Autor: Matthew | 18.8.2017 | 0

Bohnedikt je rozšíření pro karetní hru Fazole, které poprvé vyšlo v roce 2009 v nákladu pouhých 2500 kusů. Jeho druhá a tentokrát již nelimitovaná verze pak spatřila světlo světa v roce 2016.

Název je parodií na jméno papeže Benedikta XVI. a hlavní náplní tohoto rozšíření je pěstování a sklízení fazolí na církevní půdě. Hráči mají od začátku k dispozici dvě pole, pro která platí velmi zvláštní pravidla. Na jednom z nich je dovoleno kromě normálních fazolí vykládat i karty s obrázkem samotného Bohnedikta, které v tomto případě slouží jako žolíci. Na druhém poli se naopak tyto karty nikdy nesmí objevit a hráči tam mají možnost některé ze svých fazolí obětovat.

Oběti jsou však pro hráče mnohdy velmi výhodné. Každý totiž dostane do ruky obětní kartu, na které jsou vždy vyobrazeny dva druhy fazolí. Pokud je hráč získá, může oběť splnit a tyto fazole okamžitě vyložit na své obětní pole. A to i v případě, že už na něm pěstuje jiné fazole. Tímto způsobem je tedy možné například na tři modré fazole položit jednu nalomenou a jednu červenou a pole ihned sklidit za čtyři fazolary.

Karty Bohnediktů mají kromě výše zmíněného využití ještě jeden další význam. Pokud si jeden z hráčů otočí Bohnedikta během své obchodní fáze, platí na něj efekt, který je na kartě popsán. Ve hře se nachází osm Bohnediktů s pozitivním efektem a stejný počet s efektem negativním. Jeden z nich například hráči povoluje obchodovat rovněž s fazolary, zatímco jiný mu může jeho obchodní fázi výrazně zkomplikovat.

Stejně jako v normální hře si mohou i zde hráči za tři fazolary zakoupit třetí pole, které funguje jako běžné pole ve hře. Smí se na něj tedy vykládat pouze jeden druh fazolí a není možné na něm využít Bohnedikty.

Hra končí po třetím dobrání lízacího balíčku a hráči mají ještě povinnost vyložit na svá pole všechny karty ze své ruky. Vyhrává hráč, který nakupil nejvíce fazolarů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

The Battle of Five Armies / Bitva pěti armád (EN)
The Battle of Five Armies / Bitva pěti armád (EN)
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas