Essen 2010 - Den první - objevování a první testy

Autor: Zeus | 21.10.2010 | 44

Dnešní den pro naší výpravu začal v době, o které jsme dosud neměli nejmenší tušení. Kdo by to byl řekl, že lze vstávat ve 3:45 ráno... Po několika menších (či větších) blouděních jsme krátce po poledni dorazili do Mekky deskoherních nadšenců.

První co jsme trochu nečekali a co nás zlehka nepotěšilo byla masa lidí, na kterou jsme narazili ještě před vstupem, ale bohužel i v halách. Oproti loňskému roku nám to přišlo o dost tlačenkovitější. Možná i díky tomu jsme Čechy potkávali na každém rohu. První, kdo nám padl do cesty byla výprava Ostraváků z Korunky, kteří zrovna loupili zlato ve hře Pirate vs. Pirate.

Strašný pirát Cauly (ve stylovém tričku)
Strašný pirát Cauly (ve stylovém tričku)
Detail na strašlivé piráty
Detail na strašlivé piráty

Kvůli přeplněnosti hal u vchodu jsme zvolili strategický přesun do hlouběji ukrytých hal, kde přeci jen bylo lidí o něco méně. První naše kroky směřovali ke stánku CGE, kde jsme se (dle očekávání) potkali s dalšími super lidičkami (nejen z CGE, ale třeba i část výpravy MindOKu a Albi). Protože jsme chtěli spíše prozkoumat, co letošní veletrh nabízí, domluvili jsme se na zapůjčení novinky Travel Blog na hotel k večernímu testu.

SGE (Slovak Games Edition)
SGE (Slovak Games Edition)
SGE nakonec bere CGE na milost
SGE nakonec bere CGE na milost
Vlaaďův Travel Blog
Vlaaďův Travel Blog

O pár kroků dále jsme narazili na malý stánek super lidiček ze Švédska, kteří na Anekena v žlutém tričku "Tre Kronor" hned spustili švédsky. Když jsme si vysvětlili nedorozumění, pustili jsme se do testování jejich vlajkové hry Genesis s tematikou stvoření světa v sedmi dnech. Z počátku jsem ke hře hlavně kvůli tématu přistupovat trochu rezervovaně, ale hra se ukázala hodně rychlou a zábavnou.

Genesis - Herní plán
Genesis - Herní plán
Genesis - Detail s anděly
Genesis - Detail s anděly v popředí

I kluci hru hodnotili pozitivně, takže není překvapením, že pár balení skončilo v kufru auta. Stejně tak s pár dalšími více či méně ulétlými hrami jako třeba Naplácej opici (v originále Spank the Monkey), Badaboom s přebalem plným goblinů, Kablamo s tématem ruské rulety apod.

Při dalších toulkách labyrintem lákadel jsme narazili samozřejmě na velké části věnované vybavení na LARPy včetně promo stojanů Pána prstenů. U nich kluci zamířili každý k postavě, která ho ve filmu nejvíce přitahovala. A protože Arwen se na dvoření Anekena moc netvářila, vyrazil shánět něco, čím by ji mohl imponovat.

Aneken se dvoří Arwen
Aneken se dvoří Arwen
Hrabinho a Frodo
Hrabinho a Frodo
Arwen, mrkej na mě...
Arwen, mrkej na mě...

V průběhu našeho bloudění jsme narazili na spoustu hezkých doplňků, ať již v podobě úžasně nabarvených figurek a složených scenérií, tak i na spousty tematicky laděných hracích kostek. Kdo by si z nabízených tvarů, barev a velikostí kostek nevybral, tak ten si nezaslouží, aby mu ještě někdy padla 6tka... :-)

Různé tématické sady kostek
Různé tématické sady kostek
Detail lesních kostek
Detail lesních kostek
Jak tohle někdo dokáže nabarvit?
Jak tohle někdo dokáže nabarvit?

V závěru dne jsme ještě vyrazili pořídit nějaké hry k testování na večer a při nákupu jedné jsme zapředli delší hovor s vystavovateli a než jsme se nadáli, seděli jsme u 10ti minutového dema sci-fi hry Battlestations, které trvalo více než hodinu :-). Myšlenka hry je podobná jako u Space Alert, hráči představují posádku vesmírné lodě vyslané na určitou misi. A jen na nich a na jejich schopnosti spolupráce, zda se jim podaří misi splnit, čímž si vyslouží možnost zlepšení svých schopností pro misi následující. Tento RPG prvek nás zaujal asi ze všeho nejvíce, nicméně pro jeho vyzkoušení již prostor nebyl :-( Každopádně jsme se při hraní výborně bavili a jediná naše výtka je, že by si hra určitě zasloužila lepší grafické ztvárnění.

Battlestations - mapa vesmíru
Battlestations - mapa vesmíru
Battlestations - statistiky lodi
Battlestations - statistiky lodi
Battlestations - herní plán lodi
Battlestations - herní plán lodi

Hru jsme museli ukončit hodně předčasně, protože výstaviště již zavíralo své brány. Bohužel se nám první den nepodařilo dostat ke hrám, na které jsme si brousili zuby nejvíce, a které byly i v hojné míře vyprodány (nebo je nebylo možné koupit v nám zkousnutelném jazyce). Takže Sid Meier's Civilization: The Board Game a 7 Wonders snad vyzkoušíme v některém ze zbývajících dnů.

Tímto dnešní zprávu končím, protože kluci už mlátí opici a hlášky, které se pokojem linou způsobují, že mám chuť si plácnout taky :-)


Postřehy Michala Šmída z Albi:

Letošní Essen přinesl spoustu nových her, ale asi nepřinesl žádný hit.

Ale velmi mne zaujalo, že od rána tu potkávám spoustu Čechů. Především ostraváci jsou tady v hojném počtu. Sotva jsem ráno vystoupil z auta, už na mě mával Petr Frajvald, nový mistr ČR v Osadnících z Katanu

A pár dalších postřehů již v bodech:

  • Objevilo se hned několik her o víně.
  • Když jsem dnes koupil novou hru Fabula od Jeana Jouise Roubiry, samotná výtvarnice mi do víka krabice nakreslila krásný obrázek.
  • A nejvíce mne zaujala hra Merchants & Marauders svým krásným provedením a zajímavým herním principem.
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Essen
Koukám, že také nemáte o zábavu nouzi. Mě potěšilo vidět tři Němce jak se očividně baví u Bizzarie, Jirka říkal, že kdo vyzkoušel, hned koupil. Jen tak dál.

Btw. Spank the monkey je slangový výraz pro masturbaci :)

22.10.2010 00:00:05

sydo
Jo, zabava paradni;) Co se tyce vyrazu, tak jsem ho neznal, ale byl by to radny vykon, opici jsme honili tri ctvrte hodiny behem toho, co Ondra psal clanek;)

22.10.2010 00:19:56

PJ

Genesis
Ha - masturbace a deskovky, můj oblíbený způsob trávení volného času...
Mimochodem, o Genesis bych měl vážný zájem, bylo-li by prosím možné si zarezervovat jednu krabici v kufru :-)

22.10.2010 07:39:53

Hoši, děkujeme!
:-)

22.10.2010 08:36:54

PJ
Mas ji mit, je to docela fajne, mile prekvapeni. Je to sice klasicke euro, ale jeho vyhoda je rychlost - mas to odehrano. Pritom je spousta moznosti, jak to hrat. A me se libi vnitrni mechanismus temneho andela, ktery hraje proti hracum;) Nas samozrejme kvuli nasi hamiznosti porazil;)

22.10.2010 08:37:08

PJ

Aneken
Díky moc. Pochopil jsem, že je to spíš abstraktní euro, ale zaujalo mě velice téma, provedení a Tvoje doporučení. Těším se :-)

22.10.2010 08:54:11

...
Aaaach...no parada no.. zavidim:)
..a chcem(e) rychlo dalsie a dlhsie reporty a s viacej fotkami, nech poriadne spankujem(e) opice, aj ked tam priamo nie som(sme)..
;))

@PJ: lol..to mas nejaku tematicku deskovku? vychyt fakt! ..a hras to soliter ci ako?.. :P :)

22.10.2010 08:55:27

rbx

...
Pirate jsme se Sydem taky zkusili a moc se nam to libilo, o dost jednodussi nez Ninja, ale pritom taktez strategicke. Bohuzel nas Nemcour vypraskal.

Jinak naprosto souhlasim s Michalem Smidem z Albi. Ve vsech trech bodech. Vcera jsem koukal na obe vytvarnice, jak tu co kreslila Fabula, tak i tu z Dixitu a obe hry jsou nadherne. Ta od Fabuly zrovinka nekomu kreslila lisaka do vika a slo ji to naramne.
Co se tyce Merchant and Marauders, tak jsme na tom mohli se Sydem oci nechat. Presne takto by mel vypadat Blackbeard. Pokud to bude mit dobra pravidla (ne jako Blackbeard) a hlavne jednodussi a rychlejsi herni mechanismy, tak to okamzite beru.

Co se tyce Genesis, tak na to uz mam delsi dobu spadeno, protoze me to prislo svym tematem ponekud kontroverzni a prekvapilo me, ze je to celkem velke, cekal jsem asi tak 3x mensi. Ke hrani jsme se ale nedostali a dnes ani nedostanu, lezim nachcipanej na hotelu, takze do terenu vyrazil pouze Sydo :-( Jsem zvedav, az vecer pritahne tu svoji Dinosaurii, co si vcera vyhledl v bazaru :-))

22.10.2010 10:16:45

PJ

rbx
ad Genesis: přesně. Hra, která má v contents uvedeno:

- 14 angels
- 1 god

...to je prostě must have :o)

22.10.2010 10:31:59

rbx

PJ
jeste jsme vcera hrali toto:
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/82168/escape-from-the-aliens-in-outer-space

22.10.2010 10:52:52

rbx_EFTAIOS
A jaký to je?

22.10.2010 11:17:54

rbx

PREBIO
zpetne to hodnotim jako dobre, hraje se to takto:
1. vylosuji se tajne role, tedy kdo je Alien a kdo Clovek. Lidi maji za ukol utect z lodi, Alieni je musi pochytat a zabit.
2. kazdy dostane hexovy planek lodi s mistem na zapisovani svych pohybu a vyznacenymi exity pro Lidi a start policky pro obe skupiny. Lidi se pohybuji kazde kolo o 1 hex, Alieni o 2 hexy
3. na zacatku tahu se zapise do sheetu tah a lizne se karta. Jsou tri typy karet: A. Silence - ticho, tzn. ze neohlasujete ostatnim nic. B. - Noise - reknete vlastne kde jste, C. Noise vseobecne, coz znamena, ze ohlasite hluk na libovolnem policku. Pak je jeste karta Ukol, ktera nejak pomaha - je to treba teleport.
4. Pokud chci zautocit, nelizu kartu a rikam BOJ. Pokud na tom policku nekdo je, tak je mrtvy a to jak clovek, tak alien. Tzn. ze si musi i alieni davat pozor, aby se nepozabijeli navzajem :-) Jenze nikdo nevi, kdo je kdo.

Takze tak. Lidi se musi dostat do exitu driv, nez je zabiji Alieni. Cele je to takove minimalisticke, styl grafiky ala Supernova.

My to meli ve trech za 15 minut odehrane, protoze jsem Syda zabil na prvni pokus, hral to jako skolak :-))

22.10.2010 11:35:02

Super report
Diky ze sis nasel i po dlouhem dni cas na napsani tohoto clanku. Dobre jsem se u neho bavil.

22.10.2010 11:42:30

PJ

rbx
Vypadá to zajímavě a výtvarné provedení se mi velmi líbí... akorát jsem na tenhle typ her dost pako :-(

22.10.2010 12:19:52

Díky za report ;-)
Escape From the Aliens in Outer Space - líbí se mi ten minimalistický design krabice. A herní mechanismus zní jako u Nuns on the Run. Ale proč ne, když to bude fungovat, zní to dobře.

22.10.2010 12:26:39

rbx
No, právě mně ta grafika příjde naprosto úžasná, zvláště karty, ale i samotná krabice je super. Nicméně zajímal mně spíš pocit ze hry, protože jsem si moc nedovedl představit, jak to bude fungovat. Takže díky. Nicméně pořád mám trochu nepříjemný pocit, že hra bude trochu stereotypní (a ani si nejsem moc jist, jestli generátor map a scénářů příliš pomůže), každopádně si počkám, co řeknou další.

22.10.2010 12:31:22

rbx

PJ
no, je to o dedukci. Ve trech jsou dva alieni a jeden clovek, ktery ma celkem honicku.

Jeste jsem zapomnel rict, ze na tom hexovem planku jsou policka tmava a svetla. Na svetlych se karta nebere, takze jakmile dorazi clovek na svetla policka, tak je chranen, ale na druhou stranu je jasne, ze je na svetlem poli :-)

Me prave diky tomu generatoru map prijde, ze se to snad neda ohrat. Neni to pak o tom, ze si na kazdou mapu najdu nejakou strategii a porazim s ni kazdeho. Kdyz tak nad tim premyslim, tak ja si to asi koupim, mam tyhle deduktivni hry typu Scotland Yard a Nuns on the Run moc rad.

Prebio:
krabice je naprosto paradni. Je cela cerna s bilym logem a parcialnim lakem je tam jen udelana tvar aliena, takze ho vidis jen ve svetle se lesknout.

22.10.2010 13:27:02

Aneken
V článku jste to jenom načali, ale nedozvěděli jsme se to nejdůležitější - podlehla nakonec Arwen Anekenovu obřímu meči? :-)

22.10.2010 14:06:12

rbx

Thales
no, domnivam se, ze kdyz pote na pokoji delali to co delali, tedy "spank the monkey", opravnene se domnivam, ze ne :-)

22.10.2010 14:09:16

rbx
Escape from the Aliens - díval jsem se na stránky autora i na BGG a kromě obrázků karet a krabice nikde víc není. Má ta hra i nějakou hrací desku ?

22.10.2010 14:49:04

PJ

panzer
Jo, koukni do pravidel, jsou na BGG.

22.10.2010 15:15:50

rbx

panzer
jak se to vezme. centralni hraci desku ne. Kazdy dostane papir s hexovou mapu lodi. V horni casti se to prehne, aby ti nikdo nekoukal kam pises svoje tahy. No a do te hexove mapy si delas poznamky, abys ses orientoval, kde priblizne asi nekdo je.

22.10.2010 15:22:50

Escape
Aha, tak to se vysvětluje :) Do praidel jsem koukal na těch jejich stránkách a právě jsou tam jenom žetony. Každopádně to vypadá hodně zajímavě a s jednoduchými pravidly, až to budete mít jednou ve kšeftu budu o tom silně uvažovat. Bohužel mého "spoluhráče" tento typ her s odhalováním soupeře (alá Fantom, Scotland Yard, Duel in the Dark, Duel of the Gians) na rozdíl ode mně nebere, což se snažím zlomit právě nakupováním dalších her tohoto typu :)

22.10.2010 15:52:05

Pro Anekena
Nehraj si tam s chladnými zbraněmi a raději vykup těch sto krabic Civilizace, které tam má mít k dispozici FFG... ale druhý den už tam asi nebude žádná:)

22.10.2010 15:59:22

Hezký
Hrabinho: Ta krabice s Bluffem je pro mě? Díííky!!!

22.10.2010 17:57:10

DD

To rbx:
Doufam ze zitra na sraz dorazis a doneses mi Gosu :)
Jinak je to tu super, zatim sme jen tak brouzdali po halach neb je to tu obri. Na bizarii mam taky zalusk, zkousel jsem Ascension a gut a uz mam v kufru Be not afraid vcetne Necromand Island.

22.10.2010 19:27:22

Thales
To si pis, ktera by odolala???;)

22.10.2010 19:59:51

Atterdag
No samozrejme nebylo, i kdyz jsme se snazili. A testuje se to jen na jednom stole, takze se k tomu neda poradne dostat;)

22.10.2010 20:00:48

SGE
Obávám se, že jste to nepochopili. Slovenská část stánku (výkonná moc) se stále mile točila okolo českých šéfínků (zákonodárné moci)... Ale stejně nám to nepomohlo a museli jsme makat ;-)

25.10.2010 22:37:11

Vybíráme z Bazaru

Prodám Zombicide
Prodám Zombicide
Akt. cena: 2499 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas