Druhé Roborally

Autor: Abe | 14.7.2017 | 6

V nemastné, neslané krabici (opravdu nešlo udělat nějaký pěkný artwork?) se nacházejí pěkně poskládané komponenty v jednotlivých přihrádkách, přikryté hrací deskou, která funguje jako velká „lama“ karta a zároveň spalovna. Tuto hrací desku můžete mít vyndanou vedle hracího plánu nebo ji přímo nechat v krabici a jen do ní házet zpopelněné dortíky. Figurky testační subjektů s dortíky jsou doslova k sežrání :) stejně tak figurka kostky společnice či střílny. Už o něco horší jsou kartónové dílky ve tvaru šestihranu, které se nechají vzájemně pospojovat a které představují hrací plochu. Žádná velká tragédie se nekoná, nicměně kdo je stejné jako já zmlsaný kvalitou komponentů od FFG, bude lehce zklamán.

Na řadu přichází čtení pravidel, které bude opravdu bolet. Je zde řada chyb, kdy nadpisy některých kapitol nesou jiný název než by měly, odkazuje se na špatné stránky, jsou zde chyby v překladu, které ovlivňují samotnou hratelnost. Hráči tak musí brouzdat po fórech a sledovat videa, aby zjistili, jak vlastně mají tuhle hru správně hrát. Snad se v tomto ohledu Blackfire pochlapí a udělá nějakou revizi pravidel (správný výklad pravidel jsem uvedl u popisu hry).

Pravidla jsou jednoduchá a lehce uchopitelná. Hráči se střídají ve svých tazích po směru hodinových ručiček. Pokud je hráč na řadě, zahraje 4 fáze svého tahu v pevně stanovém pořadí. Nejdřív zahraje své kraty Aperture (to probíhá až od druhého kola, protože svou první kartu může hráč získat až v následující druhé fázi), pak pohne svou figurkou a získá odměnu (figurka/karta), nebo pohne všemi svými figurkami ve vybrané místnosti bez odměny. Poté aktivuje místnosti na starém okraji laboratoře a následně tuto místnost zrecykluje. Přes svou jednoduchost, pravidla nabízejí poměrně velký prostor k řadě taktik a možností vzájemného škození. A to je dobře, protože nic nevykouzlí větší úsměv na obličejích deskovkářů, podobně jako když v Roborally vystrčíte soupeře z hrací plochy.

Verdikt: Fanoušci Portalu budou nadšení. Povedla se vytvořit desková hra, která si zachovala duch své počítačové předlohy. Pro všechny ostatní to bude výborná logická párty hra, se spoustou škodolibostí. Na kostky zde zapomeňte, tady je zapotřebí zapojit mozek. O to větší je pak pocit uspokojení z vítězství. Závěrem zde musím ocenit 2 originální herní prvky - proměnlivou herní plochu a hraní karet Aperture. Jejich zahráním se aktivuje nové herní pravidlo, což je nejenom skvělý nápad, ale díky tomu má hráč co vymýšlet v tahu soupeře a jen tupě nečeká, až na něj příjde řada. A pokud v ruce žádnou karu nemá, i tak se vyplatí sledovat hru, protože zahrání karet protihráčů významně pozměňuje pravidla hry a hráč je tak nucen neustále upravovat svou strategii. Byť se nejedná o další X-Com nebo Descent, získává za mě slušných 7/10.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Mombasa (CZ)
Mombasa (CZ)
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas