Autor: kosibratr | 20.3.2009 | 0

Původní hra byla vydána pod značkou PaN (Papír a Nápad)

Maršál a špion je jednoduchá strategická hra pro dva hráče. Jeden hraje za červené druhý za modré a jeden druhému se snaží zajmout prapor.

Každý hráč má 40 hracích kamenů z kartonu, které jsou zasazené do plastového stojánku (v původní verzi papírové trojhránky), a představují vojenské hodnosti od maršála po špiona, kteří se mohou pohybovat, a nepohyblivé miny a prapor.

Na začátku hry si každý hráč rozmístí všechny své kameny do prvních čtyř řad hracího plánu dle svého uvážení vždy obrázkem k sobě, aby soupeř neviděl, jak jsou jednotky rozmístěny. Po rozestavení hra začíná.

Hráči se střídají v tazích a každý hráč, který je zrovna na tahu, muže táhnout jedním kamenem všemi směry o jedno pole. Výjimku tvoří průzkumník, který se může pohybovat v kolmých směrech o libovolný počet polí.

Když hráčův kámen stojí kolmo k soupeřovu, může hráč, který je právě na tahu, oznámit útok na soupeřův kamen a podívat se na něj. Vítězem boje je kámen vyšší hodnoty a pokud zvítězil útočník, přesune se navíc na pole poraženého. Narazí-li na sebe kameny se stejnou hodnotou, vypadávají ze hry oba. Výjimku tvoří miny, které může zneškodnit pouze minér, kterého mohou zneškodnit všechny ostatní kameny kromě špiona. Ten může zajmout pouze jen maršála (kámen nejvyšší hodnoty).

Hru vyhrává hráč, který jako první zajme soupeři prapor. Pokud jednomu z hráčů nezbude žádný pohyblivý kámen, ale stále má svůj prapor, dochází k remíze.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Kartografové
Kartografové
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas