surovinu - sůl. Ta slouží jako žolík za kteroukoli jinou surovinu. Dokonce i solná města lze bodovat jako města poskytující jinou surovinu.
  • Dále se ve hře objeví destičky fóra - ty hráč může využít, pokud před vyložením Tribuna použil dostatečný počet karet.
  • A samozřejmě také přidává do hry 2 nové mapy.

Při dalším samostatném bloumání narazím na mistrovství světa v Rush Hour Shift - variantě solitéru Rush Hour pro dva. Celé 4 stoly! No, neměl bych se moc posmívat, když je to jediné mistrovství, které jsem se svou novinářskou licencí a nedostižným fotografickým uměním ulovil. (Výsledky nemám, zajímají někoho?)

      

Vlevo: půlka mapy MegaCivilization, uprostřed: bedna Mega Civilization, vpravo: MS v Rush Hour Shift

A pak jsem u stánku Feuerlandu narazil na očekávaný prototyp Uweho hry Ein Fest für Odin a nějaký další prototyp. Usměvavý vousatý pán mi na dotaz odpovídá, že je to Gaia Projekt - "Terra Mystica in space". O vousatém pánovi si ještě povíme ve 3. dílu. No dobře i o Gaia Projektu.

         

Zcela vlevo: prototyp Gaia Projektu, ostatní: prototyp hry Ein Fest für Odin

Krátké shledání

Po chvíli dalšího bloumání a zoufalého focení (nejen co do zdatnosti) se opět shledávám alespoň s částí naší skupinky. Nejprve sedáme k Pandemicu: The Cure. Novinka to není, ale přesto - kostkový Pandemic. Místo barevných karet barevné kostky. Ty slouží i místo kostiček infekce. Na akce si taky hážete kostkami - můžete přehazovat kolikrát chceta, ale jedna strana kostky je vždy infekční a tu už přehodit nelze. Pěkné, ale obtížnost zřejmě určují spíše kostky než cokoli jiného - pro nás to byla procházka růžovým sadem. Tedy nuuuuda.

      

Vlevo: Pandemic: The Cure, uprostřed: přerostlé Takenoko i s pandí slečnou z rozšíření, vpravo: Buttons - deska hráče

V jednom si člověk nic nezkusí, ale ani ve čtyřech to není o moc slavnější, protože najít prázdný stůl... Tak sedáme aspoň k Buttons. Pěkný logický rychlík s prvkem pokoušení štěstí, ale na můj vkus moc abstraktní. Hráč ve svém tahu hodí kostkami a určí tak pozici, na kterou mohou všichni ostatní hráči přišít knoflík ve své mřížce. Sobě určí takových pozic více (pokud není lama a nehodí moc stejných čísel) a on sám knoflík přišít musí. Nelze ale přišít knoflíky hned vedle sebe. Nemůže-li hráč přišít knoflík, vypadáva z kola a nedostané žádné hvězdičky. Místo tahu lze pasovat a vzít si odměnu - 1 hvězdu za včasný pas, 1 hvězdu za každou trojici přišitých knoflíků stejné barvy a jednu hvězdu navíc za trojici barvy hráče. Hvězdičky se pak umístí na pozice knoflíků a kdo má po kole 5 hvězdiček v jedné řadě nebo celkem 12 hvězdiček, vítězí.

      

7th Continent - kampaň na KS

Poté ZdenT27 vyráží hledat puclika. Já využívám chvíle a vyrážím k stánku Portalu. Je přece v téhle chodbě. Chyba, je až za rohem.

Stronghold

Vulcanův výslovný dotaz mě natolik motivuje, že riskuji opětovné odtržení od skupiny. Povedlo se. Ztrácím je. Nicméně konečně využívám svůj fungl nový blok a podrobně vyslýchám týpka z Portalu. Menší komplikace je, že neznám 1. edici Strongholdu. Větší komplikace je, že ani týpek si není jistý tím, co všechno je nové. Ale snad mi řekl vše:

  • Hra nyní končí nejpozději po 7 kolech.
  • Je k hráčům "přátelštější" - tj. příprava je vyznačena na desce, typy jednotek jsou rozlišeny barevně podle životů a poškození, které mají či dávaji, nápovědy na desce jsou odnímatelné.
  • Karty byly lépe vyváženy.
  • Do hry přibyly "cauldrons", tedy patrně hrnce s horkou smůlou, dehtem a pod.
  • Do hry přibyl zrádce - útočník může označit tři zařízení v hradě. Jedno z nich ovládá zrádce, ale obránce do poslední chvíle neví, které to je.

Atlanťané bohužel vystavení nejsou, jen k prodeji. Ale co nevidět budou v češtině.

      

Stronghold, 2. vydání

Setkání u Ludvíka

Po další chvíli bloumání dostanu spásný nápad - určitě neodolali vábení Castles of Mad King Ludwig: Secrets! A nejenže neodolali, ale dokonce našli volný stůl. Bohužel už hrají, tak alespoň sleduji hru. Stačí to, chápu. Do hry přibylo několik prvků.

  • Vodní příkopy - každý začíná s jedním příkopem spojeným se vstupní halou. Před tímto příkopem se mohou nalézat jen zahrady. Vstupní hala se tak už nedostane někam doprostřed zámku.
  • Každý další příkop (celkem tři další) dává po 1 bodu za každou místnost v zámku kromě zahrad. Výrazně ale limituje prostor pro stavbu.
  • Tajné chodby - na začátku hry dostane každý hráč 3 tajné chodby. Kdykoli se může rozhodnout připojit nové stavěnou místnost tajnou chodbou a dostane za ni dvojnásobek vítězných bodů.
  • Labutě - na nových místnostech jsou vytištěny 1 nebo 2 labutě. Tolik žetonů labutí se na ni přidá a kdo si ji koupí bere si i labutě (a dá je do příkopu). Ty jsou k dispozici v 5 barvách. Kdykoli během hry je možné vyměnit sadu různě barevných labutí za 1-15 000 marek. Na konci hry pak za 1-15 bodů.

Secrets jsme si ale nakonec nekoupili. Ne, že by se nám nelíbilo, ale už v okamžiku, kdy jsme dorazili (asi 5 hodin po otevření veletrhu) bylo beznadějně vyprodané.

      

Vlevo: ZdenT27 a Freidmann Friese, uprostřed: Castles of Mad King Ludwig: Secrets, vpravo: obří verze Colt Expressu i s rozšířením 

Ani tentokrát nám shledání nevydrželo dlouho - rozdílné zájmy a priority udělaly svoje. Otvírací doba veletrhu se už totiž povážlivě chýlila ke konci. Tak jsem aspoň vyzvěděl u dlp games co obsahuje rozšíření Orléansu s názvem Invasion.

  • Variantu pro dva hráče s pevně danými událostmi.
  • 3 solo varianty (Kubrte?).
  • Kooperativní variantu. Vedle společného cíle v ní má každý hráč i svůj vlastní úkol. Ten je (bohužel) veřejný.
  • Kompetitivní variantu pro více hráčů s úkoly typu "dojdi do toho a toho města a tam zaplať to a to" a překrvynými deskami pro rychlejší pohyb.
  • Nové události.

Orléans je pěkné, ale tohle mi přijde jako krabice plná - s prominutím - hovadin. Kdo se probůh prosil o 3 solo varianty?! Zaplatit je ale musí všichni. Podle mě dobrý způsob, jak hru pohřbít. Doufám ale, že se pletu. (Mimochodem, "nové" minirozšíření pro TM raději ani nekomentuju, musel bych být podstatně ostřejší.)

Hraní na chatě

Na chatě tentokrát zkouším dvě větší hry. První je Domus Domini. Nebudu se tu o ní rozepisovat moc - je docela složitá. A byť nemůžu říct, že by se mi vyloženě nelíbila ani, že jsem ji po prvním zahrání plně prokoukl, tak nám všem přišla značně nelogická a neintuitivní (nejen Delimu, který je zvyklý eurovky jasně vyhrávat). Při přehršlích her na trhu se k ní ale kvůli tomu už asi nevrátím. Škoda, že jsme místo ní nehráli třeba ostatními vychvalovaný Nippon nebo Signorii.

Jako druhá na řadu přišla Potion Explosion. Spousta barevných kuliček představuje alchymistické přísady. Ve svém tahu můžete vzít jednu ze zásobníku a pokud tím způsobíte srážku dvou (či více) stejně barevných koulí berete si i je. A pokud tím zase způsobíte srážku... a zase... Přísady pak naskládáte podle recepisu do připravených lektvarů, které po zkompletování dávají body a jednorázové (po vypití) zvláštní efekty. Body navíc získáte za sadu stejných nebo naopak různých lektvarů. Toť vše. Jednoduché, krásné, vtipné, zábavné. Další den už byly taky vyprodané. Sakra!

   

Vlevo: Potion Explosion, vpravo: Clacks

Před spaním ještě chvilku pozoruji Zebraschwein z výprodeje - párty hru v níž se kreslí hybridi dvou náhodných zvířat a pročítám pravidla Clacks - je v tom o špetičku víc Zeměplochy, než jsem myslel, ale pořád to je spíš abstraktní.

P. S.: děkuji yetince za poskytnutí kvalitnějších fotografií.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Strážcové lesa
Strážcové lesa
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas