Autor: otmon | 13.4.2017 | 0

Imhotep byl jeden z nejvýznamnějších stavitelů Egypta. Účastnil se stavby úplně první pyramidy a mnoha dalších monumentů. Dokážete se mu vyrovnat? Dodávejte kameny na výstavbu nejznámějších egyptských památek tak, abyste na tom co nejvíce vydělali!

Ve hře Imhotep se hráči stávají staroegyptskými staviteli, kteří se snaží dodávat kameny na pět staveb (tržiště, pyramidu, chrám, hrobku a obelisky) tak, aby za ně získali co nejvíce bodů.


Příprava hry:

Na stůl se umístí pět desek zmíněných staveb. Každá má dvě strany, kterými může ležet nahoru (A a B, strana B je trochu složitější) a hráči si mohou zvolit libovolnou kombinaci obou stran u všech staveb. Pak hráči umístí do kamenolomu (společné zásoby) kostičky svých barev, které představují kameny, jež budou hráči dodávat na stavby. Každý hráč má před sebou destičku saní, na níž je místo pro 5 kamenů. V průběhu hry hráči budou brát kameny z kamenolomu na sáně, ze saní je budou nakládat na lodě (na každé lodi mohou být kameny více hráčů) a s těmito loďmi pak budou odplouvat ke staveništím, na něž budou kameny dodány.


Průběh hry:

Hra se skládá ze 6 kol. Na začátku každého kola se otočí karta kola, která stanovuje, jaké čtyři lodě budou pro toto kolo k dispozici. Lodě se liší počtem kamenů, které uvezou - od jednoho do čtyř. Destičky těchto lodí se vyloží. Na ně budou hráči umisťovat své kameny, které pak lodě odvezou na staveniště.

Pak hráči hrají od začínajícího hráče po směru hodinových ručiček. Každý hráč ve svém tahu vykoná jednu z těchto čtyř akcí:

  • vzít si až 3 své kameny z kamenolomu na své sáně
  • umístit jeden kámen ze svých saní na některou loď, která ještě neodplula
  • odplout jednou lodí k některému staveništi, u něhož ještě loď není
  • zahrát jednu modrou kartu trhu

Po odplutí lodě ke staveništi se z ní vyloží kameny, přičemž způsob, jak se kameny vykládají a jak se bodují, je u každého staveniště jiný - někde se boduje okamžitě, někde na konci kola a někde až na konci hry:

  • Na tržišti si hráči, kteří tam vyložili své kameny, vyberou jednu z vyložených karet trhu, které jim přinesou nějaký okamžitý zisk, dají se zahrát jako silnější akce v pozdějším tahu anebo přinesou body na konci hry. Kameny se pak vrátí do kamenolomu.
  • Na pyramidu se kameny pokládají ve stanoveném pořadí a hráči ihned obdrží body podle políček, na které položili svůj kámen.
  • Na chrám se kameny pokládají do řady, a když je ukončena, staví se další řada na jejím vrchu - na konci kola získají body hráči, jejichž kameny ještě nebyly překryty.
  • Na hrobku se kameny pokládají do mřížky a boduje se až na konci hry - každý hráč získá body podle toho, jak velkou souvislou oblast se mu povedlo ze svých kamenů vytvořit.
  • Obelisk si staví každý hráč svůj (skládá své kameny do věžičky na sebe) a na konci hry se přidělují body podle toho, jak vysoký obelisk ve srovnání s ostatními hráč postavil.

Popsané způsoby bodování platí pro strany A stavenišť, u stran B jsou trochu složitější. Jedno kolo hry končí ve chvíli, kdy odpluje ke staveništi čtvrtá loď (jedno staveniště tedy v každém kole zůstane bez dodávky kamenů). Na konci kola se oboduje chrám a pak následuje další kolo - otočí se nová karta kola a vyloží se nové prázdné lodě. Kameny na staveništích samozřejmě zůstanou až do konce hry.


Konec hry:

Hra končí po 6. kole. Pak se obodují hrobka a pyramida a hráči si spočítají body za karty trhu, které v průběhu hry získali. Pokud se na začátku hry dohodnou, mohou uplatnit pravidlo „faraónův hněv“ - kdo nedodal kameny na všechny čtyři stavby, ztrácí 5 bodů. Ten, kdo získá nejvíce bodů, stává se vítězem hry.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Archa Nova + rozšíření Vodní světy + insert
Archa Nova + rozšíření Vodní světy + insert
Akt. cena: 2400 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas