Cacao - najdi si ho v neprozkoumané jungli

Autor: Thielson | 8.2.2017 | 0

Jakmile vezmete do ruky krabici od Cacaa, lehce vás graficky zklame, ale po rozbalení zjistíte, že absolutně odpovídá tématu a usazení hry do prostředí. Komponenty jsou z tvrdého kartonu a žetony kakaových bobů a pomocníků jsou ze dřeva a tak i při častém hraní nebude opotřebovanost znát. Stavíte totiž vesničky uprostřed džungle, ze kterých vybíhají vaši kmenoví pomocníci a provádějí akci, kterou vám daná část jungle nabízí. Můžou vám např. přinést vodu, sklidit nebo prodat kakaové boby popř. skočit do zlatého dolu nakutat nějaké zlato, za které dostane zlaťáky. A o ty tu celou dobu jde. Na konci hry totiž vyhrává ten, kdo má nejvíce zlaťáků. Ve svém kole přiložíte na stůl jednu ze svých vesnic, doplníte políčka džungle a vyhodnotíte akce pomocníků. Tak to dělá každý hráč a protože všichni přikládáte dílky do stejné mapy uprostřed stolu, rozrůstá se zde šachovnice vesnic a džungle, která na konci hry zabere pěknou část stolu.

Název Cacao se trochu minul s pojetím hry, kde by člověk očekával, že nákup a prodej kakaových bobů bude stěžejní akcí. Zlaťáky si totiž můžete vydělat i mnoha jinými způsoby. A pokud hru už znáte a hrajete jí po několikáté, zjistíte, že tržiště, kde můžete prodat kakaový bob za 4 zlaté je zde jenom jedno, a tak si na něj jako zkušený hráč počkáte a pokusíte se vydělat co nejvíce.

Pravidla jsou zpracovaná dobře a jsou doplněná příklady, které někdy pomohou dovysvětlit zamlženou situaci - kterých zde ale moc není. I tak jsem narazil na jednu nejasnou sekci a tou je posvátné místo. Za něj si berete znamení kultu, které vám dovolí přestavět již postavenou chýši. Pokud ale nezapomenete odstraňovat kartičky chýší (podle počtu hráčů) a kartičky džungle (při hře dvou hráčů), tak by mělo být vše v pořádku.

Před začátkem hry budete muset zamíchat jak baliček dílků džungle, tak balíček vesnic, které budete postupně do mapy přikládat. Žádná hra tak není úplně stejná a nejde zcela spoléhat na to, že zrovna teď přijde dílek, který právě potřebujete. I tak můžete aspoň trochu svoje kolo plánovat dopředu, protože na začátku vašeho kola vidíte vždy 2 dílky džungle, ze kterých si budete moct vybrat, a na ruce držíte 3 dílky vesnic, ze kterých vyberete jednu, kterou musíte ve svém kole zahrát.

Hru bych doporučil spíše pro nenáročné hráče a protože se herní doba pohybuje do 30 minut a její příprava je rychlá, zařadil bych jí do kategorie fillerů. Pro rychlost a absenci promýšlení několika kol dopředu si hru oblíbí i děti.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Istanbul Big Box (CZ)
Istanbul Big Box (CZ)
Akt. cena: 760 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas