Autor: Duirin | 20.12.2015 | 0

Sestřel toho šmejda dřív, než dostane on nás!

Star Patrol: Carrier Commander je tzv. nano-hra od C. S. Fergusona představující vesmírnou bitvu dvou hráčů, kteří ovládají svůj vesmírný transportér, 6 flotil stíhaček nebo bombardérů a podpůrnou fregatu. Hru lze hrát také v sólo variantě pro jednoho hráče, kde je nepřítel definován určitou sekvencí akcí. Cílem každého hráče je zničit 6 nepřátelských flotil.

Příprava hry:

Hrací plán představují dvě linie - orbity - mezi nepřátelskými transportéry, po kterých se pohybují flotily lodí. Vedle nich se pohybují podpůrné fregaty. Každý hráč má k dispozici transportér s hangárem a vzletovou/přistávací palubou, 1 podpůrnou fregatu a 6 flotil skládajících se standardně ze tří flotil stíhaček a tří flotil bombradérů. Každý hráč začíná se čtyřmi flotilami v hangáru, jednou flotilou na palubě a s jednou flotilou na orbitu na poli sousedícím s transportérem. Vedle této flotily je také připravena fregata. Ke hře je také potřeba jedna šestistěnná kostka.

Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích, které jsou reprezentovány hodem kostkou a podle výsledku hodu si může hráč vybrat akci, kterou provede:

  • 1-3 Aktivace flotily - stíhačka nebo bombardér se může pohnout o daný počet polí vpřed, ale nelze skončit na stejném poli jako jiná flotila. V případě blízkosti nepřátelského transportéru flotila vystřelí torpédo, které může zničit flotilu v nepřátelském transportéru, a vrací se po druhé orbitě zpět ke svému transportéru. Stíhačka může také zasáhnout nepřátelskou flotilu na orbitu, pokud se vyskytne těsně za ní nebo přímo vedle ní. Bombardér takto může zaútočit pouze na flotilu, která je těsně před ním, ale zase může na nepřátelský transportér vystřelit torpédo už ze vzdálenosti tří polí (stíhačka pouze na dvě pole). Zasažená flotila se stává nefunkční a nelze ji aktivovat. Opravit ji může jen fregata, při dalším zásahu je nefunkční flotila zničena.
  • 3-5 Aktivace transportéru - transportér obsahuje 2 pole - hangár a palubu. Při jeho aktivaci lze přesunout flotilu z hangáru na palubu nebo z paluby ven na orbit, pokud je toto pole volné. Případně také může povolit přistát vlastní flotile, která se vrací z nepřátelské orbity.
  • 5-6 Aktivace fregaty - fregata se pohybuje vedle orbity a může se pohnout (ale nemusí) o jedno pole. Pokud je ve stejné linii s přátelskou flotilou, může ji opravit (aktivovat). Pokud je v linii s nepřátelskou flotilou, zaútočí na ni stejně jako stíhačka nebo bombardér.

Pokud hráč nemůže použít akci, která mu padla na kostce, může načerpat síly pomocí žetonu dobíjení, pokud ještě žádný nemá. Pokud již nějaký žeton dobíjení má, musí ho použít, pokud to má význam. Pokud nemůže použít ani to, tak tento tah hráč nedělá nic. Žetony dobíjení:

  • Ubikace letců - flotila může vzlétnout na orbitu nebo přistát na palubu, i když padne Aktivace flotily.
  • Štíty - pokud má být zničena flotila v transportéru, jsou místo toho zničeny štíty.
  • Admirál na můstku - hod kostkou může být upraven o +-1.

Deluxe Kickstarter edice do hry přidává ještě varianty výsadkových lodí a vesmírných mariňáků, kteří můžou blokovat nepřátelské flotily, asteroidy pohybující se po orbitě i s další variantou sólo hry, jiný typ hry s dobýváním základny s obrannými věžemi nebo civilní transportní lodě, které hráčům můžou dávat určité výhody obnovy flotil.

Konec hry:

Pokud hráč zničí všech 6 nepřátelských flotil stíhaček a bombardérů, hru vyhrává.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Zázraky přírody
Zázraky přírody
Akt. cena: 230 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas