CACAO – byznys v kakaových bobech

Autor: malchikk | 9.3.2016 | 10

 

Po dlouhém putování jsme dnes konečně našli krásné místo u řeky. Náčelník se dlouho rozhodoval, jestli se zde máme usadit. Měl obavu, jestli nejsme příliš odříznutí od ostatního světa, ale cestou sem jsme míjeli malou vesnici, která je tak půl dne cesty od nás, a kde bychom mohli zkusit prodat plody naší práce. Pustili jsme se do stavby chýší. Nic složitého, jen pár kůlů a velké listy místo střechy, ale na nějaký čas aspoň budeme mít místo, kterému budeme říkat Domov.

 

 

 

Cacao je strategická rodinná hra, kterou na náš trh přináší firma Albi. V obchodě vás určitě zaujme krásným obrázkem na přebalu, a máte potřebu vzít jí do ruky a otočit na druhou stranu, abyste se dozvěděli víc. Takže, hra je pro dva až čtyři hráče. To celkem splňuje naše požadavky na novou hru, abychom si ji mohli zahrát doma ve dvou, ale zároveň s ní mohli vyrazit do našeho deskoherního klubu. Hra je vhodná od osmi let. To znamená, že musíme počkat ještě dalších sedm, než si ji budeme moct zahrát s naší dcerou. Herní doba 45 minut. To je tak akorát čas, když si chcete něco zahrát, ale nemáte na to celý den. A co první dojem? No, trochu nám to připomíná Carcassonne. Že by jen další kopie, která brzy zapadne do propadliště dějin? Uvidíme.

 

Druhý den ráno jsme vyrazili do džungle najít místo, kde by se mohlo dařit našemu Pokrmu bohů - kakaovníku. Měli jsme štěstí, to správné místo bylo jen kousek od naší vesnice. Náčelník hned poslal čtyři z nás, aby začali se stavbou plantáže. Samozřejmě jsem byl mezi nimi, protože kde je nějaká špinavá práce, pošlou tam vždycky mě. Plantáž byla do večera postavená. Večer na kmenové radě vystoupil Vodonoš. Sice máme vesnici u řeky, ale zrovna tady je tak velký proud, že když se dnes snažil nabrat vodu, málem se utopil. Pro vodu tak musí chodit proti proudu řeky až na druhý konec džungle, kde je voda klidnější.

 

Hru nesu domů a tam ji rozbaluji. V krabici má každá figurka, každý žetonek a každá hrací deska své místo. To je příjemná změna oproti jiným krabicím, kde dostanete pár zavíracích sáčků a starejte se. A to raději ani neříkám, že ve většině her vám ty sáčky ani na všechny komponenty stačit nebudou. Ale zpátky ke Cacau. Je jen škoda, že když si figurky a žetonky rozmístíte na svá místa, jakmile pak krabici postavíte do vitríny, všechno se vám pomíchá a můžete třídit znova. Ale to je malá věc, která určitě nemůže zkazit dojem z celé hry.

 

Den za dnem pokračovaly Vodonošovy stížnosti na kmenové radě. Jak musí chodit daleko, jak ho bolí záda a má na nohou puchýře. Náčelník přišel s nápadem postavit na řece hráz, abychom vodu trochu zkrotili a Vodonoš nemusel chodit tak daleko. Hned vyslal dva nejlepší stavitele, aby našli vhodné místo pro stavbu hráze. A chlapi našli. Odpoledne se vrátili, že nedaleko proti proudu je to správné místo.

 

 

Jednotlivé komponenty hry jsou příkladně zpracované, grafika je jednoduchá, ale aspoň máte hned přehled o tom, co která kartička umí. Velké plus za mě získávají pravidla. Hra je jednoduchá, novým hráčům ji vysvětlíte během krátké chvilky a není nic, co by nebylo na první vysvětlení jasné. Vedle pravidel najdete v krabici také dvoustranu s přehledem jednotlivých kartiček, ale skoro bych řekl, že je i zbytečná – významy jednotlivých karet jsou jasné a mohly být součástí pravidel.

 

 

Po čase byla hráz postavená. Vodonoš měl radost, nebude muset chodit přes celou džungli. I chlapi, co pracují na plantáži, dnes donesli první úrodu. Není toho zatím moc, ale pro začátek to stačí. Zítra se pokusíme prodat kakaové boby ve vesnici, kterou jsme viděli cestou na toto místo.

 

Cílem hry je získat co největší počet bodů – zlatých mincí. Body můžete získat za prodej kakaových bobů, které nejdříve musíte sklidit z plantáží. Další body vám dají zlaté doly, které časem vstoupí do hry, chrámy nebo vodonoš, který je na začátku hry v pozici -10 bodů, ale jak se postupně posunuje po řece blíž a blíž k vesnici, můžete za něj získat až 16 bodů. A to už není málo.

 

Hned ráno jsem já a dva další vyrazili do vesnice. Věděli jsme, že půjdeme půl dne tam a půl dne zpátky, takže bylo důležité vydat se na cestu co nejdřív. Každý z nás nesl na zádech vak plný kakaových bobů. Do vesnice jsme přišli, když byl čas na oběd. Hned se kolem nás seběhly místní děti a vítaly nás hlasitým pokřikem. Dovedly nás za místním náčelníkem. Asi to nebyl náčelník, jako máme my, ale určitě se těšil velké úctě mezi ostatními obyvateli vesnice. Za každý vak kakaových bobů nám prý může dát maximálně dvě zlaté mince. Snažili jsme se smlouvat co se dalo, ale byl neústupný. Pokrčili jsme rameny a vzali, co nabízel. Věděli jsme, že pokud se vrátíme jen se šesti zlatými mincemi celkem, pochvalu si nezasloužíme, ale co se dá dělat.

 

Princip hry je opravdu jednoduchý. Ve hře jsou dva typy kartiček – kartičky džungle, které jsou pro všechny hráče stejné, a kartičky chýší, které má každý hráč ve vlastním balíčku. Každá kartička chýše má na sobě čtyři postavičky (říkejme jim třeba dělníci), a ti jsou různě rozmístěni okolo hran kartičky. Džungle, na druhou stranu, je zdrojem vašeho úspěchu ve hře. Dává vám kakao, mění kakao na vítězné body (mince), nebo vám dává vítězné body rovnou. No a vy ve svém tahu vždy přiložíte kartičku chýše tak, aby přiléhala k jedné nebo více kartičkám džungle, čímž postupně vytváříte herní plán připomínající šachovnici – džungli si představte jako černá pole, chýše jako bílá pole.

 

Vydali jsme se na cestu zpátky. Sotva jsme ztratili vesnici z dohledu, když jsme si všimli, jak za námi někdo utíká a mává rukama. Počkali jsme, až nás doběhl. Samozřejmě to byl jeden z vesničanů. Jejich Šéf, jak mu říkal, je prý hrozný lakomec a nikdy nám nedá víc, než dvě zlaté mince za jeden vak kakaových bobů. Nedaleko je prý ale ještě jedna vesnice, která leží hned vedle dolu na zlato. A tam jsou prý bohatí lidé, kteří se určitě nebudou ostýchat zaplatit za jeden vak hned čtyři zlaté mince. Zalitovali jsme, že nám to neřekl dřív, ještě ve vesnici. Ale příště už budeme chytřejší.

 

Herní mechanismus je jednoduchý a pro rodiny s dětmi to bude super zábava. Na můj vkus je možná hra až příliš abstraktní – můžete se snažit, kolik chcete, ale to téma z ní prostě necítíte. A to ani v případě, kdy si ke hře uvaříte hrnek teplého kakaa pro navození atmosféry, jako jsme to udělali my. To je ale asi problém většiny euro her, je teda otázkou, jestli to zrovna tady bude vadit. Já osobně mám s hrou jiný problém: ve hře je několik způsobů, jak získat body. To už jsem ostatně psal. Problém je ale v tom, že vám stačí soustředit se pouze na jeden z nich – například prodej kakaa – a na ostatní se vykašlat. I tak hru můžete vyhrát.

 

 

Zpátky doma nás nevítali zrovna s nadšením, ale když jsme řekli, co jsme se od muže dozvěděli, zavládla hned lepší nálada. Večer byla další kmenová rada, Vodonoš měl zase nějaké řeči, že sice to má teď pro vodu blíž, ale zase jsou tam krokodýli a kdesi cosi. Už jsme si na to zvykli a myslím, že ho nikdo ani pořádně neposlouchal. Všichni jsme se těšili na další den, co zase zažijeme a jakou práci nám Náčelník přidělí.

 

Cacao rozhodně není špatnou hrou. Za své peníze dostanete pěknou krabici, kvalitní komponenty a balík nenáročné zábavy. Samozřejmě pokud máte rádi komplexnější zábavu, budete se po pár hrách nudit – a dost možná to bude hned druhá hra. Ale to nevadí, protože zřejmě nejste cílovou skupinou této hry. Tou jsou právě rodiny s dětmi a nenároční hráči, a přesně těm bych hru s čistým svědomím doporučil. Tak utíkejte pro ní, a my ostatní počkáme, co nového do hry přinesou případná rozšíření, která se už teď určitě někde připravují.

 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Získávání bodů
Hrál jsem to asi 20x, dokonce jsem se zúčastnil turnaje loni na podzim na Deskobraní, a nemyslím si, že stačí soustředit se na jeden způsob získávání bodů.

Ve hře jsou celkem 4 možnosti získávání bodů: těžba zlata, voda, prodej kakaa a chrámy. Bez bodů za vodu nemáte prakticky šanci vyhrát, prodej kakaa je také docela nezbytný. Chrámy lze někdy ignorovat, ale záleží to na tom, zda je ignorují i ostatní - pokud ano, jeden hráč shrábne všechny chrámy a pohodlně vyhraje. Přímé body za těžbu zlata jsou spíš takový vedlejší bonus.

Tedy shrnuto: je potřeba soustředit se plně na jeden, spíše dva způsoby získávání bodů, ale nevypouštět ani ty zbylé dva, pokud je možnost.

10.3.2016 09:11:26

Vybíráme z Bazaru

Bloodborne: The Board Game
Bloodborne: The Board Game
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas