„O“ ve čtvrtém pádě

Autor: karadum | 16.3.2016 | 2

Krátký popis hry: je určena pro dva hráče, nejlépe pár. Každý si na papír napíšete nějaké přání a běhěm hry navzájem odpovídáte na čím dál tím osobnější a odvážnější dotazy uvedené na hracích kartách. Na kartičky zapíšete zároveň oba odpověď a poté je porovnáte. Při správné odpovědi získáváte žeton a tomu, kdo má na konci hry nejvíce žetonů, bude druhým hráčem splněno přání.

Pravidla hry jsou jednoduchá, prakticky celá vyložena v krátkém popise výše. Otázky se čtou z hracích karet rozdělených do tří balíčků podle odvážnosti. Každá karta obsahuje pět možných otázek. První taktickou možností je tedy volit takové dotazy, na které váš partner nebude znát odpověď. Může vás potom potěšit, že partner odpověď zná. Nebo naopak může vskutku zklamat, když na lehkou otázku odpověď znát nebude. Bohužel vymýšlení toho, kterou otázku je vhodné položit, může zabrat mnoho času a hru zbytečně protahovat. Přitom je jedno, zda se snažíte vyhnout neoblíbeným dotazům, těžkým či naopak lehkým otázkám nebo hledáte otázku, která by vás vskutku zajímala, vždy to znamená, že další hráč jen sedí a čeká. My jsme po třech hrách dospěli k závěru, že bude lepší číst přesně stanovenou otázku z nabídky, tedy např. vždy číst pátou. Pokud by se ukázalo, že je úplně nevhodná, čteme další. Hra se tím značně zrychlila a také se stala zajímavější, neboť se tážeme i na věci, které by nás normálně nenapadly.

Jinak jsou otázky příjemně variabilní a bude chvíli trvat, než je pár vyčerpá. Zejména poslední balíček jsou však již dosti osobní otázky a proto bych hru v této fázi nedoporučoval s lidmi, s kterými si nejste velmi blízcí, ideálně by měla být vždy hrána pouze partnery. Nikdy bych ji nehrál s přáteli, natožpak s rodiči (ač ji rád oběma doporučím pro zahrání s jejich partnery).

Podobně jsme po několika hrách začali ignorovat odměny, které se dávají vedoucímu hráči v průběhu hry - přinést oblíbený nápoj a masáž. Obě odměny silně nabourávaly tok hry a spíš atmosféře škodily, než že by ji podpořily.

Další strategie obsažená ve hře, neškodící, se skrývá v možnosti vsadit si na odpověď zvláštní sázecí žetony a pokud zodpovíte správně, potom získáte dva žetony místo jednoho. Zejména při vyrovnané partii je to právě užívání těchto žetonů, které může zvrátit výsledek. Avšak stále platí, že konečné slovo mají karty a znalosti partnerů. Pokud vás stihne série otázek, se kterými si nebudete schopni poradit, tak vám ani sázecí žetony nepomohou.

Hlavní výtku bych směroval k chybě s kartami, kdy jazyk karet je v prvních dvou balíčcích v pořádku a ten, kdo klade otázku ji může jednoduše přečíst (např.: „Kam jsem Tě poprvné pozval na jídlo?“), avšak v posledním balíčku jsou osoby na kartách popletené a čtené otázky nedávají smysl. Je proto třeba je vždy položit správně a nelze prostě přečíst, co je na kartě.

Obecně mi přijde, že hra neví, co přesně chce. Text pravidel i některé mechanismy a téma spíš vybízí ke klidnému, nesoutěživému hraní, avšak tomu se staví na odpor mechanismy výběru otázek a sázek. Domnívám se, že je vhodnější, vzhledem k tématu, si pravidla upravit tak, aby vynikla právě ta první část - hra v klidu a bez konfliktu.

Četl jsem někde, že není úplně jasné, zda je to hra O manželství dle čtvrtého nebo dle šestého pádu. V tom ohledu bych název četl v pádu čtvrtém. Touto hrou můžete prohlubovat vztah a vzájemnou znalost s partnerem, nebo naopak odhalit trhliny a potíže. Hra výtečně slouží jako doplněk pro poklidný večer, který chcete s partnerem strávit společně a trochu se o sobě navzájem víc dozvědět nebo si zavzpomínat.

V jedné větě: Intimní výslech partnerů a možné balancování na okraji propasti.


Hodnocení:

  • Komplexita: 1
  • Strategie: 1
  • Konfrontace: 2
  • Náhoda: 3
  • Téma: 3
  • Srdcové hodnocení: 3
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Brass: Birmingham LASEROX insert
Brass: Birmingham LASEROX insert
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas