Essenský Spiel 2015 - den 1.

Autor: Wolfsen | 11.10.2015 | 27

Díky laskavosti klubu Korunka jsem se letos poprvé mohl zúčastnit svaté pouť každého pravověrného deskovkáře do Essenu. Díky další laskavosti Dia hromobijce jsem za Zatrolené hry získal i novinářskou licenci, která otevřela leckterá zavřená ústa, dveře i parkoviště.

Takové příležitosti je třeba chytit za pačesy a tak jsem se o to pokusil. Bestie jménem Spiel se však ukázala být silnějším protivníkem než jsem jako nezkušený zelenáč čekal. Kolik pačesů jsem jí vyrval, posuďte sami. Rozhodl jsem se neochudit vás ani o jeden 

Cesta

Přestože jsme z Korunky vyrazili již ve středu v 21 hodin a měli jsme před sebou nějakých 10 hodin cesty. Takže do otvíračky veletrhu v 10 resp. 9.30 pro novináře jsme měli dostatečnou časovou rezervu. Nebo jsme si to alespoň mysleli. Všehomíra ale rozhodlo jinak - nejprve defekt a následná výměna kola o půlnoci na dálnici v Polsku, poté nehoda před námi na německé dálnici, každodenní provoz a stavební úpravy v aglomeraci Dortmund-Bochum-Essen a nakonec již téměř plná parkoviště znamenají příchod až okolo 13. hodiny.

Jen tři bytelný kola má náš proklatej vůz...

První seznámení s Messe Essen

První den jsem - ruku na srdce - převážně zmateně běhal po výstavišti a sem tam něco vyfotil. Proto bude první část reportáže zejména fotografická.

            

Zcela vlevo: Mission: Red Planet, vlevo: dětský koutek, uprostřed: obří King of New York, vpravo: Big Book of Madness, zcela vpravo: kniha ilustrací k Big Book of Madness

         

Zcela vlevo: Skyliners, vlevo: Pandemic Legacy, vpravo: Potion Explosion, zcela vpravo: 504

         

Zcela vlevo: Bloqs, vlevo: Signorie, vpravo: Nippon, zcela vpravo: Taluva Deluxe

         

Zcela vlevo: obří Ultimate Warriorz, vlevo: 7 Wonders: Duel, vpravo: Barony, zcela vpravo: obří verze Barony

K večeru jsem se však už otrkal a některé hry (které byly volné) si i vyzkoušel. Mezi ty patří třeba méně profláknuté Bellz. V této dovednostní hře mají hráči za úkol pomocí tyčinky se dvěma magnety (silnějším a slabším) vysbírat všechny rolničky jedné barvy z hromádky. Můžete postupně zvedat rolničky kolikrát chcete, ale jakmile se vám na tyčinku přichytí rolničky více barev, musíte se všech dosud polapených rolniček vzdát. Vítězí ten, kdo jako první vyloví všechny rolničky své barvy. Vylovit dvě větší rolničky jako na fotografii není těžké. Skutečnou výzvou je však dostat z hromádky rolničky nejmenší.

      

 Vlevo: Cardline: Marvel, uprostřed: Flick 'em Up!, vpravo: nové vydání Mexicy

      

 Vlevo a uprostřed: Bellz, vpravo: Elite Project

         

 Zcela vlevo: Council of Four, vlevo: nové vydání Study in Emerald, vpravo: The Bloody Inn, zcela vpravo: Castles of Mad King Ludwig: Secrets

      

Vlevo: prototyp Scythe, uprostřed: Queen's Architect, vpravo: Push a Monster

      

Through the Ages: A New Story of Civilization

Další hrou, kterou jsem si vyzkoušel ještě na Spielu byl Bastion ruského Hobby Worldu. Zajímavá kooperativka zasazená do světa Berserka a Panovníka. Oproti mému původnímu (a mylnému) popisu se Castle Panicu nepodobá ani v nejmenším. Spíše připomíná kombinaci Ghost Stories a internetových a mobilních her, v nichž mají hráči za úkol sestřelovat barevné kuličky v "pochodujícím hadu". Toho, zde vytváří řada nepřátel, která se postupně rozrůstá a pokud zcela obklopí herní plán, hráči prohrají. Vítězství naopak hráči dosáhnou přemožením všech nepřátel z balíčku. Balíčky nepřátel lze poskládat lehčí i obtížnější, což je dobře, protože výuková ani 1. obtížnost nám ve 2 hráčích nepřišla jako výzva.

      

Vlevo a uprostřed: Moongha Invaders..., vpravo: Ships

   

 Vlevo: Shakespeare, vpravo: Komodo

Pokračovaní na chatě

Původně jsem chtěl reportáže zveřejňovat z chaty, kde jsme byli ubytovaní po každém dni. To mi ale zhatila nepřítomnost internetu. Přesto se to dá považovat za dobrou zprávu. Protože místo psaní reportáže jsem se mohl věnovat dalšímu - a teď již davy návštěvníků nerušenému - testování her. A navíc třeba i s týmem MindOKu.

První večer přišly na řadu zejména malé hry nejprve Cook-off. Tady nebudu zabíhat do detailů, řeknu jen -nehrajte to. Fakt ne. Další přišel na řadu Duel. Jednoduchá westernová mikrohra. Hráči si v každém kole naplánují jednu kartu - pistoli (na začátku mají k dispozici 3), pušku, barikádu nebo nabíjení. Poté všichni naráz namíří (prsty) na jiného hráče a odkryjí své naplánované karty. Ten, kdo naplánoval pušku nebo pistoli vystřelí a zároveň je chráněný před výstřely ostatních. Barikáda chrání pouze před výstřely z pistole, ale pokud nejste zasaženi (puškou), tak si ji můžete vzít zpět do ruky. Při nabíjení jste snadný cíl, ale je to jediný způsob, jak si vrátit do ruky karty zbraní. Poslední přeživší získá 1$. První, kdo získá hrst dolarů (5) vyhrává. Rozhodně mohu doporučit.

Poté jsme vyzkoušeli Mix It. To je hra určená především dětem. Hráči v ní skládají dvě přišerky ze tří dílů. Ve svém tahu mohou vyložit jednu kartu z ruky (překrýt část příšerky) nebo přesunout jednu část mezi příšerkami. Jakmile se podaří vytvořit příšerku, kterou někdo drží v ruce, tento hráč vykřikne "monstrum" a kartu vyloží - má za ni bod. Kdo jako první získá 3 body, vítězí. Na můj vkus moc náhodné.

Poslední hrou večera byly Skyliners. Zajímavá rodinná hra, v níž se staví mrakodrapy. Každý z hráčů má přidělenou svou stranu plánu a na konci získá tolik bodů, kolik mrakodrapů ze své strany vidí. Hra má navíc také komplikovanější pokročilý modul, v němž si musíte včas přesně tipnout, co ze své strany uvidíte.

Tak to by byl první den. Druhý den už byl o něco plodnější ;-)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Messe
Bola to paráda. Môj prvý Essen a rozhodne nie posledný.

12.10.2015 00:17:14

duel
Zajimalo by me, kolik stal ten duel. Uprimne jsme tohle hrali pred lety na silvestra. Nepotrebovali jsme k tomu nic. Vse bylo provadeno gesty a zvuky. jinak tu hru taky doporucuju ... :)

13.10.2015 07:30:26

Díky
Díky za reportáž, jen by to chtělo projít nějakým školením na focení, popřípadě používat lepší fotoaparát (pokud to snad nebylo foceno mobilem), protože většina fotek je rozmazaných a takřka nekoukatelných. Každopádně se těším na další díl reportu.

13.10.2015 09:46:09

focení
Jo, školení focení by to asi chtělo, to nezapírám. Focené je to kompaktem, většinou na automatické nastavení. Venku to většinou stačí, ale uvnitř...
Na další díl už mám ale i jiné.

13.10.2015 19:36:55

Vybíráme z Bazaru

Útulná doupata KS verze (EN+CZ) + PROMO KARTY
Útulná doupata KS verze (EN+CZ) + PROMO KARTY
Akt. cena: 1700 Kč
Končí za: 11 dnů

Offcanvas