Crowdfunding - jak to funguje a na co si dát pozor

Autor: D@R | 26.3.2018 | 17

V rubrice Novinky se můžete setkat s příspěvky označené tagem CROWDFUNDING. Dovoltem mi proto vysvětlit, co to slovo vlastně znamená, k čemu je crowdfunding dobrý a jak omezit možná rizika, pokud se rozhodnete do něj aktivně zapojit.

Co se pod tím ošklivým výrazem skrývá?

Crowdfunding je způsob financování, při kterém větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k cílové částce (crowd = dav, zástup; funding = financování).

Vybranou částku pak zadavatel využije k předem deklarovanému cíli. Může to být nějaký nový vynález, divadelní představení, rekonstrukce školní jídelny atd. Přispěvatelé zpravidla - ale nikoli vždy - za své peníze dostanou nějakou odměnu. Např. kopii toho nového vynálezu, vstupenku na představení nebo poukaz na půlroční stravování. Některé kampaně přispěvatelům nenabízí více než poděkování a dobrý pocit, protože výsledný projekt slouží charitativním účelům nebo je dostupný pro všechny zájemce zdarma, ať už přispěli či nikoliv.

Vztaženo k deskovým hrám, je to způsob, jak vydavatelé mohou získat peníze od nás hráčů ještě před tím, než hru vůbec uvedou na trh.

K čemu je crowdfunding?

Představte si, že jste právě vymysleli úplně tu nejskvělejší deskovku na světě, a teď přemýšlíte, jak ji dostat trh, aby si ji lidé mohli koupit. Začnete počítat, kolik asi bude stát tisk a výroba ostatních komponent, obal, distribuce a spousta dalších věcí. A najednou zjistíte, že než se vůbec hra dostanete do obchodů, utratíte balík peněz.

Naštěstí je tu hráčská komunita, ochotna podpořit váš záměr a zaplatit za hru ještě dříve než bude vyrobena. Pokud se vám tedy podaří přesvědčit ostatní o tom, že je to opravdu ta nejskvělejší deskovka na světě nebo aspoň vážně dost dobrá, zajistíte si finance na výrobu a přiblížíte se splnění svého snu zase o něco více.

Co je to ten Kickstarter?

Kickstarter ExclusiveKickstarter (KS) je internetová platforma (viz www.kickstarter.com) pro crowdfundingové financování projektů, která podporuje kreativní projekty z oblasti filmu, her, hudby, umění či technologické inovace.

Z pohledu deskových her, umožňuje tedy propojení vydavatelů s hráčskou komunitou. A slouží nejen k tomu, aby si tvůrci zajistili předem důležité finanční prostředky na výrobu, ale také získali neocenitelnou zpětnou vazbu přímo od svých zákazníků, což jim umožní produkt zdokonalit ještě před finální realizací.

Podobných crowdfundingových serverů funguje ve světě samozřejmě více, druhý největší je indiegogo.com. V ČR je dobře známý hithit.com nebo startovac.cz.

Trochu jiným způsobem funguje server Patreon.com, na kterém nepřispíváte na daný projekt jednorázově, nýbrž kontinuálně - každý měsíc se z vašeho účtu strhne vámi vybraná částka.

Jak to na KS funguje?

Pokud se rozhodnete podpořit nějaký projekt na KS, budete se muset nejdříve zaregistrovat. Potom na stránce konkrétního projektu kliknete na tlačítko Back this project a zvolíte výši svého závazku. Většinou máte na výběr z více možností a u každé „pledge“ je také napsáno, co za to dostanete. Svoje rozhodnutí můžete během probíhající kampaně kdykoliv změnit. A co je velice důležité, přislíbené peníze vám budou strženy z účtu (karty) až ve chvíli, kdy kampaň dosáhne svého cíle. Projekty na KS jsou totiž financovány v režimu all-or-nothing (vše nebo nic). Pokud projekt cílové částky nedosáhne, peníze vám proto strženy nejsou.

Před podpořením projektu je také důležité zkontrolovat si, kdy se strhává poštovné. Některé projekty vám jej automaticky připočítají k vaší pledgei a vy tak dopředu víte finální částku, kterou zaplatíte. Některé si ale poštovné účtují až po skončení samotné kampaně. To má dva důsledky - jednak se poštovné nezapočítává do částky, kterou je potřeba vybrat a která je potřeba na dosažení stretch goals (viz níže) a jednak vás Kickstarter na jeho výši neupozorní při zadávání příspěvku. Proto je vždy důležité si zkontrolovat sekci Shipping, tedy poštovné, která bývá obvykle umístěná na konci stránky kampaně.

V souvislosti s KS zaznívají také následující pojmy:

  • Kickstarter Exclusive znamená, že věc bude k mání jen a pouze v kampani na KS a do obchodů se nedostane.
  • Kicstarter Promo je bonus, který taky dostanete v kampani, ale může být použit i pro další marketing, např. veletrh v Essenu, Gen Con atp.
  • Stretch goal je vylepšení hry, které se stane skutečností, pokud je splněn nějaký milník. Typicky množství vybraných peněz, ale také třeba počet likeů na facebooku nebo počet tweetů o této kampani (tzv. social stretch goals).
  • Add-ons jsou doplňky, které si po skončení kampaně můžete objednat navíc, jejich hodnotu je však třeba připočítat k vašemu závazku předem. Někdy se tímto způsobem započítává i doprava.
  • EU friendly shipping je označení způsobu dopravy, díky kterému se vyhnete placení cla a DPH, zboží je distribuováno ze země v EU. Velice důležité!

Pozor! Má to i svá rizika

Jak sami správci na serveru uvádějí, kickstarter.com není e-shop. Vedení KS vám nezaručí, že odměnu za svůj finanční příspěvek skutečně dostanete. Je to pouze mezi vámi a zadavatelem projektu. Může se tedy stát, že vám vytoužená hra přijde s velkým zpožděním, ve špatné kvalitě nebo v nejhorším případě, nedorazí nikdy. Vždy si proto dobře rozmyslete, komu své peníze dáte. Riziko je tím vyšší, čím menší jsou zkušenosti zadavatele projektu. 

Přeji nám všem, ať máme s crowdfundingem jen samé dobré zkušenosti a nikdy se nespálíme. 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Poštovné
Nejako vypadol kus odstavca o poštovnom

26.3.2018 19:38:56

D@R

Poštovné
Díky za upozornění. Jedná se o úpravu admina. Info jsem předal dál a snad to brzy opraví

27.3.2018 06:31:35

friendly shipping
zaujímavé info , hlavne pre niekoho kto ešte nikdy nemal nič s týmto spoločné , ďakujem

27.3.2018 09:56:25

Pm
Ještě bych popsal typické situace s pledge managerem, dolarovým příhozem a typickým časem dodání. Na to se nováčci ptají vždy :)

30.3.2018 00:55:21

D@R

PM
Winringu moc díky za podněty. Mohl bys prosím svůj komentář trochu více rozvést? Ideálně, kdybys mi poslal přímou zprávu, kde situace s PM popíšeš, stačí jen v bodech. Dík za pomoc

31.3.2018 06:28:52

Vybíráme z Bazaru

Pustina (CZ)
Pustina (CZ)
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 10 hodin

Offcanvas