Autor: Caesar | 14.6.2016 | 0

Okurky mám, pomeranče taky. Ještě se zastavím u farmáře kousek odtud a naberu trochu česneku. Víc se mi už stejně  na mou vlečku nevejde. A pak hurá zpátky na pobřeží, vsadím se, že se po tomhle zboží ve vesnicích jen zapráší. A potom zase nakoupím a prodám a znovu a znovu. To by v tom byl čert, aby mě nevyhlásili za nejlepšího prodejce v aspoň jedné vesnici, a určitě se mi podaří splnit nějakou tu tajnou objednávku.

Hra Cinque Terre nás zavádí na malebné italské pobřeží. Hráči se vžijí do rolí obchodníků, kteří nakupují od farmářů osm druhů ovoce a zeleniny. Toto zboží dále rozvážejí na svých kárkách po pěti vesnicích na pobřeží, za což dostávají tolik kýžené liry. Komu se podaří prodat správné druhy ovoce a zeleniny v těch správných vesnicích navíc splní podmínky objednávky zboží, za což dostanou další liry. A konečně obchodník, který jako první prodá v konkrétní vesnici osm kousků zboží, je prohlášen za Nejoblíbenějšího obchodníka a to se sebou nese další liry navíc.


Průběh hry:

Na hracím plánu je hráč reprezentován svým vozíkem, který ukazuje, kde se hráč zrovna nachází. Vozík má kapacitu 4 kousků ovoce nebo zeleniny. Ty jdou koupit na třech farmách, kdy každá z farem produkuje 2 - 3 druhy zboží. Ovoce a zelenina se prodávají ve vesnicích za cenu, která je určena na začátku hry hody kostkami. Cena se pak po zbytek hry nemění.

Před startem dostane každý z hráčů tajnou startovní kartu Objednávky zboží, která popisuje, jaké druhy zboží má hráč prodat v jakých vesnicích. Pokud se mu to do konce hry nepodaří, tak bude z karty ztrácet body, v opačném případě body získá.

Vedle hracího plánu jsou vyloženy tři karty objednávky zboží, které popisují, jaké zboží musí být prodáno v jakých vesnicích, aby hráč danou objednávku splnil.

Karty Zboží představují jeden z osmi druhů ovoce nebo zeleniny a hráči je potřebují k nákupu ovoce a zeleniny z farem.

Hráči hrají postupně a ve svém tahu provede hráč 3 akce z následujících 4 možností:

  1. Pohyb až o 4 místa - Hráč pohne svůj vozík až o 4 pozice ve směru hodinových ručiček.
  2. Dobrání 1 karty zboží - Hráč si lízne jednu ze 4 vyložených karet zboží nebo z vrchu dobíracího balíčku.
  3. Sklizení zboží - Pokud se hráč nachází na farmě, může odhozením až 4 karet zboží naložit na svůj vozík odpovídající kousky ovoce nebo zeleniny.
  4. Prodej zboží ve vesnici - Pokud je hráč ve vesnici, může prodat až 4 kousky ovoce nebo zeleniny.

Každou akci je možné provést více než jednou, ale limit 4 akcí na tah hráče musí být splněn.

Pokud na konci svého tahu hráč splnil některou z vyložených karet objednávek zboží, tak si ji bere a vykládá před sebe (maximálně ale jednu objednávku za tah) a získává určitý počet lir. Má poté možnost líznout si novou objednávku z dobíracího balíčku a pokud se mu hodí, tak si ji nechá v ruce (a nikomu ji neukazuje). Pokud se mu nehodí, položí ji na místo právě splněné objednávky a má možnost líznout si ještě jednu objednávku, tu si ale už musí nechat v ruce.

Pokud je hráč prvním, kdo do dané vesnice dodal 8 kousků zboží (maximální počet, který může hráč ve vesnici prodat), získá titul Nejoblíbenější obchodník.


Konec hry:

Jakmile se vyprázdní dvě pole s ovocem nebo zeleninou, nebo pokud má některý z hráčů před sebou vyloženo v součtu 5 karet Objednávek a/nebo titulů Nejoblíbenější obchodník, je odstartován konec hry. Každý z hráčů má před sebou poslední tah a pak dojde na počítání vítězných bodů, tj. lir. Ty mohou hráči získat:

  1. V průběhu hry (prodej zboží, splnění Objednávek, titul Nejoblíbenější obchodník)
  2. Za každou splněnou Objednávku, kterou má hráč na ruce
  3. Za splněnou startovní Objednávku

Hráči ale mohou liry i ztrácet:

  • Za každou nesplněnou Objednávku na ruce hráč ztratí 5 lir
  • Pokud se mu nepodařilo splnit startovní Objednávku, tak ztratí počet lir odpovídající její hodnotě.

Hráč s největším počtem lir vítězí.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Uprising: Warsaw 1944
Akt. cena: 399 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas